pieczenie - 19054 przepisów (strona:250/1271)

Ciasteczka kruche 182

jajko 400g maki 120g cukru pudru  30ml miodu 1 lyzeczka proszku do pieczenia mozna 20g kakao (jesli chcemy czekoladowe)  Make, cuker puder i proszek do pieczenia mieszamy razem Dodajemy na to margaryne i siekamy ja Wbijamy jajko i wszystko razem rozrabiamy  Wlewamy miod i znow ugnatamy Jak juz ciasto jest rozrobione wkladamy do lodowki(...)trakcie gdy ciasto jest w lodowce przygotowujemy brytwanke w ktorej bedziemy piec  Nastepnie wlaczamy piekarnik na 180 °   Po wyjeciu ciasta z lodowki dzielimy ciasto i walkujemy na placki ok 2cm  Wycinamy ksztalty ciastek i ukladamy na brytwanke  Wkladamy do nagrzanego piekarnik i pieczemy kazda partie ciastek ok 5min   Gotowe ciastka przystrajamy wedle wlasnego gustu

Klaudynkowa kuchnia
Ciasto porzeczkowe 157

białka - szczypta soli - 2 łyzki soku z cytryny - 1,5 szklanki cukru kryształu - 75 dag porzeczek Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrami na gładką masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i stopione (wystudzone) masło. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy 15 minut w 200 C. Porzeczki (by nie puszczały za dużo soku opruszamy bułką tartą(...)myjemy, osuszamy i posypujemy ciasto. Białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli, sokiem z cytryny i wylewamy na porzeczki. Pieczemy 20 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Cukiniowe placuszki :) 145

średnie cukinie - 20 dkg sera żółtego - 1/2 łyżeczki soli - 4 jajka - 4 ząbki czosnku - pęczek posiekanej natki pietruszki - 10 łyżek mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - olej do pieczenia - zioła prowansalskie i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy. Po chwili odcedzamy powstały sok a do cukini(...)wbijamy jajka, mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, zmiażdżonym czosnkiem, natką, serem i wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i pieprz do smaku i ponownie mieszamy. Łyżką nabieramy niewielkie porcje masy i smażymy placuszki z obu stron na rozgrzanym oleju. Jeżeli masa wyszłaby za rzadka dodajemy jeszcze odrobinę mąki

Zainspirowana w kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami. 175

śmietany 18 % - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 kostki masla - 1 kg śliwek - 3 jajka Przygotowanie: Mąkę połączyć z masłem, żółtkami, śmietaną, połową szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia. Energicznie wyrobić ciasto, po czym podzielić je na 2 części. Jedną chłodzić przez godzinę, a drugą rozwałkować i przełożyć do formy. Piec około 15 minut w temperaturze(...)ogniu do miękkości. Białka ubić na sztywno z dodatkiem drugiej połowy cukru. Na podpieczony spód wylać śliwki i wyłożyć pianę. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce wprost na ubite białka. Piec około 20 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka koktajlowe 170

Ostatnio złapałam się na tym, że często piekę ciasta. Stąd też dziasiaj moja propozycja ciasteczkowa :) Składniki: - 40 dag mąki - 25 dag masła - 25 dag cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 pomarańcza - 4 kostki gorzkiej czekolady - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Masło roztapiamy, dodajemy cukier, skórkę otartą z pomarańczy, sok z połówki pomarańczy oraz przesianą i wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia mąkę. Ciasto dobrze wyrabiamy i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia kroimy na plasterki, układamy na blasze i pieczemy w 180 C na lekko złoty kolor. Polewę przygotowujemy z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i mleka. Mi z tych proporcji wyszło 86 sztuk

Zainspirowana w kuchni
Rafaello 552

Delikatny biszkopt z nutką kokosową, super połączenie :) Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 3/ 4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: - 3 szklanki mleka - 1 szklanka mąki pszennej - niepełna szklanka cukru(...)kostka masła - 1 olejek śmietankowy Kokos: - 1 łyżka margaryny - 1 łyżka cukru - 5 dag wiórek kokosowych Przygotowanie: W pierwszej kolejności pieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Jabłecznik czekoladowo-kokosowy 164

- 2 opakowania budyniu czekoladowego - 1 kg jabłek - 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół i obie połówki rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia.Formę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy jedną część ciasta. Jabłka obieramy i ścieramy(...)cieście a na nie równomiernie wylewamy masę budyniową. Wyrównujemy całość i oprószamy wiórkami kokosowymi. Drugą część ciasta delikatnie przekładamy na krem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 C. Jabłecznik pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru pudru. Pianę wykładamy na gotowe ciasto i umieszczamy ponownie w piekarniku. Pieczemy około 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Królewiec 764

miodu - 1 łyżka sody - 1 jajko - 15dag margaryny Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 2 łyżki wody - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 20 dag cukru - 1/2 litra mleka - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 cukry waniliowe - 1 margaryna Polewa czekoladowa: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1/2 kostki margaryny(...)ciasto zagniatamy, wyrabiamy i dzielimy na dwie cześci. Każdą pieczemy w 180 C przez około 30 minut (na złoty kolor). Jak blaty upieczone możemy przystąpić do robienia biszkoptu. Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 C około 50 minut

Zainspirowana w kuchni
Babka cytrynowa z lawendą 278

łyżeczki kurkumy      Masło ucieramy na puszystą masę, dosypujemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy po jednym jajku, dorzucamy też proszek do pieczenia i odrobinę kurkumy, która nada babce piękny, intensywnie żółty kolor. Cytrynę wyparzamy, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok, które przekładamy do ciasta. Całość doprawiamy 3 łyżkami lawendy(...)przełoży się na średnio intensywny smak. Jeśli pierwszy raz pieczecie coś z dodatkiem tych kwiatów to lepiej być ostrożnym, bo niesamowicie łatwo przegiąć z ilością - lepiej więc dać mniej niż za dużo i potem podzielić się deserem z okolicznymi ptakami ;)      Masę przelewamy do babkowej blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

sama złodycz
Makowiec z papają 212

płatami papieru do pieczenia. Placek formujemy na kształt prostokąta i wykładamy warstwę farszu, zostawiając brzeg około 2 cm. Zawijamy, pamiętając o podwinięciu boków. Roladę przekładamy na papier do pieczenia i dwukrotnie owijamy, zostawiając odrobinę wolnego miejsca (makowiec podrośnie w piekarniku). Pieczemy 40 minut w 190 stopniach, jeszcze ciepłe ciasto rozwijamy z papieru i lukrujemy, można posypać odłożonym farszem(...)samym makiem lub zostawić ot tak. Też pyszne :)      Moja ilość składników jest podana dla jednego makowca, jest on jednak dosyć mały i mam wrażenie, że lepiej piec od razu kilka. Hyhyhy. Mało jest piosenek Rojka, które lubię, ale ta jest świetna. Dzięki za kolejną inspirację, Marian

sama złodycz
Ciasto czekoladowe na Guinnessie z kremem porzeczkowym 233

cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny     Masło podgrzewamy z kakao i piwem na wolnym ogniu aż do całkowitego połączenia się składników, lekko studzimy. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy w kilku porcjach, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Na samym końcu dorzucamy jaja, dokładnie łącząc je z ciastem. Czekoladę łamiemy i kroimy na mniejsze kawałeczki, całość(...)mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut, studzimy.      Porzeczki myjemy i pozbywamy się łodyżek. Gotujemy na małym ogniu z kilkoma łyżkami wody aż do momentu całkowitego rozpadnięcia się owoców. Przesiewamy przez gęste sito, starając jak najwięcej się z nich "wycisnąć", uzyskując gładki, skoncentrowany

sama złodycz
Schab imbirowo-czosnkowy czyli pieczyste na obiad i na kanapkę 185

częstotliwości kulinarnych nowinek i złożyła wniosek o schabowego. Takiego zwykłego. Bitego. W panierce. Krwawi moje spragnione kulinarnych eksperymentów serce;) Plasterem okazała się pieczeń, którą z zakupionego schabowego kawałka, po wyporcjowaniu na kotlety udało się uratować. A, że mięsko doskonale smakuje zarówno w wariancie gorąco-obiadowym jak i zimno-kanapkowym, tak więc(...)umyć, osuszyć, natrzeć przygotowanym imbirem, czosnkiem, solą, oprószyć ziołami. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny (najlepiej na całą noc) a następnie zapakować w woreczek do pieczenia lub zamykane żaroodporne naczynie mięso podlawając przed zamknięciem wodą, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 1 godzinę. Mięso

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Witajcie! 255

roku wysyp jabłek, więc mogłabym piec szarlotkę non stop. Jednak   ilość kalorii zawsze każe mi się opamiętać. A Wy Kochani jakie ciasto najbardziej lubicie?:) Składniki na blaszkę 24 x40cm: Mąka – 0,5 kg Margaryna – 1 szt., najlepiej miękka Cukier – ¾ szkl. 3 żółtka Śmietana – 2-3 łyżki Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki Jabłka   - 1,5 kg, najlepiej(...)łyżek cukru,   Bułka tarta Przygotowanie: 1.        Margarynę rozkruszyć z mąką 2.        Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietaną i dokładnie zagnieść 3.        Podzielić ciasto na 2 części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić

Fabryka pomysłów
Kakaowe tartatelki z truskawkami 191

przygotowałam pyszne ciacha bez pieczenia na kakaowym spodzie z kremem z mascarpone. Całość   natomiast dopełniają truskawki oraz truskawkowa galaretka. Zadowolą   one na pewno tych, dla których pieczenie jest zmorą. To także świetny patent na upalne dni – proste i na zimno! Ps. przypominam, że „Gotowanie za głosowanie” trwa do piątku do godziny 22 (ankieta mieści się

Fabryka pomysłów
Miodek- na dzień kobiet! :) 281

Wykonanie: Ciasto miodowe: Wszystkie składniki mieszamy razem, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do schłodzenia. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze trochę ubijamy. Mąki mieszamy razem. Następnie dodajemy(...)przemian żółtka i mąkę, mieszamy, tak żeby nie było grudek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Krem: Mleko wlewamy do garnka, zostawiając pół szklanki, w której wymieszamy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Do mleka w garnku dodajemy margarynę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy pół szklanki mleka wymieszane z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Doprowadzamy do wrzenia, energicznie mieszając

Czerwona Porzeczka