porze roku najczęściej piekę ciasta korzenne, pachnące przyprawami, miodem, orzechami. Często też robię szarlotki. Ale od czasu do czasu w mojej kuchni musi pojawić się sernik. Uwielbiamy serniki, więc robię je w najróżniejszych odmianach. Oczywiście każdy z nas ma swoje ulubione, ale ponieważ ciągle serwuję nowe, to i preferencje domowników szybko się zmieniają. Na ten weekend wreszcie(...)Robię obiad, a także piekę ciasto na deser. Stół gromadzi nas razem, a przy pysznym cieście i popołudniowej kawie czas płynie zupełnie inaczej. Dzisiaj te chwile będziemy celebrować przy serniku zebrze, który piekłam już jakiś czas temu. Ponieważ był bardzo dobry, wróciłam do niego dzisiaj. My uwielbiamy takie połączenie masy serowej i czekolady. A Wy? Lubicie takie smaki? Jeśli
W mojej kuchnijapońska … dynia makaronowa i wiele wiele innych. Z każdej możemy przyrządzić przepyszne dania zarówno na słodko jak i na ostro. Ja dziś mam dla Was przepis na mój ulubiony sernik dyniowy. Miąższ dyni w połączeniu z dobrym twarogiem i dużą ilością skórki pomarańczowej tworzy fantastyczny, jesienny deser, któremu nikt się nie oprze. Sernik jest nieziemsko puszysty i delikatny(...)pewno posmakuje – obiecuję! Spróbujcie koniecznie! To najlepszy sernik dyniowy, jaki zrobicie! SKŁADNIKI: * ser 3x mielony ( może być wiaderkowy ) – 1 kg * masło – 50 g * cukier – 200-230 g * jajo M – 5 szt * dynia ( zblendowana na puree ) – 200 g * cukier ze skórką pomarańczową – 3 łyżki * skórka pomarańczowa ( świeża ) – 1 łyżka * śmietana
Ostra na SłodkoDzisiaj przepis na bardzo smaczny i szybki do zrobienia sernik z trzech składników, z mala ilością cukru. Zrobicie go w ekspresowym tempie. Świetna alternatywa ciasta „na ostatnia chwile.” Do sernika można oczywiście dodać cukier, lub posypać go cukrem pudrem. Jak z każdym sernikiem sposobów na podanie i tutaj jest wiele. Można polać go polewą czekoladową, podać(...)zmiksować dodając do nich po jednym jajku. Na koniec dodać budynie waniliowe i całość dobrze wymieszać. Masę serowa przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem. Moja tortownica o średnicy 20 cm. Sernik piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół. Piec w 180 st. C przez około 50 minut. Pamiętajcie, ze każdy piekarnik piecze inaczej i czas pieczenia czasami trzeba dostosować
Pani M - kuchnia smakowitakrajanka z agrestem. W tym przepisie wykorzystałam biszkopt ze wcześniejszego wypieku. Pisałam wcześnie, że latem uwielbiam ciasta na zimno. Kiedy więc piekę biszkopt to jest to często spód do sernika na zimno , jogurtowca czy śmietankowca . Sernikowa krajanka z agrestem to również deser na zimno, ale z pieczonego sernika. Sernik po upieczeniu przełożyłam na biszkopt, po czym zakończyłam galaretką(...)misy włóż twaróg, jajka, cukier, skórkę otartą z cytryny i cukier waniliowy. Zmiksuj masę krótko, po czym dodaj mąkę kukurydzianą i zmiksuj jeszcze raz. Nastaw piekarnik na 160ºC. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Upieczony sernik dobrze wystudź. Przygotuj półmisek, taki aby zmieściło się na nim ciasto o średnicy 23 cm. Na wierzchu sernika
codojedzeniaCiasto Śnieżny Puch bez pieczenia Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia to wyjątkowy sernik na zimno z wiaderka na herbatnikach z galaretką cytrynową i kokosem. To wspaniałe ciasto bez pieczenia sprawdzi się na upały, jest lekkie i orzeźwiające. Zobaczcie przygotowanie ciasta Śnieżny Puch krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto(...)ubić śmietankę, a następnie połączyć z galaretką i twarogiem. Pamiętajcie, by galaretka wlewana do masy była wystudzona, ale wciąż płynna (jak na filmie) - to gwarantuje zero grudek. Aby sernik na zimno z wiaderka udał się idealnie, musicie wybrać ser bardzo dobrej jakości. Po otwarciu wiaderka masa serowa musi być bardzo gęsta i zwarta, musi to być po prostu
Lekcje w kuchniSezon na rabarbar rozpoczynam od szybkiego i smacznego ciasta. O czym mowa? Sernik na zimno z rabarbarem to ciasto, które na pewno podbije Wasze serca. Lubię go, bo jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Dodatkową jego zaletą jest to, że można wykorzystać do niego, produkty, które czasem(...)masz płatków to wykorzystać ciastka. Przejrzyj szafki i sprawdź, co może tutaj pasować A jeśli jesteś fanem serników to koniecznie zajrzyj tutaj : może znajdziesz dla siebie jeszcze jakąś propozycję Sernik na zimno z rabarbarem Składniki na sernik
365 dni dookoła kuchniPrzepis na sernik z mlekiem w proszku znalazłam w „ zasobach mamy ”. Zawsze mi się wydawało, że to jakaś nowość, a okazuje się, że przepis ma już swoje lata Zatem podaję Wam przepis na sernik, który jest kremowy, gęsty i bardzo smaczny. Składniki na spód: 150 g masła 400-450 g herbatników Masło rozpuszczam i dodaję do niego zmielone(...)uzyskania jednolitej masy. Spód wyciągam z lodówki, wylewam masę serową i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 75 minut, a następnie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam sernik w środku do wystygnięcia. Sernik z mlekiem w proszku najlepszy jest po całkowitym wystygnięciu i nocy spędzonej w lodówce. Smacznego A na tę piękną paterę, na której serwowałam
Słodki sentymentzdecydowanie najprostszy sernik jaki znam, który uda się każdemu. Sernik typu japońskiego, o niezwykle lekkiej strukturze. 3 jajka biała czekolada 120 g kremowy serek śmietankowy 135 g Blaszka 15 X 11 cm wyłożona papierem do pieczenia ( powyżej brzegi blaszki ). Druga większa blaszka na gorącą wodę. Może być nieco mniejsza wtedy sernik będzie wyższy(...)żółtku i dokładnie mieszamy. Dodajemy 1/3 ubitych jajek i znów mieszamy. Potem dodajemy resztę białek i ponownie mieszamy całą masę. Całość przekładamy do blaszki. Blaszkę z sernikiem wstawiamy do większej blaszki i wypełniamy ją gorącą wodą do 1/2 wysokości blaszki z sernikiem. Sernik japoński pieczemy 15 minut w temperaturze 170°C, po czym zmniejszamy temperaturę
Smaczne mojePropozycja szczególnie dla tych, którzy uwielbiają cytrynowe klimaty - cytrynowy sernik bez pieczenia. Puszysta masa serowa z dodatkiem otartej skórki z cytryny, a pomiędzy masą serową obłędnie pyszny lemon curd, czyli po prostu krem cytrynowy :). Tutaj z niewielkim dodatkiem żelatyny, aby lepiej trzymał formę ;). Całość wieńczy cytrynowa galaretka oraz rozetki z bitej śmietany. Sernik jest lekki i orzeźwiający, według(...)pozostałą masę serową i wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia masy. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wylać na wierzch sernika i sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzony sernik uwolnić z obręczy tortownicy. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno wraz
Opowieści z piekarnikaSernik podwójnie czekoladowy ma lekką konsystencję i jest przepyszny. Poza czekoladą w swoim składzie, jest również polany dwoma rodzajami czekolady: białą i mleczną. Dla czekoladohilików istny raj ;-) SKŁADNIKI 1 kg sera twarogowego z wiaderka 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g śmietany 30% 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka(...)włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać go przez kolejne 20 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i tak studzić sernik. Ostudzony włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Schłodzony sernik wyjąć z formy, odlepić papier do pieczenia i przełożyć na sztywną podstawkę lub paterę. Polewa: Do garnuszka wlać
Passions hobbies lifeMój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik zrobiony z orzechów, pestek dyni i pestek słonecznika. Bardzo sycący, nie da się go dużo zjeść, mało słodki, lekko limonkowy, z mleczkiem kokosowym, pyszny, zaskakujący. Inspirowałam się poniższym przepisem z blogu NutritionRefined(...)sernika używamy namoczonych i odsączony orzechów i pestek dlatego dzień wcześniej najlepiej pod wieczór orzechy i pestki namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na blacie na całą noc. Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą noc. Składniki na tortownicę 20 cm: 1 szklanka orzechów nerkowca 1 szklanka pestek dyni 1 szklanka pestek słonecznika 1 puszka mleczka kokosowego (tylko stała część
moj przepis naMój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik zrobiony z orzechów, pestek dyni i pestek słonecznika. Bardzo sycący, nie da się go dużo zjeść, mało słodki, lekko limonkowy, z mleczkiem kokosowym, pyszny, zaskakujący. Inspirowałam się poniższym przepisem z blogu NutritionRefined(...)sernika używamy namoczonych i odsączony orzechów i pestek dlatego dzień wcześniej najlepiej pod wieczór orzechy i pestki namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na blacie na całą noc. Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą noc. Składniki na tortownicę 20 cm: 1 szklanka orzechów nerkowca 1 szklanka pestek dyni 1 szklanka pestek słonecznika 1 puszka mleczka kokosowego (tylko stała część
moj przepis napotrafią piec. Kiedyś coś tam nie wyszło i nie próbują, nie chcą, nie lubią. Ten przepis będzie dla nich idealny – można się trzymać z dala od piekarnika. Łatwy sernik bez pieczenia to ciasto, którego masę po prostu się gotuje. Na blogu znajdziecie u mnie sernik gotowany przekładany herbatnikami – ten, choć z pozoru podobny, smakuje inaczej(...)tego bardzo przypomina tradycyjne wypieki. Najważniejsza w nim jest jego prostota – każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Łatwy sernik bez pieczenia – gotowany – spód: 300 g herbatników 150 g masła orzechowego 100 g rozpuszczonego masła Łatwy sernik bez pieczenia – gotowany: 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki mleka
Poezja smakuDziś mam dla was przepis na sernik o tajemniczej nazwie "sernik warzony". Jest to stary przepis, o którym zapomniałam na długie lata. Kiedyś dość często go robiłam, bo jest bardzo smaczny, choć jest przy nim troszkę roboty. Ale czasem warto. A mowa o serniku na zimno, który robi się z własnoręcznie przygotowanego/uwarzonego sera z mleka, jajek i śmietany(...)Taki ser następnie uciera się z masłem i cukrem. Taki sernik na zimno smakuje zupełnie inaczej niż serniki z sera z wiaderka czy serków homogenizowanych. Jest zbity, ciężki, lekko maślany w smaku. Świetnie się kroi i ładnie wygląda. Z powodzeniem mógłby udawać sernik pieczony ze względu na swoją konsystencję. Taki ser nadaje się również jako masa
Waniliowe Improwizacje