ocet się wie. Jedliśmy i mlaskaliśmy. Jedzcie i mlaskajcie i Wy. Składniki: 4 średnie buraki 4 garści rukoli 1 czerwona cebula 200 g fety 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka octu (ja użyłam octu z cherry) sól pieprz (przepis na 4 porcje) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, dokładnie zamykamy i pieczemy do miękkości(...)dodajemy do nich umytą rukolę, pokrojoną w piórka cebulę, a także kawałki fety. Z oliwy, octu, soli i pieprzu robimy sos, którym polewamy sałatkę. Na koniec całość posypujemy uprażonym słonecznikiem. Artykuł Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovySkładniki: 300 g makaronu (ja użyłam castellane) 250 g ricotty pół szklanki mleka 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 cebula 2 ząbki czosnku garść rukoli 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika garść startego sera długodojrzewającego (ja użyłam sera bursztyn) sól pieprz 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów (przepis na 3 porcje) Cebulę kroimy w kostkę, cebulę w plasterki, obsmażamy do zrumienia(...)świeżo zmielony pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente. Do odcedzonego makaronu wlewamy sos, dorzucamy rukolę, mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, można dolać odrobinę mleka. Całość posypujemy słonecznikiem i serem długodojrzewającym. Artykuł Makaron z ricottą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyprzepis i róbcie, póki trwa sezon na chłodniki. Składniki: 700 ml kefiru 1 średnia kalarepa 2 ząbki czosnku pęczek koperku sok z połowy cytryny dwie spore garści uprażonych ziaren słonecznika sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Kefir wlewamy do garnka. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, wrzucamy do kefiru. Dodajemy do tego poszatkowany koperek, rozdrobnione ząbki(...)czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę (polecam zostawić na całą noc). Przed podaniem chłodniki posypujemy ziarnami słonecznika. Artykuł Chłodnik z kalarepą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypierś z kurczaka pół szklanki ryżu 1 mała czerwona cebula 1 łodyga selera naciowego pół puszki kukurydzy pół pęczka natki pietruszki duża garść suszonej żurawiny 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól pieprz Kurczaka kroimy w małą kostkę, doprawiamy przyprawą do gyrosa, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie(...)wszystkich stron na złoty kolor. Ryż gotujemy al dente, odcedzamy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego kurczaka, odcedzoną kukurydzę, pokrojone w kostkę cebulę i seler, poszatkowaną natkę, żurawinę i słonecznik. Dolewamy do tego majonez i jogurt, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka z kurczakiem, żurawiną i selerem naciowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyciepło i na zimno. Składniki: 20-25 śliwek węgierek 6 łyżek płatków owsianych 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka miodu szczypta cynamonu łyżka ziaren słonecznika tłuszcz do nasmarowania (np. olej rzepakowy) (przepis na 3 porcje) Masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy płatki, mąkę, słonecznik, cynamon, dodajemy roztopione masło i miód, dokładnie mieszamy. Naczynie do pieczenia (ja użyłam
Kardamonovykończy, więc postanowiłam dorzucić do niej także mandarynki. Wyszło ekstra. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini 1 upieczony burak 1 mandarynka 1 czerwona cebula 1 camembert 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 porcje) Umyte sałaty kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Mandarynki dokładnie obieramy(...)plasterki buraka, a także pokrojoną cienko mandarynkę i cebulę. Dorzucamy do tego pokrojonego w trójkąty camemberta.Wszystko polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy słonecznikiem, mieszamy. Artykuł Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovydobrze pasować (także) do potraw z grilla, my wchłonęliśmy ją z kotletami z ziemniaków. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej 1 większa marchewka 1 mała cebula 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika pół porcji sosu farmerskiego sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obraną, startą na największych oczkach marchewkę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wlewamy sos, dorzucamy słonecznik
Kardamonovybabki płesznik - 140g mielonych migdałów lub mąki migdałowej - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 białka - 240g gorącej wody - 2 łyżeczki octu jabłkowego - 2 łyżki słonecznika (opcjonalnie) Zagotowujemy wodę w czajniku. Do miski odmierzamy: łuskę babki płesznik, migdały, proszek do pieczenia, słonecznik (gdy dajemy) oraz sól- mieszamy razem. Dodajemy ocet jabłkowy oraz białka jaj, mieszamy. Dolewamy
Smaczne Zdroweświetne drugie śniadanie . Składniki na 20 sztuk: 25 sztuk suszonych śliwek 150 g masła ½ szklanki cukru 3 jajka 4 garście rodzynek 6 garści siekanych orzechów (ulubionych) 2 łyżki ziaren słonecznika 300 g grubych płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli ¾ szklanki mąki Śliwki kroję na małe kawałki. Masło i cukier ucieram na puszystą masę(...)trakcie ucierania dodaję po jednym jajku. Następnie do masy dodaję śliwki, rodzynki, orzechy, słonecznik, płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawy i mąkę. Wszystko dokładnie mieszam łopatką i za pomocą łyżki lub rąk formuję kuleczki o średnicy 3 cm i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki piekę 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystygnięciu owsianka
Słodki sentymentkapusta włoska (jak brak to zwykła) 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek 200 g buraków (ja miałam już ugotowane) 100g suszonych pomidorów z oliwy 50 g ziaren słonecznika 2 łyżki sezamu szczypta kuminu rzymskiego szczypta mielonego imbiru cytryna na sos: 120ml białego wytrawnego wina 1 szalotka, sól i pieprz, 90 g zimnego masła i pęczek szczypiorku Robimy! Najpierw(...)posiekaną cebulę, lekko solimy, a po niej posiekane ząbki czosnku. Podsmażamy na złoto i dodajemy tarkowane na grubych oczkach buraczki. Następnie dajemy posiekane suszone pomiodory Następnie dajemy namoczone ziarna słonecznika (dzięki namoczeniu wypłukujemy ewentualną pleśń na ziarnach). Przyprawiamy kuminem, imbirem i dużą ilością pieprzu, dajemy sezam. Całość dusimy aż będzie mięciutkie. Całość mieszamy z ryżem i mamy już farsz. Szykujemy
Latosiowydom300g ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży), 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej, 3 łyżki oleju, 3 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki słonecznika, sól, 2 suszone pomidory odsączone z oleju. Przygotowanie: Cukier i drożdże dobrze wymieszać z wodą. Dodać mąki (oba rodzaje), olej, sól, słonecznik i siemię lniane. Wyrobić ciasto. Zostawić ciasto
Bardzo Gruby Smokmąki żytniej 800 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 750 – 800 ml zimnej wody 1 łyżka soli 50 g nasion babki płesznik 100 g pestek słonecznika Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto. Kiedy zaczyn połączy się z mąką dodaj sól, nasiona, słonecznik i zagniataj dalej. Ciasto powinno łatwo odchodzić od brzegów naczynia
codojedzeniagruszka ( u mnie konferencja) - ew.łyżka masła - ok .pół szklanki mleka - woda ( w wersji na bogato bulion) - sól, pieprz, gałka muszkotałowa do smaku - ew. natka pietruszki i ziarna słonecznika Pietruszkę i gruszkę obieram. Gruszkę pozbawiam gniazda nasiennego a resztę owocu kroję w kawałeczki. Pietruszkę kroję w mniejsze kawałki - obojetnie jakie. W wersji na bogato na łyżce masła podsmażam chwilę(...)Wszystko miksuję. Następnie dodaję mleko Mleka możecie dodać więcej - w zależności od tego jak gęstą chcecie uzyskać zupę. Doprawiam do smaku. Na talerzu opcjonalnie dekoruję natką pietruszki i prażonym słonecznikiem
Kuchnia Pełna Emocjiporcje Do przygotowania jajek będziesz potrzebować: 4 jajka, 150g szpinaku baby, 200ml mleka, łyżkę masła, łyżkę mąki pszennej, pół łyżeczki papryki, sól i pieprz do smaku, kiełki słonecznika. 1. Umyty szpinak wrzuć do miski, zalej wrzątkiem i zblanszuj. Po minucie odcedź na sicie. 2. W garnku rozpuść masło, dosyp mąkę, przypraw solą, pieprzem i papryką, stopniowo dodając mleko. Mieszaj(...)szpinakową, na wierzch wybij jajka, dopraw solą i pieprzem. 5. Kokilki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 20-25 minut. 6. Gotowe jajka posyp kiełkami słonecznika
Z notatnika dietetykadodatkiem winogron mniam Składniki: 100 g wędzonej piersi kurczaka 300 g winogron (używałam zielonych i słodkich) 7 łodyg selera naciowego 100 g słonecznika 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kurczaka pokroić na drobną kostkę Winogrona umyć i przekornie na połówki Łodygi selera naciowego umyć(...)pokroić w kostkę Słonecznik sparzyć Wszystkie składniki umieścić w misce dodać majonez, doprawić i wymieszać Smacznego
Niezły Młynek