rozmarynu 2 ziemniaki 50 ml oliwy z oliwek 100 g masła 100 ml śmietanki 30 % sól pieprz mielony imbir opcjonalnie Dodatki do zupy krem: groszek ptysiowy grzanki prażony słonecznik prażone pestki dyni Instrukcje Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy oliwą z oliwek i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)dodajemy śmietankę i chwilę jeszcze gotujemy. Dodatki: Bułkę kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię. Dodajemy łyżeczkę masła i chwilę podpiekamy, aż grzanki lekko się zrumienią. Pestki dyni i słonecznik wrzucamy na suchą, gorącą patelnię. Prażymy je przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Uwaga : pestki łatwo mogą się spalić. Artykuł Zupa krem z pieczonych warzyw pochodzi z serwisu
To co lubię - gotuję i polecamsałatka. Składniki: 1 paczka świeżego szpinaku typu baby kilka pomidorów suszonych z zalewy olejowej świeże pomidorki koktajlowe suszona żurawina ser mozzarella lub typu feta prażony słonecznik Dressing: ok 100ml soku malinowego 1 łyżka musztardy francuskiej pieprz, sól Sposób wykonania: 1. W dużej misce umieścić szpinak, pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, fetę lub mozzarellę pokrojoną w kostkę(...)posiekane suszone pomidory i uprażony na suchej patelni słonecznik i żurawinę. 2. Osobno wymieszać wszystkie składniki dressingu. Polać nim sałatkę i delikatnie wymieszać. 3. Przełożyć na półmisek i podawać. Smacznego
Kuchnia domowa Anikanapki dla dzieci do szkoły? Składniki: 400 g mąki orkiszowej typ 1850 8 g drożdży instant 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki otrębów pszennych 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki siemienia 2 łyżki pest ek dyni 350 ml wody 2 łyżeczki miodu Posypka: po 1 łyżce: otrębów, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni. Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta
Smakowity Blog KulinarnyPszenno-żytni chleb ze słonecznikiem – pyszny chleb z chrupiącą skórką. Do jego przygotowania użyłam zwykłej mąki pszennej typ 550 oraz … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Pszenno-żytni <span>chleb ze słonecznikiem</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpiekłam chleb, bułki pszenno razowe na drożdżach. Wypieki chleba to jedno z moich ulubionych zajęć. Ten przepis jest łatwy i można go modyfikować na wiele sposobów np. dodać nasiona słonecznika i upiec bułki ze słonecznikiem . Dzisiaj jednak na specjalne życzenie domowników upiekłam bułki bez żadnych dodatków, które świetnie pasują z serem i wędliną. Taką świeżutką i jeszcze ciepłą bułeczkę można
codojedzeniaWszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują, smakują jak... świeży poranek, jak powiew wiosny albo lata... 🌞 Serniczek przygotowałam na znakomitym, razowym spodzie z ciemnego pieczywa z ziarnami słonecznika oraz czarnymi oliwkami i odrobiną masła. Tworząc przepis na ten sernik byłam przekonana, że to będzie smakowa petarda, bowiem składniki, które połączyłam z łososiem tworzą naprawdę obłędną całość(...)łososia, będziecie zachwyceni tym sernikiem! 💗 Także zapraszam Was do zapoznania się z przepisem i obejrzenia duuuużej ilości zdjęć 😊 SKŁADNIKI NA SPÓD: 300 g pieczywa razowego ze słonecznikiem 40 g miękkiego masła 40 g czarnych oliwek SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ Z ŁOSOSIEM: 750 g twarogu mielonego (np. z wiaderka) 250 g mascarpone 350 g ugotowanego zielonego groszku
Słodko-Słony Świat Ilonywarzywnej z marchewką, dynią i curry Wawrzyniec, 180 g, 2 cebule dymki ze szczypiorkiem, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: listki świeżej bazylii, łuskany prażony słonecznik, prażone orzechy laskowe. Przygotowanie: Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i przecinamy wzdłuż na pół. Z cukinii wydrążamy za pomocą łyżeczki miąższ, uważamy żeby nie uszkodzić skórki. Miąższ najlepiej(...)skórce, to wystarczy podsmażyć je na suchej patelni, następnie przełożyć pomiędzy suchą ściereczkę lub papier ręcznikowy. Intensywnie pocierać. Skorupki z łatwością odpadają. Łódeczki cukiniowe podajemy z świeżą bazylią, posypujemy słonecznikiem, orzechami i skrapiamy dodatkowo olejem rzepakowym z bazylią
Moniki Smakołykidodatku cukru Firma: Magnetic Skład: Mleczna – substancja słodząca-maltitole, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, serwatka w proszku z mleka, miazga kakaowa, substancja słodząca-glikozydy stewiolowe, emulgator-lecytyny ze słonecznika, ekstrakt z wanilii. Masa kakaowa minimum 36%. Gorzka – miazga kakaowa, substancja słodząca-maltitole, tłuszcz kakaowy, substancja słodząca-glikozydy stewiolowe, emulgator-lecytyny ze słonecznika, ekstrakt z wanilii. Masa kakaowa minimum
Candy Pandasżytniej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 jajka -1 szkl. mleka -1/4 szkl. oleju -200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku -4 łyżki kukurydzy z puszki -szczypta soli -opcjonalnie: pestki słonecznika do posypania Przygotowanie Szpinak wcześniej rozmrozić i zlać płyn, deliaktnie odcisnąć. W misce umieścić mąki, sól, proszek do pieczenia. Dodać kukurydzę i szpinak. W drugim naczyniu wymieszać olej z mlekiem(...)jajkami. Połączyć obie mieszaniny i wymieszać. Masą napełnić formę wyłożoną papilotkami. Posypać pestkami słonecznika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wartość energetyczna (1 sztuka) Energia: 165,8 kcal Tłuszcz: 7g Białko: 4,5g Węglowodany: 19,9g Smacznego
Zielona Kuchniamałe ziemniaczki, 1 żółta papryka, 1 czerwona cebulka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki suszonej bazylii, ser feta, około 30g, opcjonalnie garść kiełków słonecznika do dekoracji. Pieczone warzywa z pokruszoną fetą – sposób przygotowania Najpierw rozgrzej piekarnik na 180 stopni, opcja góra-dół. Następnie pokrój ugotowane wcześniej ziemniaki. Dodaj do nich pokrojoną paprykę, cebulę, posiekany czosnek(...)oliwą z oliwek, dopraw suszoną bazylią i dokładnie wymieszaj. Piecz przez około 20 minut. Na koniec upieczone już warzywa posyp pokruszoną fetą i opcjonalnie dodaj do nich kiełki słonecznika. Smacznego! Spróbuj także: pieczone ziemniaczki, babeczki jajeczne z warzywami, pieczone pączki twarogowe. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie
Natka Pietruszkiwersji. Wszystko zależy od dekoracji, jakie wybierzemy. Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kakao WARSTWA SŁONECZNIKOWA: 300 g słonecznika 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła KREM KARMELOWY: 100 g masła 400 g masy kajmakowej MASA ŚMIETANOWA: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo(...)przez około 30 minut. Kiedy biszkopt wystygnie, przekrawamy na dwie części. WARSTWA SŁONECZNIKOWA: Masło, cukier i mleko wrzucamy do garnka i rozpuszczamy na średniej mocy palnika. Następnie dodajemy pestki słonecznika. Po połączeniu składników wszystko przekładamy do formy i pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach. MASA KARMELOWA Masę kajmakową oraz masło ubijamy przy użyciu miksera do uzyskania puszystej konsystencji
Przepiski.plbotwinki . Składniki na 1 porcję sałatki z botwinki i sera mozzarella: kilka liści sałaty rzymskiej duża garść posiekanej botwinki (liście, łodyżki i korzeń) posiekany szczypiorek 125 g sera mozzarella Słonecznik 1 łyżka oliwy sok z cytryny sól, domowy miks ognistej mieszanki przypraw Przygotowanie szybkiej sałatki z botwinki i sera: Botwinkę na sałatkę myjemy, łodyżki, liście i buraczki kroimy na kawałki(...)Siekamy szczypiorek, ser mozzarella kroimy w kostkę. Łączymy składniki, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, np. miksem przypraw i sokiem z cytryny. Sałatę układamy na talerzu, dodajemy botwinkę, ser, szczypiorek. Posypujemy słonecznikiem najlepiej prażonym, albo innymi ziarnami. Sałatkę z botwinki i sera wstawiamy na 30 minut do lodówki, aby nabrała smaku. Sezonowa sałatka z botwinki i sera jest gotowa do zjedzenia. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępora 2 jajka 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (pszennej, orkiszowej, żytniej lub gryczanej) Kawałek sera feta Łyżka oliwy Gallo Classico 2 ząbki czosnku Oregano, bazylia, pieprz Mała garść pestek słonecznika Wykonanie Groszek zalać wrzątkiem i zostawić na 5-10 minut Pora i czosnek posiekać, na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić posiekane warzywa Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach(...)miski i rozgnieść widelcem lub zblendować lekko, ale tak, żeby pozostały większe kawałki Do groszku dodać odciśniętą cukinię, usmażone warzywa, zawartość patelni i wbić jajka Wymieszać, dodać mąkę, słonecznik i doprawić Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem wykładać porcje masy i formować z niej niewielkie placki. Placki nie mogą być zbyt cienkie, bo wyjdą suche Piec 30 minut w temperaturze
Healthycreations.plbób zdecydowanie lepszy niż to , co do tej pory próbowałam. Składniki : - 500 g bobu - 2 duże, mięsiste pomidory - 100 g wędzonego boczku - kilka liści sałaty - u mnie lodowa - pestki słonecznika - koperek do posypania. Wykonanie jest niezwykle proste - bób gotuję 15 min w osolonym wrzątku. Po ostygnięciu obieram ze skórek. Wiem, że jada się go ze skórką - u mnie jest(...)koniec smażenia, wyłączam ogień i delikatnie dodaję bób. Na talerzach rozkładam sałatę, kroję pomidora w plastry i układam na talerzach. Na pomidora nakładam bób i boczek. Posypuję ziarnami słonecznika i koperkiem
Kuchnia Pełna EmocjiChleb Pszenno żytni z ziarnami słonecznika Pyszny Chleb, robi się bardzo szybko a wystarczą tylko 3 składniki. Długo utrzymuje swoją świeżość. Składniki: · 1 opakowanie mieszanki chleba Pszenno żytniego ze słonecznikiem Polskie Młyny · 15 dag drożdży świeżych
Kulinarna Chwila