Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, dosłownie słowo oznacza „grudy”. Jestem głęboko przekonana,że każdy miłośnik klusek, zakocha się w tym przepisie:) Wybitnie smakują zarówno z sosem pieczeniowym, jak i masłem szałwiowym. SKŁADNIKI: 500 g. ugotowanych ziemniaków/tłuczonych 500 g. upieczonej dyni/ zmiksowanej (przepis znajdziecie tutaj http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/pieczona-dynia.html ok. 150 g. mąki pszennej(...)cedzakową wkładać gnocchi do wrzątku. Gdy wypłyną, odczekać jeszcze kilkanaście sekund. Jeżeli chcemy gnocchi zamrozić, to surowe układamy je na tackach podsypanych mąką i wkładamy do zamrażalki. Zamrożone kluski wkładamy do woreczków. PRZYKŁADY PODANIA: gnocchi dyniowe cudnie komponują się z masłem szałwiowym lub bazyliowym(roztapiamy dobrej jakości masło, zbieramy burzowiny, dodajemy listki szałwii lub bazylii) oraz chipsami
Kopystką po garachzrobić:) Jak widać pełne skupienie... i każdy ma swoje zadanie :) Rosół: do zimnej wody wrzucamy mięso, włoszczyznę, coś zielonego i gotujemy na małym ogniu. Ciasto na kluski: do przesianej mąki wbijamy jajka, dodajemy sól i wodę... wyrabiamy ciasto, podsypujemy mąką i chwilę czekamy niech odpocznie. No i wracamy do rosołu, który na skrzydełkach szybko się ugotował(...)usmażeniu będą atrakcyjne. Ciasto dzielimy, wałkujemy, kroimy i przekładamy... ...tak przygotowane kroimy już do ugotowania... w osolonej wodzie... po wypłynięciu gotujemy 3 min. odcedzamy i kolejna partia... Kluski są tak dobre, że opłaca się zrobić dużo :) Wydaje się dużo, ale muszę napisać, że dzisiaj nie ma ani jednej kluski. Zostały jeszcze skrzydełka
chleba naszegowigilii bez barszczu, pierogów z grzybami i klusek z makiem. Zawsze jest na święta jakieś ciasto z masą makową, specjalnie, by odłożyć kilka łyżek maku do klusek. Świąteczny upominek od Lubelli zainspirował mnie do stworzenia nieco nowocześniejszej wersji tego dania - zapieczonej pod koglem moglem :) tylko jakby to powiedzieć mój kogel mogel sobie gdzieś spłynął(...)cukru 5 żółtek kandyzowana skórka z pomarańczy garść ulubionych orzechów garść rodzynek, lub suszonej żurawiny Jak już wspominałam ja sobie odkładam zmielony mak specjalnie do klusek, więc zadanie mam ułatwione, w innym przypadku mak trzeba zalać wrzątkiem, odcedzić i zmielić. A potem to już z górki mieszamy go z miodem i bakaliami oraz ugotowanym makaronem
Cynamonowe szczęściesiedzibie NOSPR-u w Katowicach. Orkiestra Amadeus pod dyrekcją Agnieszki Duczmal - to dopiero uczta. Cóż tu pisać? Trzeba się wybrać i posłuchać! Wracając do przyziemnych potrzeb zaspakajania głodu - kluski nadziewane mięsem w każdej wersji zaspakajają mnie w dwójnasób. Uwielbiam takie kluchy! Dziś wersja bardzo oszczędna z mięsem ugotowanym w rosole. Kluchy z mięsem. 250 g mięsa(...)ostudzenia. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki połącz z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem. Formuj placki, nałóż farsz do środka , zlep je i formuj kluski okrągłe lub owalne. Gotuj kluski w lekko osolonej wodzie. Podajemy je z wiórkami świeżego masła i oprószone pieprzem
Gotuj Sam!współpracy. A więc takie ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę. Ja tu podałam proporcje wagowe, ale muszę nadmienić że w kopytkach tak samo jak w kluskach śląskich stosuję 1/4 mąki względem ilości ziemniaków. A więc ziemniaki dzielimy na cztery części i jedną z tych części wypełniamy mąką. To takie praktyczne proporcje. Do ziemniaków i mąki(...)odpowiadają. Dla osób niewprawionych takim wskaźnikiem czy ciasto jest odpowiedniej konsystencji będzie wrzucenie kawałka ciasta na gotującą się wodę. Jeśli się nie rozpada tzn jest OK. A więc gotowe kluski gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Mają delikatnie mrugać, 8 - 10 min od wypłynięcia na wierzch. Gotowe przelewamy na sito i delikatnie przepłukujemy zimną wodą
Dieta moja pasjapachnące masłem i posypane cukrem. Smakowały jak największe delicje i tak jest do dzisiaj. Pamiętam też że w czasach PRL-u, po szkole wchodziłam do baru mlecznego na kluski leniwe, były wyborne. Polecam moją wersje z borówkami, smakują obłędnie. Kluski leniwe z cynamonem, goździkami i borówką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRadośnie pomarańczowe kluski z pieczonego batata i dyni z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Smakują wyśmienicie z pomidorami i pieczonym bakłażanem. Trochę czosnku podkreśla delikatny smak klusek. Palce lizać! Dynię, batata kroimy w kostkę, bakłażana wzdłuż na ćwiartki; pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w 170 st. C. Kluski: 250 g batatów
Kucharzycagotującej się wody wrzucać kluseczki, co jakiś czas zamieszać. Ciasto nabierać widelcem i lekko nim potrząsając wlewać ciasto do gotującej się wody. Gotować około 1 minuty. Odcedzić kluski przez durszlak, wypłukać pod bierzącą wodą. Tak przygotowane kluseczki są już gotowe do użycia. Smacznego
Kuchnia Pokoleńzależności od regionu nasza propozycja przybiera różne nazwy i kształty: W Wielkopolsce - są one zazwyczaj pocięte na szagę i zwane - szagolami. Na Śląsku - kuleczki lekko spłaszczone z wgłębieniem pośrodku - kluski śląskie. Nasza propozycja kluseczek przybrała wersję po śląsku z podsmażoną cebulką i boczkiem. Agnieszka proponuje podać je z surówką z kiszonej kapusty, ja bym dorzuciła tu jeszcze(...)roladkę bądź kotlecika. I pomysł na obiad gotowy! Kluski śląskie www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kg ziemnniaków - najlepiej starych mąka ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy do przestygnięcia. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kulki z dziurką w środku
Kuchnia smakówmożna je zajadać na wiele sposobów. Świetnie smakują same okraszone roztopionym masełkiem lub skwarkami czy też zrumienioną cebulką. Dobre są też odsmażane same lub z jajkiem. Podobnie jak kluski śląskie stanowią idealny dodatek do wszelkich gulaszy oraz mięs duszonych w sosie. składniki: 1 kg ugotowanych ciepłych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 2 jajka 1 łyżka mąki(...)połączeia składników. Jak gotowe ciasto jeszcze się lekko lepi do rąk to nie szkodzi. Następnie odrywać porcje ciasta, podsypać mąką i uformować wałeczki. Lekko spłaszczyć ręka i pokroić kluski pod skosem w romby. Gotowe kopytka wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 1-2 minut od wypłynięcia. Ugotowane kopytka osączyć na sicie i podawać tak jak lubimy
Monia miesza i gotujedużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, łyżką nabieramy kluski i kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy około 5-6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy kluski. Cebulę oraz boczek pokroić w kostkę, usmażyć razem na patelni, dodać pieprzu do smaku. Na koniec wrzucić kluski i podsmażyć na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia KasiKluski śląskie z charakterystyczną dziurką w środku, to klasyka Kuchni Polskiej. Najczęściej są one dodatkiem do sosów (po to właśnie m.in jest ta dziurka, w której zatrzymuje(...)się sos), jednak równie fantastycznie smakują jako samodzielne danie, np.; okraszone cebulką z boczkiem. Aby ich konsystencja była idealna, należy sztywno trzymać się proporcji, i tak w przypadku tych klusek masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części, z czego jedną wyciągamy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną- proste do zapamiętania ;) Jeżeli akurat zostały Wam ugotowane ziemniaki z poprzedniego
Kraina Miodem Płynącawersji deserowej- polane kremowym sosem cynamonowym z dyskretną nutą karmelu, ozdobione malinami i posypane migdałowymi płatkami! (NIE)skromnie napiszę, że smakują tak samo niesamowicie jak wyglądają!!! :))) 4 porcje: Kluski leniwe z marchewką: * twaróg- 220 g * świeża marchewka- 200 g * jajako- 1 szt. * mąka pszenna- 2,5 szklanki (+ do podsypania) * skórka z pomarańczy- 1 łyżka * cukier- 1 łyżka(...)cynamonowy: * kremówka- 200 ml * cukier typu muscovado- 1 łyżka * cynamon- 1 łyżeczka Dodatkowo: * maliny- garść * podprażone płatki migdałowe- po 1 łyżce na porcję Kluski leniwe z marchewką: Twaróg, marchewkę oraz cukier umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować na gładką i jednolitą masę. Do gotowego puree dodać jajko, skórkę z pomarańczy oraz mąkę i dłońmi dokładnie wyrobić. W razie
Kraina Miodem Płynącadzień w szkole, ale rozchorowali się wykładowcy i wróciłam do domu. Czas wolny postanowiłam wykorzystać na małe buszowanie w kuchni, czego wynikiem są te oto nylonowe pyzy czyli kluski śląskie. Jadłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni, a w czasie pałaszowania oddałam się podziwianiu skoków narciarskich ;-) Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Nylonowe pyzy NYLONOWE PYZY(...)zrobi się jednolita odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm i w każdej palcem formujemy dołek. Mi najładniejsze dołeczki wychodziły spod palca serdecznego ;-) Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia klusek. Pamiętajcie o zamieszaniu ich łyżką aby nie przykleiły się
peggiwkuchniKluski z młodym jęczmieniem mają ładny zielony kolor a w dodatku są smaczne. Zabarwione są w naturalny sposób, bez dodatku sztucznych barwników. Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 1 szklanki mąka ziemniaczanej 2 łyżki młodego jęczmienia Rafex 2 jajka Szczypta soli Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól Olej Sposób przygotowania: Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy na sitku o drobnych(...)oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, młody jęczmień, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Dokładnie zagniatamy gładkie ciasto, powinno mieć jednolity kolor. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc w każdym dziurkę, układamy na stolnicy wysypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy niewielką ilość oleju, wrzucamy partiami kluski, gotujemy przez 1-2 minuty
Bajeczna Kuchnia