kluski - 6146 przepisów (strona:72/410)

Modra kapusta 112

Modra kapusta, modro kapusta - ta potrawa, podobnie jak rolady, kluski, krupniok, szpajza czy karminadle kojarzy się z kuchnią śląską. Tradycyjną modro kapustę przygotowuje się z dodatkiem boczku, ja pominęłam ten składnik, żeby nieco odchodzić całe danie. Kapusta stanowiła u mnie dodatek do pieczonych udek gęsi z kluskami śląskimi . Polecam również inne przepisy na dania z kapusty(...)będzie jeszcze twarda, należy podlać trochę wody. Pod koniec duszenia kapustę posolić do smaku, polać sokiem z cytryny, ewentualnie dosłodzić szczyptą cukru, doprawić majerankiem i pieprzem. Podawać np. z kluskami śląskimi. Smacznego

Obiad gotowy
Test patelni WOLL Cookware oraz przepis na szpinakowe szpecle, spätzle… czyli kluski, zapiekane z serem i podane z boczkiem i ce 89

Käse spätzle”, które Wam proponuję są trochę inne, niż te tradycyjne, alpejskie. Moje szpecle są szpinakowe i podaje je serem, cebulą i boczkiem. Do tej pory kluski najpierw obsmażałam, a potem przekładałam do żaroodpornego naczynia i zapiekałam w piekarniku. Tym razem będzie inaczej, dużo łatwiej, ponieważ od miesiąca testuję patelnię tytanowo-diamentową WOOL Cookware. Na tej patelni(...)garnek kładziemy urządzenie do robienia szpecli , wlewamy do niego ciasto.  Przesuwamy ruchomym pojemnikiem z ciastem, tak aby przez dziurki “przeciskały” się do wrzątku kluseczki. Ugotowane kluski, kiedy wypłyną na wierzch wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak i przelewamy zimną wodą. SZPECLE Z PATELNI ZAPIEKANE W PIEKARNIKU Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Na rozgrzaną suchą patelnię

Tajemnice Smaku
Obiady w 15 minut. 60 przepisów na obiady w 15 minut 156

smakowy jest niesamowity! Gdy nie chce mi się gotować to często przygotowuję makaron z kiełbasą, z pesto, lub z jakimś innym sosem, klopsy i pulpety z mielonego mięsa, różne kluski, placki lub kurczaka na różne sposoby. Takie obiady robię w 15-20 minut. Ostatnio dostaję bardzo dużo zapytań o tanie i szybkie obiady. Nie wiem czy nie umiecie(...)ziemniaczane z pieczarkami Shawarma / shoarma drobiowa z żółtym ryżem za sprawą dodanej kurkumy i sosem tzatziki. Szaszłyki z kiełbasą i papryką Makaron z serem na słodko Tradycyjne Pierogi leniwe. Kluski leniwe. kopytka . do podsmażonej cebulki z boczkiem Naleśniki bez jajek z twarogiem i wiśniami Naleśniki budyniowe bez jajek Kotlety rybne najlepsze Ryba smażona z patelni Jajka z kiełbasą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone przepisy + z czym podawać? 201

papryki, cukinii, marchewki. smażę kotlety na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym. Kotlety mielone podaję: z ziemniakami z wody, z puree ziemniaczanym z dodatkiem śmietanki i zmiksowanego zielonego groszku, z kluskami szarymi, leniwymi, z pieczonymi ziemniakami, z kluskami śląskimi lub kopytkami, z ryżem, makaronem lub kaszą, z gnocchi, z kluskami kładzionymi, z plackami ziemniaczanymi

Zasmakuj Kuchni
Kluski leniwe 1804

Kluski leniwe, czyli leniwe pierogi z twarogu, mąki i jajek. Poniżej znajdziecie idealne proporcje na kluski leniwe, dzięki którym wychodzą one przepyszne i idealnie mięciutkie. W połączeniu z masełkiem, bułką tartą o raz cukrem tworzą niesamowicie p The post Kluski leniwe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kluski szpinakowe w sosie pomidorowym 73

Cześć! Kiedyś dawno temu, natknęłam się na fajny przepis na szpinakowe kluski podawane z sosem pomidorowym. Początkowo jak zaczynałam je robić rozpadały się podczas gotowania. Jednak im częściej robiłam tym wychodziły zgrabniejsze i szpinak wcale się nie odklejał od ciasta. To co mogę doradzić to to, żeby szpinak był dobrze odsączony z wody. Miałam mrożone liście szpinaku(...)rozmroziłam je, to zwyczajnie wyciskałam dłońmi. Posiekałam i zblendowałam. Ciasto na kluski: * 15 dkg mrożonego szpinaku * 10 dkg mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 jajko * 10 dkg sera białego * przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy * 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystkie składniki zagniotłam i uformowałam wałek podobnie jak na kopytka. Obtoczyłam wcześniej w mące

Pieprzyć z Fantazją
Kluski z truskawkami 75

Cześć! Następna odsłona tego, jak można zjeść inaczej truskawki. Chyba zaskoczeniem wielkim byłoby, gdyby okazało się, że ktoś nie słyszał chociaż o sezonowym przysmaku, jakim są kluski z dodatkiem gniecionych truskawek…ale może jednak ktoś nie słyszał…? Ten przysmak musi być u mnie na stole koniec i kropka. No to wcinamy przez trzy tygodnie kluski(...)Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, truskawki rozgnieść tłuczkiem i wymieszać z cukrem, połączyć z makaronem. Mamy obiad. Ilości makaronu, truskawek i cukru dowolne. Wedle upodobań. Smacznego! Lidka Artykuł Kluski z truskawkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Domowy makaron wg mojej mamy 83

zagniatam makaron i nie omieszkam czasami wykorzystywać do pomocy męskiej ręki Robię go oczywiście z proporcji, które podała mi mama. Na początku kroiłam ręcznie makaron. Jednak te pierwsze kluski nadawały się tylko do słoninki i sera. Trzeba naprawdę precyzji i wprawy, żeby własnoręcznie pokroić go cienko. Teraz używam do tego maszynki do makaronu. Ręcznie cięty to dość ciężka(...)praca, rozwałkować tak twarde ciasto wymaga wiele wysiłku. Ciasto co chwilę trzeba podsypywać mąką, na końcu przy osiągnięciu oczekiwanej grubości ciasta zwinąć w rulonik i tak cieniutko odkrawać kluski Maszynką cięty makaron zwyczajnie jest mniej pracochłonny. Najlepsze do makaronu są jajka od wiejskich kurek, dodają dużo żółtego koloru. Ja użyłam jajek ze sklepu, bo takie akurat miałam

Pieprzyć z Fantazją
Parowańce na kefirze z truskawkami 80

Cześć! Jest sezon na truskawki i korzystam z niego jak tylko mogę.  Dzisiaj zrobiłam kluski na parze z truskawkami i koktajlem truskawkowym. Składniki: * 50 dkg mąki + ok. 10 dkg do podsypania * 2 szklanki kefiru * 1/2 łyżeczki sody * 1/3 łyżeczki soli * truskawki Do polania: * truskawki * śmietana * cukier Do 50 dkg mąki dodałam kefir, sodę i sól. Wyrobiłam łyżką(...)nakładałam truskawki. Zakleiłam brzegi i utoczyłam kulkę raz jeszcze.  Gotowałam na parze ok. 10 minut.  Śmietanę, cukier i truskawki połączyłam i zblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze.  Notatki: * w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki * można

Pieprzyć z Fantazją
Pyzy z pasztetową 90

Cześć! Następny przepis oraz wpis na moim blogu z cyklu „wspomnienie dzieciństwa”.  Inni nazywają je kluskami, ale ja znam je pod nazwą pyzy. A konkretnie pyzy z pasztetową.  Takie robiła mama, robię je również i ja Pamiętam jaką pasztetową faszerowała pyzy mama. Takiej niestety już nigdzie nie mogę kupić. Wybieram zawsze tę, która chociaż(...)część wyjąć (nie wyrzucać a dodać do ciasta) i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wbić jajko. Jak nam zostanie ciasta a farsz już się skończy to zaklejam kluski śląskie z dziurką * do pyz, klusek śląskich czy kopytek zawsze używam żółtych ziemniaków Smacznego! Lidka   Artykuł Pyzy z pasztetową pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Piątek: “Pijane” kluski w 15 minut 131

dostosowany do lokalnych gustów po zastosowaniu kilku zmian. Wynalazek pijanego Taja Pad ki mao tłumaczy się raczej jako „makaron pijaczka”, ale na świecie danie znane jest pod nazwą „pijane kluski (noodle)”. Dlaczego tak? Teorii jest kilka. Najpopularniejsza głosi, że makaron jest tak ostry, że trzeba go natychiast przepić czymś mocniejszym. Według innego podania, makaron znakomicie nadaje się(...)makaronu jest to danie bajecznie łatwe i smaczne. Skład, poza podstawą, którą tworzy makaron ryżowy, sos sojowy, sos rybny, chili z czosnkiem i bazylią, jest dość dowolny. Można do klusek dodać mięso, albo owoce morza, albo warzywa. Co do ostrości, to jego poziom zależy od indywidualnych gustów – może być mocno ostre, albo, jak w naszym przepisie, łagodne

Niedzielny kucharz
Kluski ziemniaczane z mięsem 96

ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kuchnia polska ma swój urok. Powracając z podróży (nie uwłaczając innym kuchniom), koniecznie powracamy do naszej tradycyjnej kuchni. Kluski ziemniaczane z mięsem, marzyły nam się od dawna. Prosto, smacznie i syto. Składniki: Kluski: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko Farsz(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Farsz: Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem posiekanej cebuli. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Kluski: Ziemniaki (0,7 kg) gotujemy (studzimy i robimy puree), pozostałe ścieramy na tarce do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z jajkiem (wyrabiamy), dodajemy mąkę (ponownie wyrabiamy). Z ciasta formujemy okrągłe placuszki

R'n'G Kitchen
Keto kopytka dyniowe (Paleo, LowCarb) 198

gładką masę. Ostawić na 5 minut. W tym czasie zagotować garnek wrzątku. Masę podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałek podsypując pozostałymi łuskami babki jajowatej. Odcinać niewielkie kluski i spłaszczać je lekko widelcem. Wrzucać kluski na wrzącą osoloną wodę i gotować przez ok. 3 minuty po wypłynięciu klusek na wierzch. Podawać gorące

Modern Cave Girl
Pyzy z pasztetową 132

Cześć! Następny przepis oraz wpis na moim blogu z cyklu "wspomnienie dzieciństwa".  Inni nazywają je kluskami, ale ja znam je pod nazwą pyzy. A konkretnie pyzy z pasztetową.  Takie robiła mama, robię je również i ja :) Pamiętam jaką pasztetową faszerowała pyzy mama. Takiej niestety już nigdzie nie mogę kupić. Wybieram zawsze tę, która chociaż odrobinę(...)część wyjąć (nie wyrzucać a dodać do ciasta) i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wbić jajko. Jak nam zostanie ciasta a farsz już się skończy to zaklejam kluski śląskie z dziurką * do pyz, klusek śląskich czy kopytek zawsze używam żółtych ziemniaków Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Zupa Śliwianka – kuchnia podkarpacka 179

Gotujemy około 30 minut, aż śliwki się rozgotują. Zupę przecieramy przez sito, dodajemy do niej śmietanę wymieszaną z mąka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i cynamonem. Przygotowujemy kluski. Mąkę, jajko(...)sól mieszamy dodając niecałą szklankę wody – ciasto ma być dość twarde. Tak przygotowane ciasto cieniutko rozwałkowujemy, chwilę czekamy i skubiemy, wrzucając na gotującą się posoloną wodę. Po ugotowaniu kluski studzimy i wkładamy do zupy. Śliwiankę podajemy na ciepło lub jako chłodnik. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po więcej regionalnych pyszności

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania