pieczenie - 19054 przepisów (strona:235/1271)

Zdrowe biszkopty 170

jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek.  Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia.  Składniki: 4 jajka 80 g mąki  pół szklanki cukru (lub mniej)  szczypta soli  łyżka soku z cytryny (mozna pominać) łyżka soku z pomarańczy(...)uważając żeby nie zniszczyć piany. Ciasto przekładam do silikonowej formy (lub do mufinek) delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko. Zamiast foremek można użyć papieru do pieczenia i łyżką nakładać małe kulki ciasta. Będą wtedy miały kształt typowych płaskich biszkopcików. Z foremek ciadtka wychodzą wyższe.  Foremki wkladam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

prawdziwe jedzenie
Rybki z ciasta drożdżowego 205

folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na kwadrans. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Ciastka smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam je do pieca na 15 minut

prawdziwe jedzenie
Focaccia z brokułami i papryką 168

minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego serca i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut. Polecam też ciasto z farszem cebulowym i mięsem w przepisie na. cebularz

prawdziwe jedzenie
Pączusie w polewie czekoladowej 201

Najzdrowsza wersja pączków jaką znam. Te pączki są małe, pieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder(...)kulki, ok.50 sztuk o średnicy 2 cm. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 15-20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu

prawdziwe jedzenie
Bułeczki łososiowe 212

posmarowanej olejem i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Bułki smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut. Bułeczki najlepiej smakują na ciepło podane z warzywami lub po prostu polane ketchupem

prawdziwe jedzenie
Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) 330

ciasta za pomocą radełka wykrawamy trójkąty. Croissanty zaczynamy zwijać u podstawy trójkąta, najpierw luźno, potem coraz ciaśniej, formując rogalik. Croissanty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z wodą. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni, pieczemy 5 minut, następnie zmniejszamy temp. do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni(...)termoobiegu i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Mi croissanty najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe. Lubię wyroby z ciasta francuskiego, są takie wielowarstwowe. Rogaliki idealne są z dżemem, konfiturą itp. The post Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu 230

części. 3 z nich rozdać dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku). Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju. 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać. Piec około 45 minut(...)Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia życzenia całej rodziny. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie. Oddając pozostałe części podaj przepis.” Ja dodatkowo dodałam posiekane orzechy nerkowca, suszoną żurawinę i trochę rodzynek. Czekoladę gorzką posiekałam nożem, a nie starłam na tarce. Czas pieczenia również wydłużyłam do 60 minut, gdyż 45 minut okazało się niewystarczające

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z owocami letnimi 173

kakao i wiórki kokosowe. Ucierane Ciasto z owocami letnimi piekłam w tortownicy o przekroju 20 cm. Ciasto z owocami letnimi: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanka cukru karmel z wanilią w młynku Kotanyi migdały w płatkach KRESTO 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar(...)mirabelki brzoskwinie 1 łyżka domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i karmelem z wanilią, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Do tortownicy przekładamy ciasto, obkładamy połówkami mirabelek, plastrami brzoskwini,posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 160 stopni z termoobiegiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) 184

piekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam też rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. A zjedzenie domowego, chrupiącego, ciepłego pieczywa robi wielką różnicę. Do tego(...)długości blaszki i szerokości około 5 cm. Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijając go spiralnie, możemy je również ponacinać w kilku miejscach. Bagietki układamy na papierze do pieczenia obsypanym mąką, lekko obsypujemy je mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C. Aby bagietki były chrupiące

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na sernik czekoladowy 208

zapasów była tylko gorzka czekolada, oraz w lodówce dwa rodzaje sera. Padło na sernik. Ale po remoncie nie mogłam znaleźć mąki ziemniaczanej, był za to budyń czekoladowy. Dawno nie piekłam żadnego sernika, ostatnio w marcu sernik z truskawkami i seromakowiec . Postanowiłam więc trochę poeksperymentować z czekoladą, sernik czekoladowy nie jest bardzo słodki, może nie smakować tym, którzy uwielbiają bardzo słodkie(...)można do sernika przygotować czekoladowy kruchy spód : 1/4 kostki margaryny 1-2 żółtka 1/2 szklanka mąki 2 łyżki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao Przygotowanie kruchego ciasta: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy żółtko, 1/2 szkl. mąki, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżki kakao, miksujemy i wykładamy ciastem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb z garnka 316

perspektywa braku chleba. Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które są szybkie i łatwe w wykonaniu. Piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na naszym blogu nie brakuje.Świetne i szybkie są również mini bułeczki na proszku do pieczenia. Tym razem do ciasta chlebowego dodałam mieszankę przyprawy do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Chleb(...)wrócę z pracy (czyli ok. 6 godzin) chleb powiększa sobie spokojnie swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i wstawiamy do niego pusty żeliwny garnek, w którym będziemy piec chleb. Garnek nagrzewamy ok. 1/2 godziny gdyż musi być bardzo gorący. Garnek wyciągamy i jego dno obsypujemy mąką, z misy zsuwamy ciasto do gorącego garnka, naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy ponownie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczne pierniczki 1103

które podała bez jakichkolwiek dodatków i były smaczne solo, więc zapozyczyłam przepis z jej bloga, czyli od Margarytki . Skróciłam jedynie czas chłodzenia ciasta, gdyż zależało mi na czasie, gdyż piekłam 5 porcji. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Świąteczne pierniczki Składniki: 3 szklanki mąki pszennej(...)dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki za pomocą foremek o świątecznych kształtach. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż pierniczki za sprawa sody lekko rosną . Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, lepiej niech pierniczki będą bledsze, niż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podpłomyki 149

Podpłomyk i to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka. Takie podpłomyki jadałam u mojej babci, były jednak pieczone bezpośrednio na płycie pieca, który stał w kuchni. Moje są pieczone w piekarniku, do tego moje podpłomyki wyglądają jak mini pizza Podstawowymi składnikami podpłomyków to mąka, sól i woda, ja dodaję jeszcze szczyptę suszonych drożdży. Kiedy nie wiemy co przygotować(...)pomidora, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz 2 małe gałązki rozmarynu. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia i rozciągamy je tworząc 2 płaskie placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Ciasto obkładamy plasterkami surowych pieczarek, pomidorem, oraz cebulką pokrojoną w piórka, obsypujemy serem pokrojonym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bagietki pełnoziarniste 172

kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na 4 części. Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijamy go spiralnie. Bagietki układamy na papierze do pieczenia obsypanym mąką, lekko obsypujemy bagietki mąką, nacinamy w kilku miejscach najlepiej żyletką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni(...)bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z 250 ml wody, albo spryskujemy wodą powierzchnię bagietek. Wstawiamy blachę z wyrośniętymi bagietkami i pieczemy około 15-20 minut. Bagietki studzimy na kratce. The post Bagietki pełnoziarniste appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORCIK PIERNIKOWY 158

się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze 175-180C Śliwki umyci pokroić na mniejsze części i zalać alkoholem, odstawić na 15 minut, po tym czasie śliwki odsączyć. Alkohol

RAROSSA