pierś z indyka. Z tego rodzaju mięsa zawsze coś się wykombinuje. Chciałam jednak, żeby to była potrawa w miarę lekka, z sosem. Taka, która idealnie będzie pasowała do kładzionych klusek, na które już od dawna miałam ochotę i które My również może jeść. Przypomniał mi się schab gotowany w sosie własnym, który robiłam jakiś czas temu i pomyślałam(...)świeżego, na próbę tak naprawdę. Wy dajcie taki jaki macie pod ręką. Dodatki do obiadu? Ziemniaki, ryż, nawet makaron byłby dla mnie spoko. Tym razem wygrały jednak kluski kładzione. Od nie wiem ilu miesięcy zbieram się do napisania postu o nich. Myślałam, że w końcu zrobię porządne zdjęcie i go napiszę, ale byliśmy tak głodni, że zrobiłam zdjęcie
Kardamonovypolega prowadzenie bloga. Żeby to wszystko miało ręce i nogi, trzeba to robić systematycznie. Witajcie więc. Na szczęście zapał do gotowania mi pozostał. Dziś zdążyłam do południa zrobić kluski śląskie z mięsem, gulasz wieprzowy i obiadową sałatkę dla My. Skąd w ogóle pomysł na taką ilość mięsa? Tola. Odkąd je stałe pokarmy staram się jednak nie przyzwyczajać(...)działać. Albo przedszkole mi to utrudnia albo to taki wiek, nie wiem. Mięso, mięso, liczą się pierogi z mięsem, szynka, kiełbasa. Dziś (nie chcąc robić kolejnych pierogów) postanowiłam zrobić kluski z mięsem. Mam nadzieje, że moja córka je zje. Zrobiłam ich sporo, pomroziłam. Zobaczymy. O czym to ja? A, kotlety z kurczaka. Na początku chciałam zrobić wersję klasyczną
Kardamonovytakie moje małe hobby). My, nadal bujając się z dietą, zjadł zupę bez marchewki i z ciemnym ryżem. I też była bardzo okej. Przyszła mi jeszcze do głowy lana kluska, której bardzo dawno nie jadłam. O, to też dobra opcja. Jest jeszcze jedna wersja, dość hardcorowa. Babcia My robi pomidorową z kiełbasą i jajkiem na twardo. Słyszeliście(...)pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem Zupa pomidorowa z makaronem Pomidorowa z tortellini Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą Zupa pomidorowa z lanymi kluskami Toskańska zupa pomidorowa Zupa pomidorowa Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Artykuł Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyznacząco. Postanowiłam się w końcu zmierzyć z pieczoną kaczką. Efekty macie poniżej. Kaczka wyszła aromatyczna, miękka, no cudowna. Jabłka i żurawina nadały jej słodkości, idealnie pasowały w połączeniu z kluskami i mięsiwem, które z przyjemnością zjadłam na obiad. Tola jakoś nie oszalała na punkcie kaczki, Łuki też tak raczej średnio. Nie wymagam jednak, żeby dziecku smakowało to dość(...)było kaczka trąci odrobinę tym klimatem. Zjadł, oczywiście, ale usłyszałam: „dobra, ale nie rób jej za często”. Hahaha, naprawdę użył takiego stwierdzenia. Kaczkę zjedliśmy z kładzionymi kluskami i surówką z czerwonej kapusty i buraków, na którą przepis wrzucę na bloga za parę dni. Do kaczki pasuje i czerwona kapusta i buraki, postanowiłam więc zrobić z tego
Kardamonovyszybki obiad z resztek z bulionu polecam domowe kluski śląskie z mięsem :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldszybki obiad z resztek z bulionu polecam domowe kluski śląskie z mięsem :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldmiędzyczasie rozpuść masło na patelni, dodaj resztę buraków, wlej odrobinę wody z gotowania gnocchi i oczywiście dodaj gnocchi, gotuj i grzej je przez chwilę, aż sos fantastycznie przylgnie do klusek. Na koniec połóż pesto, kluski, włącz mój kanał na YouTube i zobacz jak to zrobiłem i pożarłem 🙂 Zapraszam na mój autorski program na YouTube Artykuł Gruszkowe
RafalCookoleju z każdej strony i obsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym, następnie kotlety zalewamy sosem grzybowym wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25min w temperaturze 180 0 C. Podajemy z kluskami śląskimi, kopytkami lub ryżem. Smacznego Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Siekane kotlety z kurczaka Zrazy wołowe – roladki wołowe Zrazy z karkówki(...)pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami Przepis na tradycyjne kluski śląskie Artykuł Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuzawijane w boczku z ogórkiem, cebulką i kawałkiem papryki. Mięso duszę w sosie własnym. To właśnie długi proces duszenia jest sekretem nieziemskiego smaku śląskiej potrawy. Zrazy idealnie smakują z kluskami śląskimi, kaszą lub kopytkami. Możesz też jak ja, podać je z ziemniakami i polać aromatycznym sosem. Na Śląsku zrazy zwane roladami śląskimi, podawane są najczęściej na niedzielny obiad(...)gotuję całość jeszcze przez 2 – 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Próbuję smak i w razie potrzeby dodaję soli lub pieprzu. Zrazy wołowe świetnie smakują z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami. Do tego surówka z buraczków, kiszonej kapusty lub ogórek kiszony. Życzę smacznego. Artykuł Zrazy wołowe w sosie własnym pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne
Ania gotujeznacząco. Postanowiłam się w końcu zmierzyć z pieczoną kaczką. Efekty macie poniżej. Kaczka wyszła aromatyczna, miękka, no cudowna. Jabłka i żurawina nadały jej słodkości, idealnie pasowały w połączeniu z kluskami i mięsiwem, które z przyjemnością zjadłam na obiad. Tola jakoś nie oszalała na punkcie kaczki, Łuki też tak raczej średnio. Nie wymagam jednak, żeby dziecku smakowało to dość(...)było kaczka trąci odrobinę tym klimatem. Zjadł, oczywiście, ale usłyszałam: „dobra, ale nie rób jej za często”. Hahaha, naprawdę użył takiego stwierdzenia. Kaczkę zjedliśmy z kładzionymi kluskami i surówką z czerwonej kapusty i buraków, na którą przepis wrzucę na bloga za parę dni. Do kaczki pasuje i czerwona kapusta i buraki, postanowiłam więc zrobić z tego
Kardamonovyjogurtu greckiego 6 kopiastych łyżek mąki pszennej typ 500 4 kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej duża szczypta sody oczyszczonej szczypta soli szczypta pieprzu Kluski można przygotować ręcznie lub przy pomocy miksera, na wolnych obrotach. W dużym garnku nastawić osoloną wodę. W misie miksera wymieszać jajka, jogurt, sodę, sól i pieprz, a następnie wsypać(...)gorącej wodzie, nabierać niewielkie porcje ciasta i kłaść na wrzątek. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, lekko przelać chłodną wodą. Osączone kluski oblać tłuszczem lub sosem
Praktyczna plwkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i pieczemy przez 1,5 godz. 15min przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę aby zrazy się zrumieniły. Gotowe zrazy podajemy najlepiej z kluskami śląskimi i surówką z coleslaw. Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Przepis na tradycyjne kluski śląskie
Księga-SmakuKuchnia fusion to doskonały sposób na poznanie różnych kultur poprzez jedzenie. To okazja do kulinarnej kreatywności i eksperymentów, pozwalająca odkryć nowe smaki z krajów całego świata. Weźmy polskie tradycyjne kluski lane na rosole z orientalnymi przyprawami, takimi jak imbir czy curry; teraz to jest intrygujące! W kuchni fusion nie ma żadnych ograniczeń - granice między tradycyjnymi kuchniami mogą być(...)nowych smaków i zdobycie inspiracji do tworzenia pysznych potraw. Daje swobodę łączenia różnych kultur w celu stworzenia unikalnych kombinacji smakowych, które pobudzą Twoje kubki smakowe. Czy to polskie tradycyjne kluski na bulionie z azjatyckimi przyprawami, czy gofry bez jajek z mlekiem kokosowym, kuchnia fusion oferuje coś dla każdego - nawet wybrednych zjadaczy! Dlaczego więc nie spróbować kuchni fusion? Może
kruche babeczkiSznycle schabowe w sosie pieczarkowym Kruche i rumiane mięsko zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym z pieczarkami. Rewelacyjne danie obiadowe, które możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Palce lizać! Składniki: ok 1 kg schabu 1 cebula ok 250g pieczarek 1 łyżka masła 1,5 szklanki wody lub bulionu 1 łyżka mąki(...)razie potrzeby doprawiamy do smaku. Mąkę mieszamy z około 1/4 szklanki wody i wlewamy do garnka, zagotowujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje *** *** Danie podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI
Blog z Apetytem