kluski - 6146 przepisów (strona:85/410)

Kopytka z batatów 86

każda mąka się inaczej zachowuje, a także bataty po upieczeniu mogą mieć inną konsystencję. Dlatego po zagnieceniu ciasta polecam Wam zrobić próbę i na początek ugotować 2-3 kluski i zobaczyć czy po ugotowaniu są miękkie i się nie rozpadają. Wtedy zawsze można dodać nieco więcej mąki. Zawsze przygotowuję większą porcję kopytek i przechowuję je w lodówce(...)każdego kawałka formujemy wałeczek, który następnie kroimy na kawałki o szerokości ok 3 cm. W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kopytka i od momentu wypłynięcia klusek, gotujemy przez 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu

Kulinarne przygody Gatity
Przepis na twarożek z żurawiną: do naleśników z sosem czekoladowym i na kluseczki z masłem 104

Wystarczy do podanych składników zamiast 2 żółtek dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dosypać mąkę pszenną w takiej ilości, żeby po wymieszaniu powstało ciasto nadające się na kluski. Z reguły wystarczą 3-4 łyżki mąki. W garnku zagotować wodę, posolić ją standardowo jak do gotowania makaronu czy klusek. Małą łyżeczką maczaną uprzednio we wrzątku, nabierać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kluski leniwe z pomarańczą i miodem 142

miodem i szczyptą cynamonu, aż lekko się skarmelizują. Ugotowane kluski podajemy na plasterkach pomarańczy. Posypujemy starta skórką z pomarańczy i ewentualnie dodajemy więcej miodu. Smacznego :) Artykuł Kluski leniwe z pomarańczą i miodem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Kluseczki leniwe czyli szybki obiad 113

kluseczki leniwe. Leniwe, bo robi się je tak szybko, że nawet leniwi nie poczują, że to czasochłonne danie. W swojej karierze kulinarnej dań mącznych robiłam wiele. Kopytka ziemniaczane, kluski śląskie, pierogi, proziaki, bliny. Nigdy jednak do tej pory nie przyrządziłam leniwych. A są one z tych wyżej wspomnianych – najprostsze! Najpyszniejsze, rzecz jasna, wychodzą spod(...)rąk mojej mamy. Mój mały mączny ekspert ocenił jednak mój wyrób wysoko, a pusty talerz był tego potwierdzeniem. Kluseczki leniwe to obowiązkowy zestaw w menu mojej córki. Pierogi i kluski to jej ulubione dania. Jako dwulatka jadła je na okrągło, zyskując sobie śmieszne określenie w rodzinie „Pierożanka”. Zatem nie pozostaje mi nic innego, jak trenować swoje

Raj dla Podniebienia
Kotlety ziemniaczane z mięsem 278

Bardzo lubimy kluski ziemniaczane, wiadomo jak to na Śląsku, ale ile można je jeść... dlatego tym razem postanowiłam nie robić klusek ale kotlety ziemniaczane z nadzieniem z mięsa z rosołu, ktore zamiast wylądować w zupie znalazło inne tym razem przeznaczenie. Wyszedł pyszny, swojski obiad na 2 dni. Kotlety można zjeść z podsmażoną cebulą albo z sosem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kluski śląskie z natką pietruszki z puree ziemniaczanego 117

Ostatnio z obiadu zostało nam sporo puree ziemniaczanego. Jako że nie bardzo na drugi dzień pasowało ono nam do obiadu mąż postanowił przerobić je na kluski śląskie. Wyszły cudownie miękkie, idealne. Dodatek masła, śmietany i natki nie przeszkodził w idealnym uformowaniu i ugotowaniu się klusek. Polecam tę metodę. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
SCHAB MIODOWO-MUSZTARDOWY Z KOLOROWYM PIEPRZEM + KONKURS AMBITION! 149

użyłam kruszynowego ) – 3 łyżeczki * czosnek – 4 ząbki * sok z cytryny – 1 łyżka * oliwa z oliwek – 2 łyżki * pieprz kolorowy w ziarnach * sól * masło DODATKI: * kluski śląskie – przepis TUTAJ * brukselka smażona z cebulą i ziołami SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Schab układamy na desce.  Ostrym nożem ( najlepiej cienkim ) oczyszczamy z nadmiaru białych błon ( nie ścinamy jednak(...)zostawiamy schab w wyłączony, uchylonym piekarniku. Kroimy. Pamiętajcie, żeby kroić schab dopiero po ok. 15-20 minutach – soki muszą się „rozejść” po całym mięsie. Podajemy z kluskami śląskimi i smażoną brukselką. Smacznego! Komplet sztućców Verona 24-elementowy w pudełku AMBITION KONKURS! Święta kojarzą się nam nie tylko ze wspólnym kolędowaniem, ubieraniem choinki, odpoczynkiem, rodzinną atmosferą

Ostra na Słodko
Knedle ze śliwkami pachnące cynamonem 166

Niby zwykłe knedle a niezwykłe :)  Tym razem dodałam do ciasta cynamon, pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, knedle wyszły pyszne i pachnące :)  Spróbujcie też urozmaicić zwykłe kluski małym dodatkiem.... smacznego !!!  około kg ziemniaków( ważone zimne po ugotowaniu) 30 dag mąki pszennej 20 dag skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 2 łyżeczki cynamonu 2 jajka śliwki węgierki Ziemniaki(...)dzielę na porcje, rozpłaszczam, nakładam śliwkę i sklejam tworząc okrągłego knedla. Knedle wkładam na wrzątek i gotuję, od wypłynięcia na wierzch 8 – 10   minut ( zależy od wielkości kluski) Podaję z topionym masłem i cukrem, można dać kleks gęstej śmietany, jeśli do ciasta nie dodamy cynamonu, można nim posypać gotowe knedle

Takie tam pichcenie
Florenckie kluski szpinakowe z pomidorowym sosem 110

pożywny, aromatyczny i ładny. Znalazłam kluski u Mirabelki i zauroczyły mnie a ponieważ uwielbiam szpinak, musiałam je wypróbować. Włoskie przepisy zawsze próbuję i jeszcze się nie zawiodłam. Kluski szpinakowe i sos pomidorowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane 132

kawałki. Kluseczki można pozostawić w takiej formie lub na ich wierzchu zrobić charakterystyczne rowki. (Widelcem lub specjalną deseczką, na której rolujemy lekko dociśnięte gnocchi.) Gotowe kluski gotować partiami w osolonym wrzątku - przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Podawać z ulubionymi dodatkami. (*) Ziemniaków nie należy gotować dzień wcześniej, ponieważ wpłynie to na smak i konsystencję(...)klusek

Di gotuje
Gnocchi w sosie limonkowo-rozmarynowym 105

Dziś zapraszam na włoskie inspiracje. Delikatne kluseczki z gotowanych ziemniaków, które idealnie komponują się z aromatycznym sosem.  Dania z ziemniaków i wszelkiego rodzaju kluski kojarzą się często z tuczącą, ciężką kuchnią. Jednak wcale nie musi tak być, jeśli zadbamy o to, aby dodatki do nich bazowały na lekkich, zdrowych i świeżych składnikach. Do zrobienia samych klusek możemy natomiast wykorzystać pełnoziarnistą mąkę zamiast klasycznej białej. Wbrew pozorom te ziemniaczane kluseczki to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Moje gnocchi wymagają jedynie dwóch prostych składników, które większość z Was ma pewnie pod ręką. Najbardziej czasochłonne w przepisie jest ugotowanie ziemniaków, ale żeby było jeszcze prościej gotujemy je w mundurkach. Ponieważ ziemniaki, których użyłam miały jeszcze

HealthyCreations
Pierogi z kiszoną kapustą 92

dziwnego, mogłabym je jeść codziennie. Naprawdę! Uwielbiam czytać przepisy na rozmaite farsze, którymi faszeruję nie tylko pierogi, także krokiety, cepeliny, ravioli, kołduny, pielmieni, gruzińskie chinkali, czy wszelakie kluski. Najlepsze pierogi lepiłam w duecie z Babcią, były najlepsze, z sercem i rodzinną miłością, nie do podrobienia. Dziś lepię pierogi sama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem(...)minut. Jeść gorące od razu lub/i – tak jak ja – po ostudzeniu odsmażyć na chrupko. Rewelacja! Przepis pochodzi z publikacji mini książki Siostra Maria, Kuchenne Inspiracje , “Pierogi, kluski, makarony”, nr 10/2018, Martel. Życzę udanego lepienia i smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kiszoną kapustą 134

dziwnego, mogłabym je jeść codziennie. Naprawdę! Uwielbiam czytać przepisy na rozmaite farsze, którymi faszeruję nie tylko pierogi, także krokiety, cepeliny, ravioli, kołduny, pielmieni, gruzińskie chinkali, czy wszelakie kluski. Najlepsze pierogi lepiłam w duecie z Babcią, były najlepsze, z sercem i rodzinną miłością, nie do podrobienia. Dziś lepię pierogi sama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem(...)minut. Jeść gorące od razu lub/i – tak jak ja – po ostudzeniu odsmażyć na chrupko. Rewelacja! Przepis pochodzi z publikacji mini książki Siostra Maria, Kuchenne Inspiracje , „Pierogi, kluski, makarony”, nr 10/2018, Martel. Życzę udanego lepienia i smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kluski śląskie 108

jeszcze mąkę. Na koniec dodaję 1 jajko, przyprawiam do smaku solą. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam, palcem robię wgłębienie, odstawiam na blat podsypany mąką. Kluski wrzucam do wrzącej, lekko osolonej wody. Mieszam, aby nie przykleiły się do dna a po wypłynięciu na powierzchnię gotuję ok. 2 minut. Gotowe

Zasmakuj Kuchni
Zielone kluski warzywne z masłem i serem 134

Czuję wiosnę coraz mocniej i chyba dlatego ostatnio więcej zielonego na moim talerzu. Zielonej sałaty, zielonych ziół i zielonych warzyw. Nawet kluski zzieleniały i to wcale nie z zazdrości! Zielone kluseczki są wesołe i wiosenne, a do tego świetnie smakują. Jeśli tylko lubicie kopytka i warzywa strączkowe to ta propozycja na pewno(...)się spodoba. Kopytka zwykle robi się z ziemniaków i to takich, które mają dużo skrobi. Ale jak widać niżej ziarna ze strączków też się do tego nadają. Takie kluski można zrobić z fasoli, bobu czy groszku. Ja postawiłam na kolor zielony. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania