Bardzo szybka i oryginalna przekąska. Świetna na rodzinne imprezy! Moja ulubiona! Składniki: 10 plasterków szynki 100 g serka topionego pół szklanki łuskanych pestek słonecznika Na suchej patelni prażymy słonecznik na złoty kolor,dodajemy serek topiony.Mieszamy do połączenia się składników. Smarujemy plasterki szynki i zwijamy roladki. Można podawać od razu. Smacznego
Przepisy mojej mamytuńczykiem. Składniki: 1 opakowanie rukoli 1 puszka tuńczyka w oleju garść oliwek (miałam tylko zielone, ale czarne by się ładniej komponowały) pół słoika suszonych pomidorów mała cebulka garść ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Umytą rukolę przekładamy do miski, dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka, pokrojone na mniejsze kawałki oliwki i suszone pomidory(...)oraz posiekaną drobno cebulkę. Posypujemy podprażonym na suchej patelni słonecznikiem, polewamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku . Mieszamy i gotowe
Cynamonowe szczęściezrobię na dniach! Ponownie! Co nam trzeba? 0,5 szklanki kaszy kuskus 0,5 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej 1 łyżka miodu 1 białko (z 1 jajka) 3 łyżki słonecznika 2 łyżki rodzynek 2 łyżki jagód goji 2 łyżki płatków owsianych Robimy! Kaszę kuskus zalewamy gorącą kawą, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem, aż kawa się wchłonie. Studzimy. Następnie(...)dodajemy do kaszy miód, słonecznik, płatki owsiane, rodzynki i jagody goji. Możecie dorzucić jeszcze inne bakalie, orzechy jak wolicie. Białko lekko ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do reszty. Mieszamy i wykładamy na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na grubość około 0,5 cm ja uformowałam prostokąt i wyrównałam dobrze górę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni
Latosiowydomstartego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu, 1 szczypta startej gałki muszkatołowej, 1 szczypta chili Do smaku sól, pieprz; Do podania: łyżka oleju z pestek dyni i pestki dyni lub słonecznika. Zupa z pieczonej dyni - sposób przygotowania Przygotowanie zupy zaczynamy od upieczenia dyni. Warzywo przeznaczone do pieczenie dokładnie myjemy i razem ze skórą dzielimy na mniejsze części. Np. małą dynię Hokkaido(...)mleczko kokosowe i podgrzewamy cały czas mieszając. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chili. Wegański krem z dyni podajemy z dodatkiem oleju dyniowego i prażonych pestek z dyni lub słonecznika. Zupa dyniowa - pozycja obowiązkowa w jesiennym menu Zupa dyniowa często gości na jesiennym stole. Możemy przygotować ją ze świeżego warzywa, jednak ta przygotowana z dyni pieczonej zyskuje głęboki, bogaty smak
Gotujemy i jemySkładniki: 250 g paluszków surimi 5 jajek 100 g świeżego szpinaku baby 1/2 puszki kukurydzy 100 g żółtego sera 1/2 pęczka grubego szczypiorku 4 łyżki pestek słonecznika 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu 3 łyżki majonezu sól ziołowa pieprz czarny Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Paluszki surimi kroimy w kostkę, ugotowane jajka kroimy w ćwiartki, ser żółty ścieramy(...)dużych oczkach tarki. W misce łączymy ze sobą paluszki surimi, jajka, kukurydzę, liście szpinaku, starty ser, poszatkowany szczypior. Pestki słonecznika prażymy na patelni, dodajemy do sałatki. Jogurt łączymy z majonezem oraz zmiażdżonym czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pierzem. Polewamy sałatkę sosem, mieszamy. Podajemy z pieczywem lub zrumienionymi tostami
Qchnia po prostuzdrowe rozwiązania w kuchni Sałatka z kaszą bulgur – składniki (2 porcje): 1 woreczek ugotowanej i przestudzonej kaszy bulgur, garść mixu sałat, 10 czarnych oliwek, 2 łyżki nasion słonecznika, 2 małe pomidory, 100g sera feta, 2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw wrzucam do miski mix sałat. Następnie dodaję(...)kostkę pomidory oraz oliwki. Fetę kroję w kostkę i dorzucam do sałatki. Całość doprawiam solą i pieprzem, skrapiam olejem lnianym i mieszam. Na koniec na suchej patelni prażę nasiona słonecznika i posypuję nimi sałatkę. Smacznego! Ten posiłek to idealny przykład na to, że w kuchni nic nie musi się marnować. Każdy przygotowany produkt możemy wykorzystać na kilka różnych sposobów Spróbuj
Natka Pietruszkibobem Omlet z jarmużem Omlet z kaszą gryczaną, groszkiem i jarmużem Omlet z młodą kapustą Omlet z ogórkami małosolnymi Mini omlety pieczone z szynka i rukolą Omlet z kiełkami słonecznika Omlet z kalafiorem i kiełkami słonecznika Omlet z marynowanym imbirem i sezamem Omlet po japońsku z wasabi i marynowanym imbirem Mini omlety z piekarnika Omlet ze świeżą dynią Omlet
Dorota Smakujemąki pszennej - 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 300 ml ciepłego mleka - 20 g świeżych drożdży - 1 łyżka miękkiego masła - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 5 łyżek ziaren słonecznika Przygotowanie: Na początku przygotowujemy rozczyn. Drożdże mieszamy z cukrem, mlekiem oraz 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Resztę mąki mieszamy z masłem, solą oraz rozczynem. Ciasto wyrabiamy(...)minut a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Po godzinie ciasto mieszamy z ziarnami słonecznika i formujemy bochenek. Przekładamy go na blachę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy go w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnileków (oj, znam ten ból!). Dodam, że syrop ma przyjemny, intensywnie owocowy smak, więc moim dzieciom smakuje. Syrop można kupić TUTAJ. Chrupiemy pestki, nasiona, orzechy i suszone owoce Pestki słonecznika, dyni, suszone morele, śliwki czy siemię lniane to produkty, których dzieciom nie żałuję. Zwłaszcza pestki idealnie wpisują się w rolę chrupiącej przekąski, gdy dzieci szukają czegoś “na ząb” po szkole(...)Takie smakowite wzmacnianie odporności, to ja rozumiem Agnieszka Piskała-Topczewska: W okresie częstej zapadalności na infekcje musimy uzupełniać niedobory cynku i selenu, które właśnie znajdziemy w pestkach dyni czy słonecznika. Podczas nauki dzieci mają potrzebę coś chrupać, podjadać, podgryzać… To naturalny mechanizm, który poprawia myślenie i koncentrację. Orzechy włoskie przypominają swoim kształtem mózg i właśnie na niego działają niezwykle
WiszniówkaSkładniki / na słoik ok. 700 ml: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1/2 szklanki otrębów owsianych 1/4 szklanki orzechów laskowych 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki migdałów 1/4 szklanki nasion słonecznika 1/4 łyżeczki soli 1 duże słodkie jabłko 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki syropu z agawy 1,5 łyżka oleju lub łagodnej oliwy garść rodzynek Przygotowanie domowej(...)granoli jabłkowej: W misce wymieszaj ze sobą płatki owsiane, otręby owsiane, orzechy laskowe i włoskie, migdały, nasiona słonecznika oraz sól. Orzechy można pokroić na mniejsze kawałki, np. laskowe na połówki. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na papkę do małej miski. Dodaj cynamon, syrop z agawy oraz olej i dokładnie wymieszaj. Papkę jabłkową dodaj
Chilli Czosnek i Oliwapyszne wegeburgery z buraka, będziecie potrzebować: 200 g buraków startych na małych oczkach (ok. szklanki) 1 średniej cebuli czerwonej lub zwykłej 50 g suchej kaszy jaglanej ( ¼ szklanki*) 40 g słonecznika 30 g siemienia lnianego 40 g sezamu 50 g bułki tartej ( ¼ szklanki*) – u mnie bezglutenowa 30 ml oleju (ok. 3 łyżki) 1 kopiatej łyżki mąki – u mnie gryczana(...)Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej – mój sprawdzony sposób znajdziecie TUTAJ . W tym przypadku, gotuję kaszę w niecałej szklance (ok. 180 ml) osolonej wody. 2. Na suchej patelni prażymy słonecznik, sezam oraz siemię lniane i odstawiamy do przestygnięcia. 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. 4. Włączamy piekarnik i ustawiamy go na temperaturę 200 stopni, bez termoobiegu. 5. Wszystkie składniki przekładamy
Okiem Blondynki by McBlondipush({}); PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KURCZAKIEM, MAKARONE I FETĄ Składniki : 50 g rukoli 50 g mix sałat 50 g sera feta 300 g fileta z kurczaka 1 pomidor garść słonecznika 5 sztuk suszonych pomidorów 60 g makaronu kokardki Składniki na sos: łyżka oliwy łyżka cytryny płaska łyżeczka miodu pieprz i sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Przygotowanie: Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić pieprzem, solą, majerankiem, bazylią, kurkumą. Słonecznik prażyć na patelni do momentu aż uzyska złoty kolor. Makaron ugotować al dente. Ser feta pokroić w kostkę. Pomidorki suszone pokroić w paseczki. Pomidora pokroić w paseczki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misce, polać sosem i dokładnie wymieszać
Przepiski.pl