słonecznik - 8260 przepisów (strona:146/551)

Sałatka z tortellini i rukolą 247

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z TORTELLINI I RUKOLĄ Składniki 80 g rukoli 250 g tortellini 8 pomidorów suszonych 200 g pomidorków cherry 500 g kurczaka 100 g fety 2 garści słonecznika Sos winegret: 3 łyżki oliwy łyżeczka miodu łyżka soku z cytryny pieprz sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso pokroić. Przyprawić pieprzem, solą, papryką słodką. Dusić na patelni na niewielkiej ilości(...)tłuszczu. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Fetę pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Pomidorki cherry przekroić na połówki. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Składniki na sos wymieszać a następnie gotowym sosem polać sałatkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z tortellini i rukolą pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Pełnoziarniste bułki orkiszowe 47

suchych drożdży (1 opakowanie drożdży instant) – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka soli – 1 jajko do posmarowania – 1 szklanka ziaren (pół szklanki płatków owsianych, pozostałe pół to miks pestek słonecznika, siemienia lnianego i sezamu) – ziarna do posypania (sezam, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik) Przygotowanie: Do misy miksera dodaj obie mąki, wodę, drożdże, cukier i sól. Zacznij miksować najpierw na mniejszych

nietylkopasta.pl
Sałatka z tuńczykiem i olejem z awokado 98

lunch, obiad lub  kolacja. Sałatka: garść pomidorków koktajlowych lub jeden duży czerwony,  garść rukoli słoiczek tuńczyka w oliwie ogórek zielony- kawałek awokado 1/2 czerwone cebuli bazylia nasiona słonecznika 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju z awokado Przygotowanie: Awokado, ogórka pociąć w dość dużą kostkę. Cebulę pociąć w mała kostkę. Na dnie miski rozłożyć rukolę, dodać pozostałe(...)składniki i skropić sokiem z cytryny, polać olejem z awokado, posypać ziarnami słonecznika i wymieszać

AZgotuj!
Sałatka z tortellini i kurczakiem 70

KURCZAKIEM Składniki 60 g rukoli  500 g kurczaka  250 g tortellini  8-10 pomidorków suszonych  250 g pomidorków cherry 100 g fety  2 garście słonecznika  Sos 2 łyżki oliwy  1 łyżeczka miodu  1 łyżka soku z cytryny  pieprz  sól  Wykonanie Kurczaka pokroić w kosteczkę. Przyprawić pieprzem, solą, bazylią. Dusić(...)łyżce oliwy. Makaron tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Suszone pomidory pokroić w paseczki. Pomidorki cherry przekroić na połówki.  Fetę pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na patelni.  Składniki na sos wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.  Artykuł Sałatka z tortellini i kurczakiem pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Łosoś z warzywami i pesto dyniowym 59

sól, pieprz, papryczka chili, rozmaryn,oregano 1 łyżeczka kurkumy 5 łyżek oleju 1 łyżeczka zioła prowansalskie 1 cytryna   pesto z dyni: 500 g dyni upieczonej 3 łyżki ziaren słonecznika uprażonego 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego parmezanu 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz, natka pietruszki Kawałki łososia myję, osuszam. Przekładam do pojemnika posypuję solą, pieprzem, płatkami chili, rozmarynem(...)Pesto: Dynię upiekłam dzień wcześniej przy okazji pieczenia czegoś innego. Można upiec większą ilość i używać do różnych dań, ja tak robię. Dynię przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję parmezan, słonecznik,olej, czosnek. Miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem. Kalafiora dzielę na małe różyczki, przekładam do miski, dodaję kurkumę, zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili, olej. Mieszam w marynacie. W naczyniu do zapiekania

wesoła kuchnia
Zupa krem z kalafiora 100

cukier gałka muszkatołowa bulion (np. warzywny lub z kurczaka) 2 łyżki śmietany 18% olej do smażenia masło klarowane Do podania wedle uznania: cebula zrumieniona na patelni pestki dyni lub słonecznika zrumieniony boczek grzanki Sposób wykonania: 1. Pora oczyścić, pokroić w plasterki, czosnek drobno posiekać.  2. Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. 3. W garnku(...)łyżeczki cukru, trochę soli, pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość zmiksować, ewentualnie doprawić do smaku. 5. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie to można zrumieniona cebulka, prażony słonecznik, wierzch dodatkowo oprószyłam pieprzem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Jesienna zupa z chipsami z jarmużu 77

łyżeczki imbiru w proszku, Sól, pieprz - do smaku, Olej kokosowy nierafinowany - 2 łyżki.  Chipsy z jarmużu: 4 liście jarmuż, 2 łyżki oliwy, Sól, pieprz-  trochę. 2 garści słonecznika łuskanego. Wykonanie: Warzywa kroimy w kostkę. Zalewamy wodą. Dodajemy kostkę bulionową. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Dodajemy przyprawy i olej. Mieszamy i gotowe.  Chipsy: Jarmuż rwiemy(...)kawałki. Łodygi wrzucamy lub zjadamy 😀. Kawałki jarmużu umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy i oliwę. Wmasowyjemy dłonią oliwę w każdy kawałek liścia. Umieszczamy luźno na blasze do pieczenia. Dorzucamy słonecznik. Pieczemy do chrupkości około 11 minut w 150 stopniach. Dekorujemy zupę chipsami. Mniam

Jeść, by żyć w zdrowiu
F**KING DELICIOUS GRANOLA – ALLNUTRITION (SFD) 59

orzechowa / owocowa Firma: ALLNUTRITION / SFD Skład: Orzechowa – płatki owsiane, migdały 12,3%, orzechy nerkowca 12,3%, siemię lniane, żurawina suszona (żurawina, cukier, olej słonecznikowy), rodzynki (rodzynki, olej słonecznikowy), ziarna słonecznika, miód gryczany 5%, miód wielokwiatowy 4,3%, pyłek pszczeli 1,8%, propolis 0,1%. Owocowa – płatki owsiane, siemię lniane, żurawina suszona 12,4 (żurawina, cukier, olej słonecznikowy), ziarna słonecznika, ziarna

Candy Pandas
Pesto z grzybów leśnych 114

Dziś przepis na pesto z grzybów leśnych, z dodatkiem cebulki, natki pietruszki i pestek słonecznika. Doskonałe jako pasta do kanapek, jako baza sosu do makaronu ( po dodaniu śmietany), świetne zapieczone na grzankach z mozzarellą. Jeżeli nie macie grzybów leśnych to można zrobić z pieczarek albo z kurek. Można przechowywać w słoiczku w lodówce do kilku(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki oliwy do smażenia i 4 łyżki do pesto 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki pestek ze słonecznika sól, pieprz do smaku  Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę, smażyć aż się zeszkli, na koniec dodać

Smaczny zeszyt
Niskowęglowodanowy chleb bez mąki – chleb dla diabetyka 89

żołądka), przy stanach zapalnych błony śluzowej jelit i żołądka, czy po przebytych operacjach. Składniki na 24 kromki : po 100 g: – mielonych migdałów – tartych orzechów włoskich – pestek słonecznika – siemienia lnianego 50 g ziaren sezamu (opcjonalnie) 60 ml oleju rzepakowego 4 jajka 1 łyżeczka erytrolu szczypta soli Do dużej miski wsypać migdały i orzechy włoskie. Można je zetrzeć/zmielić samemu w domu (ja używam do tego młynka) lub kupić już zmielone w sklepie. Dodać łuskane pestki słonecznika, siemię lniane i ulubione nasiona (u mnie sezam, ale może być np. dynia czy pokrojone grubo kawałki orzechów). Do suchcych składników dodać szczyptę soli (tak ok. 1/3 łyżeczki) i łyżeczkę erytrolu. Jajka ubić trzepaczką i ciągle ubijając dodawać do nich

Dietolog
CHLEB RAZOWY PSZENNO- ŻYTNI NA DROŻDŻACH 54

Chleb razowy pszenno- żytni na drożdżach - składniki: * 250 g mąki pszennej chlebowej * 250 mąki żytniej razowej typ 2000 * 50 g siemienia lnianego (użyłam  Skworcu )  * 50 g ziaren słonecznika łuskanego (użyłam  Skworcu ) * 20 g płatków owsianych * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka cukru * 9 g suchych drożdży * 500 ml letniej wody Wykonanie: Z 500 ml letniej wody odlać(...)suche drożdże, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki chlebowej, ponownie wymieszać. Kubek zakryć, odstawić na około 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Do miski wsypać obie mąki, siemię lniane, ziarna słonecznika, płatki owsiane, sól, wlać wodę i wyrośnięty zaczyn. Robotem z hakiem do wyrabiania ciasta dobrze je wyrobić. Ciasto będzie klejące, ale takie ma być. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około

Zrób to smacznie
Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską 61

jest to też nic wyszukanego, a jednak lubimy tego typu sałatki. na 2 porcje: 2 garści rukoli 2 garści roszponki kawałek kiełbasy krakowskiej (wg upodobań) 1/2 pęczka rzodkiewek słonecznik sos: 2-3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1-2 łyżki soku z cytryny, do smaku sól, pieprz Oczyszczone, osuszone rukolę i roszponkę rozkładamy na talerzach lub większym półmisku. Rzodkiewki kroimy(...)plasterki, rozkładamy na rukoli. Kiełbasę krakowską kroimy w słupki, rozkładamy na rukoli. Składniki na sos łączymy ze sobą w małym słoiczku, potrząsamy do połączenia. Polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika

Smaki Na Talerzu
Sałatka z kalarepą i serem Manouri 80

liści sałaty zielonej 2  plastry kalarepy 2 plastry sera Manouri ( możecie oczywiście użyć innego sera np. feta itp.) 3-4 pomidorki koktajlowe 1 rzodkiewka 1 łyżka pestek słonecznika kwiaty nasturcji do dekoracji (opcjonalnie) składniki na sos: 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka wody 1 łyżeczka miodu sól,pieprz Przygotowanie: Liście sałaty układamy na talerzu(...)serem Manouri ( oczywiście możecie użyć innego sera, ale ten jest bardzo delikatny i idealnie pasuje do tej sałatki). Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a rzodkiewkę na plasterki.  Pestki słonecznika prażymy na suchej rozgrzanej patelni.  Wszystkie składniki układamy na talerzu. Zabieramy się za przygotowanie sosu. Oliwę z oliwek łączymy z octem winnym, wodą, miodem. Dodajemy sól i pieprz. Energicznie

noteskulinarnyfiga