pieczenie - 19054 przepisów (strona:251/1271)

Kruche ciasto z delikatną pianką i owocami leśnymi 196

zamrażalnika i zostawić na ok. 2 do 3 godzin. Po tym czasie wyjąć większą część ciasta i zetrzeć na dużych oczkach - uwaga na palce :-) Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 190 ° C i pieczemy przez 20 minut. Ciasto studzimy. Pianka budyniowa: 5 białek, 220 g drobnego cukru(...)wlewamy olej. Miksujemy do momentu połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczony i wystudzony spód, układamy owoce oraz ścieramy resztę mrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C i pieczemy 30-40 minut.Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem

Delicious Titbits
Maślane ciasto z truskawkami i rabarbarem 413

22x24 cm: 25 dag masła ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 25 dag mąki pszennej 4,5 dag mąki ziemniaczanej (ok. 4 łyżki) 5 jajek 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 kg rabarbaru i trochę truskawek(...)łyżek cukru do posypania owoców i cynamon Przygotowanie: Rabarbar pokroić na kawałki, a truskawki wydłubać z szypułek, zasypać cukrem i odrobiną cynamonu.  Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.  Zmiksować masło z cukrem,  cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ciągle ucierając wbijać po jednym jajku. Połączyć obie mąki i proszek do pieczenia.  Przełożyć do masy

Fabryka pomysłów
Pieczona pierś z indyka 696

domową wędlinę nie trzeba nikogo specjalnie namawiać. Dzisiaj mam propozycję na pieczoną pierś z indyka. Mięso jest mięciutkie, delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Idealne do kanapek, na imprezkę lub na  zbliżające się święta. Zobaczcie, jak łatwy jest przepis, a może się skusicie :) Składniki marynaty: 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 czubata łyżeczka mielonych suszonych pomidorów (u mnie(...)Pierś z indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (można na całą noc). Pierś dokładnie zawijamy w folię aluminiową, pamiętając, że do pieczenia, matowa strona powinna być na zewnątrz. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy mięso i od razu zmniejszamy temperaturę do 175 stopni. Ja piekę 70 minut, na grzałce dolnej + grzałka

Smak mojego domu
Sernik kasztanowo-krówkowy. Najlepszy! 167

masy kajmakowej z puszki 4 kandyzowane kasztany Masło rozpuścić, przestudzić. Ciasteczka razem z kremem pokruszyć, dodać masło, wymieszać. Masę ciasteczkową ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Przestudzić. Serek, kremówkę, jajka, krem kasztanowy i ekstrakt zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Przelać na podpieczony spód. Piec(...)przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty. Ciasto ostudzić w piekarniku, a następnie wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę ubić na sztywno. 50 g kajmaku podgrzać, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodać masę do pozostałego kajmaku, dokładnie wymieszać. Następnie partiami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasztet mięsny pieczony by Lulu 207

Pieczony pasztet mięsny przygotowany według przepisu Lulu to prawdziwa poezja smaku. Jadaliśmy go wielokrotnie i za każdym razem był doskonały. Zresztą Ona zawsze potrafi wyczarować coś z niczego :) Tym razem do domowego pasztetu Lulu dodała mieszankę  "Pasztet - typ wielkanocny" , Zaskoczyło mnie to, bo dość często robię zakupy w sklepie Tradismak , a ten produkt, jakoś umknął mojej uwadze. Sama też(...)małe gałki muszkatołowe, 2 czubate łyżeczki imbiru, 2 łyżki stołowe mieszanki  "Pasztet - typ wielkanocny" , sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie można też dodać ostrą paprykę. foremki aluminiowe do pieczenia Przygotowanie Wołowinę, wieprzowinę, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie gotujemy do całkowitej miękkości mięsa, nawet od 4 do 6 godzin Następnie całość schładzamy, wyjmujemy mięso z warzywami, przepuszczamy wszystko przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 392

szklanki mąki , 1 szklanka cukru , 1/2 szklanki oleju , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , śliwki . Jajka ubić z cukrem. Dodać jogurt, olej wymierzać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Delikatnie mieszać. Powstałe ciasto wylać na blaszkę. Wierzch ciasta obsypać odrobiną mąki, najlepiej za pomocą sitka. Na cieście ułożyć pokrojone śliwki (dzięki mące nie opadną(...)Piec przez około 1 godz. w temperaturze  180 stopni. Link do oryginalnego przepisu

Konrad Gotuje
Sernikobrownie z rabarbarem, i nagły przypływ sił 204

formę 25x22 cm) brownie: 100 g ciemnej czekolady (75%) 100 g masła 2 jajka 80 g cukru 30 g kakao 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 300 g serka kremowego 100 g mleka skondensowanego słodzonego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g rabarbaru 80 g cukru(...)cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Na końcu partiami dodać przesianą z kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Serek, mleko skondensowane, jajko, mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na masę czekoladową, lekko przemieszać. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczony jogurt z truskawkami i kruszonką 1412

mąki kukurydzianej  Sposób przygotowania: Białko oddzielamy od żółtka. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem. Do żółtka z cukrem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i aromat śmietankowy. Miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajmy białka i dokładnie mieszamy szpatułką. W oddzielnym naczyniu wsypujemy cukier, mąkę i olej. Dokładnie mieszamy łyżką(...)ciasto będzie kruche. Do natłuszczonego naczynia lub blaszki przelewamy masę jogurtową. Na wierzch układamy dokładnie oczyszczone, pokrojone truskawki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Jogurtowy sernik z wiśniami 1765

Lekki, jogurtowy, pieczony (tak tak!) sernik na kruchym razowym spodzie z mnóstwem wiśni. Przepis powstał dość spontanicznie - z tęsknoty za latem i obfitością owoców. Do wykonania ciasta nie jest potrzebny nawet mikser a kompot z wiśni znajdziecie w większości sklepów (pamiętajcie tylko by były bez pestek..) Najważniejszym elementem przepisu jest odcedzenie jogurtu, dzięki temu pracuje się(...)masło i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C.  Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze

maniapieczenia
Na smutki - sernik. I Lana 190

zostało to załatwione. Tak się nie robi, i już. Tylko co ja biedna mogę na to poradzić...? Ech...Na pocieszenie i przegnanie smutków - długo wyczekiwany sernik. Mam wrażenie, że pieczony jadłam ostatnio bardzo, bardzo dawno temu. Okazuje się, że to ciut ponad dwa miesiące - może dużo, może nie. Dla mnie wystarczająco, żebym przeszukała kilkanaście książek i gazet w poszukiwaniu przepisu(...)kawowych ziarenek z czekoladyMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć. 75 g orzechów zmielić, resztę posiekać. Wymieszać z ciastkami i masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę dokładnie ugnieść na spodzie formy, schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Schłodzony spód podpiec w 200 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić.Twaróg zmiksować ze śmietaną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deszczowy maj. I sernik zamiast słońca 147

huku piorunów. I jemy sernik. Pocieszająco-rozgrzewający, pomarańczowo-figowy.Kupiłam kilogram pomarańczy i zastanawiałam się, co zrobić z tymi kilkoma, które mi zostały. Stwierdziłam, że będzie sernik, koniecznie pieczony. C. woli te na zimno, ale czasem muszę dogodzić też sobie... Zaczęłam przeglądać książki o sernikach, aż w końcu w Cheesecakes baked and chilled The Australian women's weekly(...)serowa:250 g serka kremowegoskórka otarta z 1 pomarańczy120 g cukru250 g mascarpone2 jajkaOrzechy zmiksować z ciasteczkami na miał. Masło rozpuścić, wymieszać z masą.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć masę ciasteczkową i dokładnie docisnąć do dna. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut, a następnie podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Niezwykłe zwykłe śniadanie - żółtka zapiekane na białkach 229

Ciekawa wariacja na temat jajka sadzonego. Przepis znalazłam w grupie " Gotuję bo lubię... " na facebook'u. Zapraszam do pieczenia! Składniki na dwie porcje: 2 jajka sól, pieprz(...)oregano, bazylia kawałek masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy go delikatnie masłem. Nakładamy dwie białkowe "chmurki", a na wierzch delikatnie kładziemy po jednym żółtku. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (u mnie bazylia i oregano). Pieczemy

My Culinary Art
Migdałowo-bananowe muffinki jaglane, czyli kolejna wariacja na temat wegańskich deserów 204

Kolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam

peanutbuttermonster
Trochę zapomniany już smak gołąbków 242

lubię maczać w sosie świeże pieczywo, więc gołąbki podałam również z angielką :)Moje gołąbki piekłam w odkrytym naczyniu, ponieważ zależało mi na tym, aby sos odparował i się zagęścił. Jeśli wolicie zupełnie rzadki sos, to polecam je przykryć. W każdym wypadku czas pieczenia pozostaje taki sam. Po upływie 2 godz. można jeszcze sprawdzić, czy kapusta na pewno zmiękła

Ratunku obiad
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami 2479

możemy spiąć ćwiartki wykałaczkami, ale wystarczy fałdy skóry podwinąć dokładnie pod spód i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy mięso jeszcze papryką w proszku i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni C w zależności od wielkości ćwiartek. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy każdą ćwiartkę kurczaka glazurą z miodu i sosu sojowego, pieczemy jeszcze 30 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię