Kluski z mięsem to połączenie klusek śląskich z pysznym farszem z mięsa wieprzowego i warzyw. Kluski ziemniaczane to tradycyjny, polski posiłek. Myślę, że jest to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Możesz też przygotować więcej mięsnego farszu i zrobić np. naleśniki z mięsem . Zobacz też mój sprawdzony, uniwersalny przepis na ciasto
AniaGotuje.pltego zestawu kromki żytniego chleba J Całość : 664 kcal/ B 32/ W 9 / T 56 Połówka: 332 kcal / B 16/ W 6 / T 28 Gruszkowe kluski kładzione Kluski kładzione to dla mnie smak dzieciństwa. Tradycyjnie mama przygotowywała mi je z mąki pszennej, teraz eksperymentuję z różnymi typami mąk. Kluski dobrze sprawdzają się u mnie
365 dni dookoła kuchnilokalnych gustów po zastosowaniu kilku zmian. Wynalazek pijanego Taja Pad ki mao tłumaczy się raczej jako „makaron pijaczka”, ale na świeciw danie znane jest pod nazwą „pijane kluski (noodle)”. Dlaczego tak? Teorii jest kilka. Najpopularniejsza głosi, że makaron jest tak ostry, że trzeba go natychiast przepić czymś mocniejszym. Według innego podania, makaron znakomicie nadaje się na zakąskę(...)jest to danie bajecznie łatwe i smaczne. Skład, poza podstawą, którą tworzy makaron ryżowy, sos sojowy, sos rybny, chili z czosnkiem i bazylią, jest dość dowolny. Można do klusek dodać mięso, albo owoce morza, albo warzywa. Co do ostrości, to jego poziom zależy od indywidualnych gustów – może być mocno ostre, albo, jak w naszym przepisie, łagodne. Makaron
Niedzielny kucharzsłodko, które raczej z wyglądu tradycyjnych pierogów nie przypominają. Każdy z pewnością zna je z dzieciństwa. Przepis na dobre pierogi leniwe powinien zawierać możliwie jak najmniej mąki, wtedy kluski będą miękkie i pulchne. Najczęściej podawane są ze śmietaną i cynamonem lub cukrem, masłem i bułką tartą. Ja natomiast postanowiłam przygotować je na bogato... z prażonymi na miodzie czereśniami(...)każdej części formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i na wrzątek wrzucamy porcjami przygotowane kluski. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Czereśnie myjemy, usuwamy szypułki, każdą czereśnię przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód. Gdy zacznie się
Kuchnia MagdaLenytaaaak, jakie to było dobre. Zupełnie nic bym nie zmieniała w tym przepisie, nic a nic. Zawekowałam dwa dodatkowe słoiki, może lane kluski nie zepsują mi całości. Okaże się w niedzielę, kiedy będę gościła u siebie część starszej i najmłodszej ekipy. Składniki: 1,5 l wody 2 pęczki koperku 1 duża marchewka 1 korzeń(...)pietruszki mały kawałek selera mała biała część pora 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka masła sól pieprz (przepis na 4 porcje) lane kluski: 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej szczypta soli Umyte i obrane jarzyny kroimy w kostkę średniej wielkości, umyty por kroimy w cienkie półplasterki, wszystko wrzucamy z masłem
Kardamonovyczasu do czasu pomóc jej trzeba :D Wczoraj ugotowałam kluski śląskie z ziemniaków, co pozostały z obiadu niedzielnego. Miałam więc już przynajmniej to przygotowane. O kluskach pisałam jakoś ...dawno temu :D Rano przed wyjściem do pracy wyciągnęłam dość spory kawałek piersi z kurczaka z zamrażalki. To była właściwie połówka, ale tak duża, że spokojnie nadawała się(...)koniec pieczenia prawie mi się przysnęło :P Jak jeszcze dobrze kontaktowałam ze światem przekręciłam mięso kilka razy, żeby równomiernie się opiekło i naszło smakiem masła :D Podałam z kluskami śląskimi, które polałam sosem, co powstał z pieczenia i surówką z kiszonej kapusty. Pyszne, nie za tłuste. Pierś z kurczaka może nie jest najfajniejsza do pieczenia, bo to dość
Pieprzyć z Fantazjąsobie wyobrazić. Robiłam je później jeszcze nie raz. Potem była przerwa, dopóki córka nie zaczęła coś brzdąkać: mamo a może coś innego w końcu niż mięsko, może te zielone kluski zrobisz? Nadszedł dzień i ulitowałam się :D Jak to może wszystko się zmienić na przełomie lat: gust, smak. Nigdy nie jesteśmy wciąż tacy sami. Czas i doświadczenie wywołuje(...)mogę doradzić to to ,żeby szpinak był dobrze odsączony z wody. Miałam mrożone liście szpinaku. Jak rozmroziłam je, to zwyczajnie wyciskałam dłońmi. Posiekałam i zblendowałam. Ciasto na kluski: * 15 dkg mrożonego szpinaku * 10 dkg mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 jajko * 10 dkg sera białego * przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy * 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez
Pieprzyć z FantazjąPodajemy jako dodatek do dań, z ulubionym sosem. Gnocchi bardzo smaczne są także następnego dnia, np. odsmażane na maśle *** *** Smacznego *** POLECAM TAKŻE: KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ SZARE KLUSKI Z BOCZKIEM I KAPUSTĄ PRZEPIS TUTAJ KOPYTKA PRZEPIS TUTAJ Artykuł Gnocchi pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemkopytka ze szpinakiem. Jednak nie pasowały mi tu ani skwarki ani sos, postanowiłam polać całość masełkiem z dodatkiem tymianku. W ogóle bardzo Wam polecam do różnych dań szczególnie klusek, pierogów takie aromatyzowane ziołami masła. Robi się je banalnie prosto, dorzucając do masła w rondelku, gałązkę świeżych ziół. W przepisie tym, nie podam Wam również konkretnych ilości, bo wiem(...)kopytek. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 2-3 min od zagotowania. Masło rozpuszczamy w rondelku, wrzucamy tymianek. Chwilę razem trzymamy na ogniu, żeby masło przeszło smakiem tymianku. Podajemy kluski polane masłem i posypane serem. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kopytka-ze-szpinakiem-maslem-tymiankowym/ MieszamWGarnku Artykuł Kopytka ze szpinakiem i masłem tymiankowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki
Mieszam w Garnkujedną z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie tyle ile wyjęliśmy ziemniaków z 1 części. Do ziemniaków i mąki dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto na kluski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy(...)drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem. Z kiełbasy ściągamy naturalną osłonkę i siekamy kiełbaskę na drobne kawałki. Wsypujemy je do cebuli i również podsmażamy. Następnie studzimy. Z masy na kluski nabieramy odpowiednią ilość ciasta i rozklepujemy sobie na dłoni. Na środek nakładamy farsz z białej kiełbasy i dokładnie zamykamy boki ciasta. Rolujemy w dłoniach i lekko spłaszczamy. Przygotowane kluski
MamaOskarkatego jak dużo chcemy mieć kluseczków) mąka ziemniaczana 1 jako szczypta soli Składniki i sos: 10 pieczarek 1 cebula sól, pieprz 250 ml śmietany 18% łyżka mąki Wykonanie-kluski : Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przygniatając ułożyć w misce. Podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy(...)mąkę ziemniaczaną do równa z ziemniakami. Dodajemy również tą odłożoną część ziemniaków oraz 1 jajko i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i formować kluseczki, robiąc w nich dziurki. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie aż wypłyną (wtedy są już ugotowane) Wykonanie-sos: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy do miękkości. Doprawiamy
Olga Piecze i Gotujecebula 2 marchewki 3 ziemniaki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki szałwii 2 listki laurowe Kluski: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenie 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki wrzącej wody 1/2 pęczka koperku Sposób wykonania: Do miski przesiewamy(...)zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy wszystko bulionem warzywnym. Dodajemy listki laurowe i gotujemy całość przez 10 minut. Po tym czasie do zupy nakładamy kluski. Formujemy je za pomocą łyżki stołowej, powinny mieć owalny kształt. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Zupę podajemy obficie posypaną świeżym koperkiem
Qchnia po prostuodcinamy 1 cm kluseczki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy partiami kluski, od wypłynięcia gotujemy około 3 minuty. Następnie wyjmujemy na durszlak i przelewamy zimną wodą, ugotowane kluski skrapiamy oliwą lub polewamy masłem. Do klusek z gulaszem idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidrobiowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 300 g mrożonego kalafiora pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz (przepis na 4 porcje) kluski kładzione: 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej 3-4 łyżki wody szczypta soli Jajko, mąkę, wodę i szczyptę soli dokładnie ze sobą mieszamy (ja robię to drewnianą pałką), odstawiamy(...)miękkości warzyw. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie łyżeczkę zanurzamy w gotującej zupie, nakładamy nią porcję ciasta i z powrotem wkładamy do zupy (i tak do wyczerpania ciasta). Kluski gotujemy w zupie 2 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem, do zupy dodajemy śmietanę i poszatkowaną natkę
KardamonovyJakiś czas temu już wzięło mnie na przygotowanie "zielonych" klusek śląskich. Plan był taki, że dodam do nich zmiksowane liście świeżego szpinaku, ale jako że sklepy na wiosce rządzą się swoimi prawami, to po prostu ich nie kupiłam. Wszędzie tylko mrożony... Zbuntowałam się więc i zamiast szpinaku użyłam mrożonego groszku, który równie(...)intensywnie oddał swój kolor potrawie. Kluski najlepiej zrobić na świeżo, zjeść jeszcze ciepłe z omastą lub podać jako dodatek do obiadu. Nigdy nie smakowały mi odgrzewane kluski śląskie (w porównaniu do kopytek, które właśnie takie podpieczone na patelni smakują mi wyjątkowo!) więc robię ich tyle, by zjeść od razu. Zapraszam po przepis ;) Składniki
Kuchnia w czekoladzie