kluski - 6146 przepisów (strona:94/410)

Gnocchi z tapenadą 65

mąki blat, niż pakować więcej mąki w samo ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Blat oprószamy mąką. Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 2 cm i wycinamy kluski o grubości do 2 cm. Można w rękach tak kształtować gnocchi, żeby miały kształt dużej fasoli. Potem, widelcem, lekko zrobić wgłębienie z jednej strony lub obu. Surowe jeszcze(...)gnocchi przekładamy na posypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na jakieś 15 min. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gnocchi mieszamy z tapenadą, posypujemy serem. Podobne przepisy: Gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem Gnocchi z kozim serem Kopytka Smażone kopytka Kopytka pieczone z młodą kapustą w sosie pomidorowym Artykuł

Kardamonovy
Bitki z indyka z marchewką i koperkiem 74

pierś z indyka. Z tego rodzaju mięsa zawsze coś się wykombinuje. Chciałam jednak, żeby to była potrawa w miarę lekka, z sosem. Taka, która idealnie będzie pasowała do kładzionych klusek, na które już od dawna miałam ochotę i które My również może jeść. Przypomniał mi się schab gotowany w sosie własnym, który robiłam jakiś czas temu i pomyślałam(...)świeżego, na próbę tak naprawdę. Wy dajcie taki jaki macie pod ręką. Dodatki do obiadu? Ziemniaki, ryż, nawet makaron byłby dla mnie spoko. Tym razem wygrały jednak kluski kładzione. Od nie wiem ilu miesięcy zbieram się do napisania postu o nich. Myślałam, że w końcu zrobię porządne zdjęcie i go napiszę, ale byliśmy tak głodni, że zrobiłam zdjęcie

Kardamonovy
Kotlety siekane z kurczaka z cukinią i papryką 69

polega prowadzenie bloga. Żeby to wszystko miało ręce i nogi, trzeba to robić systematycznie. Witajcie więc. Na szczęście zapał do gotowania mi pozostał. Dziś zdążyłam do południa zrobić kluski śląskie z mięsem, gulasz wieprzowy i obiadową sałatkę dla My. Skąd w ogóle pomysł na taką ilość mięsa? Tola. Odkąd je stałe pokarmy staram się jednak nie przyzwyczajać(...)działać. Albo przedszkole mi to utrudnia albo to taki wiek, nie wiem. Mięso, mięso, liczą się pierogi z mięsem, szynka, kiełbasa. Dziś (nie chcąc robić kolejnych pierogów) postanowiłam zrobić kluski z mięsem. Mam nadzieje, że moja córka je zje. Zrobiłam ich sporo, pomroziłam. Zobaczymy. O czym to ja? A, kotlety z kurczaka. Na początku chciałam zrobić wersję klasyczną

Kardamonovy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 75

takie moje małe hobby). My, nadal bujając się z dietą, zjadł zupę bez marchewki i z ciemnym ryżem. I też była bardzo okej. Przyszła mi jeszcze do głowy lana kluska, której bardzo dawno nie jadłam. O, to też dobra opcja. Jest jeszcze jedna wersja, dość hardcorowa. Babcia My robi pomidorową z kiełbasą i jajkiem na twardo. Słyszeliście(...)pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem Zupa pomidorowa z makaronem Pomidorowa z tortellini Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą Zupa pomidorowa z lanymi kluskami Toskańska zupa pomidorowa Zupa pomidorowa Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Artykuł Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną 71

znacząco. Postanowiłam się w końcu zmierzyć z pieczoną kaczką. Efekty macie poniżej. Kaczka wyszła aromatyczna, miękka, no cudowna. Jabłka i żurawina nadały jej słodkości, idealnie pasowały w połączeniu z kluskami i mięsiwem, które z przyjemnością zjadłam na obiad. Tola jakoś nie oszalała na punkcie kaczki, Łuki też tak raczej średnio. Nie wymagam jednak, żeby dziecku smakowało to dość(...)było kaczka trąci odrobinę tym klimatem. Zjadł, oczywiście, ale usłyszałam: „dobra, ale nie rób jej za często”. Hahaha, naprawdę użył takiego stwierdzenia. Kaczkę zjedliśmy z kładzionymi kluskami i surówką z czerwonej kapusty i buraków, na którą przepis wrzucę na bloga za parę dni. Do kaczki pasuje i czerwona kapusta i buraki, postanowiłam więc zrobić z tego

Kardamonovy
Kluski śląskie z mięsem 260

szybki obiad z resztek z bulionu polecam domowe kluski śląskie z mięsem :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Kluski śląskie z mięsem 260

szybki obiad z resztek z bulionu polecam domowe kluski śląskie z mięsem :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Gruszkowe pesto i Czerwone Gnocchi 86

międzyczasie rozpuść masło na patelni, dodaj resztę buraków, wlej odrobinę wody z gotowania gnocchi i oczywiście dodaj gnocchi, gotuj i grzej je przez chwilę, aż sos fantastycznie przylgnie do klusek. Na koniec połóż pesto, kluski, włącz mój kanał na YouTube i zobacz jak to zrobiłem i pożarłem 🙂 Zapraszam na mój autorski program na YouTube Artykuł Gruszkowe

RafalCook
Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane 135

oleju z każdej strony i obsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym, następnie kotlety zalewamy sosem grzybowym wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25min w temperaturze 180 0 C. Podajemy z kluskami śląskimi, kopytkami lub ryżem. Smacznego Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Siekane kotlety z kurczaka Zrazy wołowe – roladki wołowe Zrazy z karkówki(...)pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami Przepis na tradycyjne kluski śląskie Artykuł Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Zrazy wołowe w sosie własnym 91

zawijane w boczku z ogórkiem, cebulką i kawałkiem papryki. Mięso duszę w sosie własnym. To właśnie długi proces duszenia jest sekretem nieziemskiego smaku śląskiej potrawy. Zrazy idealnie smakują z kluskami śląskimi, kaszą lub kopytkami. Możesz też jak ja, podać je z ziemniakami i polać aromatycznym sosem. Na Śląsku zrazy zwane roladami śląskimi, podawane są najczęściej na niedzielny obiad(...)gotuję całość jeszcze przez 2 – 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Próbuję smak i w razie potrzeby dodaję soli lub pieprzu. Zrazy wołowe świetnie smakują z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami. Do tego surówka z buraczków, kiszonej kapusty lub ogórek kiszony. Życzę smacznego. Artykuł Zrazy wołowe w sosie własnym pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne

Ania gotuje
Pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną 84

znacząco. Postanowiłam się w końcu zmierzyć z pieczoną kaczką. Efekty macie poniżej. Kaczka wyszła aromatyczna, miękka, no cudowna. Jabłka i żurawina nadały jej słodkości, idealnie pasowały w połączeniu z kluskami i mięsiwem, które z przyjemnością zjadłam na obiad. Tola jakoś nie oszalała na punkcie kaczki, Łuki też tak raczej średnio. Nie wymagam jednak, żeby dziecku smakowało to dość(...)było kaczka trąci odrobinę tym klimatem. Zjadł, oczywiście, ale usłyszałam: „dobra, ale nie rób jej za często”. Hahaha, naprawdę użył takiego stwierdzenia. Kaczkę zjedliśmy z kładzionymi kluskami i surówką z czerwonej kapusty i buraków, na którą przepis wrzucę na bloga za parę dni. Do kaczki pasuje i czerwona kapusta i buraki, postanowiłam więc zrobić z tego

Kardamonovy
Kładzione kluski jogurtowe 88

jogurtu greckiego 6 kopiastych łyżek mąki pszennej typ 500 4 kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej duża szczypta sody oczyszczonej szczypta soli szczypta pieprzu           Kluski można przygotować ręcznie lub przy pomocy miksera, na wolnych obrotach. W dużym garnku nastawić osoloną wodę. W misie miksera wymieszać jajka, jogurt, sodę, sól i pieprz, a następnie wsypać(...)gorącej wodzie, nabierać niewielkie porcje ciasta i kłaść na wrzątek. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, lekko przelać chłodną wodą. Osączone kluski oblać tłuszczem lub sosem

Praktyczna pl
Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami 101

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i pieczemy przez 1,5 godz. 15min przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę aby zrazy się zrumieniły. Gotowe zrazy podajemy najlepiej z kluskami śląskimi i surówką z coleslaw. Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Przepis na tradycyjne kluski śląskie

Księga-Smaku
Obiady tradycyjne a kuchnia fusion 71

Kuchnia fusion to doskonały sposób na poznanie różnych kultur poprzez jedzenie. To okazja do kulinarnej kreatywności i eksperymentów, pozwalająca odkryć nowe smaki z krajów całego świata. Weźmy polskie tradycyjne kluski lane na rosole z orientalnymi przyprawami, takimi jak imbir czy curry; teraz to jest intrygujące! W kuchni fusion nie ma żadnych ograniczeń - granice między tradycyjnymi kuchniami mogą być(...)nowych smaków i zdobycie inspiracji do tworzenia pysznych potraw. Daje swobodę łączenia różnych kultur w celu stworzenia unikalnych kombinacji smakowych, które pobudzą Twoje kubki smakowe. Czy to polskie tradycyjne kluski na bulionie z azjatyckimi przyprawami, czy gofry bez jajek z mlekiem kokosowym, kuchnia fusion oferuje coś dla każdego - nawet wybrednych zjadaczy! Dlaczego więc nie spróbować kuchni fusion? Może

kruche babeczki