rosły i pięknie wyglądały, albo będą pochodzić z innych krajów. A dzisiejsza sałatka składa się z brokułów, papryki, kukurydzy i szynki przełożona została sosem czosnkowym i posypana prażonymi ziarnami słonecznika. Bardzo efektownie wygląda i świetnie smakuje. Składniki: 500 g brokuła puszka kukurydzy konserwowej 4 ugotowane pocięte w kosteczkę jajka 2 papryki pokrojone w kosteczkę 30 dag chudej szynki pokrojonej(...)kosteczkę pęczek posiekanego koperku garść prażonych ziaren słonecznika sos: 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 3 łyżki jogurtu greckiego 6 lyżek majonezu sól pieprz Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować aldente (3 minuty od zawrzenia wody). Ostudzić. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą. Na dno przezroczystej salaterki układać: warstwa brokuł jajka kukurydza cienka warstwa sosu papryka koperek szynka warstwa
na moim stole...glutenu i laktozy, a także osoby borykające się z nadciśnieniem, nadwagą, cukrzycą i innymi dolegliwościami. Gryczanki z owocami leśnymi Skład: kiełkowana polska kasza gryczana*, daktyle*, rodzynki*, kiełkowany słonecznik*, kiełkowana kasza jaglana*, owoce leśne* 8% (polskie owoce aronii*, żurawina*, polskie czarne jeżyny*), siemię lniane*,szałwia hiszpańska*, amarantus*. Gryczanki miodowe Skład: kiełkowana polska kasza gryczana*, kiełkowany słonecznik*, rodzynki*. polski miód(...)cynamon*, gałka muszkatałowa*. Gryczanki czekoladowe Skład: kiełkowana polska kasza gryczana*, daktyle*, rodzynki*, kiełkowany słonecznik*, kiełkowana kasza jaglana*, kokos*, surowa masa kakaowca (7%)* (surowe ziarno kakaowca*, masło kakaowe*, kakao w proszku*, zawartość kakao min. 65%), kiełkowany amarantus*, kiełkowana szałwia hiszpańska*, kiełkowane siemię lniane* *produkty pochodzące z upraw ekologicznych więcej informacji: rawandhappy facebook RawAndHappy Moja opinia: Jeśli chodzi o skład
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmoże kreatywnie opracowywać prozdrowotne zamienniki popularnego jedzenia, dając organizmowi prawdziwie zdrowy posiłek. Produkty lniane to świetni sprzymierzeńcy szczupłej sylwetki, skutecznie regenerują ścianki żołądka oraz pomagają w kaszlu. Razem ze słonecznikiem to potężna odżywcza bomba energetyczna która odżywia układ nerwowy i mózg. Polecam pastę na chrupkie pieczywo a także np. chleb orkiszowy. Dla 3 osób Czas przygotowania: Kilka minut Składniki(...)łyżek oleju lnianego 1 pełna łyżka siemienia lnianego 1 łyka miękkiego masła 100g łuskanego słonecznika Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Wszystkie składniki miksujemy w pojemniku od blendera na papkę. Przekładamy do słoiczka i gotowe!. 2/ Smarujemy! Smacznego
Kuchnia PROzdrowotnaSzybkie do wykonania. Bez dodatku cukru i mąki. Chrupkości nadają im ziarna słonecznika i migdały. Ciastka są słodkie dzięki bananom i żurawinie. Samo zdrowie Z przepisu wychodzi 14 średniej wielkości ciastek. 100 g płatków owsianych 2 dojrzałe banany 100 g suszonej żurawiny 50 g migdałów 2 łyżki ziaren słonecznika Banany zblendować do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę i migdały posiekać(...)wymieszać z bananami, płatkami owsianymi oraz ziarnami słonecznika. Masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po nałożeniu każdą kulkę rozpłaszczyć. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Ciastka powinny być lekko brązowe
BullioJesienny skrzat to ciasto przypominające trochę wiewiórkę, trochę placek amerykański, choć jest zgoła innym zupełnie wypiekiem. Jest to ciasto owsiane, z dużą ilością orzechów, rodzynek, ziaren słonecznika, jagód goi, jabłek, czekolady, o cudownym aromacie podkreślonym cynamonem. Pomimo dużej ilości składników smaki są idealnie, subtelnie wyważone, ciasto jest soczyste, słodkie i wręcz uzależniające. Bardzo polecam! Składniki na ciasto: Jesienny skrzat(...)cukru waniliowego 100 ml oleju 200 ml mleka 200 ml zmielonych płatków owsianych 100 ml dość grubo zmielonych orzechów (u mnie laskowe) 100 ml dość grubo zmielonych ziaren słonecznika 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mąki orkiszowej 1 pełna łyżeczka cynamonu (do smaku) 60 g sparzonych rodzynek 4 łyżki jagód goi 200 g posiekanej czekolady (u mnie jedna
Rozpustne gotowanieprzepisie z oryginalnej receptury została tylko oliwa z oliwek. Główną rolę zagrały liście rzodkiewki. Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego czosnku sól świeżo mielony pieprz Ziarna słonecznika i pestki dyni lekko prażymy na suchej patelni. Liście rzodkiewki(...)przebieramy i zostawiamy tylko ładne i zielone. Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie też pasuje
My Chcemy Jeśćżytniego zakwasu 300 g mąki pełnoziarnistej, żytniej, typ 2000 150 g mąki żytniej żurkowej, typ 1400 0,5 łyżki soli lub odrobinę więcej 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki ziaren słonecznika zmieszanych z siemieniem lnianym 0,5 łyżki miodu 200 g ciepłej wody (lub trochę więcej) Wszystkie skladniki wymieszać, najlepiej mikserem, przez co najmniej 6 minut. Ciasto będzie dość luźne(...)duzo pęcherzyków powietrza. Po tym czasie ciasto należy krótko wymieszać, przełożyć do foremek wyłozonych papierem do pieczenia. Można papier lekko natłuścić i wysypać mąką lub płatkami żytnimi, lub nasionami słonecznika. Wierzch chlebów posmarować oliwą i zakryć luźno naoliwioną folią. Odstawić do ponownego wyrośnięcia (powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin). Trzeba jednak zaglądać co jakiś czas, żeby ciasto nie wykipiało
FitKotZiarenkowo . http://www.ziarenkowo.com/ Dzięki uprzejmości firmy Ziarenkowo dostałam do przetestowania 4 pyszne i zdrowe produkty: "CYNAMONOWY RAJ" - starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw ( prażone ziar na słonecznika sezamu, orzechy arachidowe oraz cynamon, kardamon, goździki). Wyśmienity dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli i naleśników, itd. "MIGDAŁOWY PRZYLĄDEK" - kompozycja prażonego słonecznika, migdałów, sezamu, wiórków kokosowych, orzechów arachidowych. Idealny dodatek(...)ciast, lodów, naleśników, deserów, jogurtów, owsianek, budyniu, dekoracji słodkich potraw oraz jako pyszna i zdrowa przekąska. "ZIOŁOWO MI" - prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego dopełnione bukietem wspaniałych ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek i pietruszka. Mieszanka idealna w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako dodatek/baza
Słodkie okruszkisuchych drożdży lub 5 g świeżych 200 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 100 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli 50 ml oleju roślinnego (około 3 duże łyżki) słonecznik Przygotowanie: Gdy używa się świeżych drożdży należy je obudzić rozpuszczając ciepłym mleku z dodatkiem cukru (odczekać około 20 minut), ja postąpiłam identycznie z suszonymi, tj. czekałam jakieś 5 minut(...)się obudzą, ale dokładnie je rozpuściłam. Ze wszystkich podanych składników (poza słonecznikiem) wyrobić ciasto po czym odłożyć je do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po tym czasie ponownie chwilę wyrobić. ciasto dodając do nie go słonecznik (wedle uznania). Ciasto podzielić na tyle części ile chcemy „miseczek”, uformować kule a dodatkowo do każdej dokleić małą
greenscarfmnie tortowa 100g otrębów owsianych 1 łyżeczka soli 150ml ciepłej wody - u mnie zwykła, ciepła "kranówa" 2 łyżki oliwy 200g świeżej dyni - startej na dużych oczkach tarki 50g ziaren słonecznika - plus garść do posypania z wierzchu przed pieczeniem; kto lubi może zaszaleć i dodać nawet 100g :) masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy mleko - do posmarowania(...)lepiej rośnie . Dodać pozostałe składniki sypkie: mąkę razową, otręby i sól. Dolać składniki mokre: ciepłą wodę, oliwę oraz rozczyn drożdżowy i wymieszać. Na końcu dołożyć startą dynię oraz ziarna słonecznika. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miskę - ewentualnie miskę wysmarowaną oliwą
Grunt to przepis!stosowanym rzadko i w niewielkich ilościach. Oczywiście że nie, zresztą możemy się o tym przekonać, wchodząc do najbliższego sklepu, gdzie znajdziemy słoje z sosem w którym orzeszki pinii, zastąpiono słonecznikiem, zaś zamiast oliwy dodano olej ( najczęściej słonecznikowy). Teraz to my musimy dokonać wyboru, czy decydujemy się na zakup pasty pesto w supermarkecie, co jest oczywiście kwestią jednej chwili(...)oleju użyjemy dobrej oliwy ) i uzyskując przy tym, najbardziej odpowiadający nam smak. składniki 120-150 ml oliwy z oliwek extra vergine 100 gr oliwek 100 g ziaren słonecznika pęczek bazylii ząbek czosnku sól, pieprz sposób przygotowania Ziarna słonecznika prażymy na patelni, na niewielkim ogniu, do czasu aż zmienią kolor na złoto brązowy ( uważamy przy
Miód i pieprzm.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA KREM Z DYNI Z KARDAMONEM, IMBIREM, PIEPRZEM CAYENNE, ŻURAWINĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM Składniki - 2 litry musu z dyni ( przepis - kliknij! ) - 2 litry wywaru z kurczaka i warzyw - warzywa z gotowania wywaru - pieprz cayenne - kardamon - imbir - sól - 3 ząbki czosnku - 100 mililitrów słodkiej(...)śmietanki 18% - żurawina - słonecznik Przygotowanie: Do musu z dyni dodajemy warzywa z wywaru i blendujemy całość. Następnie, stopniowo, dolewamy wywaru, kontrolując gęstość zupy. Doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, blendujemy, dolewamy śmietanki i raz jeszcze doprawiamy, jeżeli jest to konieczne. Podajemy z siekaną żurawiną i prażonym słonecznikiem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuchoć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie, nie odważyłam się jeszcze :) Tym razem buraczki proponuję w towarzystwie brokułu i sałaty, z ziarnami słonecznika i łączącym wszystko dressingiem. Lekko, smacznie i zdrowo. Składniki: 1 brokuł 2 niewielkie buraczki Kilka liści sałaty (lub mix sałat) 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika Dressing: 2 ząbki czosnku(...)wykorzystać do innych dań ;)) Pokroić w grubą kostkę. Brokuł podzielić na drobne różyczki i ugotować w posolonej wodzie. Powinien być jędrny. Na talerzu ułożyć sałatę, buraczki, brokuł. Sałatę posypać słonecznikiem i skropić dressingiem. Przygotowanie dressingu: Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć w moździerzu razem z solą, cukrem trzcinowym i oliwą. Dodać sok z cytryny, balsamico i sos Worcestershire. Doprawić pieprzem
Trzeci talerzdnia moja znajoma spytała mnie czy znam jakiś przepis na zdrową słodycz, którą mogłaby ze sobą nosić do pracy, pomyślałam od razu o moich szybkich i prostych ciasteczkach ze słonecznika. Ona i jej znajome zza biurka były zachwycone. Z tego co wiem nadal noszą w torebkach ciasteczka z mojego przepisu. Wczoraj postanowiłam upiec te ciasteczka dla siebie i moich bliskich(...)dodatków i ... w rezultacie ciasteczka tak smakowały, że znikły od razu i nie zostało nic na następny dzień. Spróbujcie moich ciasteczek słoneczek, zapraszam. Składniki: (na 14 sztuk) 150 g słonecznika łuskanego 3 łyżki Smoothy Owocudo Happy od Marwit (kompozycja jabłka i truskawki) 1 jajko 25 g miodu wielokwiatowego 3 suszone morele 14 sztuk suszonej żurawiny * * ilość zależna od ilości ciasteczek
Słodkie okruszkiPyszna propozycja na zdrowe i sycące śniadanie czyli owsianka z malinami, bananem i słonecznikiem, która dodaje energii na cały dzień. Taką owsiankę można w prosty sposób przygotować ze swoimi ulubionymi owocami, orzechami, pestkami z dyni czy jagodami goi. składniki na 2 porcje 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1,5 szklanki mleka 2 łyżki miodu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 banan(...)szklanka malin 2 łyżki ziaren słonecznika łuskanego przepis Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy płatki owsiane i całość gotujemy cały czas mieszając do momentu aż owsianka zgęstnieje około 5 minut, po czym zdejmujemy ją z ognia i łączymy z miodem dokładnie mieszając. Obranego banana, kroimy w półplasterki. Do miseczek przekładamy owsiankę wlewamy jogurt, wrzucamy pokrojonego banana oraz opłukane i osuszone maliny
Smakowite Dania