Uwielbiam kluski pod każdą postacią ale nigdy nie próbowałam ich zrobić(...)kalafiora. Aż do dziś! Eksperyment okazał się bardzo udany. Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: kluski: Duży kalafior łyżeczka cukru łyżka masła maka pszenna jajko sól biały pieprz okrasa: łyżka masła klarowanego 2 białe cebule 2 kiełbasy śląskie Sposób przygotowania: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki
Pyry na GazUwielbiam wszelkie kluchy. Dzisiaj na obiad zrobiłam jedne z najprostszych i chyba z najsmaczniejszych - kluski śląskie. Do zrobienia ich potrzebne są tylko dwa składniki: ziemniaki i mąka ziemniaczana. Średnio z jednego kilograma ziemniaków wychodzą trzy porcje. Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować razem z łupinami w osolonej wodzie, wystudzić i zmielić lub przepuścić przez(...)dodać jeszcze te ziemniaki, które wyjęliśmy. Ze zmielonych ziemniaków i mąki ziemniaczanej zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i robić palcem wgłębienie w środku. Zagotować wodę. Kluski wrzucać na gotującą wodę. Gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia. Dobrze jest dodać odrobinę oleju do wody aby się nie sklejały po wyjęciu. Smacznego
Na słodko lub wytrawniesłodkie "do widzenia" najlepszym owocom na świecie :) Buchty, czyli kluski(...)parze w ich towarzystwie. W tym roku robiłam tylko raz,ale już kilka razy Hania pytała mnie kiedy znowu będą. Będą, będą :) Przecież zaczynamy sezon jagodowy, a później grzybowy. Kluski na parze można jeść nie tylko na słodko. Do ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą. W cieście drożdżowym sprawdza się bardzo dobrze. Jeśli takiej akurat nie macie w kuchennej szafce
bistro mamajeszcze raz całość wyrobić. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić kluski, zamieszać i gotować, od momentu wypłynięcia gotować na średnim ogniu ok. 5 min. Wyjąć kluski na cedzak lub bezpośrednio na talerze. Podawać ze skwarkami z chudego boczku lub z sosem
Mix smakupodsypać dodatkowo mąką. Ciasto powinno się dobrze formować i nie kleić, ale nie powinno być zbyt sztywne. Każdy wałek pociąć na kluski. Zagotować wodę, posolić, kluski wrzucać partiami na wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotować jeszcze jakieś 30 sek. do 1 min. Wyłowić łyżką cedzakową. Przed podaniem wrzucić na patelnię z masłem i kilkoma listkami szałwii
Stare Garykładzione (ilość na 1 porcję): 1 jajko , 4 łyżki mąki , szczypta soli . Wszystko razem dokładnie łączymy. Powstaje dość gęste ciasto, które nabieramy małą łyżeczką (kluski dość mocno "rosną") i kładziemy na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaorzechowo-miodowe kluski kładzione* na mleku z jabłkiem *ze zmielonymi orzechami laskowymi i miodem cudne Mam ostatnio jakąś "fazę" na kluski na mleku, żałuje, że stosunkowo niedawno ich spróbowałam, bo u mnie w domu nigdy się czegoś takiego nie robiło. Idę uczyć się fizyki, hahahah, taa, już to widzę
More food, love and dreamskokosowe kluski leniwe z sosem truskawkowym Pomysł całkowicie ściągnięty od Martyny , ale gdy tylko zobaczyła te kluski wiedziałam, że będę musiała je zrobić. Faktycznie wyszły bardzo delikatne, a raczej suche? takie kruche strasznie. Musiałam trochę się nad nim pomęczyć, nie wiem, czy to winna dość suchego twarogu, choć i tak dodałam jeszcze ser mielony
More food, love and dreamsGnocchi , czyli włoskie kluski, to odpowiednik naszych polskich kopytek. Moje gnocchi zrobiłam z dodatkiem sera ricotta. Dzięki temu zyskały niebywałą delikatność. Składniki: NA GNOCCHI: * 250 g ugotowanych ziemniaków * 125 g sera ricotta * 1 jajko * około 1,5 szklanki mąki pszennej ( ilość mąki zależy od mączystości ziemniaka ) * sól NA SOS SEROWY: * 150 ml śmietanki 30% * 50 g sera(...)podzielić na małe kwadraty. Z każdej porcji formować wałeczek i dociskać widelcem, formując klasyczny wzór. W dużym garnku zagotować wodę. Posolić i wlać łyżkę oleju. Na wrzącą wodę wrzucać kluski. Gotować do wypłynięcia, po czym wyjmować łyżką cedzakową. Przygotować sos serowy. Śmietankę podgrzać w rondelu - nie zagotować. Do gorącej śmietanki dodać starty na małych oczkach ser - mieszać
kolorowotorcikowoKluski ziemniaczane z mąką i jajkami, ścięte w charakterystyczne romby. Nazywane w zależności od rejonu kopytka lub szagówki. . Składniki: 1 kg ziemniaków 1,5 szklanki mąki 2 jajka sól Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy stawiamy odkryte na małym ogniu przez chwilę. Zgniatamy je przez praskę. Kiedy przestygną(...)można było wyrabiać ciasto dłonią dodajemy mąkę i jajka. Dzielimy ciasto na kilka kawałków i odkładamy do miski. Na posypanej mąką stolnicy toczymy wałeczki z ciasta, kroimy ukośnie na kluski. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, mieszamy by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową lub siteczkiem. Podajemy ze skwarkami albo
prawdziwe jedzenieKluski ziemniaczane mogą być przeróżne. Jeśli zmieszamy ziemniaki ugotowane z surowymi to powstaną nam przepyszne pyzy. Ich kolor zależny jest przede wszystkim od gatunku ziemniaków. Niektóre ziemniaki po starciu bardzo szybko robią się ciemne a inne długo pozostają białe. Składniki: kilogram ziemniaków łyżka mąki ziemniaczanej sól olej Ziemniaki obieramy. Jedną trzecią gotujemy. Resztę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki(...)praskę. Łączymy z surowymi i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Z wyrobionego ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na wrzątek (osolony i z odrobiną oleju). Kiedy kluski wypłyną należy gotować jeszcze 10 minut i wyłowić je. U mnie pyzy były dodatkiem do włoskiej kapusty duszonej z wieprzowiną
prawdziwe jedzeniebardzo zaskakuje, ale w naszej propozycji wszystkie składniki ze sobą się idealnie łączą, bo do naszego małego eksperymentu pasują zarówno pieczone, lekko korzenne śliwki jak i mini kluski ziemniaczane z dziurką ( czyli z tradycyjnym, polskim akcentem) . Jako dodatek na piątkę z plusem swą rolę odgrywają marynowane grzybki oraz buraczki podane na ciepło.. Do marynaty również(...)mięs tj. wołowiny (polędwicy) czy drobiu (kaczki), nie przekonacie się jeśli nie spróbujecie (; Zapraszamy: Składniki: ok.0,5kg polędwiczki wieprzowej 200g śliwek pół łyżeczki przyprawy do piernika mini kluski śląskie : ok.1 kg ugotowanych ziemniaków, niepełna szklanka mąki pszennej tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka masła + odrobina do wysmarowania naczynia, 1 jajo, szczypta soli marynata
Symfonia Smakówpodsypywania * ilość mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej wyczuć samemu, bo używamy różnych gatunków ziemniaków, jedne są bardziej mączne, inne bardziej wodniste. Najprościej zrobić test z ugotowaniem 2-3 klusek. Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. W sporym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczka soli. Kopytka trzeba formować na bieżąco, bo pozostawione dłuższą chwilę na blacie zaczynają się kleić. Z zagniecionego ciasta(...)odcinamy jeden kawałek, formujemy z niego wałeczek, podsypując mąką. Następnie wałeczek lekko przygniatamy, żeby zrobił się płaski i operując nożem po skosie odcinamy niewielkie kluseczki. Kluski wrzucamy na wrzątek, gotujemy minutę od wypłynięcia. Kopytka możemy przechowywać w pojemniku w lodówce, skropione niewielką iloscią oleju lub roztopionego masła, aby się nie posklejały
Kulinarne przygody GatityUwielbiam różne kluski i kluseczki. Zazwyczaj do zup robimy makaron bez jajek ale dziś do zupy owocowej będą treściwe kluski z jajek i to w dodatku słodkie. Składniki : 1,5 szklanki mąki 2 szklanki wody 3 jajka łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Z ciasta smażymy
prawdziwe jedzenieTradycyjne knedle ze śliwkami, gotowane kluski z ciasta ziemniaczanego ze słodkimi węgierkami. Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki(...)pestek) węgierki cukier Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski. Gotujemy w dużej ilości wrzącej i osolonej wody, kiedy wypłyną należy odczekać jeszcze 5 minut i wyławiać łyżką cedzakową lub małym siteczkiem. Podajemy posypane cukrem lub polane masłem
prawdziwe jedzenie