przekonałam i teraz staram się piec je co roku, wkładając w to całe serce i sprawdzając swoją cierpliwość przy ich ozdabianiu ;) Historia mojego "pierniczenia" nie jest zbyt długa bo piekę je dopiero drugi rok, ale już w kilku wersjach które strasznie nam smakowały i czasem nawet pośmiejemy się z tych moich dekoracji, czasami ja się nadenerwuje gdy nie wyjdą takie(...)dwie części i jedna chowamy z powrotem do lodówki a drugie wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Wycinamy ulubione kształty i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop przez 10-15 min. Ostudzone pierniczki dekorujemy mleczną lub deserowa czekolada (rozpuszczoną na kąpielą wodną) lub lukrem i przyozdabiamy posypkami dekoracyjnymi
Gotowanie...to proste !laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru do orzechów 6 łyżek wody do orzechów tłuszcz+ bułka tarta do formy Serniki: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)koniec dodać 1/2 szkl cukru i ubijać aż piana będzie szklista i lśniąca. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Foremkę (21x21cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę śmietankową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. W serniczku wycinać obręczą
Smakołyki Asipuszce trochę masy makowej ...no i cóż..powstały takie oto babeczki...szybkie do zrobienia..polecam.Przepis podpatrzony gdzieś w necie. 20 dkg cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dkg mąki(...)łyżeczki sody 150 ml mleka 125 ml oleju masa makowa Helio Jajka z cukrem utrzeć, dodać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać ze skórką pomarańczową, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć z masą jajeczną i wymieszać. Do foremek na muffinki wykładać po 1 łyżce ciasta,na to 1 łyżkę masy makowej i znów 1 łyżkę ciasta.Piec około
Moje domowe kucharzenieciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6mm, nożem wyciąć kwadraty o boku 4-5cm - gotowe pierniczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z ciasta piernikowego można też wycinać kształty foremkami, ale najlepiej, żeby to były foremki metalowe, gdyż mnogość bakalii w cieście utrudnia wykrawanie - pierniczki wstawić do piekarnika nagrzanego(...)stopni, piec 9-11 minut - tuż po upieczeniu pierniczki są z wierzchu miękkie, więc najlepiej wyjąć jeden pierniczek i przełamać, żeby sprawdzić stan upieczenia i niepotrzebnie nie przedłużać czasu, co wpłynie na twardość i przesuszenie pierników - upieczone pierniczki ostudzić, a następnie polukrować - w miseczce rozetrzeć cukier puder z kilkoma łyżkami gorącej wody - za pomocą pędzelka posmarować wierzch i boki pierników
Smakołyki Berenikicukru pudru 50g oleju 50g mleka 30g mieszanki keksowej + do dekoracji 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy mleko oraz olej i delikatnie mieszamy – ciasto powinno mieć grudki. Dodajemy startą marchewkę oraz mieszankę keksową, delikatnie mieszamy. Foremki napełniamy do połowy wysokości, pieczemy przez 20 minut
Gotowanie i blogowanieprzyprawy do piernika 8g proszku do pieczenia 2 jajka 100g czekolady deserowej Jajka miksujemy z mlekiem oraz olejem, nadal miksując dodajemy powoli mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dodajemy kakao i startą marchewkę, miksujemy przez 2 minuty. Ciasto powinno być gęste. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 40 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowaniebakalie, wymieszać. Do masy dodać śmietankę, zamieszać. Wszystko razem podgrzać. Odstawić do przestudzenia. Ciasto 75 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 25 g ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 20 g drobno startej gorzkiej czekolady 4 jajka (osobno żółtka i białka) 100 g drobnego cukru Dodatkowo 120 g gorzkiej czekolady 50 g masła Mąki, kakao, proszek przesiać. Wymieszać(...)ostatniej porcji cukru jeszcze chwilę miksować, następnie dodawać po jednym żółtka. Do masy w trzech turach dodawać suche składniki, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w 170°C. Czystą ściereczkę oprószyć cukrem pudrem. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę, tak aby papier znalazł się na górze. Ostrożnie usunąć papier. Roladę zwinąć
Pełny talerzozdoba na świąteczny stół. Ja zrobiłam je z podstawowego przepisu na muffinki, jednak można zrobić swoje ulubione:). Przepis na 6 sztuk. Muffinki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju szczypta soli Krem: 300g(...)śmietanki 30% 300g mascarpone 2 łyżki cukru pudru zielony barwnik spożywczy w płynie lub proszku cukrowe ozdoby 1. W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier sól i mokre: jajko, mleko i olej. Łączymy ze sobą zawartości obu misek, mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
Szefowa kuchniDziś przedstawiam przepis na pyszną zupę, która z pewnością sprawdzi się na każdym stole, nawet w Święta! Pyszna zupa z pieczonymi burakami, kapustą i ziemniakami, podana z kleksem kwaśnej śmietany i pajdą świeżutkiego chlebka posmakuje każdemu. Jest też łatwa w przygotowaniu i nie ma w niej żadnych fikuśnych składników, zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa z pieczonymi burakami(...)smaku Przygotowanie: Ułóż buraki na dużym kawałku folii aluminiowej, dopraw porządnie solą i pieprzem, skrop olejem i zawiń folię tworząc pakiecik. Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz do miękkości, przez około godzinę. Po wyjęciu odstaw do lekkiego przestygnięcia. W międzyczasie, w dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, dodaj czosnek, cebulę, marchewkę i ziemniaki i smaż
karmelowyskórkę i wraz z orzechami mielimy np. w szatkownicy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną na ćwiartki (bez białej skórki i bez pestek) i ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy wszystkie składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy(...)pieczątkami” formujemy ciastka naciskając na środku kulki i układamy je na wyłożonej papierem formie w małych odstępach, gdyż ciasteczka lekko urosną w górę. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 12-15 minut. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Smacznego. The post Ciasteczka pomarańczowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępracochłonny i nie jest trudno go przygotować samodzielnie w domu. A ciasto parzone robi się bardzo łatwo, taki domowy groszek ptysiowy można również przygotować jako produkt uboczny przy okazji pieczenia ptysi , eklerków , czy karpatki . Można go też zrobić w czasie, gdy gotujemy zupę. Groszek można przygotować w większej ilości i szczelnie zamknąć w słoju, a potem na bieżąco wykorzystywać(...)Dzięki odpowiedniej wilgotności w piekarniku groszek ptysiowy lepiej rośnie. Nakładamy ciasto do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy z ciasta nieduże kulki bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na jasnozłoty kolor ok.10 minut, następnie włączamy na ok. 5 minut termo obieg, który podwyższa temperaturę piekarnika o ok. 20 stopni, ale dzięki temu zabiegowi domowej roboty groszek ptysiowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam pierniki. Piekę je nie tylko na Święta, bo nie ma nic piękniejszego niż korzenny zapach unoszący się po całym domu Dziś zapraszam Was na szybki piernik borówkowy . Do jego przygotowania użyłam fantastycznej konfitury z borówek – serdecznie polecam Wam ten produkt. Piernik jest mięciutki, aromatyczny i aż nie sposób nie sięgnąć po kolejny kawałek Następnym razem na pewno upiekę(...)jednolitej masy. Ciasto przelewam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki (u mnie 20×20 cm). Wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Piernik piekę około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka, ciasto powinno ładnie odchodzić od boków foremki. Nie pieczemy za długo, aby nie wysuszyć ciasta. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i dowolnie
Słodkie okruszkirobienie lukru i posypałam cukrem pudrem..Przepis pochodzi z książki Słodki Świat Kasi. 100 g margaryny 12 szkl.cukru 2 żółka 1,5 szkl.mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej [ zapomniałam dodać(...)torebki herbaty 1 szkl.rodzynek Herbatę zaparzyć w 1 szklance wrzątku.Dodać rodzynki i odstawić na 20 minut.Następnie rodzynki odcedzić, oprószyć 1 łyżką mąki.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i skórką z cytryny.Margarynę utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po 1 jednym żółtku.Dodać mąkę, zimną herbatę [3/4 szklanki] oraz rodzynki.Całość dokładnie wymieszać łyżką
Moje domowe kucharzenieszkl. (300 g )mąki pszennej 3/4 margaryny 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g orzechów włoskich słoik kwaśnego dżemu lub marmolady Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Ciasto jasne dzielimy(...)5x35,5). Smarujemy 1/3 dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 st. Krem: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru 250 g masła lub margaryny 3/4 mleka zagotowujemy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadodać jajko i wszystko jeszcze raz wymieszać i dobrze zagnieść na stolnicy. Odcinać mniejsze kawałki ciasta i wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Pierniczki piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 8-10 minut, do zarumieniania. Ciasteczka można przed pieczeniem smarować roztrzepanym jajkiem, wtedy są błyszczące. LUKIER: Szklanka cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody
Calzonella.com