słonecznik - 8260 przepisów (strona:157/551)

Jaglane crumble z gruszkami 80

łyżki rumu Jaglana kruszonka: 50 g kaszy jaglanej 100 g masła 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 70 g mieszanki ziaren do kruszonki (migdały, sezam, pestki dyni oraz słonecznika) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Karmelizowane gruszki: Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niezbyt grube plastry. W garnku rozpuścić masło, dodać cukier i chwilę podgrzewać, aby się skarmelizował. Dodać(...)zalać zimną wodą (w proporcji 1 część kaszy – 2 części wody), przykryć i gotować na najmniejszym ogniu 15 minut, nie mieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Migdały, pestki dyni oraz słonecznika rozdrobnić w malakserze. Wymieszać z sezamem, kaszą jaglaną, masłem i syropem klonowym. Wykonanie Na dno miseczek do zapiekania wyłożyć gruszki, na wierzch wsypać jaglaną kruszonkę. Jaglane crumble z gruszkami piec

niecodziennikpary
Burgery z buraków i komosy ryżowej 104

także odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Składniki: 3 nieduże buraki 1 szklanka komosy ryżowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki pełnoziarnistej garść ziaren słonecznika sól, pieprz Wykonanie: Komosę ryżową płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą. Przenosimy do garnka, zalewamy wodą w stosunku 1:2 (1 szklanka komosy na 2 szklanki wody), solimy(...)malakserze. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.  W misce mieszamy: starce buraki, ugotowaną komosę ryżową, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną cebulę, sól, pieprz i nasiona słonecznika. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i wyrabiamy jak mielone.  Formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez

Kuchnia MagdaLeny
Burgery z buraków i komosy ryżowej 104

także odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Składniki: 3 nieduże buraki 1 szklanka komosy ryżowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki pełnoziarnistej garść ziaren słonecznika sól, pieprz Wykonanie: Komosę ryżową płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą. Przenosimy do garnka, zalewamy wodą w stosunku 1:2 (1 szklanka komosy na 2 szklanki wody), solimy(...)malakserze. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.  W misce mieszamy: starce buraki, ugotowaną komosę ryżową, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną cebulę, sól, pieprz i nasiona słonecznika. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i wyrabiamy jak mielone.  Formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez

Kuchnia MagdaLeny
Chleb pełnoziarnisty – najprostszy przepis 109

mąki pełnoziarnistej (użyłam 250 gram mąki żytniej i 250 gram mąki pszennej, 2 łyżeczki suchych drożdży, 1,5 łyżeczki soli 0,5 litra letniej wody ulubione dodatki takie jak słonecznik, dynia, siemię lniane, żurawina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb pełnoziarnisty – Wykonanie Do miski wsyp całą mąkę w dowolnych proporcjach. W tym przypadku użyłam 250 gram mąki pszenne pełnoziarnistej(...)zaczną wyrastać. Wyrabiaj przez kilka minut na jednolite ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto na chleb pełnoziarnisty będzie miało lekko mokrą konsystencje. Dodaj ziarna np. słonecznik, dynię, siemię lniane w dowolnej proporcji. Możesz zrobić również wersję klasyczną bez żadnych dodatków. Miskę przykryj ściereczką, by nie wyschło na wierzchu i odstaw na około 40 minut, ciasto wyrośnie

To Musisz Wiedzieć
Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis 101

mąki pszennej + około 50 g do podsypania (dałam typ 450) 8 g drożdży suchych dwie łyżeczki cukru dwie łyżeczki soli 400 ml ciepłej wody łyżka oleju opcjonalnie dodatki: ziarna słonecznika, sezamu, dyni, suszone śliwki, suszone pomidory, zioła Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, ciepłą wodę i ewentualnie dodatki (dałam(...)garść ziaren słonecznika). Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy ręką przez chwilę. Formujemy kulę i przekładamy na blaszkę (ja natomiast dałam do keksówki o wymiarach

e-PrzepisyKulinarne
Zupa krem z białych warzyw FIT 78

biała część – 1 łyżka oliwy – 1 ząbek czosnku – 2 szczypty gałki muszkatołowej – liść laurowy, ziele angielskie – sól, pieprz Dodatkowo: orkiszowy groszek ptysiowy, skyr naturalny, słonecznik Seler, pietruszkę, ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku na 1 łyżce oliwy wraz z przeciśniętym przez(...)razie potrzeby doprawiamy. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty dodajemy więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki – dodajemy 1 łyżkę mąki żytniej. Na koniec dekorujemy łyżką skyru, groszkiem ptysiowym i słonecznikiem. Smacznego! Artykuł Zupa krem z białych warzyw FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Sałatka z plastrami pomarańczy i roszponką 106

soku z pomarańczy z roszponką. Dla mnie roszponka i pomarańcza to duet idealny. na jedną porcję: 2 garście roszponki pomarańcza kilka włoski orzechów trochę ciecierzycy łyżka żurawin łyżka pestek słonecznika Pomarańcze obrać ze skórki, pociąć na plastry ( 4 sztuki, resztę wycisnąć do miseczki na sos). Podprażyć orzechy i pestki słonecznika.  Rozłożyć na talerzu, dodać resztę składników. Polać sosem vinaigrette

AZgotuj!
Sałatka kolorowy Jarmark 92

ogórki konserwowe ·        Kukurydza ·        4 jajka gotowane na twardo ·        Trochę pestek słonecznika ·        3 łyżki majonezu ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.   Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu studzimy i przekładamy(...)obieramy ze skorupek i drobno siekamy. 6.   Wszystkie składniki łączymy z majonezem i doprawiamy pieprzem oraz solą. 7.   Przekładamy do naczynia, wierzch sałatki dekorujemy kukurydzą oraz przesmażonym słonecznikiem. 8.   Sałatka gotowa. 9.   Smacznego

Kulinarna Chwila
FIT CIASTECZKA OWSIANE 140

SKŁADNIKI: 1,5 szklanki płatków owsianych 3 łyżki mąki pszennej (lub owsianej jak w oryginalnym przepisie) szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki miodu łyżka oleju 0,5 szklanki ziaren słonecznika 2 średnie i dojrzałe banany 1 jajko WYKONANIE: Banany obieramy i zgniatamy widelcem na papkę, dodajemy jajko, miód i olej. Mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy płatki, mąkę, proszek,słonecznik

Pani na deser
Słoiczek z chia na jaglanej 99

jaglanej mleko -dowolne – 200ml (aby było 1 cm nad kaszą) 2 łyżki nasion chia 2 łyżki masła kokosowego 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek z dyni Robimy! Kaszę jaglaną płuczemy kilkukrotnie, aż przestanie się pienić Gotujemy w mleku do miękkości, aż zrobi się papka. Studzimy, aż będzie tylko lekko ciepłe. Dajemy(...)miód, masła, nasionka chia oraz pestki z dyni. Wykładamy do słoiczków, pozwalamy wystygnąć posypujemy ziarnami słonecznika i zakręcamy. Gotowe! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares

Latosiowydom
Grzanki z kozim serem i granatem 75

czasie kromki powinny stać się chrupiące. Przed podaniem posyp grzanki pestkami granatu, możesz też polać je dodatkową porcją miodu. Ciekawym urozmaiceniem będzie dodanie do grzanek orzechów, pestek dyni lub słonecznika. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=317056&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=2655&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute(...)charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Zobacz też inne przepisy na śniadania : Pieczony camembert Tosty z morelami Pasta ze słonecznika Bajgle z pstrągiem Tosty z awokado i jajkiem Tosty z boczniakami Zobacz też najnowsze przepisy : Pasta alla norma – makaron z bakłażanem Schab po azjatycku Grzanki z kozim serem i granatem Pączki serowe Makaron z masłem

okolicepalnika.pl
Kolorowa quinoa z pastą z bobu 50

przygotowania 1 (sporej) porcji potrzebujemy: – 1/2 filiżanki quinoa (użyłam mieszanki czarnej, białej i czerwonej) – 250 g bobu (który gotujemy, nie obieramy z łupinek) – 4 łyżki prażonego słonecznika – 4 łyżki oleju arganowego ( OLEJ ARGANOWY VIRGIN BIO 100 ml – BIO PLANETE ) – garść rukoli – sól, pieprz do smaku Zaczynamy od przygotowania pasty – bób płuczemy(...)wodzie, pod koniec gotowania (gdy bób będzie miękki, po około 15 minutach) dodajemy sól i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Odcedzamy i studzimy. W blenderze umieszczamy olej, bób, rukolę, słonecznik, przyprawy i miksujemy, aż konsystencja będzie w miarę jednolita. W tym samym czasie gotujemy komosę (ok 15 minut) a gdy będzie miękka odcedzamy i przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy

Szybko Tanio Smacznie