kluski - 6146 przepisów (strona:66/410)

Pierogi leniwe z kozim serem i bobem 87

Wymieszaj składniki i zagnieć krótko ciasto (będzie dość miękkie i klejące). Posypując blat lub stolnicę mąką formuj z ciasta wałeczki, z których odcinaj nożem romby, tak jak tradycyjne kopytka. Kluski leniwe wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj krótko, 1 minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Odcedź pierogi, ale zachowaj około 1/2 szklanki wody z gotowania(...)Dopraw sporą ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Smaż 2 minuty. Do bobu wlej wodę z gotowania leniwych i zwiększ moc palnika na maksymalną. Gdy płyn się zagotuje, wrzuć kluski leniwe i gotuj na mocnym ogniu aż woda się zredukuje a z masła utworzy się sos. Pierogi  leniwe z bobem wyłóż na talerze, posyp dodatkowym kozim serem

Delicious Place
Kluski Z Kapustą I Pieczarkami 71

Kluski i kluseczki to chyba ostatnia taka pora na te wytrawne bo potem to już tylko z truskawkami, czy śliwkami które są równie pyszne, ale ja jestem jednak zwolenniczką tych wytrawnych i dzisiaj wpada właśnie taki przepis na kluski które na pewno Wam posmakują :) Składniki na obiad dla 3 osób Ciasto: około 1 kg ugotowanych(...)odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 7. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 8. Gotowe kluski  gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Podajemy polane tłuszczykiem ze skwareczkami bądź boczkiem bądź cebulką ;) Smacznego

Gotowanie...to proste !
Prażucha: pyszne kluski ziemniaczane rodem z biednej kuchni wiejskiej. PRZEPIS 112

Kluski przygotowywane w ten sposób dawniej często jadało się na polskiej wsi. W zależności od regionu nazywano je prażuchami, prażokami, a na Lubelszczyźnie znane są jako psiocha. To danie niezwykle proste, tanie, sycące i zaskakująco pyszne. Niedawno robiliśmy ją po raz pierwszy i wiemy już, że zostaną z nami na stałe. Przepis na prażuchę Składniki: 1 kg ziemniaków(...)czasie mąka się zaparzy. Wyłącz ogień, odkryj garnek, ziemniaki z mąką najpierw utłucz, następnie energicznie ucieraj dużą drewnianą łyżką (najlepiej kulą), aż masa zrobi się gładka. Kluski nabieraj łyżką zamoczoną w tłuszczu z patelni i wykładaj na talerze, następnie okraś zrumienionym boczkiem z cebulą i od razu podawaj. Rady: Do prażuchy świetnie pasuje kefir, zsiadłe mleko lub maślanka

Kulinarna Polska
Knedle ze śliwkami przepis 79

Knedle ze śliwkami   Przepis na mięciutkie knedle ze śliwkami, proste kluski na bazie ziemniaków. Tradycyjne knedle ze śliwkami dla dzieci i dorosłych. Pyszne domowe kluski lekko słodkie ze śliwką bez mąki ziemniaczanej. Knedle to kluski z ciasta kopytkowego, jego charakterystyczny smak idealnie pasuje do śliwki i odrobiny cukru. Jak zrobić knedle ze śliwkami

Dieta moja pasja
pyszne kluski z surowych ziemniaków... 107

dużym garnku zagotować z solą, olejem, we wrzątku za każdym razem maczać łyżkę, nabierać porcje ciasta i kłaść do gotującej wody na średnim ogniu. Po wypłynięciu na wierzch klusek gotować z 4 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować kluski na talerz. Na oleju rzepakowym usmażyć pokrojone cebule, ząbki czosnku pokrojone, pod koniec wsypać sól, pieprz mielony(...)majeranek i zdjąć z ognia - bardzo smaczne, łatwe, sycące kluski z surowych ziemniaków, z okrasą z cebuli smakują wybornie ale też i do sosów , kapusty kiszonej zasmażanej pasują doskonale.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Delikatne najlepsze leniwe 80

blogu znajdziecie wiele pomysłów na kluski leniwe , pierogi leniwe, jak zwał tak zwał, wszyscy lubimy. Do tego zacnego grona powyżej dziś dołączą delikatne leniwe według pomysłu Ani Starmach. Są rewelacyjne, tak jak w opisie delikatne i najlepsze. Koniecznie trzeba wypróbować przepis i cieszyć się znakomitymi kluskami na talerzu, polecam. Kluski leniwe. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dziady z boczkiem 778

Dziady z boczkiem to przepis na szybki, tani obiad dla całej rodziny. Pyszne, proste danie kuchni regionalnej z gotowanych ziemniaków i mąki. Dziady to kluski ziemniaczane podatne trochę inaczej niż tradycyjna prażucha czy fuszer. To smażone kluski ziemniaczane. Taką potrawę można przygotować z dodatkiem mąki ziemniaczanej, pszennej, żytniej chlebowej a także mąki jęczmiennej. Może to także(...)kluchy ziemniaczane takie jak prażucha, ale tylko we wstępnym etapie. Liczy się efekt końcowy, jak dziady są podawana. A są podawane inaczej niż prażucha czy fuszer. Kulasza czy inne kluski ziemniaczane podaje się zaraz po przygotowaniu polane tłuszczem ze skwarkami lub podsmażoną cebulą. Dziady wymagają więcej pracy

Dieta moja pasja
domowe kopytka + film krok po kroku 95

następnie przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy łuczkiem do ziemniaków. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i szybko zagniatamy ciasto (z ciasta należy od razu zrobić kluski, nie może leżeć bo zrzednie). Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy wałeczki na stolnicy oprószonej mąką i tniemy kluseczki. Partiami wrzucamy do osolonej, gotującej się wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką(...)gotujemy. Gdy wszystkie kluski wypłyną na powierzchnię wody wyciągamy je przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy omaszczone masłem lub skwarkami, lub z sosem grzybowym, mięsnym, lub jako dodatek do mięs i surówek. *ilość mąki zależy od jakości ziemniaków, jeśli są „wodniste” będziemy potrzebować więcej mąki ale nie dodajemy jej za dużo aby kluski nie były

Domowy Smak Jedzenia
ziemniaczane szare kluski z blendera... 101

porcję masy ziemniaczanej przełożyć na talerz i łyżką maczaną we wrzątku wrzucać z talerza porcje nie duże, po wypłynięciu gotować z 3 minuty, jeśli są duże to gotować dłużej. Kluski wyjmować na talerz cedzakiem, dodać boczek z cebulą i wymieszać kluskami - bardzo smaczne i jedne z ulubionych klusek, przygotowane w blenderze są tak samo

W Mojej Kuchni Lubię
Dyniowe leniwe 116

Kluski leniwe z dodatkiem puree z dyni hokkaido, polane roztopionym masłem, brązowym cukrem i uprażonymi orzechami włoskimi. Ja posypuję je również cynamonem, a nawet przyprawą do piernika, która również świetnie pasuje do tego wegetariańskiego dania.  Składniki: szklanka puree z dyni hokkaido 200 g twarogu szklanka mąki jajko szczypta soli garść uprażonych orzechów włoskich kilka łyżek masła brązowy(...)przez praskę. Dodać mąkę, puree z dyni, jajko i szczyptę soli. Zagnieść całość na jednolitą masę i podsypując mąką uformować z ciasta 3 wałki. Pokroić je pod skosem na kluski. Zagotwać osoloną wodą i wrzucić do niej leniwe. Po wypłynieciu gotować je jeszcze przez minutę, następnie odcedzić wykładając na talerze. Roztopić masło i polać nim ugotowane kluski

wyzwania kuchenne
Gnocchi kalafiorowe – pieczone (keto, low carb) 94

Gnocchi kalafiorowe, czyli wariacja znanych w kuchni włoskiej ziemniaczanych klusek. Jest to świetny przepis na wykorzystanie pozostałego po obiadzie kalafiora ( ekonomiczne gotowanie ). Gnocchi kalafiorowe są delikatne i miękkie, świetnie smakują z pesto lub sosem . Ponadto, danie to jest bezglutenowe i niskowęglowodanowe, przez co idealnie nada się dla osób na diecie keto lub low carb . Co więcej, wiedzieliście(...)oraz czosnek a także jajka i sól oraz pieprz wedle uznania, całość dobrze blendujemy na gładką masę . Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta tworząc gnocchi. Kluski nie urosną dlatego nie trzeba zachowywać dużych odstępów . Gnocchi kalafiorowe pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni , dopóki się delikatnie nie zarumienią. Upieczone kluski

WegePrzepis
Ruskie kluski 93

Kluski dla wszystkich wielbicieli pierogów ruskich. Jeśli nie macie czasu na lepienie pierogów to te kluseczki będą doskonałym pomysłem na pyszny i tani obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Nam kluseczki bardzo posmakowały i na stałe zagoszczą w naszym menu. 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g białego sera mała cebulka jajko ok 1/2 szkl mąki pszennej sól, pieprz(...)ostudzić. Ziemniaki i ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, cebulkę i tyle mąki aby zagnieść gładką i elastyczną masę (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków jakich użyjecie do klusek). Masa ma mieć konsystencję ciasta na kopytka. Doprawić solą i pieprzem a następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kluski gotować w lekko osolonej wodzie przez

Smakołyki Asi
Kluski śląskie 233

domów tyle przepisów i pomysłów na kluski śląskie. Niektórzy polemizują, że dodaje się do nich jajko a niektórzy, że nie. Ja nie staję po żadnej ze stron, tylko robię jak mi smakuje. Całe dotychczasowe życie robiłam kluski śląskie dodając jajko, ale żądna wiedzy i nowych wrażeń kulinarnych zaczęłam robić bez. I jakie są moje [...] Artykuł Kluski śląskie pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kopytka ze szpinakiem 290

kopytek trudno sobie wyobrazić tradycyjną kuchnię polską. Te kluski zna każdy od najmłodszych lat. Ja je uwielbiam w każdej wersji i z różnymi dodatkami. Te klasyczne robimy tylko z ziemniaków, ale u mnie dzisiaj odmiana tych pysznych klusek. Do kopytek dodałam szpinakowy farsz. Spróbujecie? KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę(...)ciasta" kopytkowego" układamy cienki pasek z farszu.  Następnie zlepiamy boki "kopytkowego" paska tak, aby zamknąć szpinakowy farsz w środku. Rolujemy, a potem kroimy na ok.2 cm kawałki. Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej smakują podsmażone na patelni, ale można je jeść też od razu po ugotowaniu

Bon appetit mon amie
Kluski serowo szpinakowe 123

było ostatnio z kostką sera, który był 3 dni po terminie. Dużo- nie dużo, ale jednak. Na szczęście kompletnie nic mu się nie działo, więc postanowiłam przygotować z niego kluski, które wykorzystałam do zupy pomidorowej. Żeby je trochę kolorystycznie urozmaicić- dodałam szpinak i odrobinę smakowej oliwy. W smaku niczym lane kluski, więc dla mnie rewelacja! Normal(...)łyżką) wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Ja robiłam je na trzy razy- jak pierwsze wypłynęły, to wyciągałam łyżką cedzakową i robiłam kolejną porcję. Zapobiegnie to rozgotowaniu się tych pierwszych klusek ;) Podajemy jako dodatek do zup lub drugiego dania. Jeśli chcemy słodką wersję- nie dodajemy do ciasta pieprzu i oleju czosnkowego, a ugotowane okraszamy roztopionym masłem i cukrem kryształem

Kuchnia w czekoladzie
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 155

Kluski: · ziemniaki 1 kg · żółtka 1 szt · sól 1 łyżeczka · mąka pszenna · mąka ziemniaczana Sos: · mięso wieprzowe 1/2 kg · cebula 1 szt · olej 2 łyżki · curry 1/2 łyżeczki · sól · pieprz · ziele angielskie 3 szt · listek laurowy 2 szt · kostka rosołowa 1/2 szt · woda 1-2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżeczki · papryka słodka mielona    Kluski(...)żółtko i wyrabiamy na gładka masę łącznie z tą odłożoną częścią ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy.  Sos:  Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso

przepisy- Milki
Wytrawne leniwe. Szpinak/ suszony pomidor/ kapary/ oliwa/ parmezan/ natka pietruszki. 88

leniwe, bo nie. Bo dziś, i właśnie teraz, pasują mi tu najbardziej kapary, czosnek i oliwa.  I oficjalnie, w dobie czasów w domu, sobie daję czarny pas z klusek.  Składniki (na jedną porcję, dużą): Na kluski leniwe: 150 g twarogu tłustego  70 g mąki pszennej  1 żółtko  szczypta soli  woda(...)oliwek należy podsmażyć czosnek, cebulę do zarumienienia i dodać kapary oraz pokrojone suszone pomidory. Dusić składniki kilka chwil, doprawić pieprzem i dodać szpinak, natkę pietruszki oraz parmezan i ugotowane kluski. Całość należy dokładnie wymieszać i podać od razu. I zjeść.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Kluseczki ziemniaczano - jaglane 112

minuty od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na półmisek.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z przepisem na cebulowe kluski śląskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/cebulowe-kluski-slaskie.html), szpinakowe kluski śląskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szpinakowe-kluski-slaskie.html) oraz tradycyjne kluski śląskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com

Waniliowe Improwizacje
Dyniowe spätzle, szpecle… czyli kluski podane z boczkiem i białym serem 88

dziurkami, z pojemnikiem, do którego wlewamy ciasto. Całość kładziemy na garnek z wrzącą wodą i przesuwamy po tarce tym pojemnikiem, tak aby do garnka, przez dziurki wpadały gotowe kluski. Takie urządzenie możemy zakupić w sklepach internetowych lub podczas wyjazdów do Niemiec lub Austrii. Szukając pomysłów w sieci na zastąpienie tego urządzenia, natrafiłam na pewne propozycje. Ciasto możemy wlać(...)dużych oczkach, wystarczy położyć ją nad garnkiem odwrotną (tępą) stroną i szpatułką lub silikonową łyżką partiami przecierać przez dziurki ciasto na wrzątek. Możemy również przygotować szpecle podobnie, jak kluski kładzione. Ciasto przekładamy na deskę i nożem zsuwamy porcje na wrzątek.   Składniki CIASTO 350 g mąki 230 g purée z dyni* 2 – 3 jaja 1 łyżka oleju

Tajemnice Smaku
Słodkie kluseczki z kaszy manny 113

trochę napęczniała. W garnku zagotowałam ok. 1 litr wody. Delikatnie ją osoliłam. Za pomocą dwóch dużych łyżek metalowych formowałam kluseczki i wykładałam je na gotującą się wodę. Poczekałam aż kluski wypłyną i od tego momentu gotowałam je ok. 4-5 minut. Ugotowane kluski wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na talerz. Na patelni roztopiłam masło. Wsypałam bułkę(...)kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), torcik z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto z kaszy manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html), placki

Waniliowe Improwizacje
Kluski z ziemniakami i serem 108

Kluski z ziemniakami i serem                                                                Gdy po obiedzie zostają, mi ziemniaki to ich nie wyrzucam, zawsze przygotowuję z nich smaczne danie obiadowe. Składniki: Ciasto: mąka pszenna(...)dosypywać mąki. Podzielić ciasto na kawałki i z każdego kawałka formować długie wałeczki. Wałeczki lekko spłaszczyć i kroić na ukośne kawałki. Wrzucać do osolonej i gotującej się wody, kluski mieszając łyżką drewnianą, gotować około 2 min od momentu wypłynięcia na wierzch. Wybierać kluski łyżką cedzakową na talerze polewać je jogurtem naturalnym, miodem i posypać cynamonem. (function

Kuchnia Danusi
Gnocchi z kalafiora na szpinaku (Keto, Paleo, LowCarb) 222

kalafiora przyjdą mi jeszcze do głowy… Gnocchi z kalafiora na szpinaku Coś innego dla odmiany. Gnocchi z kalafiora w wersji Keto to propozycja dla wszystkich stęsknionych za kluskami. Jest przy nich troszkę zabawy, ale zapewniam, że warto! Dania Danie główne , Lunch , Przekąska Kuchnia Europejska Keyword gnocchi Porcje 4 porcje Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 5 minut(...)jajowatej. Odstawić na 5 minut do "związania". Jeśli masa dalej się klei, można dodać jeszcze babki jajowatej. Podsypując łupinami babki jajowatej, formować ruloniki z masy kalafiorowej i odcinać niewielkie kluski. Zagotować sporą ilość wody i posolić. Kluseczki wrzucać partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu gotować 2-3 minuty. Odcedzić. Szpinak z boczkiem Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć

Modern Cave Girl
Poniedziałek: Włoskie leniwe, czyli pierożki z ricotty 113

końce, wrzuć do wrzątku, zmniejsz ogień, gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową. Odstaw. Krok 4 Ponownie zagotuj wodę po szparagach, wrzucaj do wrzątku pierożki, zmniejsz ogień, zamieszaj, żeby kluski nie przywarły do dna. Gotuj przez 4 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyciągaj łyżką cedzakową. Krok 5 Na szerokiej patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Kiedy(...)się zapieni, wyłóż na patelnię kluski i szparagi pokrojone w mniejsze kawałki, smaż przez 2-3 minuty. Na koniec wrzuć zielony groszek, smaż kolejne 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj kluseczki posypane tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Włoskie leniwe, czyli pierożki z ricotty pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Szare kluski z pesto bazyliowym 103

się... szare kluski, które wbrew przekonaniom, że pasują tylko do boczku i kapusty kiszonej, okazały się naprawdę świetnie smakować w połączeniu z bazyliowym pesto. Jeżeli chodzi o kluski, to bardzo ważny jest wybór ziemniaków, najważniejsze, aby były mączyste, wtedy nie będzie potrzeby dodawania dużej ilości mąki, aby zagęścić masę. Przepis na 4 solidne porcje: szare kluski z tego przepisu -> klik oraz pesto bazyliowe  z tego przepisu -> klik

Kraina Miodem Płynąca
Kopytka leniwe, czyli przepyszne kluski z twarogu 120

Kopytka leniwe to jedne z moich ulubionych i ekspresowych w przygotowaniu klusek. Spotkałam się z tym, że nazywane są pierogami , ale hmmm... nie wiem dlaczego... Kluseczki są delikatne, mięciutkie i doskonale sprawdzą się jako danie na słodko lub w wersji wytrawnej. Możecie je również podawać z zupą. Moja córka bardzo lubi kluseczki polane odrobiną masła lub z jogurtem(...) ostrożnie wrzucić do osolonego wrzątku, przemieszać i gotować około 3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub podsmażyć na patelni. (*) Kluski nadają się do podania w wersji na słodko lub wytrawnej

Di gotuje
Kluski kładzione z sera 126

Kluski kładzione z sera z kaszą manną na słodkie drugie danie lub na deser. 100 g kaszy manny, 80 ml mleka, 300 g sera białego półtłustego, 3 łyżki cukru pudru, 5 jajek, 60 g miękkiego masła, sól, Kaszę wsypać do miseczki i zalać mlekiem. Odstawić na pół godziny. Ser zemleć. Białka ubić na sztywną(...)pianę. Masło utrzeć, ucierając dodawać cukier i żółtka. Do masy maślano-żółtkowej dodać ser i kaszę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką kluski na wrzącą, lekko osoloną wodę.  Za każdym razem łyżkę zanurzać we wrzącej wodzie. (Gdyby ciasto było za rzadkie i kluski się rozpływały, należy dodać łyżkę

królestwo garów
Kluski jaglane ze szpinakiem 105

Białka rozbełtać, dodać do kaszy i wymieszać. zwilżonymi dłońmi formować kluski, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne dodać łyżkę bułki tartej. Ja wolę masę troszkę luźniejszą, trudniej formować kluski, są może mniej foremne, ale delikatniejsze. Kluski wrzucać do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować 1 - 2 minuty od zagotowania. zastawa

królestwo garów
Poniedziałek: Włoskie leniwe, czyli pierożki z ricotty 113

końce, wrzuć do wrzątku, zmniejsz ogień, gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową. Odstaw. Krok 4 Ponownie zagotuj wodę po szparagach, wrzucaj do wrzątku pierożki, zmniejsz ogień, zamieszaj, żeby kluski nie przywarły do dna. Gotuj przez 4 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyciągaj łyżką cedzakową. Krok 5 Na szerokiej patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Kiedy(...)się zapieni, wyłóż na patelnię kluski i szparagi pokrojone w mniejsze kawałki, smaż przez 2-3 minuty. Na koniec wrzuć zielony groszek, smaż kolejne 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj kluseczki posypane tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Włoskie leniwe, czyli pierożki z ricotty pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kluchy serowe 134

masłem orzechowym Proste i szybkie, a przy tym smaczne i sycące. Kluski z twarogu można podać na obiad lub kolację. Od klusek leniwych różnią się ilością dodanej mąki. Ciasto jest luźne i delikatnie lepi się do dłoni, a po ugotowaniu kluski są puszyste i delikatne. 250 g twarogu chudego 1 jajko

Kucharzyca
Kluski z kaszy kukurydzianej 121

Pomysł na kluski zaczerpniety od Pani Eli . Ja z chwilowego braku kaszy manny zastąpiłem ją kaszą kukurydzianą. Chwila pracy i fajny dodatek do obiadu gotowy. My zjedliśmy je z mięsnym sosem, ale myślę, że na słodko lub z warzywami też będą fajnie smakować, więc polecam :) Składniki : - łyżka masła, - 2 jajka, - 1/3 szklanki kaszy kukurydzianej, - łyżka mąki, - sól, pieprz(...)stopniowo kaszę i mąkę. Utrzeć i odstawić na 15 minut do napęcznienia. Ja wydłużyłem czas odstawienia do 25 minut i zwiększyłem ilość mąki, ponieważ masa była za luźna na kluski. Być może za sprawą kaszy kukurydzianej. W końcowym etapie kluski wyszły smaczne. Po oryginalny przepis odsyłam do Pani

Przepisy Mikołaja
Kopytka 183

Zmniejszamy temperaturę kuchenki i gotujemy 1 – 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i natychmiast podajemy. R a d y: Podstawowy warunek udanych klusek, to dobrego gatunku ziemniaki, które po ugotowaniu są sypkie i suche. Ciasto na kopytka należy wyrobić szybko i krótko. Zbyt długie zagniatanie spowoduje, że ciasto będzie stawało się(...)posklejały wystarczy je po ugotowaniu przelać zimną wodą. Inną opcją jest dodanie do wody, w której się będą gotowały, łyżki oleju (jak przy gotowaniu pierogów). Ugotowane i ostudzone kluski można zamrozić. Układamy na blaszce wyłożonej matą pojedynczą warstwę kopytek (tak, aby się nie stykały ze sobą) i wstawiamy do zamrażarki. Zamrożone przekładamy do woreczków (specjalnych do mrożonek

mojewypiekiinietylko
Pierogi leniwe 115

roluję w wałki, lekko spłaszczam i kroję nożem w ukośne lub proste kluski. W dużym garnku gotuję wodę z łyżeczką soli i niewielką ilością oleju, tak by kluski się nie posklejały. Wrzucam partiami na wrzątek, mieszam by nie przywarły do dna. Po wypłynięciu wykładam łyżką cedzakową na talerz. Podaję od razu lub odsmażam później na złoto(...)Smacznego Przepis: “Kuchenne Inspiracje. Pierogi, kluski, makarony” , siostra Maria, nr 10/2018

Zasmakuj Kuchni
Leniwe kluski z tofu 230

Leniwe kluski lub inaczej leniwe pierogi to szybkie i proste do przyrządzenia danie. W wersji bezmlecznej można je zrobić z tofu naturalnym. Ja najbardziej lubię podawać je podsmażoną bułką tartą i cukrem. kostka tofu (ok. 180 g) 2 małe jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek maki pszennej 1/2 łyżeczki soli Tofu rozgniatamy dokładnie widelcem, albo praską(...)niej dwa wałeczki. Kroimy po skosie tworząc kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy kluseczki. Gotujemy ok. 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe leniwe kluski można polać podsmażoną na maśle klarowanym bułką tartą i posypać cukrem

Dieta bez mleka
Kluseczki jak kuleczki ze szpinaku i sera ricotta 131

Pyszne kluski mam dziś dla wszystkich miłośników szpinaku i klusek. One są znakomite, delikatne i szybko znikają. Szybkie w wykonaniu, tylko szpinak trzeba przygotować wcześniej aby wystygł, można też użyć mrożonego i wtedy tylko należy go rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Polecam gorąco wszystkim. Szpinakowe kluski z ricottą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kluski z makiem 174

Dziś, awansem przed świętami serwuję kluski z makiem. Kluski z makiem to łazanki z masą makową przepełnioną bakaliami i miodem. Wspaniały posiłek! Wyjątkowo łatwe danie gdy skorzystamy z gotowej masy makowej i kupnego makaronu, tak jak ja dziś. Na wielu blogach, w książkach czy publikacjach można spotkać wersje z wszelakimi rodzajami makaronów(...)lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Masę makową przekładam do garnuszka, dodaję łyżeczkę miodu, żurawinę i lekko podgrzewam. Makaron odcedzam, łączę z masą makową. Mieszam dobrze, podaję gorące. Kluski z masą makową HELIO gotowe. Smacznego:) Masa makowa HELIO składa się z maku, rodzynek i kandyzowanych skórek pomarańczowych (plus cukier i aromaty). Możecie wzbogacić ją dodając do niej

Zasmakuj Kuchni
Kluski leniwe z bułką tartą 134

Połączenie idealne, kluski leniwe i lekko słona zasmażona bułka tarta na masełku. Uwielbiam także leniwe polane masłem i posypane cukrem. A Ty jakie leniwe uwielbiasz? To są kluski z mojego dzieciństwa, są idealne. Dziś w wersji zdrowszej czyli z mąką orkiszową razową. Kluski leniwe z bułką tartą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Lane kluski na mleku 149

dzieciństwa czy macie inne smaki? Uwielbiałam lane kluski na mleku albo mannę z sokiem malinowym. Te dwa dania mogłam jeść bez przerwy. Potem gotowałam lane kluski moim małym córeczkom, potem większym a teraz to one będą gotować swoim dzieciaczkom - mam taką nadzieję. Babcia wnukom tez ugotuje, niech wiedzą co dobre. Teraz ugotuje sobie raz na jakiś(...)czas jak najdzie mnie ochota, polecam i Wam. Znacie te smaki? Lane kluski na mleku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kluski Śląskie 134

uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy szczyptę soli, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 2. Z gotowego ciasta odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy kluseczki robiąc palcem dołeczek. 3. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą wodę i cały czas mieszamy aż do ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy coś około 3-4 minut. Tutaj musimy pilnować czasu bo może się(...)zdarzyć że i po dwóch minutach kluski będą już dobre a czasem dopiero po 5 minutach

Gotowanie...to proste !
szybkowar-rosół z kury wiejskiej z lanymi kluskami... 113

średni 1 sztuka, woda 3,5 litra, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony - ile potrzeba, zielona pietruszka - ile potrzeba lane kluski: jajka 3 sztuki, sól 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 2 szklanki, woda 1/2-3/4 litra kurę wiejską dobrze oczyścić i opłukać, podzielić na porcje, włożyć do szybkowara dodać obrany pęczek włoszczyzny(...)drobnymi oczkami, przelać krótko zimną wodą rosół gorący podać z lanymi kluskami, pieprzem, natką pietruszki - rozgrzewający rosół z wiejskiej kury z szybkowara i podany z lanymi kluskami jest najlepszą zupą na zimowe dni............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski śląskie buraczane 125

Dzisiaj na obiadek kluski śląskie inaczej :) Wystarczy dodać buraka, aby znane kluski zadziwiły nas samych :) Skoro za oknem biało,to stwórzmy sobie trochę koloru na talerzu. Przepis przewinął mi się w którejś z gazet :) Polecam wypróbować.   Składniki dla 4 osób: 8 ugotowanych średnich ziemniaków średni ugotowany burak ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej ok. 3 łyżek(...)składnikach) Dodać z powrotem odłożoną część masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobić gładkie ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką formować kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczać je lekko i kciukiem wyciskać zagłębienie. Kluski wrzucać na osolony wrzątek , zamieszać , gotować minutę od momentu wypłynięcia. Wyjąc łyżką cedzakową , okrasić tłuszczem z cebulką i podawać z surówką. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Kluski z makiem 237

składniki na masę makową: 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów 250 g maku niebieskiego 350 g mleka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 200 g miodu Kluski z makiem. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, jajka i oliwę. Całość wyrabiamy czas 2 min/Interwał. Ciasto wyjmujemy z naczynia, formujemy kulę, zawijamy folią(...)rodzynki oraz miód. Gotujemy czas 12min/temp. 90 stopni/obr.2. Dodajemy do naczynia migdały z orzechami oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne. Masę makową przekładamy do miski. The post Kluski z makiem appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Pampuchy, czyli kluski na parze 144

odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. 4) Po tym czasie krótko wyrobić, podzielić na 6 równych części i uformować kuleczki. Kluski ułożyć na tacce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 15-20 min. 5) Pampuchy parować ok. 10 min w parowarze, można również na garnku z gotującą się(...)woda i założoną gazą (obwiązaną sznurkiem) szczelnie przykryte. W trakcie parowania nie podnosić pokrywki. Jeżeli nie chcemy parować wszystkich od razu, można przechować w lodówce kilka godzin. 6) Gotowe kluski podawać od razu po przygotowaniu z serkiem waniliowym i ulubionymi owocami lub z dżemem. Artykuł Pampuchy, czyli kluski na parze pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Kluski leniwe z makiem 137

Przepis pochodzi z książki "Bike&Cook" a znalazłam go na blogu Wiewióry , zauroczył mnie bardzo i oto kluski na moim stole. Kluski leniwe uwielbiam a tutaj dodatkowo dodatek maku sprawia ze kluchy są jeszcze lepsze. Idealny obiad na zimne dni, polecam. Kluski leniwe z makiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dyniowe kluski śląskie 445

Dziś zapraszam na kluski śląskie w jesiennej odsłonie, z dodatkiem dynii. Dyniowe puree to bardzo wdzięczny dodatek nie tylko do ciast, ale wszelkiej maści klusek. Na smak dynia nie ma zbyt wielkiego wpływu, ale dodatek karotenu w sezonie jesienno-zimowym jest jak najbardziej w cenie. Na blogu gościły już  kopytka dyniowe , d yniowe szpecle(...)dyniowe knedle z jeżynami  i  leniwe dyniowe , a możliwości jest o wiele więcej. Mam jeszcze sporo pomysłów do zrealizowania. Dyniowe kluski śląskie tak jak i tradycyjne białe to znakomity dodatek do wszystkich mięs podawanych z sosem lub samym sosem i dodatkiem surówki jako danie wegeteriańskie. Amatorów na śląskie kluchy chyba nie zabraknie? Składniki: 800 g ziemniaków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski ziemniaczane z farszem serowym 140

Dziś kluski z serem ale za to jakie? kremowe, przepyszne z ciekawym, serowym nadzieniem. Kluski robi się bardzo szybko i smakują wyśmienicie. Polecam serdecznie w te coraz chłodniejsze jesienne dni. Kluski ziemniaczane z farszem serowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa mleczka z kluseczkami 116

jest z pokoleniowymi przepisami że przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Teraz robię tą zupkę dla mojego wnuczka Olafka. Do garnka wlać mleko i zagotować. Przygotowanie klusek – do garnuszka wbić jajko, dodać mąkę, sól, wodę. Teraz trzeba wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki. Masa musi być dokładnie wymieszana. Konsystencja gęstsza od ciasta na naleśniki. Do gotującego się mleka(...)Potrząsając trzepaczką tworząc małe lub większe kluseczki. To już zależy od upodobań. Można wymieszać ciasto na kluski za pomocą widelca. Moja mama i jej siostry twierdzą że kluski się bardziej napowietrzą. Będą bardziej delikatne. Do dodaniu całego ciasta na kluseczki gotować jeszcze około 30 sek do 1 minuty. Można taką zupkę posłodzić lub mocniej dosolić

Kuchnia Pokoleń
Pampuchy, czyli kluski na parze 318

odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę. 4) Po tym czasie krótko wyrobić, podzielić na 6 równych części i uformować kuleczki. Kluski ułożyć na tacce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 15-20 min. 5) Pampuchy parować ok. 10 min w parowarze, można również na garnku z gotującą się(...)woda i założoną gazą (obwiązaną sznurkiem) szczelnie przykryte. W trakcie parowania nie podnosić pokrywki. Jeżeli nie chcemy parować wszystkich od razu, można przechować w lodówce kilka godzin. 6) Gotowe kluski podawać od razu po przygotowaniu z serkiem waniliowym i ulubionymi owocami lub z dżemem. Artykuł Pampuchy, czyli kluski na parze pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Kopytka serowe 207

Kluski ziemniaczano-serowe podane bardziej na słodko niż wytrawnie. Z masełkiem i bułką tartą, ale świetnie smakują także z gęstą śmietaną w połączeniu z cukrem pudrem, może szczyptą cynamonu? Wersja ze szklistą gorącą cebulką też się sprawdzi. Na pewno każda Wasza wariacja będzie pyszna, w końcu nie zawsze musimy mieć ochotę na podane sugestie w gotowym przepisie(...)ewentualnie widelcem. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą i zagnieść ciasto podsypując mąką pszenną (dając jej tyle ile się wgniecie - nie musi być cała szklanka). Im mniej mąki tym kluski będą bardziej miękkie. Z ciasta formować wałeczki w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, pokroić na kluski. Wrzucać je partiami na wrzącą osoloną wodę

Zasmakuj Kuchni
Pierogi leniwe czyli ratujmy klasykę. 172

Leniwe, potrawa dość popularna, lubiana przez dorosłych jak i dzieci, często także nazywana  kluskami leniwymi. I wszystko się zgadza, bo to ani nakładu pracy, ani czasu nie wymaga. Wymieszać, uformować, ugotować i zjeść. 😋 Już wcześniej publikowałam ten przepis, jednak teraz jest ku temu inny powód. Przystąpiłam do akcji  Ratujmy Klasyki  , której  pomysłodawcą jest Małgosia(...)Jednak to już nie były leniwe, te kluski były lub są na nich wzorowane. Stara, dobra  Kuchnia Polska mówi: ,,Pierogi leniwe ( potocznie leniwe) kluski przyrządzane  z twarogu, mąki i jaj, gotowane w lekko osolonym wrzątku.'' A więc do dzieła. 😊 300 g twarogu półtłustego jajko mąka pszenna Twaróg rozgniatamy widelcem razem z jajkiem

Dieta moja pasja
Pyzy z kapustą kiszoną i brązowymi pieczarkami 162

odparuje, podsmażamy jeszcze chwilę. Dzięki temu pieczarki nabiorą fajnego smaku. Pieczarki studzimy i łączymy z kapustą. Farsz ponownie solimy i pieprzymy do smaku. Powinien być mocno doprawiony. Przygotowanie klusek: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.  Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i sól. Całość(...)rękach płaskie krążki, grubości około 4 milimetrów. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zawijamy brzegi i tworzymy kulkę. Tak przygotowane pyzy wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek, zmniejszamy gaz i gotujemy je jeszcze 3 minuty. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię.  Na talerzu pyzy polewamy 1 łyżką

Smak mojego domu
Gnocchi w sosie jagodowym 148

Czasem proste dania są najlepsze. Dawno na obiad u mnie nie było klusek, więc wpadłam na pomysł by trochę zaszaleć i zrobić coś na słodko. Co prawda był to mój pierwszy raz z kluseczkami na twarogu, ale myślę że z pewnością nieraz wrócę(...)tego przepisu. Ciasto jest bardzo delikatne, a w smaku ... hmm każdy musi ocenić sam, bo jak dla mnie są nawet lepsze od tradycyjnych kopytek. Gnocchi to rodzaj małych klusek, których zazwyczaj bazujących na ziemniakach, nie rzadko też z twarogu. Jak dla mnie pyszne, lekko kwaskowate i idealnie komponujące się z wszelkimi owocami sezonowymi. U mnie podane z gęstym

vaniliowoczekoladowa
Gnocchi dyniowo-ziemniaczane 166

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, dosłownie słowo oznacza „grudy”. Jestem głęboko przekonana,że każdy miłośnik klusek, zakocha się w tym przepisie:) Wybitnie smakują zarówno z sosem pieczeniowym, jak i masłem szałwiowym. SKŁADNIKI: 500 g. ugotowanych ziemniaków/tłuczonych 500 g. upieczonej dyni/ zmiksowanej (przepis znajdziecie tutaj   http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/pieczona-dynia.html ok. 150 g. mąki pszennej(...)cedzakową wkładać gnocchi do wrzątku. Gdy wypłyną, odczekać jeszcze kilkanaście sekund. Jeżeli chcemy gnocchi zamrozić, to surowe układamy je na tackach podsypanych mąką i wkładamy do zamrażalki. Zamrożone kluski wkładamy do woreczków. PRZYKŁADY PODANIA: gnocchi dyniowe cudnie komponują się z masłem szałwiowym lub bazyliowym(roztapiamy dobrej jakości masło, zbieramy burzowiny, dodajemy listki szałwii lub bazylii) oraz chipsami

Kopystką po garach
rosół z kluskami 149

zrobić:) Jak widać pełne skupienie... i każdy ma swoje zadanie :)  Rosół: do zimnej wody wrzucamy mięso, włoszczyznę, coś zielonego i gotujemy na małym ogniu.  Ciasto na kluski: do przesianej mąki wbijamy jajka, dodajemy sól i wodę... wyrabiamy ciasto, podsypujemy mąką i chwilę czekamy niech odpocznie. No i wracamy do rosołu, który na skrzydełkach szybko się ugotował(...)usmażeniu  będą atrakcyjne. Ciasto dzielimy, wałkujemy, kroimy i przekładamy... ...tak przygotowane kroimy już do ugotowania... w osolonej wodzie... po wypłynięciu gotujemy 3 min. odcedzamy i kolejna partia... Kluski są tak dobre, że opłaca się zrobić dużo :)  Wydaje się dużo, ale muszę napisać, że dzisiaj nie ma ani jednej kluski.  Zostały jeszcze skrzydełka

chleba naszego
Kokardki z makiem pod koglem moglem 153

wigilii bez barszczu, pierogów z grzybami i klusek z makiem. Zawsze jest na święta jakieś ciasto z masą makową, specjalnie, by odłożyć kilka łyżek maku do klusek. Świąteczny upominek od Lubelli zainspirował mnie do stworzenia nieco nowocześniejszej wersji tego dania - zapieczonej pod koglem moglem :) tylko jakby to powiedzieć mój kogel mogel sobie gdzieś spłynął(...)cukru  5 żółtek  kandyzowana skórka z pomarańczy  garść ulubionych orzechów garść rodzynek, lub suszonej żurawiny Jak już wspominałam ja sobie odkładam zmielony mak specjalnie do klusek, więc zadanie mam ułatwione, w innym przypadku mak trzeba zalać wrzątkiem, odcedzić i zmielić. A potem to już z górki mieszamy go z miodem i bakaliami oraz ugotowanym makaronem

Cynamonowe szczęście
Kluchy nadziewane mięsem rosołowym z cyklu oszczędne jedzonko.. 193

siedzibie NOSPR-u w Katowicach. Orkiestra Amadeus pod dyrekcją Agnieszki Duczmal - to dopiero uczta. Cóż tu pisać? Trzeba się wybrać i posłuchać! Wracając do przyziemnych potrzeb zaspakajania głodu - kluski nadziewane mięsem w każdej wersji zaspakajają mnie w dwójnasób.  Uwielbiam takie kluchy! Dziś wersja bardzo oszczędna z mięsem ugotowanym  w rosole. Kluchy z mięsem. 250 g mięsa(...)ostudzenia. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki połącz z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem.  Formuj placki, nałóż  farsz do środka , zlep  je i formuj  kluski okrągłe lub owalne. Gotuj  kluski w lekko osolonej wodzie.  Podajemy je z wiórkami świeżego masła i oprószone pieprzem

Gotuj Sam!
Kopytka z smażonymi pieczarkami. 128

współpracy.  A więc takie ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę. Ja tu podałam proporcje wagowe, ale muszę nadmienić że w kopytkach tak samo jak w kluskach śląskich stosuję 1/4 mąki względem ilości ziemniaków. A więc ziemniaki dzielimy na cztery części i jedną z tych części wypełniamy mąką. To takie praktyczne proporcje. Do ziemniaków i mąki(...)odpowiadają. Dla osób niewprawionych takim wskaźnikiem czy ciasto jest odpowiedniej konsystencji będzie wrzucenie kawałka ciasta na gotującą się wodę. Jeśli się nie rozpada tzn jest OK. A więc gotowe kluski gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Mają delikatnie mrugać, 8 - 10 min od wypłynięcia na wierzch. Gotowe przelewamy na sito i delikatnie przepłukujemy  zimną wodą

Dieta moja pasja
Kluski leniwe z cynamonem, goździkami i borówką 196

pachnące masłem i posypane cukrem. Smakowały jak największe delicje i tak jest do dzisiaj. Pamiętam też że w czasach PRL-u, po szkole wchodziłam do baru mlecznego na kluski leniwe, były wyborne. Polecam moją wersje z borówkami, smakują obłędnie. Kluski leniwe z cynamonem, goździkami i borówką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kluski z dyni i batata 184

Radośnie pomarańczowe kluski z pieczonego batata i dyni z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Smakują wyśmienicie z pomidorami i pieczonym bakłażanem. Trochę czosnku podkreśla delikatny smak klusek. Palce lizać!   Dynię, batata kroimy w kostkę, bakłażana wzdłuż na ćwiartki; pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w 170 st. C. Kluski: 250 g batatów

Kucharzyca
Lane kluseczki 122

gotującej się wody wrzucać kluseczki, co jakiś czas zamieszać. Ciasto nabierać widelcem i lekko nim potrząsając wlewać ciasto do gotującej się wody. Gotować około 1 minuty. Odcedzić kluski przez durszlak, wypłukać pod bierzącą wodą. Tak przygotowane kluseczki są już gotowe do użycia. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Kluski śląskie 165

zależności od regionu nasza propozycja przybiera różne nazwy i kształty: W Wielkopolsce - są one zazwyczaj pocięte na szagę i zwane - szagolami. Na Śląsku - kuleczki lekko spłaszczone z wgłębieniem pośrodku - kluski śląskie. Nasza propozycja kluseczek przybrała wersję po śląsku z podsmażoną cebulką i boczkiem. Agnieszka proponuje podać je z surówką  z kiszonej kapusty, ja bym dorzuciła tu jeszcze(...)roladkę bądź kotlecika. I pomysł na obiad gotowy! Kluski śląskie www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kg ziemnniaków - najlepiej starych mąka ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy do przestygnięcia. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kulki z dziurką w środku

Kuchnia smaków
Kopytka 234

można je zajadać na wiele sposobów. Świetnie smakują same okraszone roztopionym masełkiem lub skwarkami czy też zrumienioną cebulką. Dobre są też odsmażane same lub z jajkiem. Podobnie jak kluski śląskie stanowią idealny dodatek do wszelkich gulaszy oraz mięs duszonych w sosie. składniki: 1 kg ugotowanych ciepłych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 2 jajka 1 łyżka mąki(...)połączeia składników. Jak gotowe ciasto jeszcze się lekko lepi do rąk to nie szkodzi. Następnie odrywać porcje ciasta, podsypać mąką i uformować wałeczki. Lekko spłaszczyć ręka i pokroić kluski pod skosem w romby. Gotowe kopytka wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 1-2 minut od wypłynięcia. Ugotowane kopytka osączyć na sicie i podawać tak jak lubimy

Monia miesza i gotuje
Kluski ziemniaczane kładzione 225

dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, łyżką nabieramy kluski i kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy około 5-6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy kluski. Cebulę oraz boczek pokroić w kostkę, usmażyć razem na  patelni, dodać pieprzu do smaku. Na koniec wrzucić kluski i podsmażyć na złoty kolor. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Tradycyjne kluski śląskie 436

Kluski śląskie z charakterystyczną dziurką w środku, to klasyka Kuchni Polskiej. Najczęściej są one dodatkiem do sosów (po to właśnie m.in jest ta dziurka, w której zatrzymuje(...)się sos), jednak równie fantastycznie smakują jako samodzielne danie, np.; okraszone cebulką z boczkiem. Aby ich konsystencja była idealna, należy sztywno trzymać się proporcji, i tak w przypadku tych klusek masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części, z czego jedną wyciągamy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną- proste do zapamiętania ;) Jeżeli akurat zostały Wam ugotowane ziemniaki z poprzedniego

Kraina Miodem Płynąca
Kopytka leniwe z marchewką w sosie cynamonowym 154

wersji deserowej- polane kremowym sosem cynamonowym z dyskretną nutą karmelu, ozdobione malinami i posypane migdałowymi płatkami! (NIE)skromnie napiszę, że smakują tak samo niesamowicie jak wyglądają!!! :))) 4 porcje: Kluski leniwe z marchewką: * twaróg- 220 g * świeża marchewka- 200 g * jajako- 1 szt. * mąka pszenna- 2,5 szklanki (+ do podsypania) * skórka z pomarańczy- 1 łyżka * cukier- 1 łyżka(...)cynamonowy: * kremówka- 200 ml * cukier typu muscovado- 1 łyżka * cynamon- 1 łyżeczka Dodatkowo: * maliny- garść * podprażone płatki migdałowe- po 1 łyżce na porcję Kluski leniwe z marchewką: Twaróg, marchewkę oraz cukier umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować na gładką i jednolitą masę. Do gotowego puree dodać jajko, skórkę z pomarańczy oraz mąkę i dłońmi dokładnie wyrobić. W razie

Kraina Miodem Płynąca
Nylonowe pyzy 145

dzień w szkole, ale rozchorowali się wykładowcy i wróciłam do domu. Czas wolny postanowiłam wykorzystać na małe buszowanie w kuchni, czego wynikiem są te oto nylonowe pyzy czyli kluski śląskie. Jadłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni, a w czasie pałaszowania oddałam się podziwianiu skoków narciarskich ;-) Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Nylonowe pyzy NYLONOWE PYZY(...)zrobi się jednolita odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm i w każdej palcem formujemy dołek. Mi najładniejsze dołeczki wychodziły spod palca serdecznego ;-) Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia klusek. Pamiętajcie o zamieszaniu ich łyżką aby nie przykleiły się

peggiwkuchni
Kluski śląskie z młodym jęczmieniem 124

Kluski z młodym jęczmieniem mają ładny zielony kolor a w dodatku są smaczne. Zabarwione są w naturalny sposób, bez dodatku sztucznych barwników.  Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 1 szklanki mąka ziemniaczanej 2 łyżki młodego jęczmienia Rafex 2 jajka Szczypta soli Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól Olej Sposób przygotowania: Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy na sitku o drobnych(...)oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, młody jęczmień, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Dokładnie zagniatamy gładkie ciasto, powinno mieć jednolity kolor. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc w każdym dziurkę, układamy na stolnicy wysypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy niewielką ilość oleju, wrzucamy partiami kluski, gotujemy przez 1-2 minuty

Bajeczna Kuchnia
Kluski z twarogu z natką pietruszki 152

Kluski z twarogu to takie poplątanie klusek leniwych i śląskich. Rezultat mięciutkie kluseczki dobre do sosów, gulaszy a ja podałam je z szynką i cebulką. Polecam gorąco. Kluski z twarogu z natką pietruszki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kluski śląskie bez jajek 122

Kluski śląskie Składniki: ziemniaki (dowolna ilość) mąka ziemniaczana sól Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam i ugniotłam tłuczkiem, można użyć do tego maszynki lub praski. Postawiłam do ostygnięcia. Następnie ziemniaki przełożyłam do miski i całość podzieliłam na 4 części. Jedną część wyjęłam z miski. W puste miejsce wsypałam mąkę ziemniaczaną. Dokładnie tyle samo, ile wyjęłam ziemniaków(...)się klei, warto dosypać odrobinę mąki. Z ciasta uformowałam kulki, następnie palcem zrobiłam małe wgłębienia na środku. W garnku zagotowałam wodę, dodałam soli. Do gotującej się wody, partiami wrzucałam kluski. Delikatnie zamieszałam i poczekałam, aż kluski wypłyną na wierzch. Od wypłynięcia gotowałam jeszcze ok 3 minut

nietadieta
Kurczak nadziewany suszonymi pomidorami i mozzarellą w sosie pomidorowym 186

centymetra, które następnie pokroiłem formując małe kluski przypominające kopytka. Na patelni rozpuściłem 20 gram masła. Dodałem do niego pół łyżeczki suszonego estragonu, a następnie smażyłem na nim kluski ziemniaczane przez około 7 minut. Po trzydziestu minutach pieczenia mięsa, wyjąłem je z piekarnika i delikatnie polałem przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie ponownie umieściłem w piekarniku, zwiększając jego(...)temperaturę do 180 stopniu. Po kolejnych 10 minutach mięso było gotowe. Upieczone mięso pokroiłem ostrym nożem pod lekkim skosem na grube plastry, które ułożyłem na talerzach. Obok nałożyłem kluski ziemniaczane. Całość obficie polałem przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i udekorowałem posiekaną natką pietruszki

Wyprawy kulinarne
Wielkopolskie szare kluchy z okrasą (kluski żelazne) 281

mąki oraz sól. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco maki. Zagotować w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia. Boczek posiekać w drobna kostkę i wytopić na wolnym ogniu . Pod koniec smażenia dodać posiekane w małą kostkę cebule. W garnku(...)następnie kiszoną kapustę. Podlać niewielką ilością wody (tak by kapusta była niemal przykryta) oraz dołożyć 2-3 listki laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego. Gotować około 15 minut. Kluski serwować polane skwarkami z tłuszczem w towarzystwie kapusty kiszonej

Pyry na Gaz
Roladki schabowe i kluski śląskie 143

dolać trochę wody, zagotować i zagęścić 1-2 łyżkami mąki wymieszanej z 1/2 szkl zimnej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Kluski śląskie Najlepsze są gdy przygotujemy je ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Idealne z roladkami i sosem. Moja babcia polewała je często skwarkami. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana jajko(...)Ziemniaki ugotować, utłuc tłuczkiem i ostudzić. Dodatkowo przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dzięki temu kluski będą delikatne, bez grudek. Ziemniaki przełożyć do miski, uklepać i podzielić na 4 części. jedną część wyłożyć na pozostałe ziemniaki a miejsce po nich wypełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i formować kulki. W środku

Smakołyki Asi
W orzechowej skorupce. 181

Dyniowo-orzechowe kluski w panierce z pekanów   podsmażone na olejku kokosowym; gruszki  *z dodatkiem mąki orzechowej  inspiracja    inspiracja  jak wczoraj się trochę poleniłam, a wieczorem umierałam na ból gardła, tak dzisiaj już jest lepiej o pora porządniej do lekcji usiąść :) i słońce wyszło od razu jakoś tak lepiej :) Przepis: ok.150g gęstego(...)kilkanaście minut do lodówki. Gdy ciasto będzie w lodowce podprażyć pokruszone orzechy i odstawić na bok. Na lekko podsypanej mące desce uformować rulonik, lekko spłaszczyć, a następnie pokroić w kluski. Wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody i gotować ok.1-2min od wypłynięcia (zmniejszając gaz). Wyłowić. Na patelni rozgrzać olejek kok. i wrzucić kluski, aby się zarumieniły

More food, love and dreams
KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM 147

Polecam również  Kluski kładzione                                           Kluski leniwe                                         Kluski śląskie

potrawyregionalne
Cytrynowe roladki i kluski śląskie 172

rondelka podlać winem i resztą marynaty , dodać tarty korzeń imbiru i dusić ok 40-45 min, można dodać odrobinę wody w razie potrzeby. Na koniec do sosu dodać śmietanę . Kluski przygotować tradycyjnie, ziemniaki uklepać w naczyniu podzielić na 4 części, jedną wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę , dodać pozostałe ziemniaki wyjęte , jajko , sól i zagnieść ciasto. Formować(...)spore kluski śląskie z dziurką. Ugotować w osolonym wrzątku

Gotowanie jest łatwe
Kluski kładzione z kapustą włoską i boczkiem 149

dużo gadać to danie jest pycha. Kluski kładzione(...)mojej babci zajadaliśmy ze skwarkami i podsmażaną cebulką, smak niezapomniany. Trochę odtworzyłam ten smak, ale jakiegoś sekretnego składnika jednak zabrakło co nie oznacza że są niedobre, są pyszne. Do klusek jako dodatek kapusta smażona z boczkiem, polecam. Kluski kładzione z kapustą włoską i boczkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Obiad w pół godziny 156

mało wykwintny , ale na pewno który bardzo lubię . I ty nie mam na myśli mięsa i surówki ,tylko to co do tego . Jednym słowem ma właściwie dwoma  kluski kładzione .Uwielbiam je moge je jeść ze skwarkami,bułka tartą ,mięsem. Ze wszystkim bardzo dobrze smakują .  Chociaż  raz spotkałam(...)restauracji z sosem beszamelowym , chyba jest to jedyny sos który nie pasuje do tych klusek  Przynajmniej ja mam takie wrażenie . Składniki na 4 porcje klusek 1/2 kg mąki 2 jajka 2 szklanki mleka(lub 1 szl wody i 1 mleka) 1 szklanka wody 1 płaska łyżeczka soli ( może być mniej) szczypta pieprzy czarnego

Eli Gotowanie
Kopytka z bobu 122

zależy od wielkości jajek). Z ciasta formujemy cienki wałek. Lekko spłaszczamy ręką i kroimy na ukos jak tradycyjne kopytka.   W dużym garnku zagotowujemy wódę z sola i wkładamy kluski. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia aż będą miękkie. Okrasa: Kiełbasy kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na suchej patelni aż wytopi tłuszcz i ładnie się przyrumieni. Dodajemy drobno(...)poszatkowaną cebule i przesmażamy razem aż się zeszkli.   Kluski wykładamy na talerze i posypujemy cebulka z kiełbasą. Smacznego

Pyry na Gaz
Kluseczki dyniowe 219

też formować kulki i spłaszczać na stolnicy za pomocą noża (w dłoniech jednak za bardzo się lepią). Jeśli ciasto będzie się lepić, podsypujemy lekko mąką kulki i gotowe kluski, ale nie wrabiamy(...)ciasta. 4. W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, wlewamy 2-3 łyżki oliwy, kiedy zawsze wzrucamy po 14-16 klusek, gotujemy 4-5 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Wyjmujemy na talerz, czekamy 2-3 minuty aż odparują i przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem, skrapiamy oliwą, żeby się nie posklejały. Podajemy do gulaszu

Kuchnia Prezydentowej
.543. leniwe i kokosowe 94

kokosowe* kluski leniwe z mielonego twarogu z truskawkami i jeżynami~ *z mąki kokosowej Były takie pyszne, a zdjęcia jak na złość nie wyszły >.< PRZEPIS /1 porcja(...)230g mielonego twarogu ~białko ~40-45g mąki kokosowej ~cukier/stevia Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Rano z ciasta zrobić wałeczek, kroić na kawałki i wrzucać kluski do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować ok. 1-2 minuty od wypłynięcia. Od razy po wyjęciu kluski będą bardzo miękkie i delikatnie, ale potem nieco

breakfast of dreams
.849. makowy początek 143

wegańskie owsiane kluski kładzione z domowej masy makowej na mleku sojowym~ Makowym akcentem wchodzę w 2015 rok. Widziałam te kluski na kilku blogach, na każdym inny przepis więc trudno mi podać źródło inspiracji zwłaszcza, że moja wersja jest wegańska :D Nie lubię pisać podsumowań więc takowego (jak zwykle) nie będzie, zresztą nie ma co podsumowywać(...)oraz mleko i ponownie mieszamy (masa powinna być gęsta, więc najlepiej na początek dać 1/4 szklanki mleka). Gdy mleko będzie się gotować zmniejszamy ogień i łyżką kładziemy do mleka kluski. Gotujemy na małym ogniu ok. 2-3 minuty nie mieszając. Przekładamy do miseczki. Smacznego! :) Na koniec jeszcze kilka amatorskich ujęć fajerwerków :)  (lepiej chyba jednak wychodzi mi fotografowanie

breakfast of dreams
.986. zapomniałam o nich 134

czekoladowo-budyniowe "kluski kładzione" na mleku owsianym z borówkami~ Zapomniałam o kluseczkach! Wieki ich nie jadłam...Postanowiłam dzisiaj(...)ugotować. Chciałam też spróbować czegoś nowego - zamiast części mąki użyłam budyniu i...ubiłam białko - co akurat było błędem, bo masa zrobiła się od niego rzadka i gdy kładłam kluski po prostu się rozpływały, więc z tego wszystkiego wyszły wielkie kluski i znikoma ilość mleka, ale jakie to było pyszne! :D Także, no, nie ma tego złego

breakfast of dreams
Bramborové knedlíky s třešněmi 135

się do rąk. Stolnicę posypujemy dość obficie mąką pszenną. Odkrajamy połowę z ciasta i wałkujemy je na dowolną grubość. U mnie to około pół centymetra, ponieważ nie lubię grubych klusków (wolę dać więcej nadzienia ;)). Wykrawamy krążki, jak na pierogi (lub jeśli ktoś woli większe/mniejsze) i nakładamy po kilka wiśni z zalewy. Swoje nieco przepłukałam w wodzie(...)się nie zasłodzić. Kluski dobrze zaklejamy i wrzucamy na osolony wrzątek z dwiema łyżkami oleju. Od momentu wypłynięcia gotujemy je jeszcze około pięciu minut. Podajemy ze śmietaną i cukrem pudrem lub jogurtem naturalnym

Kuchenna Kontrrewolucya
Żytnie (razowe) kluski na parze tzn. buchty 181

Dziś przeprowadzałam dalsze testy na mące żytniej do wypieku chleba, znów dobrze się spisała ;) takie kluski mogą być jedzone na słono z mięsem jak również na słodko z powidłami ;) Składniki: 2 szklanki i 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba 30g świeżych drożdży szczypta soli 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka fruktozy/brązowego cukru/zwyk(...)kleić (zależy od wielkości jajka) możemy dodać jeszcze trochę letniego mleka wyrobione ciasto znów odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut   7. z wyrośniętego ciasta lepimy małe kluski   8. wykładamy na omączonym blacie i po raz kolejny pozostawiamy do wyrośnięcia   9. tak przygotowane kluski gotujemy na parze (pod pokrywką) przez około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski z kaszki manny i sera 166

Miały być placuszki, ale okazało się, że ciasto bardziej nadaje się na kluski ;) tak to bywa(...)eksperymentami ;p czy u Was też jest taka okropna pogoda? szaro, i deszczowo? dziś zdecydowanie nie ma się ochoty wychodzić z domu, trzeba coś upiec! ;) Składniki (około 13 klusek): 3 łyżki kaszki manny firmy Kupiec 0,5-1 łyżeczka stewii około 100g chudego sera białego (piszę około bo nie mam tu wagi więc dawałam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski serowe z kaszką kukurydzianą 142

widelcem dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy lepimy w rękach kluski/ kulki (ciasto będzie się trochę kleić do rąk, ale powinno wam pójść bez problemu) delikatnie wrzucamy kluski do wrzącej , lekko osolonej wody wyciągamy kluski zaraz po wypłynięciu czekamy, aż lekko przestygną podajemy z dodatkami wg. gustu ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluseczki serowe z bananem i pierwsze wspólne śniadanie ;) 168

zostałam do niego zaproszona ;) Zdecydowałyśmy się na kluski kukurydziane z serem i bananem, przygotowane zgodnie z przepisem znalezionym, na tej oto stronie . Pyszności! ;) Składniki (około 24 kluski): 1 banan 250 g białego, chudego twarogu 1 jajko 50 g mąki kukurydzianej Sposób przygotowania: Banan i twaróg miksujemy blenderem na jednolitą masę dodajemy jajko i mąkę, dokładnie mieszamy(...)dużym garnku zagotowujemy wodę i przy pomocy łyżki nakładamy kluski wkładając łyżkę do wrzątku kluseczki, które wypłyną na powierzchnie wyjmujemy delikatnie łyżka cedzakową SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski kładzione ziemniaczane 107

ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać.  Kluski można podawać do dań mięsnych, z różnymi sosami lub na słodko.   zastawa

królestwo garów
Kluski kładzione z surowych ziemniaków 117

wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 2 - 3 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować. W przypadku gdyby kluski się rozpadały, należy dodać więcej mąki. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. zastawa

królestwo garów
Kluski z tartych ziemniaków 241

Augusta typ BC* - kartoflanka z chorizo i wędzoną papryką ziemniaki odmiany Jelly B* Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję. Kluska szara z odmiany Augusta, pierś gęsi półgęsek, Kopytka z odmiany Omega z pieczenią z jelenia i grzybami Leniwe z zasmażką z bułki tartej. Proste potrawy, ziemniak w roli(...)się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne   zastawa

królestwo garów
Kluski z jabłkami 139

ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. Kluski można podawać polane masłem, z masłem i cukrem, zasmażką z masła i bułki tartej, jako dodatek do dań mięsnych...  Jest to stary

królestwo garów
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 188

Uwielbiamy koperek. Dla mnie zupa koperkowa mogłaby być codziennie, jest ona moim numerem jeden.  Jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. Oczywiście do zupy zamiast lanych klusek można dodać ryż, makaron czy też ziemniaki. My jednak preferujemy zupę koperkową z lanymi kluskami(...)dodatek czyni zupę bardzo delikatną ;) Kluseczki same w sobie są bardzo delikatne, idealne nadają się również dla najmłodszych.  A Wy lubicie zupę koperkową? Serdecznie polecam ;)  Składniki lane kluski: 2 jajka 4 łyżki przesianej mąki  2 łyżki przegotowanej letniej wody  szczypta soli szczypta pieprzu  Składniki zupa: 1 duża marchewka 2 liście laurowe 3 ziela

Krakowskie smaki Ani
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 162

zwijam w dłoniach w kulkę robiąc w każdej palcem  wgłębienie. Tak samo postępuję z drugim kawałkiem ciasta. W dużym garnku zagotowuję wodę z dodatkiem soli i wrzucam partiami kluski(...)wrząca wodę. Gotuję od wypłynięcia od 3-5 minut. Wyławiam łyżką cedzakowa i hartuję zimną wodą. Sos pieczeniowy przygotowuję zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na talerz nakładam kluski, polewam sosem i podaję z surówką.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Kluski śląskie 197

polskie kluski śląskie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Zrobiłam je wspólnie z moją mamą Podałyśmy do nich gulasz z mięsa wołowego. Takie kluski możecie również podać z sosem pieczeniowym, pieczarkowym lub okrasić podsmażonym boczkiem z cebulką. Na drugi dzień smakują równie dobrze, najlepiej podsmażone na patelni(...)zrumienienia. Polecam. Post Kluski śląskie pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Kluski śląskie 635

Jeśli zostały Wam ziemniaki z obiadu można je wykorzystać właśnie do Klusek śląskich. Przepis mojej mamy ;) Mama dostała też sekretny przepis od kucharki ze szkoły na "sos" serowy do nich, który dzieci zawsze uwielbiały, w tym ja :D  Oczywiście można je podawać z pospolitym sosem pieczeniowym, gulaszem albo czym tam chcecie. Składniki: ziemniaki ugotowane mąka ziemniaczana jajko(...)ziemniaków na obiad i z reszty robię kluski nie wiem jak dokładnie wagowo wyglądają składniki ;) Z ziemniaków które w garnku zajmowały 2,3 cm grubości zrobiłam 29 klusek. Ilość mąki też zależy od ilości ziemniaków. Wykonanie: Ugniatamy ziemniaki w jakimś garnku, pilnujemy żeby nie było grudek i wyrównujemy ich poziom.  Odcinamy 1/4 ziemniaków i kładziemy

W kuchni bez szafek
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 163

będą twarde. Dodajemy tyle maki aż ciasto będzie odchodzić od reki. W zależności od gatunku ziemniaków będzie to inna ilość. Im więcej dodamy mąki tym twardsze będą kluski. Porcjami formujemy w kształt walca. Spłaszczamy dłonią i kroimy na ukos. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Sos śmietanowo-grzybowy: Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli(...)dodać suszone pomidory i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać. Kopytka podsmażyć na patelni do ze złocenia. Kluski nałożyć na talerze, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. Udekorować natką pietruszki

Pyry na Gaz
Kopytka, czyli kluski ziemniaczane 155

plastikowe krzesło w ferworze porządków .. Początkowo nie zauważyłam, ale dzisiaj po przyjściu do pracy wzbudziłam zaciekawienie.. ;-) A teraz coś na kolację .. Ulubione.. nie tylko moje ;-) kluski kopytka. Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 , 5 kg ziemniaków Sposób wykonania(...)Ziemniaki ugotować, wystudzić  a następnie  zmielić lub przepuścić przez praskę. Połączyć z pozostałymi składnikami i dobrze wyrobić.Z gotowego ciasta formować paski które kroić nożem na drobne kluski. Gdyby ciasto się za bardzo kleiło można dodać jeszcze ko 1/3 szklanki mąki i w czasie rolowania ciasta na paski podsypywać mąką. Zagotować wodę i posolić. Wrzucać kluski

Na słodko lub wytrawnie
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 272

pory zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami, czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków, ziół, jajek i mąki. Była to jedna z najlepszych kaczek jaką jadłam, jeśli nie najlepsza. Kaczka rozpływała się w ustach i nie jest to tylko czcze gadanie(...)minut. Razem z kaczką do piekarnika wkładamy patelnię z golasami, ale przedtem dodajemy na patelnię łyżkę masła. Po około 7 minutach wyjmujemy kaczkę i „kluski”. Smacznego

OstryKęs
Kacze uda w winie i pomarańczach 225

wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem na około dwucentymetrowe części. Z każdej takiej części uformowałem kulkę, a następnie palcem zrobiłem w niej zagłębienie. Na 10 minut kluski wrzuciłem do wrzącej osolonej wody i gotowałem je przez około 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedziłem je na durszlaku, przelałem zimną wodą, dokładnie otrzepując(...)nich sok z jednej limonki, szczyptę soli, odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i pół pęczka drobno posiekanej natki kolendry. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszałem. Na talerze wyłożyłem gorące kluski śląskie, niewielką ilość sałatki marchewkowej, kacze udka i kawałki pomarańczy. Całość delikatnie polałem sosem, który powstał w czasie duszenia kaczki, udekorowałem znajdującymi się w sosie śliwkami i posypałem świeżą

Wyprawy kulinarne
549. Trochę nie wyszły.. 137

pełnoziarniste kluski na parze nadziane dżemem jagodowym podane ze śmietaną i prażonymi płatkami migdałowymi Muszę pamiętać, by nigdy więcej nie nadziewać takich klusek, bo mi nie wychodzą wtedy i są takie.. noo,.. sami widzicie. Z wyrośniętych i puchatych powstały takie dwa krążki, ale przynajmniej dobre. :P Ale, nie ważne.. jadę do Hiszpanii, aaaaaaaaaaaaaaaaa(...)kluski, Hiszpania... i Paryż, Monte Carlo, Lazurowe Wybrzeże, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :3 Nic mi dzisiaj chyba humoru nie zepsuje

More food, love and dreams
Kopytka 326

Kopytka to oprócz klusek typowo polski dodatek do obiadu do mięsa. Od klusek różni je to że powstają z dwóch rodzajów mąki, z przewagą mąki pszennej, w przeciwieństwie do klusek, gdzie dajemy tylko mąkę ziemniaczaną. Można je jeść jako samodzielne z podsmażoną cebulką czy skwarkami lub ulubionym gulaszem, sosem mięsnym czy grzybowym. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gnocchi 143

się nie poparzyć trzymamy ziemniaczka na widelcu a ostrym nożem ściągamy skórkę. Jeśli mamy ziemniaki pozostałe z obiadu, czyli już posolone trzeba będzie dodać więcej mąki a przez to kluski wychodzą twardsze. Przeciskamy ziemniaki przez praskę lub zgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy mąkę i sól, ugniatamy elastyczne ciasto. Gdy zbyt lepi się do rąk dosypujemy więcej mąki. Nie zagniatamy(...)urywamy spore kawałki i tworzymy wałeczki. Kroimy je na kawałki i formujemy kluseczki. I jeszcze jedno: małe rowki charakterystyczne dla gnocchi to ślady widelca lub specjalnie ryflowanej deski do klusek (segnagnocchi). Kluseczkę należy przetoczyć po widelcu delikatnie ją dociskając paluszkiem. Gnocchi gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię należy je przemieszać i wyłowić (siteczkiem lub łyżką

prawdziwe jedzenie
Najlepsze kopytka domowe 3354

Kopytka, szagówki, kluski ziemniaczane - dzisiaj przepis, o który bardzo prosiła młoda czytelniczka. To chyba najpopularniejsze kluski w Polsce i śmiem twierdzić, że wszyscy je lubią. Ale czy wszyscy umieją je zrobić ? Kilka dni temu napisała do mnie Ania. Jest młodą mężatką i dopiero uczy się gotować: "Pyzo kochana, za dwa tygodnie mam sama zrobić cały(...)umiem znaleźć ? Ratuj Pyzo !" Nie mogłam pozostać obojętna chociaż sama się zdziwiłam, że nie mam kopytek na blogu. Jak to się mogło stać skoro to ulubione kluski moich chłopaków ?! Nie mam pojęcia, ale biegiem nadrabiam braki i już opowiadam jak zrobić pyszne, domowe kopytka. Zobacz przepis na Gnocchi czyli włoskie kluseczki ziemniaczane ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kopytka ze szpinakiem 177

dość cienkie wałeczki i pokroiłam jak na tradycyjne kopytka, nóż którym kroiłam kluski dość często maczałam w mące Pokrojone kopytka wrzucałam na posolony wrzątek, po wypłynięciu klusek gotowałam je około 3 min. ( zależy od wielkości kopytek ) Kluseczki podałam z młodą kapustą  (zakwasiłam odrobinę octem jabłkowym, bo o tej porze roku nie ma zbyt smacznych pomidorów(...)cebulką przesmażoną na smalcu ze skwarkami. Moje uwagi : Kluski w smaku niewiele różniły się od tradycyjnych kopytek, jeśli dodałabym może 2-3 ząbki przeciśniętego czosnku byłyby bardziej wyraźne w smaku, ale i tak danie obiadowe było bardzo smaczne :) O tej porze roku jest już świeży szpinak, wiec można zrobić kopytka właśnie z nim. Wpierw należałoby "udusić

Proste Potrawy
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 412

zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków, ziół, jajek i mąki. Była to jedna z najlepszych kaczek jaką jadłam, jeśli nie najlepsza. Kaczka po prostu się rozpływała w ustach i nie jest to tylko czcze(...)minut. Razem z kaczką do piekarnika wkładamy patelnię z golasami, ale przedtem dodajemy na patelnię łyżkę masła. Po około 7 minutach wyjmujemy kaczkę i „kluski”. Smacznego

OstryKęs
Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami 224

soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach mielony pieprz czarny 2 ziarno ziela angielskiego 1 listek laurowy zielona natka pietruszki kawałki łososia natka pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego koperku lane kluski Do dużego garnka wkładamy umyte warzywa wraz z porem i cebulą, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, przykrywamy(...)ości, dodajemy startą 1 marchewkę i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie solą i wsypujemy koperek. Na talerz wykładamy lane kluski, układamy kawałki gotowanego łososia. Zalewamy wrzącym bulionem, posypujemy świeżą natką pietruszki. The post Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gnocchi z borowikami czyli Król ziemniak rządzi ! 193

ziemniaczana jestem Pyza. Niestety, moje Żarłoczki nie podzielają tej moje miłości do ziemniaków gotowanych czy w zupie, ale kluski uwielbiają. Dlatego też wykorzystuję to warzywa na kopytka, kluski śląskie, pyzy, kartacze czy szare kluski i wszyscy są zadowoleni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Knedle ze śliwkami. Przepyszny i oszczędny obiad na słodko. Jedna porcja to zaledwie kilka złotych. PRZEPIS 685

Rumiana otoczka, pod nią mięciutka kluska, a w środku skąpana w słodkim syropie śliwka – takie właśnie są te knedle. Pyszny i oszczędny obiad na słodko. Koszt przygotowania porcji to zaledwie kilka złotych. Przepis na knedle ze śliwkami Składniki: Około 10 niezbyt dużych śliwek – najlepsze będą dojrzałe węgierki, 1 kg ziemniaków, Mąka pszenna pół na pół(...)pestkę, do każdego owocu wsyp pół łyżeczki cukru i ćwierć łyżeczki cynamonu. Dłońmi odrywaj kawałki ciasta, formuj płaskie placuszki, na każdy połóż po 1 śliwce, zlep dokładnie w okrągłą kluskę. Kluski kładź na gotującą się wodę, gotuj przez 5 minut od wypłynięcia. Na patelni rozpuść masło, wsyp bułkę i lekko zrumień, obtocz w niej ugotowane kluski

Kulinarna Polska
"Żeleźniaki"- szare kluski 163

Żeleźniaki (przeciaraki, szare kluski) to tradycyjne kluski z Wielkopolski. Bazą potrawy są surowe, tarte ziemniaki bez dodatku gotowanych, jak ma to miejsce przy pyzach. Najlepiej smakują z omastą z boczku i cebuli z dodatkiem duszonej kiszonej kapusty ( po przepis zapraszam tu ). Bardzo proste i szybkie do przygotowania, jeśli dysponujesz już startymi ziemniakami. W dobie robotów(...)być również za gęsta. Najlepiej sprawdzić wrzucając jedną  kluskę na próbę, czy się nie rozlatuje podczas gotowania w dużym, płaskim rondlu zagotować osoloną wodę. Dużą łyżką nabierać porcje ciasta i wrzucać na osolony wrzątek. Za każdym razem zanurzać łyżkę we wrzątku, by ciasto się nie przylepiało. Po wypłynięciu gotować kluski 8-10 minut. Gotowe wyławiać łyżką cedzakową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski śląskie tzw białe z sosem grzybowym po raz II 155

Więc po raaz drugi na blogu kluski śląskie tym razem z sosem pieczarkowym ; )) Potrawa bardzo sycąca ale również prosta i szybka. Polecam wszystkim łasuchom .  Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli Sos: Pieczarki 1 cebula pieprz sól liście laurowe łyżka masła jogurt naturalny Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ostudzić i zemleć(...)miejsce wsypać tyle maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe ziemniaki, jajko i żółtko; formować okrągłe kluski, następnie każdą kluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną, pozostawić jeszcze chwilę w wodzie (na bardzo słabym ogniu). Sos : Pieczarki skroić w paseczki, wraz z masłem

Pychotkaaa
Włochy: Gnocchi 156

sobie jakąś kluskę, czy to makaronową, czy bardziej rozciapcianą na samej mące i wodzie. I tak włoskie ravioli to według mnie nic innego, jak nasze pierogi, a moja dzisiejsza propozycja niewątpliwie ma wiele wspólnego z naszymi kopytkami. W zasadzie można nawet powiedzieć, że baza na ciasto jest mocno zbieżna z knedlami, jak z resztą większość klusek z ziemniaczanym(...)warzywa innego niż ziemniak. Zatem bardzo popularne są gnocchi z buraków czy szpinaku z dodatkiem serka ricotta, nazywane w Toskanii strozzapreti. Ponad to Włosi zamiast przaśnej okrasy, dodają do klusek rozmaite sosy, od bolońskiego (który wybrałam) poprzez pesto, aż po funghi. Oryginalny przepis według podań pochodzi z Bliskiego Wschodu, a pierwsze wzmianki na jego temat we Włoszech pojawiły

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania