pieczenie - 19054 przepisów (strona:241/1271)

Pikantne ciastka z żółtym serem - w sam raz na letnią biesiadę:) 215

konkursie na blogu Sylwii :) Zmieniłam proporcje, bo w oryginale był raczej dodatek sera, a ja zrobiłam pół na pół mąka i ser żółty. Zrezygnowałam  z proszku do pieczenia i oczywiście dostosowałam do Kuchni Pięciu Przemian. Składniki na ok. 30 ciasteczek: 170 g mąki orkiszowej 170 g sera żółtego, najlepiej ostrego 2 - 3 łyżki miękkiego masła 2 - 3 łyżki(...)kulkami była najlepsza chyba z możliwych. Ciastka były każde innego wyglądu i rozmiaru oraz postrzępione na brzegach, ale czy o piękno tu w końcu chodzi?;) Na blasze przed pieczeniem: Piekłam ok. 13 - 15 min. w temp. 180 0 C. Obawiałam się czy nie będą za bardzo z piekła rodem, ale moim zdaniem wyszły w sam raz. Przyjemnie chrupiące, fajne

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ziemniaki zapieczone z masłem miętowo-pomarańczowym - hit! 190

dawna miałam ochotę na pieczone w piekarniku młode ziemniaki; nigdy młodych nie piekłam, nie wiem dlaczego. I tak ciągle jakoś to pieczenie mi nie wychodziło, aż wczoraj natrafiłam na blogu Mad na bardzo oryginalny przepis właśnie z pieczonymi ziemniakami. Zaopatrzyłam się więc natychmiast w składniki i upiekłam i żałuję, że tak mało;) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 194

kostki margaryny, 3 jaja, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżka śmietany, aromat migdałowy, 3,5 szkl. płatków owsianych, ulubione bakalie, ziarna i dodatki Wykonanie: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać żółtka, cukier, śmietanę, aromat migdałowy, płatki i bakalie. Wymieszać.  Białka ubić na sztywno, dodać do całości, delikatnie wymieszać i natychmiast kłaść łyżką ciasteczka(...)posmarowaną tłuszczem blachę. Piec w 200-220 stopniach C, około 20 minut. Smacznego ! A poniżej - ciasteczka kruche oraz zawijane z marmoladą KRUCHE CIASTECZKA Składniki: 2 szkl. mąki, 1/2 kostki masła ( margaryny ), 1 jajko, 2/3 szkl. cukru pudru, sól Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem, dodać jajo, cukier i szczyptę soli. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 193

Pierniczkowo i Świątecznie... Ciasto dojrzało i przyszła pora na pieczenie.... Wczorajszy bilans - pieczenie - 2 godziny                              - dekorowanie - 4 godziny Przepis na pierniczki podawałam  tutaj Oto efekty mojej pracy: LUKIER - przepis 1 białko 1 szkl. cukru pudru. Miksujemy, jeśli jest za gęste

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 152

Ciasteczka - stemplowane - Wczoraj z Igusią piekłyśmy ciasteczka. Już dawno, dawno temu kupiłam pewne foremki - wykrawaczki do ciasteczek. I tak sobie leżały zapomniane w szufladzie. Igusia je "odkryła" i zadecydowała - zróbmy ciasteczka mamo ! Nie wypadało odmawiać. Szukałam długo przepisu, znalazłam jeden! Jednak na przyszłość poszukam  innego, bo kontury się  zacierają podczas pieczenia.  Mimo wszystko coś tam widać(...)CIASTECZKA - przepis Składniki: 250 g margaryny 2,5 - 3 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów 2 łyżki sezamu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wałkować na grubość foremek. Piec  15 minut w 180 stopniach C. A tak wyglądają moje foremki: Kupiłam je za około 5zł/komplet

kolorowotorcikowo
TARTA 3 owoce z owsianą kruszonką 183

szkl. mąki 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 1 jajko + 1 żółtko ew. 1-2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę. Miksować do chwili, aż powstaną drobne grudki. Dodać jajka, i zagnieść zwarte ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dodać wodę. Ciasto zlepić w kulę(...)zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt koła, wylepić do i brzegi formy. Piec 15 min w 180 stopniach. Wsad owocowy: 500 g rabarbaru 1 duża gruszka 2 średnie banany 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej   Owoce okroić w kostkę. Dodać mąki

kolorowotorcikowo
Czekoladowiec z bazylią 174

łyżka mąki ziemniaczanej kilka listków siekanej bazylii czerwonej Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Do utartej na puch margaryny dodajemy po jednym żółtku - ciągle ucierając. Mąki, kakao i proszek do pieczenia łączymy razem. Wsypujemy do ucieranej masy. Ubijamy pianę z białek. Bazylię siekamy bardzo drobno. Do ciasta dodajemy pianę i bazylię - delikatnie, ale dokładnie łączymy. Ciasto rozdzielamy do 5 miseczek(...)tortownicy średnicy 26 cm pieczemy 5 placków. Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach.   KREM: 0,5 l mleka 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mlecznej margaryny 1 szkl cukru pudru   Z 0,5 l mleka odlewamy pół szklanki. Resztę gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę. Wlewamy na gotujące się mleko - ciągle mieszają. Budyń

kolorowotorcikowo
Drożdżowy placek ze śliwkami 217

placek z owocami... Uwielbiałaś go ! Cudowny zapach wypełniał starą kuchnię. Słodki, owocowy, drożdżowy ! Taki prosty, a dawał rozkosz niczym najlepsza delicja, niczym najwspanialsza czekolada tego świata. Dlaczego ? On był pieczony z uczuciem, specjalnie dla Ciebie. W tym drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość i oddanie. Zjadałaś szybko, popijając świeżym mlekiem. Oblizywałaś małe, pulchne paluszki, uśmiechałaś się radośnie, opowiadałaś(...)wyrośnięcia. Śliwki odsączyć z soku. Przygotować kruszonkę:  Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z cukrem, wlać gorący tłuszcz, dokładnie wymieszać. Rozcierać w palcach, aż powstaną drobne grudki. Blachę do pieczenia ( dużą, taką z wyposażenia piekarnika ) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę. Ułożyć na nim owoce, posypać kruszonką. Odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec

kolorowotorcikowo
Kruche ciasteczka wiosenne 235

Wykonanie: Patyczki moczymy w wodzie, nie moczymy ostrych końców, które będziemy wbijać w ciastka. Masło ucieramy z cukrem i jajem - do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą, chłodzimy w lodówce min. 40 min.   Schłodzone ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na grubość około 5 mm. Wykrawamy dowolne kształty(...)Układamy na blasze i ostrożnie wbijamy patyczki, osuszone ręcznikiem papierowym z wody. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni, około 10-12 minut.  Upieczone studzimy i dekorujemy według uznania. Smacznego

kolorowotorcikowo
Fiołki w cukrze 238

białko jaja kurzego ( na początek 1, w razie potrzeby weźmiecie kolejne ) - cukier kryształ - sok z cytryny - 1 łyżeczka / 1 białko ponadto: mały pędzelek papier do pieczenia Papierem do pieczenia wykładamy blachę. Do białka dodajemy sok z cytryny i za pomocą widelca lekko roztrzepujemy. Cukier, na początek około 1/2 szklanki wysypujemy na talerzyk lub małą tackę. A teraz mozolną(...)pracę czas zacząć ! Każdy kwiat pokrywamy przy pomocy pędzelka białkiem. Smarujemy każdy płatek, uważając by ich nie posklejać. Posmarowany białkiem fiołek obsypujemy cukrem i układamy na papierze do pieczenia. Jeśli płatki fiołków się posklejały, delikatnie je rozchylamy. Tak przygotowane kwiaty suszymy w piekarniku w temperaturze 50 stopni C. Gotowe przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu. Powinny zachować

kolorowotorcikowo
Babka marmurkowa oblana czekoladą 214

szklanki cukru 250 ml mleka 4 łyżki kakao, u mnie DecoMorreno do polania: 100 g kuwetury lub gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.  Oddzielić żółtka od białek. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć, dodając po 2-3 łyżki cukru i po jednym żółtku. Ucierać, aż cukier się prawie zupełnie(...)białek - wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać kakao - wymieszać. Do formy na babkę wlać pierwsze ciasto jasne, na nie z kolei - ciasto kakaowe. Babkę piec w 170 stopniach C przez 30 minut, po tym czasie  zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni i piec jeszcze 20-30 minut. Do suchego patyczka. Upieczoną babkę pozostawić

kolorowotorcikowo
Tarta cytrynowa 208

minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Pieczemy  10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty. KREM

kolorowotorcikowo
Domowe pieguski 361

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 2   ½   szklanki maki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli tabliczka czekolady orzechy laskowe Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wbić(...)jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem, posiekane orzechy i czekoladę – wymieszać. Z ciasta formować kulki i lekko je spłaszczać. Układać w odstępach.  Piec 12-15 min w temp

Pasja Smaku
Schab z morelami i śliwkami 198

Pieczenie schabu na święta to już tradycja. Zazwyczaj robię faszerowanego śliwkami lub "czystego". Tym razem dodałam jeszcze moreli. Owoce ładnie się komponują i mają ciekawe, trochę kontrastowe smaki. Schab z pewnością będzie ozdobą stołu, obok nudnych i tradycyjnych wędlin.  Składniki: 1 kg schabu bez kości 1/2 opakowania suszonych śliwek kalifornijskich 1/2 opakowania suszonych moreli kilka ziaren owoców(...)moździerzu rozbić owoce jałowca, przełożyć do miseczki, dodać majeranek, pieprz ziołowy i olej. Starannie wymieszać i wysmarować taką marynatą schab. Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfance i piec w piekarniku przez 1,5 h w ok. 200 st. insertCookd("16384187ce1ae73c9a55131e8b3fdd86

Pasja Smaku
Tartaletki z jabłkami i brzoskwiniową glazurą 163

dziecka wierzę, że nie potrafię piec, a jedyne co mi wychodzi z ciastek idealnie to babki z piasku. Na przekór swoim myślom, w dniu "epoki lodowcowej" postanowiłam upiec tartaletki z jabłkami. W sam raz do rozgrzewającej herbaty z miodem. Składniki: 300 g mąki 75 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 2 łyżki(...)śmietany 18% 4 jabłka Glazura: 1/2 szkl. dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki wody wody 1/2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać je razem z mąką. Dodać śmietanę i jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki

Pasja Smaku