ciasta na wyłożenie boków. Za pomocą walka przenosimy ciasto do nasmarowanej masłem foremki, wyrównujemy brzegi odcinając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem. Na tarcie rozkładamy zgnieciony wcześniej arkusz papieru do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić. Krem patisserie 300 ml mleka(...)konsystencje budyniu. Ściągamy z ognia. Krem rozprowadzamy na tarcie. Na wierzchu układamy umytą i osuszoną żurawinę. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z pozostałym cukrem i posypujemy nim owoce. Tarte pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Przepis publikuje w ramach zabawy Wielkie Święto Żurawiny
Przysmaki Karolkilodówki na 1 godzinę. Po tym czasie należy je rozwałkować na wielkość foremki do tart (28 cm) Ciastem wykładamy nasmarowaną masłem foremkę, wyrównujemy brzegi. Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągamy papier z grochem i pozostawiamy do wystudzenia. masa serowa: 500 g serka śmietankowego(...)inne owoce letnie Serki ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy jajka i wanilię. Na ciasto kładziemy 3-4 łyżek masy serowej, nastepnie układamy owoce, które przykrywamy resztą masy. Tartę pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C Po upieczeniu wyciągamy ją do wystudzenia i dekorujemy owocami. Chłodzimy przed podaniem minimum 2 godziny. Uwagi : Inspiracją jest ten przepis
Przysmaki Karolkigulaszu. Tym razem postanowiłam zrobić z niej pieczeń. Wiadomo ze to mięso jest trudno kupić w ładnym zwartym kawałku, dlatego postanowiłam je związać formując zgrabny kawałek na pieczeń. Do tego zioła, marynata i wyszło pyszne, świąteczne danie. Łopatka zyskała całkiem nowe oblicze. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksuchych składników i dokładnie wymieszać. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia (lub piec ciasteczka w dwóch partiach) i układać na nich kulki z ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie delikatnie spłaszczyć (w sporych odstępach, ponieważ ciastka rozpłyną się na boki podczas pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku około 8-10 minut, aż będą złoto-brązowe. Po upieczeniu ciasteczka
Zabawa smakiemcudownym czekoladowym smakiem. Zapraszam :) Składniki: 225 gr gorzkiej czekolady 225 gr masło 300 gr drobny cukier 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 75 gr mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Forma: 20*30 Wykonanie: Rozpuszczamy czekoladę i masło w miseczce- miseczkę trzymamy na garnku z gotującą się(...)woda. Mikserem ubijamy jajka z cukrem I cukrem waniliowym- na puszystą masę. Do jajek, powoli nalewamy czekoladę , ciągle ubijając mikserem. Do masy dodajemy make I proszek do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką - do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Wkładamy brownies na 30 min do piekarnika. I gotowe. :) Podajemy z lodami
Smaki Edyty250 gr masła 5 jaj 100 gr sera cheddar 2-3 łyzki posiekanej pietruszki * 150 gr self raising maki = 150 gr zwykłej mąki I 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy mikserem w misce. Miksujemy ok 4-5 min. Dodajemy pietruszkę I ser, wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smaki Edytyoliwy 375 g self-raising mąki* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 gr drobnego cukru-caster(superfine)sugar 200 gr jagód *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Jajka, mleko I oliwę ubijamy razem. W misce przesiewamy mąkę, cukier I proszek do pieczenia. Wymieszane , wsypujemy do jajek. Ubijamy. Dodajemy
Smaki Edytywięcej powiedzieć niż- uzależnienie :)......pycha.. Zaczynamy: Składniki: 120 gr masła 50 gr ciemnej - gorzkej czekolady 50 gr mąki 2 jajka 225 g cukru 1 łyżeczka do pieczenia szczypta soli(...)migdałów Wykonanie: Rozpuszczamy masło I czekolade w miseczce postawionej na garnek z gorącą I gotującą się wodą. W drugiej misce ubijamy cukier z jajkami I proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę, ciągle ubijając. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę I masło. Ubijamy . Do ciasta dodajemy migdały, zostawiamy pare do posypania ciasta. Mieszamy łyżką. Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia
Smaki Edytyself raising mąki* 28 gr gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 gr drobnego cukru 175 gr masła 4 jajka *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Wszystkie składniki ubijamy razem mikserem w misce- do jednolitej półpłynnej masy. Wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia- wylewamy :) - pomagając sobie
Smaki Edytyłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru waniliowego owoce- u mnie jabłka( 6 szt ) Wykonanie: Łączymy żółtka, make, 1/2 szkl cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło. Ugniatamy do połączenia składników. Dzielimy na 3 części. Trzecia część - jest troche mniejsza niz pozostałe. Zawijamy w folię I wkładamy do zamrażarki. Jedną z białych części łączymy(...)kakao. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Bierzemy białą część I kruszymy ją do blachy :) Teraz kolej na kakaową część, robimy to samo. Na ciasto kładziemy pokrojone jabłka. Ubijamy piane z białek- dodajemy szkl cukru- na sztywną pianę. Pianę rozsmarowujemy na jabłka. Wyciągamy trzecią część ciasta z zamrażarki I trzemy ją na grubych oczkach na tarce- bezpośrednio na ciasto
Smaki Edytyself-raising mąki* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 gr drobnego cukru-caster(superfine)sugar 3 łodyżki rabarbaru *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy wzdłuż , a póżniej na centymetrowe kostki. Wkładamy do miski zasypujemy 2-3 łyżkami cukru. Odstawiamy. Kruszonka: 100 gr mąki(...)zachować zasadę 2-1-1 Mąki 2 razy więcej niż cukru I masła. Wykonanie mufinów : Jajka, mleko I oliwę ubijamy razem. W misce przesiewamy mąkę, cukier I proszek do pieczenia. Wymieszane , wsypujemy do jajek. Ubijamy. Dodajemy rabarbar. Ciasto porcjujemy do foremki mufinowej, wyłożonej papierkami do mufinów. Posypujemy kruszonką. Mufiny wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smaki Edytyoczy i podniebienia wspaniałymi wypiekami. Tę babkę piekę najczęściej wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego ,a niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni więcej niż 15 min na przygotowaniach . Wszystkie potrzebne składniki mamy zazwyczaj w szafkach kuchennych. Składniki : 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka wody(...)mleka + 3 łyżki 4 łyżeczki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku ) kilka kropel zapachu rumowego Wykonanie : Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , olej i wodę . Wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i kawę oraz 3 łyżki wody. Do formy wlać najpierw jasne ciasto a następnie
Malinowa KawiarenkaPrzepis dostałam w piątek i wczoraj już piekłam. Lubimy ciasta coś jak biszkopt. Tutaj w wersji z budyniem i jabłkami ale z brzoskwiniami będzie fantastyczne. Lubię takie proste a zarazem pyszne ciasta. Polecam na niedzielne popołudnie. Zawsze się udaję ! Składniki : * kostka masła roślinnego * 2 budynie śmietankowe z cukrem * litr mleka * kilogram pokrojonych dowolnie jabłek * 4 jajka * szklanka(...)cukru * szklanka mąki pszennej tortowej * szklanka mąki ziemniaczanej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Masło rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka oraz obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wlać wystudzone masło. Całe ciasto dobrze wymieszać mikserem. Wyłożyć około 3/4 ciast do blaszki. Na ciasto układamy jabłka bądź inne dowolne
Magiczne Życie MartyKolejne wyzwanie blogerek. Grudniowe. Nieco świąteczne. Tym razem z Pauliną wymyśliłyśmy pieczenie ciastek na choinkę. Ja w tym mocna nie jestem i dla mnie to było wielkie wyzwanie. Ale jakoś sobie trzeba było poradzić. Każda z nas mogła wybrać sobie swój ulubiony przepis i poszaleć. Składniki : * szklanka mąki pszennej * pół kostki masła * 2 łyżki cukru pudru(...)lodówki. Zimne ciasto wałkować i wycinać dowolne kształty. Słomką robić dziurki do zawieszenia na choince. Gdyby się kleiło to podsypać lekko mąką.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w 180 stopniach. Odstawić do wystygnięcia. Polukrować i ozdobić według własnego uznania. W Grudniowym Wyzwaniu Blogerek - ciasteczka na choinkę wzięły udział dziewczyny z blogów: Normal
Magiczne Życie Martydomu. Polecam zrobić bo wszystko miksujemy i pieczemy do suchego patyczka. Można polać polewą i ozdobić cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszne! Składniki : * kostka Kasi bądź masła roślinnego * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 czubate szklanki mąki pszennej * 1 szklanka maku * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * olejek migdałowy Przygotowanie : Ucierać margarynę z cukrem(...)dodając po jednym jajku. Dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać olejek zapachowy oraz dodać mak. Piec najlepiej w keksówce przez godzinę w 180 stopniach aż do suchego patyczka
Magiczne Życie Marty