marchewki – 80 g groszku zielonego z puszki – kilka kropel soku z cytryny + przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, koperek, natka piteruszki) Dodatki: – pestki dyni, słonecznik Sposób przygotowania Kaszę gryczaną i marchewkę ugotuj do miękkości. Łososia pokrój na kawałki. Cebulę i pora posiekaj, a później podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj ugotowaną, pokrojoną marchewkę, przepłukany zielony groszek i łososia(...)przypraw i podsmażaj jeszcze chwilę. Podawaj z kaszą gryczaną, skrop sokiem z cytryny, posyp pestkami dyni i słonecznikiem. Zjadaj ze smakiem. Wartość odżywcza Kalorie: 552 kcal Białka: 36 g Tłuszcze: 21 g Węglowodany: 62 g Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Kasza gryczana z łososiem pochodzi z serwisu www.mrsendorfina.pl
Mrs. EndorfinaPesto z pokrzywy duża garść listków świeżej pokrzywy 4-5 gałązek natki pietruszki 80 ml. oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego drobno parmezanu 3 łyżki łuskanego słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Słonecznik upraż na suchej patelni i wystudź. Wszystkie składniki na pesto umieść w wysokim naczyniu i blenduj na dużej mocy, aż otrzymasz
Delicious Placeszkl pszenna ( typ 390 ) mąka - 1 i 1/2 szkl pszennej pełnoziarnista ( typ 1850 ) otręby pszenne - 2 szkl sól - 1 i 1/2 łyżki woda letnia - 4 szkl słonecznik - 1 garść Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier, trochę wody, wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki, wymieszać dokładnie. W drugiej misce wymieszać obie mąki z solą , otrębami i słonecznikiem
Kuchnia Danusikruszonką [614 kcal / W: 51 g / B:14 g/ T: 41 g] 3 łodygi rabarbaru 30 g mąki orkiszowej 4 łyżki erytrolu 20 g wiórek kokosowych 10 g nasion słonecznika 30 g płatków owsianych 20 g oleju kokosowego szczypta soli Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Rabarbar obierz, pokrój w kawałki. Przełóż go do miski, dodaj mąkę oraz łyżkę erytrolu(...)miski przełóż płatki owsiane, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe oraz erytrol i olej kokosowy. Wymieszaj składniki, aby wyglądem przypominały kruszonkę. Rabarbar przełóż do blachy do pieczenia, posyp go kruszonką. Piecz ok. 30 minut. Obiad: Makaron w sosie pieczarkowo – orzechowym [628 kcal / W: 62 g / B:23 g/ T: 33 g] 80 g makaronu 200 g pieczarek ½ puszki mleka kokosowego 2 cebulki
365 dni dookoła kuchnimąki orkiszowej · 200 g siemię lniane · 100 g pestek słonecznika · ½ łyżeczki soli · 15 dag drożdży świeżych · 1 łyżka cukru · 2 szk wody(...)sezam do posypki Sposób przygotowania: 1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, ½ szklanki wody, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia 2. Do miski wsypujemy mąkę, siemię, pestki słonecznika, sól, rozczyn i stopniowo wlewamy wodę tak żeby powstało nam gęste ciasto, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia 3. Przekładamy do formy, posypujemy sezamem i pieczemy 40 minut
Kulinarna Chwilapomidorków koktajlowych 1 łyżeczka czarnego sezamu olej rzepakowy pesto szpinakowe wege: 200 g szpinaku świeżego 3 gałązki natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki migdałowej 1 łyżka pestek słonecznika 2 łyżki migdałów sól, pieprz 80 ml oleju rzepakowego około Pesto szpinakowe wege: Szpinak dokładnie myję i osuszam. Kroję drobno, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję natkę, czosnek, mąkę(...)migdałową, migdały, słonecznik, oliwę i całość miksuję blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiam solą, pieprzem. Cukinię kroję na wstążki za pomocą spirali, jeżeli nie macie takiego urządzenia można pokroić cukinię nożem na cienkie paski tak też robiłam. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cukinię i dosłownie chwilę minutę przesmażam. Dodaję pesto i mieszam. Wykładam na talerz, dekoruję pomidorkami, posypuję sezamem
wesoła kuchniaside to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds(...)pokrój na kawałki trochę mniejsze od gruszki. Ser na kawałki mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski
Martyna Cooksoliwy z oliwek 100 g pesto 2 łyżki tahini sok z cytryny, czosnek woda, sól Pesto: 100 g świeżej bazylii 90 g oliwy z oliwek 50 g nasion słonecznika 50 g cheddara czosnek Tahini: 100 g sezamu 50 g oleju/oliwy INGREDIENTS: Hummus: 100 g dry chickpeas 10 g olive oil 100 g pesto 2 tablespoons of tahini lemon juice, garlic(...)wąskim, wysokim naczyniu. Teraz czas na pesto – jeśli chcesz możesz użyć kupnego, jeśli, tak jak ja, wolisz robić wszystko we własnym zakresie teraz jest na to czas. Ziarna słonecznika upraż na rozgrzanej patelni. Dorodny krzak bazylii oskub ze wszystkich liści (jeśli krzaczek jest mizernawy radzę użyć dwóch, bo po zmieleniu liści niewiele tego jest). Wszystkie składniki wrzuć do blendera
Martyna Cooksgranola da Ci energetycznego kopa, który wystarczy co najmniej na pół dnia! Składniki: 2 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów pistacjowych 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki nasion dyni 1/2 szklanki oleju roślinnego 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 150 stopni. Przesyp dwie(...)pół szklanki płatków owsianych do głębokiej misy. Dodaj po pół szklanki orzechów nerkowca, pistacji, nasion słonecznika i dyni, pół łyżeczki cynamonu i po szczypcie gałki muszkatołowej i soli. Wymieszaj. Wlej pół szklanki oleju i dodaj 5 łyżek miodu. Wymieszaj całość, tak aby płatki były obtoczone w oleju i miodzie, Krok 2 Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia. Przełóż na nią orzechowo
Niedzielny kucharzsurówek stwierdził, że dawno nie jadł nic tak smacznego więc może to najlepsza rekomendacja :) Surówka z marchwi Gordona Ramseya - 3 średnie marchewki - sok i skórka z pomarańczy - garść ziaren słonecznika Sos : - 1 łyczeczka miodu - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżka soku z cytryny ( lub opcjonalnie ocet winny) - 3 łyżki oliwy z oliwek - dużo koperku suszonego - ew. sól, pieprz do smaku Składniki(...)dokładnie ze sobą. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomarańczę dokładnie szorujemy szczoteczką i ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok - dodajemy do marchwi. Pestki słonecznika podprażamy na patelni ( w oryginalnym przepisie tego nie było ale ja wolę takie pestki) Znów dodajemy do marchwii- łączymy wszystko z sosem
Kuchnia Pełna Emocjipozwolić wtedy i wiem , że nie pójdzie w bioderka a żołądek jest czymś smacznym wypełniony. Surówka z fasolki szparagowej - 400g fasolki szparagowej - 3 mięsiste, dość duże pomidory - prażone ziarna słonecznika i sezamu - świeże listki bazylii ( do smaku ) - odrobina oliwy z oliwek - sól, pieprz do smaku Fasolkę gotujemy al dente- ma być akurat - nie za twarda ani nie za miękka. Pomidory(...)sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w kawałeczki. Liście bazylii siekamy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy oliwę do zawiązania i do smaku i posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. Doprawiamy solą i pieprzem
Kuchnia Pełna Emocjiżałuję już , że ją zjadłam i chyba sobie dorobię ;) Składniki : - pół awokado - pół czerwonej papryki - 2-3 jajka ugotowane na twardo - 2-3 śliwkowe żółte pomidory ( lub czerwone) - pestki słonecznika - sałata lodowa - do smaku - szczypta soli i ew. do smaku trochę lnianego oleju ( drogie panie gorąco polecam!!) Sałatę myję , osuszam papierowym ręcznikiem i drę w kawałeczki. Awokado kroję w cienkie(...)kawałeczki. Pomidora i paprykę kroję w w plasterki i cienkie paseczki. Jajko kroję w ćwiartki. Wszystkie składniki łączę ze sobą, posypuję prażonym słonecznikiem - bo w końcu każda sałatka lubi jak coś chrupie . Delikatnie solę i skrapiam olejem lnianym. Olej ten jest szczególnie polecany , gdyż ma w sobie mnóstwo kwasów omega- 3 i obniża cholesterol
Kuchnia Pełna Emocjitiramisu, to ostatnio robiłem wegańskie tiramisu piernikowe , gdzie wleciał dzisiejszy wegański krem a’la mascarpone. Efekt był oszałamiający! Czy można zastąpić nerkowce? Niby tak, próbowałem już robić ze słonecznikiem, ale… Smak nie był do końca satysfakcjonujący. Zdecydowanie był wyczuwalny smak słonecznika, a kolor zrobił się jasnoszary. Orzechy nerkowca dają specyficzny, kremowy smak i teksturę, dlatego polecam
Blendmanniedźwiedzi, więc postanowiłam zrobić z niego coś nowego. Padło na Pesto. Pesto jest pikantne i wyraziste. Składniki: wiązka czosnku niedźwiedziego 4 łyżki (lub więcej) łuskanego uprażonego na suchej patelni słonecznika 5 łyżek oliwy sól Wykonanie: Do pojemnika blendera wkładamy czosnek, słonecznik, olej i odrobinę soli a następnie miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy. Trzeba uważać żeby
Mama Gotujeczosnkowy z orzechów nerkowca? Jest bardzo delikatny i kremowy. Oczywiście bardzo fajnym dodatkiem, będą zioła takie jak oregano czy bazylia. Wspaniale wzbogacą jego smak. Czy można go zrobić ze słonecznika? Można, robiłem, ale… nie jest już tak pyszny. Niestety słonecznik nadaje lekkiej goryczki i zmienia kolor sosu na jasnoszary. Artykuł Sos czosnkowy z nerkowców pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie
Blendman