słonecznik - 8260 przepisów (strona:102/551)

Kiełkująca sałatka z kwiatami z rzodkiewki 155

łyżka zalewy z kaparów, ponadto: garść rukoli, ok. 7 szt. rzodkiewki, kiełki rzodkiewki, kiełki brokułu, kilka szt. czarnych oliwek, pomidorki koktajlowe, 4 duże kapary z ogonkiem, 1 łyżka słonecznika łuskanego Kresto, 1 łyżka pestek dyni. Przygotowanie: Dressing: Musztardę mieszamy z zalewą z kaparów, następnie powoli dolewamy olej, ciągle mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Na suchej patelni prażymy słonecznik i dynię(...)szachownicę i wkładamy na chwilę do zimnej przegotowanej wody. Na talerz nakładamy rukolę, kiełki brokułu, kiełki rzodkiewki, dodajemy oliwki,  pomidorki, kapary i rzodkiewki.  Do sałatki dodajemy prażony słonecznik, dynię i polewamy dressingiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Niedźwiedzie pesto 147

niezastąpiony do mięs (również dziczyzny), ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się w mojej kuchni na stałe. Składniki: - świeże liście czosnku niedźwiedziego - ziarna słonecznika - różowa sól himalajska - parmezan (lub Grana Padano) - sok z cytryny - olej rzepakowy tłoczony na zimno Liście (mogą być z łodyżką) dokładnie płuczemy i osuszamy. Słonecznik rozkładamy na blaszce wyłożonej matą(...)przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowy studzimy. Czosnek niedźwiedzi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, przekładamy do blendera, skrapiamy sokiem z cytryny i miksujemy. Dodajemy ostudzone ziarna słonecznika, sól, starty parmezan i miksując wlewamy stopniowo olej rzepakowy do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowe pesto przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków. Wierzch zalewamy olejem rzepakowym, zakręcamy i przechowujemy w lodówce (albo

mojewypiekiinietylko
DOMOWA GRANOLA 153

Mój ukochany dodatek do zdrowego, pożywnego śniadania - domowa granola :) Zrobiona z płatków owsianych i ulubionych orzechów, ziaren słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny. Z dodatkiem miodu, soku owocowego i oleju kokosowego. Wystarczy przygotować ją wcześniej i przechowywać w np. szklanym pojemniczku, aby móc każdego ranka cieszyć(...)Waszych ulubionych bakalii i za każdym razem może być inna. W wersji bogatszej - z różnymi orzechami, w bardziej ekonomicznej, ale równie pysznej - z ziarnami, np. słonecznika czy sezamu, wiórkami kokosowymi czy pestkami dyni. Oprócz suszonej żurawiny czy rodzynek warto dodać suszone morele czy śliwki.  Taka domowa granola to naprawdę dobry sposób

Słodko-Słony Świat Ilony
Wytrawny chleb z cukinią na drożdżach 86

Pyszny, nieco wilgotny i bardzo długo utrzymujący świeżość chleb. Z dodatkiem dużej ilości nasion słonecznika i czarnym sezamem z zewnątrz. Mocno chrupiąca skórka i bardzo mięciutkie wnętrze. Pierwsze pół bochenka zjedliśmy jeszcze na ciepło wiedząc, iż tak nie wolno! W pierwszej chwili pomyślałam, że zamiast pysznego chlebka wyszedł zakalec ale jak się okazało musi chwilę po upieczeniu odstać. Jest niesamowicie(...)gram mąki pszennej 75 gram mąki z ciecierzycy (można zastąpić dowolną mąką) 40 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki nasion słonecznika 170 ml ciepłej wody 1 łyżka czarnego sezamu Cukinię ścieram na tarce o drobnych oczkach i odciskam z nadmiaru płynu. Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami. Do miski przesiewam wszystkie mąki, dodaję

Mango Papaja
Sałatka z brokuła 149

plastrów boczku 1 czerwona cebula 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sól, biały pieprz 2 - 3 łyżki ziaren słonecznika (woda, sól i cukier do ugotowania brokuła) Brokuła dzielimy na nieduże kawałki, a następnie wkładamy do wrzącej, posolonej i posłodzonej wody (jeśli wsypujecie 1 łyżeczkę soli, to i 1 łyżeczkę cukru(...)powstaną pięknie przyrumienione skwarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niej musztardę, oliwę, ocet, miód, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.  Na suchą i rozgrzaną patelnię wsypujemy ziarna słonecznika i ciągle mieszając prażymy przez chwilę.  Do (jeszcze ciepłego) brokuła dodajemy ciepłe skwarki (bez wytopionego tłuszczu,same skwarki) i przygotowany sos. Całość lekko mieszamy i posypujemy uprażonym słonecznikiem

Czary - gary w kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej 96

wędliną, tortilli itp. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych i pomysłowości :-) Polecam :-) SKŁADNIKI 1 nieduża kapusta pekińska biała część pora 1 jabłko 1 zielona papryka 2 - 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka ostrej musztardy 3 łyżki oleju sól, pieprz, odrobina cukru Kapustę, pora i paprykę kroimy w cienkie paseczki, jabłko ścieramy na tarce z dużymi oczkami(...)Słonecznik wsypujemy na suchą, gorącą patelnię i chwilę prażymy cały czas mieszając (pilnujcie, by nie stał się nadmiernie brązowy, bo będzie gorzki). Przesypujemy do miseczki i studzimy. Śmietanę, musztardę, olej i przyprawy mieszamy razem, aż uzyskamy jednolity sos. Warzywa, słonecznik i sos łączymy razem; schładzamy. Gotowe

Czary - gary w kuchni
Makaron z brokułami w sosie z mascarpone 169

błyskawiczne danie obiadowe, które na pewno będzie Wam smakowało :-)  SKŁADNIKI 1 nieduży brokuł 250 g sera mascarpone 100 ml mleka 2 żółtka sól, pieprz, cukier, granulowany czosnek ziarna słonecznika tarty ser woda do gotowania brokuła makaron Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wodę na brokuła doprawiamy solą i cukrem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wkładamy do niej podzielonego(...)różyczki brokuła. Wyłączamy palnik, garnek przykrywamy i odstawiamy całość na 3 - 4 minuty; następnie odcedzamy. Mleko, żółtka i przyprawy roztrzepujemy razem. Słonecznik wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię i chwilę prażymy, a następnie zsypujemy na talerz lub do salaterki. Na rozgrzaną patelnię z grubym dnem wkładamy mascarpone i rozpuszczamy cały czas mieszając (najlepiej robić to na tzw. małym ogniu). Do rozpuszczonego

Czary - gary w kuchni
Sałatka – zielone gniazdo z jajkiem 153

chwil przygotowałam. Składniki na 1 porcję: na dressing: ½ soku z cytryny, 1 łyżeczka pikantnego sosu na bazie chili, 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso, ponadto: garść rukoli, kilka kiełków słonecznika, kiełki rzodkiewki, 1 łyżeczka małych kaparów, 1 jajko, 1 łyżeczka octu, kilka rzodkiewek, 1/2 łyżeczki sezamu czarnego. Przygotowanie:   Na patelni zagotowujemy wodę (ok. 2 cm powyżej dna) z dodatkiem(...)żółtko powinno delikatnie się ściąć. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do osuszenia na ręcznik papierowy. Jajko delikatnie okrawamy z części białka. Na talerzu układamy rukolę, dodajemy kiełki rzodkiewki i słonecznika. Na środek nakładamy jajko, dodajemy kapary i startą lub pokrojoną w słupki rzodkiewkę. Sałatkę posypujemy czarnym sezamem i podajemy z ostrym dressingiem. Rada: kiełki rzodkiewki kupione w sklepie, różnią się

Moniki Smakołyki
Ciasteczka owsiane migdałowe 126

Zakochałam się w nich :) Są obłędnie pachnące, miękkie a jednocześnie chrupiące od kawałków migdałów i słonecznika. Rozeszły się w niecałe 2 dni... Uważajcie! uzależniają ;) 200  miękkiego masła lub margaryny 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl cukru brązowego 2 jajka 1 szkl mąki graham Młynomag 2 łyżki maki pszennej luksusowej Młynomag 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)szczypta soli 2 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos 1/2 szkl siekanych migdałów 1/3 szkl łuskanego słonecznika Masło i cukier waniliowy utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać cukier brązowy, jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy składniki się połączą dodać płatki owsiane, migdały i słonecznik oraz szczyptę soli. Wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko

Smakołyki Asi
PASZTET Z CIECIERZYCY 132

Składniki: 500g ciecierzycy 2 cebule 3 marchewki 1/2 selera 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki płatków owsianych 2 ząbki czosnku 1 łyżka pieprzu tureckiego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 1 łyżka soli 2 liście laurowe czarnuszka oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na 6-8h aby namokła. Następnie ugotować do miękkości(...)liśćmi laurowymi. Płatki owsiane i słonecznik zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 10-15 min. Odcedzić. Cebulę drobno posiekać i smażyć na oliwie.  Do podsmażonej cebuli dodać marchew i seler starty na grubych oczkach tarki. Dusić ok. 10-15 minut. Ugotowaną ciecierzycę zemleć przez maszynkę.  Dodać płatki i słonecznik, warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dokładnie wymieszać

Prosto i Smacznie z Anetą
Orkiszowy chleb słonecznikowy 105

Bardzo smaczny i prosty chleb z dużą ilością siemienia lnianego i nasion słonecznika. Chleb codzienny, długo utrzymujący świeżość z idealnie chrupiącą skórką. Składniki (na bochenek, który upiekłam w keksówce 12x 25 cm): 400 gram mąki orkiszowej, typ 1850 1 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam o aromacie trufli) + odrobina(...)wysmarowania 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki nasion słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego Mleko podgrzewam, powinno być letnie. W misce mieszam drożdże i cukier, odstawiam do wyrośnięcia na 5 minut. Dodaję mąkę, mleko, sól, oliwę z oliwek i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie dodaję do ciasta nasiona słonecznika

Mango Papaja
Słodka pokusa 101

szklanki   mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol - szczypta soli   Krem 1 - 1/2 puszka masy krówkowej - 1/2 kostki masła -300 g łuskanych pestek słonecznika ( prażymy na suchej patelni) Krem 2 śmietana 30% 400 ml 3 śmietan fixy  2 łyżki cukru     Krok 1 Białka ubiłam z solą na sztywno. Wsypałam cukier i ubijałam(...)blat biszkoptu posmarowałam ubitą śmietaną i przykryłam drugim blatem biszkoptu. Krok 3 Masło miękkie miksujemy i dodajemy masę krówkową, ubijamy na krem.Krem przekładamy na drugi blat biszkoptu i wykładamy słonecznik-słonecznik pokryje całą masę krówkową. Ciasto s chadzamy w lodówce i podajemy w mniejszych kawałkach. Rewelacja polecam

Różowa kuchnia
Pesto z awokado i szpinaku 157

szpinak. Resztka chili też wołała o użycie. Powstał szybki obiad. Tak powstało pesto na bazie awokado i szpinaku. Dodałam oczywiście parmezan, żeby tradycji stało się zadość. Orzeszki pinii zastąpił słonecznik. Pesto idealne do makaronu czy kanapek. Jego zrobienie nie wymaga zbyt dużo czasu czy umiejętności. Zrobicie je w czasie gotowania makaronu. Makaron z pesto jest niezwykle sycący. Drukuj Pesto(...)szpinaku window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 dojrzałe awokado 2 spore garście szpinaku baby sok z 1 cytryny 2-3 ząbki czosnku 1/2 strąka chili 1/2 szkl ziaren słonecznika 1/2 szkl startego parmezanu 1/4 szkl oliwy sól, pieprz Wykonanie Awokado obieramy i kroimy w kawałki. Dodajemy do blendera awokado, szpinak, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Wstępnie mieszamy. Ziarna słonecznika

Mieszam w Garnku
Pesto brokułowe 155

Uwielbiam ten lekko orzechowy smak, który ciężko opisać, trzeba spróbować! :) Pesto łączę z pełnoziarnistym makaronem i suszonymi pomidorami, danie idealne, polecam! :) Składniki: jeden brokuł (zazwyczaj 500g) pół szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki podprażonych i mielonych pestek dyni (można pominąć) sok z połówki cytryny 1/4 szklanki oleju sól, pieprz czosnek granulowany Brokuły gotujemy do miękkości, odsączamy i studzimy. Słonecznik podprażamy(...)mielimy w malakserze. Brokuły mieszamy ze słonecznikiem i pestkami dyni oraz sokiem z cytryny i olejem. Blendujemy, aż składniki ładnie się połączą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Podajemy z makaronem i suszonymi pomidorami. Najlepiej jest ugotować makaron i porcję dla dwóch osób wymieszać z 3-4 łyżkami pesto. Jeśli będzie go za dużo makaron poskleja się w jedną wielką tołpę

Czerwona Porzeczka
Pełna zdrowia pasta kanapkowa ze słonecznikiem i oliwą z oliwek EVEGE. 154

przesyceniu majonezem ostatnio stawiam na zdrowsze wersje moich śniadaniowych (lub serwowanych na kolację) smarowideł. Dziś zapraszam Was na szybką w przygotowaniu, pyszną i o wiele zdrowszą pastę kanapkową ze słonecznikiem i oliwą z oliwek EVEGE. Taka pasta zasmakuje zarówno dużym, jak i małym domownikom. Dzięki uprzejmości producenta w moim domu zagościły produkty Evege, które chciałabym Wam serdecznie polecić. EVGE(...)oliwek EVEGE" po więcej informacji i inspiracji kulinarnych Składniki: (na 2-3 kromki) 2 jajka klasy L 1 łyżka oliwy z oliwek EVEGE Extra Virgin 2 łyżeczki łuskanego słonecznika około 1/2 cm pora sól i pieprz do smaku ulubione pieczywo Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i kroimy w kosteczkę. Do jajek dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, następnie

Słodkie okruszki