maku i z wkładką z smażonych wiśni.Puszyste, przełamane kwaśnym smakiem wiśni.Po prostu pyszne. Składniki: 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mielonego maku 100 g cukru 200 ml mleka 2 szt jajka 250 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru 4 łyżki wiśniówki 2 łyżeczki konfitur fix cukier puder
Ala piecze i gotujespód migdałowy posypać połową borówek, wylać resztę masy serowej i na górę posypać resztę borówek. Borówki oprószyć mąką i wymieszać. Tortownicę od dołu obłożyć folią aluminiową (może w czasie pieczenia skraplać się masło i przypalać w piekarniku) i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 60 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do wystudzenia. Mus: do borówek dodać
Ala piecze i gotujeprzekładam do słoików i zalewam gorącym olejem. Pomidory wykorzystuję w zimie szczególnie jako dodatek do faszerowanych mięs. Dodatkowo olej z pomidorów wykorzystuję jako dodatek do surówek lub pieczenia mięsa, jest bardzo aromatyczny i ma ciekawy smak. Składniki: 2 kg pomidorów odmiany limo 3-4 ząbki czosnku rozmaryn sól ziołowa cukier olej rzepakowy Rapso listki bazylii Przygotowanie
Ala piecze i gotujekrówek i margaryny. Gdy masa się połączy dodać ryż, wymieszać i zdjąć z ognia. Formować za pomocą łyżki szyszki lub kulki, ułożyć na macie silikonowej lub papierze do pieczenia i pozostawić do wystudzenia
Ala piecze i gotujepokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z nasion i pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić w półplasterki razem z skórką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na blasze rozłożyć warzywa oprószyć solą morską prowansalską, przyprawą do ziemniaków i dodać kilka igiełek rozmarynu. Wymieszać. Posypać żurawiną i ułożyć pałki z marynaty. Cebulę
Ala piecze i gotujesuchego patyczka. Wyjąć przestudzić. Oprószyć cukrem pudrem i zmielić na górę przyprawę do kawy i deserów . Forma silikonowa 23*29 cm. Ps. Metalową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli twaróg jest grudkowaty to zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków
Ala piecze i gotujetwarogową. Do kremówki dodać jajko, cukier puder i zmiksować. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Zimne naleśniki posmarować masą twarogową, zwinąć rulony i przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu, zalać kremówką. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st z termoobiegiem około 1 godziny. Pieczemy tak długo, aż śmietana będzie ścięta
Ala piecze i gotujejednolite masę. Ciasto włożyć do woreczka i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wylepiać ciastem małe foremki do babeczek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 min w 190 st. Po wyjęciu z pieca po około 15 min wyjąć babeczki z foremek i odłożyć do wystudzenia. Bita śmietana; zimną kremówkę ubić na sztywno
Ala piecze i gotujeklik . Od razu miałam kilka pomysł na wykorzystanie produktów. Dzisiaj pierwszy - likier piernikowy. Ale jest tak pyszny i aromatyczny, że z powodzeniem możecie robić. Na rozgrzewkę i przy pieczeniu ciasteczek po jednym kieliszeczku jak znalazł. A i na prezent się nadaje, z pewnością osoba obdarowana się ucieszy. Składniki: 0,5 l kremówki 1 czekolada gorzka 100 g cukru
Ala piecze i gotujeDzięki uprzejmości firmy Neoflam mogłam w końcu upiec pizzę z patelni. Otrzymałam piękny i praktyczny komplet z odpinaną rączką do przetestowania klik . Pizzę najpierw podgrzewamy w patelni na piecu a potem wkładamy do piekarnika. Wystarczyło odpiąć rączkę i włożyć do pieca. Pizza jest bardzo puszysta, ładnie wyrośnięta i smaczna. Oczywiście w kwestii dodatków co kto lubi. Składniki: Ciasto
Ala piecze i gotujemasę odłożyć do przestudzenia. Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć papier. Smażyć
Ala piecze i gotujerobota i wyrabiamy ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Zimnym ciastem wylepiać małe foremki do babeczek i do mini tart. Piec około 15 min w 180 st. Po wyjęciu z pieca po około 15 minutach wyjąć babeczki z foremek i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Orange curd: Z pomarańczy wycisnąć
Ala piecze i gotujeMięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawę wymieszać z łyżeczką soli, natrzeć mięso i obwiązać sznurkiem. Do szynki powciskać ziarenka jałowca z przyprawy, włożyć do rękawa do pieczenia, dodać przyprawy z marynaty. Szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik szynkę zostawić jeszcze 10 minut i wyjąć. Pozostawić szynkę
Ala piecze i gotujecukier i cukier waniliowy aż powstanie gęsta i sztywna piana. Do piany dodaję po 1 żółtku i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Zmieszane ze sobą mąki i proszkiem do pieczenia dodaję do ubitych jaj w 3 porcjach, za każdym razem mieszając ale już tylko łyżką. Całość powinna mieć gęstą puszystą konsystencję. Piekarnik rozgrzewam na 180oC. Masę rozprowadzam równomiernie(...)wyłożoną pergaminem blachę - tą dużą z wyposażenia pieca. Piekę w 180oC przez 20 minut. Serek mascarpone przekładam do misy i dodaję wszystkie składniki do nadzienia - miód, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy, całość dokładnie mieszam na jednolitą gładką masę. Truskawki kroję w małą kostkę(kawałki), dodaję do masy i mieszam. Upieczone ciasto wyciągam na wilgotny ręcznik - pergaminem do góry
Mechanik w kuchniPieczenie ciasteczek powoduje, że się relaksuję w kuchni. Uwielbiam siedzieć w kuchni i wymyślać nowe połączenia smakowe, tak by ciasteczka były smaczne i apetycznie wyglądały. To mój kolejny przepis na kruche ciasteczka, pachnące karmelem, wanilią z lekko widocznym cienkim paskiem kakao. Tym razem kruche ciasteczka obsypałam karmelem z wanilią. Bardzo lubię takie połączenie smakowe. Ciasteczka są bardzo smaczne(...)karmelem z wanilią wałkujemy formując prostokąt. Ciasto posypujemy karmelem z wanilią, posypujemy gorzkim kakao. Zwijamy ciasto w roladkę i kroimy w krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 10-15 minut. Ciasteczka mają być blade. Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao podajemy do kawy lub herbaty. Smacznego! The post Karmelowo-waniliowe ciasteczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię