Uwielbiam domową granolę. Jest dużo zdrowsza od sklepowych wersji, smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, jest idealna na śniadanie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 1 szklanka płatków owsianych 2/3 łyżki słonecznika 4 suszone morele 1 garść żurawiny suszonej 1 garść orzechów włoskich 0.5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: ZOBACZ KRÓTKI FILM Z WYKONANIEM(...)GRANOLI - KLIKNIJ TUTAJ. 1.Na blaszkę wyłożoną papierem wsyp orzechy i słonecznika; 2. Morele pokrój w paseczki i wsyp na blaszkę; 3. Dodaj żurawinę, płatki owsiane i wszystko dokładnie wymieszaj; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. W miseczce dokładnie wymieszaj miód, masło orzechowe i cynamon; 5. Dodaj wymieszane masło z miodem na blaszkę i mieszaj aż wszystkie suche składniki będą "obklejone
Prosty przepis naChleb tostowy z ziarnami i nasionami chia Potrzebujemy 800g mąki z pszenicy Durum, 150g mąki żytniej razowej, 5-6 łyżek prażonego sezamu, 3 łyżki prażonej dyni, 3 łyżki prażonego słonecznika, 50g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 650g ciepłego mleka z wodą pół na pół, 2 łyżki nierafinowanego oleju, 15-18g soli. Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta(...)moczymy 50g płatków owsianych górskich, 1 łyżka nasion chia, 1 łyżka nasion lnu, 150g wody z mlekiem pół na pół. Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna
Leśny ZakątekSKŁADNIKI : 1 młoda kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka ( podsmażona z przyprawami ) 1/2 puszka białej fasoli 2 pomidory 2 kolorowe papryki 1 zielony ogórek garść zieren słonecznika i dyni(...)Warzywa myjemy, następnie kapustę szatkujemy a ogórka, pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Skladniki na sos mieszamy w miseczce. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy ziarna słonecznika i dyni, odkładamy aż ostygnie. Do dużej miski nakładamy naprzemiennie kapustę z sosem, warzywami i ziarnami. Sałatkę odkładamy do schłodzenia lub podajemy od razu. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli200g mąki żytniej typ 750 1½ szklanki płatków owsianych 1 litr ciepłej (letniej) wody 2 płaskie łyżki soli 1 łyżeczka cukru 50g świeżych drożdży 1 łyżka octu Ziarna słonecznika 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Mąki przesiewamy, dodajemy sól. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier oraz drożdże, wlewamy do mąki. Dodajemy pozostałe składniki- płatki owsiane oraz ocet i wyrabiamy kilka minut. Przekładamy(...)ciasto ponownie wyrabiamy, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Rozdzielamy na dwie części i przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Mokrymi dłońmi wyrównujemy ciasto, a następnie posypujemy ziarnami słonecznika. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. W tym czasie na dno piekarnika (jeśli posiadamy parowy!) wlewamy ok 350ml zimnej wody i rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 250ºC
Kuchnia w czekoladzieBardzo prosty do zrobienia chlebek, jeden bez dodatków,a drugi z pestkami słonecznika. 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 8 g drożdży świeżych 450 g ciepłej wody 520 g mąki chlebowej lub pszennej 100 g płatków owsianych górskich suchych dodatkowo -kilka łyżek słonecznika Do naczynia Thermomiksa dodać wszystkie składniki i wyrabiać 5m/interwał .Zostawić w naczyniu na około 2 godziny
Moje domowe kucharzeniewszystkim przeciwutleniaczem. Jest też znana z tego, że opóźnia procesy starzenia się organizmu. Gdzie możemy ją znaleźć? Witaminę E znajdziemy przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego: orzechach, migdałach, nasionach słonecznika, pestkach dyni, margaryny czy zielonej papryce. Flawonoidy Flawonoidy to bardzo bogata grupa związków należąca do polifenoli. Wśród flawonoidów możemy wyróżnić antocyjany, flawanole, flawonole, flawanony, flawony oraz izoflawony. Choć flawonoidy, jako(...)sól kuchenna jodowana, dorsz, mintaj, makrela wędzona; dobrym źródłem jest także powietrze na terenach nadmorskich; krzem - płatki owsiane, otręby, chleb razowy, skrzyp polny, pokrzywa, woda źródlana; miedź - kakao, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy laskowe, migdały; selen - łosoś świeży i wędzony, jaja kurze, kasza gryczana, kakao, szynka wędzona; żelazo - wątroba wieprzowa lub cielęca, płatki kukurydziane wzbogacane, kakao, orzechy pistacjowe. Nienasycone kwasy
Z notatnika dietetykaPIECZARKAMI I BULGUREM Składniki sałatka z pieczarkami i bulgurem: 1,5 szkl ugotowanego bulguru – zobacz poradnik Jak ugotować bulgur 200g pieczarek 3 marchewki olej 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika 1-2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz czarny świeżo mielony 3-4 listki posiekanych świeżych ziół – u mnie bazylia, szczypiorek, oregano Jak zrobić sałatka z pieczarkami(...)grillu elektrycznym. Następnie marchewki obieramy, myjemy, kroimy w zapałkę i podsmażamy dwie minuty na oleju, tylko tyle by straciły surowość, ale pozostały jędrne. Potem kaszę mieszamy z pieczarkami, marchewką, słonecznikiem i posiekanymi ziołami. Zaraz potem dodajemy majonez i jogurt, mieszamy. Finalnie doprawiamy do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Artykuł Sałatka z pieczarkami i bulgurem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujelekko klejące, nie zbite i nie twarde. Składniki: - 450g mąki orkiszowej typ750 - 80g mąki orkiszowej typ2000 - 30g świeżych drożdży - 40g oliwy (daję z wytłoczyn) - 40g grubych otrębów owsianych - 20g słonecznika - 10g siemienia lnianego - 10g soli (daję himalajską) - 380g (ml) letniej wody + otręby, płatki, mąka do obtoczenia bułek zaczyn: Do kubeczka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki oraz ok. 50g (ml) letniej(...)wody (u mnie ok. 45*C), dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut aż ruszy. W misie miksera umieszczamy resztę mąki, dodajemy oliwę, ziarna słonecznika, siemię lniane, sól, otręby oraz wyrośnięty zaczyn. Dodajemy ciepłą (ok. 45-50*C) wodę i mieszamy do połączenia składników. Ja swoich bułek nigdy nie wyrabiam długo, tylko tyle, by połączyły się składniki
Smaczne ZdroweZDROWY, DOMOWY, CHLEBEK WYJĄTKOWY To co w domu miałam to na przygotowanie tego chleba wykorzystałam. Słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane z zaczynem drożdżowym wymieszałam i z dodatkiem mąki żytniej oraz niewielkiej ilości razowej, ciasto na bochenek chleba uformowałam. Chwile poczekałam, upiekłam, a po przestygnięciu z samym masełkiem zajadałam. Składniki: 30 g świeżych drożdży, 200 g mąki żytniej(...)podsypania, 80 g mąki pszennej razowej, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 300 ml ciepłej wody, 250 g prażonych ziaren: 30 g ziaren słonecznika, 30 g siemienia lnianego, 20 g sezamu, 20 g pestek dyni. Przygotowanie: Do dużej miski przelewamy wodę w której rozpuszczamy drożdże z cukrem. Dodajemy mąkę razową, mieszamy, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy w ciepłym miejscu
Moniki Smakołykigroszku Sałatka ziemniaczana z jajkiem i mniszkiem lekarskim Koktajl z rzeżuchą Jak wyhodować kiełki w domu – metoda w słoiku Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki i prażonym słonecznikiem Omlet z kiełkami słonecznika Koktajl ze szpinakiem Herbata z pokrzywy – właściwości i przepis Surówki wiosenne – 10 najlepszych przepisów Naleśniki szpinakowe Kotlety jajeczne z ciecierzycą Gołąbki warzywne – dieta dr Dąbrowskiej Biała
Dorota Smakujekalafiorem: 1 kalafior 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki serka Almette jogurtowego 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki pestek słonecznika 1 płaska łyżeczka kurkumy w proszku pół cytryny kilka listków natki pietruszki lub kolendry sól, pieprz Na suchej patelni praż ziarna kuminu i kolendry, aż poczujesz przyjemny i charakterystyczny zapach(...)przypraw. Zdejmij je z patelni i odstaw do wystygnięcia. Na tej samej patelni upraż pestki dyni i słonecznika na złoty kolor. Zdejmij je z patelni i odstaw do wystygnięcia. Z kalafiora powycinaj różyczki. Wymieszaj je z dwoma łyżkami oliwy, szczyptą soli oraz uprażoną kolendrą i kuminem. Połóż je na blachę i piecz w 180°C (może być z termoobiegiem
Poezja smakuŁatwe do zrobienia placuszki z surowego kalafiora. Z dodatkiem suszonych pomidorów, prażonych pestek słonecznika i posiekanej natki pietruszki. Mają przyjemnie lekką konsystencję, chrupiącą skórkę na zewnątrz i mięciutki, delikatnie wilgotny środek. Robi się je szybko, nie sprawiają problemów, nie rozpadają się podczas smażenia. Świetnie smakują jako dodatek do mięsnych lub wegetariańskich gulaszy. Można podać je jako samodzielne danie(...)SKŁADNIKI / 4 PORCJE 350 g różyczek kalafiora 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 pełne łyżki pestek słonecznika 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach, szczypta
cool and mintydodatkiem winogron mniam Składniki: 100 g wędzonej piersi kurczaka 300 g winogron (używałam zielonych i słodkich) 7 łodyg selera naciowego 100 g słonecznika 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kurczaka pokroić na drobną kostkę Winogrona umyć i przekornie na połówki Łodygi selera naciowego umyć(...)pokroić w kostkę Słonecznik sparzyć Wszystkie składniki umieścić w misce dodać majonez, doprawić i wymieszać Smacznego
Niezły Młynekłyżeczki gałki muszkatołowej / 2 teaspoons of nutmeg czarny pieprz / black pepper sól / salt ostra papryka / hot paprika jogurt naturalny (gęsty) / natural yoghurt (dense) prażone pestki słonecznika / roasted sunflower seeds oliwa / oil Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 4 Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy wszystkie składniki. Marchewki, ziemniaki trzeba umyć, obrać(...)warzywa zmiękną. Gdy warzywa są już gotowe, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy jogurt i przyprawy (według gustu). Na koniec miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Podajemy zupę z pestkami słonecznika. Smacznego! ***** Before we begin to cook soup, get ready all the ingredients. You need to wash, peel and cut carrots, potatoes into approximately equal pieces. Also, you need peel
Projekty ze smakiemGorąco polecam! Składniki na 2 porcję kremu pomidorowego: 2 puszki pomidorów (w całości ) + woda (objętość 1 puszki) 1 ząbek czosnku 1 fenkuł (koper włoski) 1 opakowanie mozzarelli (kula) ziarna słonecznika, płatki migdałowe 1 łyżeczka cukru brązowego sól, pieprz Sposób przygotowania kremu pomidorowego: Fenkuł kroimy drobno i podsmażamy w garnku razem z czosnkiem na oliwie. Następnie dodajemy pomidory które zalewamy wodą(...)Pozostawiamy do podduszenia na około 10 minut, dodajemy przyprawy a następnie blendujemy. Na rozgrzaną patelnię wysypujemy migdały i ziarna słonecznika - podprażamy, co jakiś czas mieszając. Gotowy, ciepły krem podajemy z kawałami mozzarelli i uprażonymi ziarnami. Smacznego
Słodkie Przyjemności