kluski - 6146 przepisów (strona:70/410)

Leniwe z makiem z fasolką i chrupiącą szalotką 57

możemy delektować się również jesienią i zimą. Wystarczy fasolkę zastąpić innymi warzywami, np. brokułem lub kalafiorem. Ricottę możemy zastąpić serem twarogowym półtłustym lub dla podkręcenia smaku twarogiem wędzonym. Składniki KLUSKI 100 g sera ricotta 75 g mąki 1 jajko garść pokrojonego koperku lub w sezonie młode listki nasturcji POZOSTAŁE SKŁADNIKI 200 g fasolki szparagowej 70 ml oleju(...)lekko ją solimy. Wrzucamy leniwe partiami i gotujemy 2 – 3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy na durszlaku. Na dużej patelni roztapiamy klarowane masło na średnim ogniu. Wrzucamy kluski, posypujemy makiem i smażymy kilka minut, mieszając, aż przyrumienią się na złoto. Dodajemy fasolkę i całość delikatnie mieszamy. Podajemy leniwe z fasolką, smażoną szalotką, pieprzem i koperkiem

Tajemnice Smaku
Kostka bratysławska przepis 80

bratysławska przepis Co to jest kostka bratysławska i jak się ją robi? Przepis na węgierską zapiekankę makaronową na słodko. Kostka bratysławska czyli pozsonyi kocka to coś jak nasze wigilijne kluski z makiem. Łatwe w przygotowaniu ciasto z makiem i bakaliami, gdzie głównym składnikiem jest makaron. To także sposób na mak mielony. Kto był na Węgrzech pewnie(...)śmietaną, makiem i dżemem morelowym. To szybkie ciasto z makiem, które zawsze się udaje. Czasem warto zaskoczyć innych ciastem z makiem w innej formie. Jak zrobić kostkę bratysławską? Kluski z makiem pozsonyi kocka Kluski z makiem goszczą na wielu wigilijnych stołach razem z makowcem, makówkami i innymi przysmakami z makiem. I właśnie w okresie Świąt Bożego

Dieta moja pasja
Schab po sztygarsku faszerowany kiełbasą. Przepis na tradycyjną śląską pieczeń 157

domach na Śląsku zazwyczaj przyrządza się ją na niedzielne i świąteczne obiady, to prosty, ale bardzo konkretny przepis. Schab po sztygarsku najpyszniejszy jest z kluskami – rzecz jasna śląskimi. Przepis na schab po sztygarsku Składniki: Ładny kawałek schabu bez kości – około 1,2-1,5 kilograma, prosta kiełbasa o długości takiej jak schab, łyżka musztardy, 3 cebule(...)było grudek), wlej, cały czas mieszając, do sosu, zagotuj, gdy zgęstnieje, dopraw, o ile trzeba. Pieczeń rozwiń ze sznurka, pokrój w plastry, podawaj polaną sosem. Przepisy na kluski śląskie i buraczki, z którą ją podaliśmy, znajdziesz na dole tego wpisu. Idealne kluski śląskie. Właśnie takie robiła nasza oma. PRZEPIS Buraczki wiórki do obiadu. Przepis na sałatkę

Kulinarna Polska
Ziemniaczane kluski z podagrycznikiem i liśćmi rzodkiewki 128

Dziś mam dla Was propozycję na kluski ziemniaczane z dodatkiem podagrycznika i liści rzodkiewki. Niedawno dowiedziałam się, że to co uważałam za zielsko w moich kwiatach jest cennym zielem. Od tej pory staram się wyrywając go dodawać do różnych potraw. I tu padło na kluski. Są to praktycznie zwykłe kopytka podane z tymi dodatkami i uformowane(...)kulki. Możecie podać je okraszone z surówką lub z ulubionym sosem. Każda wersja będzie pyszna. Ziemniaczane kluski z podagrycznikiem i liśćmi rzodkiewki

Ewa w kuchni
Pampuchy z truskawkami | Kluski na parze nadziewane truskawkami 70

Jeśli kiedykolwiek korzystaliście z mojego przepisu na kluski na parze , obojętnie czy z bloga, czy z książki, zapewne wiecie, jak udana jest to receptura :) Tym razem przygotowałam pampuchy nadziewane truskawkami, podane z musem truskawkowo-poziomkowym. Pewnie wiele osób skojarzy to danie z dzieciństwem i prawidłowo, ponieważ smakują szczęściem, beztroską i słońcem. 10 sztuk 350 g mąki pszennej(...)mąki i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy je do podwojenia objętości (około 30-40 minut w ciepłym miejscu). Z wyrośniętego ciasta formujemy 10 kulek, każdą nadziewamy dwiema truskawkami. Kluski gotujemy na parze 10 minut (jeśli posiadacie piekarnik parowy to 12-13 minut). Truskawki miksujemy z poziomkami i cukrem na gładki mus. Podajemy z gorącymi pampuchami. Opcjonalnie posypujemy pudrem

Mienta blog
Schab w sosie własnym 88

najlepszy, naturalny sos na świecie, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Schab przygotowany w ten sam sposób nie wychodzi suchy, jest aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Pasuje idealnie do wszelkich klusek typu kopytka, kluski śląskie, kluski na parze zwanymi pampuchami, na które przepis znajdziecie tutaj ., ale z kaszą, makaronem, czy ziemniakami również smakuje doskonale

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe kluski ziemniaczane/śląskie z notatnika mamy 79

Pyszne, domowe kluski ziemniaczane/śląskie. Bardzo proste w przygotowaniu. Mi zawsze smakiem kojarzą się z domem rodzinnym. Często przygotowywała je moja mama na weekend gdy zostały nam ugotowane ziemniaki z tygodnia. Podane z ulubionym sosikiem smakują wybornie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ugotowane ziemniaki, u mnie ok 920 gram mąka/skrobia ziemniaczana, u mnie wyszło 1,5 szklanki(...)kuleczki które lekko spłaszczamy i na środku robimy palcem dołeczek/lekkie wgłębienie. gotowe kluseczki układamy na tacce lekko oprószonej mąką. W międzyczasie zagotowujemy wodę w większym garnku. tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy partiami na małym ogniu ok 3 minuty od ich wypłynięcia. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Blog kulinarny S9.PL
Rolady śląskie nadziewane boczkiem i ogórkiem 94

mielonym pieprzem. Roladki możesz przełożyć z powrotem do gotowego sosu i podgrzać w każdej chwili. Możesz też serwować je na elegancko: nagie rolady śląskie ułożyć na talerzu wraz z kluskami śląskimi , natomiast sos serwować osobno w sosjerce. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Rolady \u015bl\u0105skie z boczkiem i og\u00f3rkiem kiszonym","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021(...)sosu i podgrza\u0107 w ka\u017cdej chwili. Mo\u017cesz te\u017c serwowa\u0107 je na elegancko: nagie rolady \u015bl\u0105skie u\u0142o\u017cy\u0107 na talerzu wraz z kluskami \u015bl\u0105skimi, natomiast sos serwowa\u0107 osobno w sosjerce.","text":"Roladki mo\u017cesz prze\u0142o\u017cy\u0107 z powrotem do gotowego sosu i podgrza\u0107 w ka\u017cdej

ProstePesto.pl
CZORNE KLUSKI 97

Tradycyjne śląskie kluski na blogu się pojawiły więc czas na drugie popularne zwłaszcza na Śląsku . Są pyszne, mają bardziej ziemniaczany smak i fajny szary kolor. Jest on zależny od rodzaju ziemniaków. Niektóre ziemniaki ciemnieją bardzo szybko, inne prawie wcale. Specyficzny smak kluseczki jednak pozostanie .  Składniki: 1/2 na 1/2 surowych i ugotowanych ziemniaków sól mąka ziemniaczana Pół ziemniaków(...)wyrabiamy. Formujemy okrągłe kuleczki bądź takie kluseczki z dziurką.  W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy nasze kluseczki na wrzątek i od razu mieszamy drewnianą łyżką by kluski nie przywarły do dna ani się nie skleiły.   Od wypłynięcia gotujemy około 7-10 min,ale to zależy od wielkości klusek. Najlepiej sprawdzić jedną

Niespełnione zdolności kulinarne
Gnocchi ziemniaczane 83

Gnocchi ziemniaczane włoskie kluski z ziemniaków gotowanych w mundurkach. Gnocchi ziemniaczane przepis na gnocchi di patate, włoskie kluski z ugotowanych ziemniaków, przygotowane zgodnie z oryginalną recepturą. Gnocchi z ziemniaków bardzo przypominają polskie kopytka . Chociaż są od nich mniejsze, to zasada jest taka sama - im mniej mąki, tym smaczniejsze gnocchi (czytaj: nioki). Gnocchi ziemniaczane można zamrozić(...)makaronu albo ziemniaków.  Jakie ziemniaki są najlepsze do gnocchi Wbrew pozorom wybór ziemniaków do gnocchi ma ogromny wpływ na ich konsystencję i smak. Do przygotowania tych małych włoskich klusek nie nadają się młode ziemniaki, ponieważ zawierają zbyt dużo wody. Najbardziej odpowiednie będą suche, mączyste ziemniaki, o dużej zawartości skrobi. Są to często ziemniaki o czerwonej skórce

Cztery Fajery
Nie marnujemy żywności czyli poświąteczne kluski 78

świętach zostały ugotowane ziemniaki. Zrobimy pyszne kluseczki. Do klusek z ziemniaków może być poświąteczna kapusta. Albo poprostu zeszklona na oleju cebulka czy posmażona kiełbasa. Składniki: ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana lub pszenna osolona woda z olejem Jeśli chodzi o proporcje to mąki wsypujemy jedna czwartą ilości ziemniaków. Już wyjasniam jak to zrobić. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy nawet(...)małe kuleczki. Do wrzącej w dużym garnku wody wsypujemy 2 łyżki soli i wlewamy 2 łyżki oleju. Jeśli ziemniaki były posolne podczas gotowania możemy mniej posolić wodę na kluski. Teraz wrzucamy kluski i czekamy aż wypłyną. Góra 3 minuty i wyławiamy je. Podajemy z ulubionymi dodatkami

prawdziwe jedzenie
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki 82

Czerwoną kapustę lubimy bardzo, tzn. głównie My. Nie wiem dlaczego. Powodem mogą być rolady i kluski śląskie. Wiecie do czego piję? Do tego, że to Ślązak. Rolady, kluski, modro. W ogóle muszę w końcu kiedyś zrobić takie prawdziwe wołowe rolady i opublikować je u siebie. Kluski już mam. Sałatka z modrej też już się

Kardamonovy
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami 87

obsmażenie go z obu stron. U mnie jest dużo jaśniejszy, bo jest zabielony dużą ilością śmietany. Wcześniej sos miał piękny brązowy kolor. Jeżeli chodzi o dodatki, to polecam oczywiście kluski śląskie . Chociaż dobrze ubite ziemniaki z jogurtem też będą spoko. O, albo kładzione kluski. Taaak, kładzione kluski też będą pasowały. Jeżeli chodzi o dodatki

Kardamonovy
Sos z suszonych grzybów (z zasmażką) 77

się jeszcze bardziej zgęstnieje.   Gotowy sos można dodatkowo zmiksować blenderem ręcznym – będzie wtedy gęsty, kremowy, bez żadnych grudek. Sos doskonale pasuje do… ziemniaków, ryżu, kasz, makaronu, klusek (klusek na parze, kopytek, klusek śląskich) , zapiekanek, placków, gołąbków, pieczeni.   Dania z suszonymi grzybami:         (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Pomysły

Kulinarny S.O.S.

Proponowane wyszukiwania