Postanowiłam troszkę posiedzieć dzisiaj w kuchni i zrobić pyszny domowy obiadek . Będzie pysznie oj będzie :) S kładniki kluski śląskie: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana sól Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym : szynka wieprzowa 500 g jajo 1 szt bułka tarta 2 łyżki sól do smaku pieprz do smaku Natura Smak John(...)Wywar do klopsików: marchew 3 szt pietruszka 100 g seler 100 g por zielona część musztarda 2 łyżki ( jasnej) śmietana 30% 200 ml Wykonanie klusek śląskich: Obieramy ziemniaki , kroimy je w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu mielimy ziemniaki i wkładamy z powrotem do garnka w którym się gotowały . Dzielimy
Różowa kuchniałyżeczki · sól · pieprz · ziele angielskie 3 szt · listek laurowy 2 szt · kostka rosołowa 1/2 szt · woda 1-2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżeczki · papryka słodka mielona Kluski: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praske do miski, ciepłą ziemniaczana masę wyrównujemy i wyjmuje 1/4 z miski na bok, w to miejsce wsypujemy 3/4 wysokości mąki ziemniaczanej, reszte uzupełniamy(...)pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka mase łacznie z tą odłożoną częscia ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy. Sos: Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażę dotąd
Camilla w kuchnistole goszczą jakieś kluchy. Tak było i tym razem. ziemniaki nie zmarnowały się, a obiad był błyskawiczny i bardzo pyszny. Kopytka, czy też pierogi leniwe, a nawet leniwe kluski, jak zwał, tak zwał, smakują wybornie, zwłaszcza polane masłem z bułką tartą, albo jak woli mój mąż, obsmażone na masełku z bułką. Kopytka wychodzą delikatne, maślane, u mnie jako(...)stolnicę, podsypaną mąką. Podzielić je na kilka części. Z każdej części uformować wałek. Wałki lekko spłaszczyć nożem i szybkim ruchem noża ciąć na małe (bądź duże jak ktoś woli) kluski. Zagotować osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać partiami kopytka. Zamieszać kopytka łyżką, aby nie poprzyklejały się do dna garnka. Od chwili wypłynięcia klusek na wierzch gotować jeszcze
na moim stole...się do rąk, im mniej maki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. Stolnicę wysypujemy lekko mąka i formujemy wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy ok 3 min do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody. Wyciągamy łyżką cedzakowa na talerz. Podajemy z bułką
Atlas Smakówsię do rąk, im mniej mąki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. Stolnicę wysypujemy lekko mąka i formujemy wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy ok 3 min do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody. Wyciągamy łyżką cedzakowa na talerz. Podajemy z startym
Atlas Smakówtrochę do swoich upodobań smakowych. Kopytka z ricotty ze szpinakiem są naprawdę przepyszne. Powiem tak: może kształtem nie są idealne, ale smakują rewelacyjnie. Lubię takie nieregularne kształty klusek i ciastek ;-). Podałam je z sosem pomidorowym z dwóch rożnych odmian pomidorów, żółtych i czerwonych. Sos jest mocno czosnkowy i ostry, doskonale pasuje do tych kopytek. Zjedliśmy je ze smakiem(...)szpinak, przesianą mąkę, startą mozzarellę. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze mąkę. Łyżeczką formować kluski i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować na średnim ogniu około 2 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na talerzach. Polać ciepłym sosem pomidorowym
Zakątek rozkoszy kulinarnychNajlepsze kluski śląskie Składniki - 1 kg ziemniaków - 1 łyżka masła - 1 jajko - mąka ziemniaczana ok 1 szklanki zależne od ziemniaków - sól Sposób przygotowania 1. - Ziemniaki ugotować z solą odcedzić chwilę odparować dodać masło zmiksować mikserem na gładką(...)masę 2. Ziemniaki przełożyć do miski co chwilę przemieszać aby ostygły i nie zrobiły się grudki Do prawie zimnych ziemniaków dodać sól jajko i mąkę zagnieść i wyrobić kluski ( Ilość mąki dużo zależy od ziemniaków nieraz trzeba jej więcej dodać ) Kluski wrzucić na wrzątek gotować do wypłynięcia przelać zimną wodą do zahartowania
W królestwie smaków BeatyNastępna nasza propozycja to duszony filet z kaczki ,z pieczarkami i dymką. Do tego pyszne kluski ziemniaczane zakupione w Lidlu w ramach promocji kuchni włoskiej. Chicche Tricolore z dodatkiem suszonych pomidorów ,suszonych buraków ćwikłowych oraz szpinaku. W połączeniu z kaczką ,rewelacyjne. Składniki 600 g filetów z kaczki (bez skóry) 250 g pieczarek 1 łyżka masła pęczek(...)dymek ze szczypiorem 600 ml bulionu z kury 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonej kozieradki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 500 g klusek ziemniaczanych Chicche Tricolore sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G Kitchenmiarę wyrabiania ewentualnie dogniatamy większą ilość mąki. Ciasto powinno być nieklejące i dawać dobrze się formować. Po wyrobieniu, z gotowego ciasta odrywamy kawałki takiej wielkości, jak chcemy, by były kluski i formujemy z nich kuleczki. W każdej robimy dość głęboką dziurkę. W garnku zagotowujemy wodę z dwiema łyżkami oleju i odrobiną soli, po czym do wrzącej wrzucamy przygotowane(...)kluski. Gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy gorące ze śmietaną i skwarkami z boczku/ ulubionej kiełbasy lub podsmażone
Kuchenna Kontrrewolucyauzyskania dość gładkiej masy. Dodajemy jajko oraz mąkę i wyrabiamy[ugniatamy w rękach]. Formujemy rulony, które dzielimy na małe kawałki. Zagotowujemy wodę [wcześniej posoloną], do której przekładamy kluski. Gotujemy około 4-5 minut. Ciasto wychodzi lekko brązowawe od mąki pełnoziarnistej, jeśli zależy nam na białej barwie można użyć zwykłej mąki. W tym czasie możemy przygotować(...)owoców, którym polejemy nasze kluski. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!smażeniu powideł nie może zabraknąć na naszym stole klusek z powidłami. Ciasto najlepiej zrobić własnoręcznie. Wymaga to trochę czasu, ale wynagrodzi to smak klusek (nieporównywalny do tego z klusek sklepowych), które wraz z powidłami dają pyszne połączenie
Milion SmakówTradycja polskiej kuchni - nie tylko śląskiej. Kluski z mąki i ziemniaków z charakterystycznym wglębieniem w którym zbiera się sos, którym polewamy danie. Idealne kluski śląskie opierają się na zachowaniu proporcji składników - nie kleją się wtedy i nie rozpadają w czasie gotowania. Dodatkowym plusem klusek śląskich jest to, że świetnie smakują od razu po zrobienia
Milion Smakówmoim domu często robię kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie z dziurką Składniki: ziemniaki po ugotowaniu - 1 kg jajko - 1 szt mąka ziemniaczana sól Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki ostudzić, przeciśnąć przez praskę, dokładnie ugnieść w misce. Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę(...)ziemniaczaną, dodać jajko i odłożone ziemniaki, zagnieść szybko ciasto. Z ciasta formować kulkę, w środku zrobić wgłębienie. Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na talerze. Podawać polane sosem . (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusiwyłożyć część ciasta. Rwać kawałki, spłaszczać na dłoni, nakładać 1-2 łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), zlepiać dokładnie kulki a następnie rozwałkować w dłoniach formując rulonik. 6. Kluski wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. 7. Gorące obtaczać w bułce tartej. Obsmażyć na patelni z każdej strony. Uwaga: tak obtoczone(...)bułce kluski mogą spokojnie poczekać do wieczora (dla głodnego małżonka) a nawet do następnego dnia (pod przykryciem żeby się zbytnio nie obeschły- wtedy pierwszego dnia możemy zjeść sobie kluseczki gotowane a drugiego - obsmażane). Do tego dwie różne suróweczki i mamy urozmaicone menu :) Ja swoje "krokieciki" podałam z jedną z moich ulubionych surówek - szybką i prostą, a do tego
Kto ugości moich gości?Właściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 10 letniego syna, którego wygonić z kuchni jest trudno. Ale jak mówi stare Polskie przysłowie ,,czego Jaś się nie nauczy tego Jan nie będzie umiał,,. Mimo, że dawniej irytowałam się na zamieszanie i większy bałagan(...)pozostałych trzech częściach, do czwartej pustej części w misce wsypujemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną do równej wysokości. Wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto. 3. Z gotowego ciasta formujemy kluski z dziurką, układamy na omączonym blacie. Gotujemy wodę w dużym rondlu, lekko solimy i dodajemy 2-3 łyżki oleju, kluski wrzucamy do wrzącej wody, kiedy wypłyną wyciągamy
Apetyczna babeczka