kluski - 6146 przepisów (strona:81/410)

Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami 305

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kluski ziemniaczane znam od dziecka. Moja babcia, która mieszkała w województwie kujawsko – pomorskim, często robiła te pyszne kluski i … Przeczytaj cały artykuł Post Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kluski śląskie – gumiklyjzy 88

Blueberry Corner by "jagodzianka" Czasem, gdy znudzą nam się ziemniaczki, makarony czy ryż przygotowuję kluski śląskie czyli gumiklyjzy. U moich znajomych spod Mikołowa, kluski … Przeczytaj cały artykuł Post Kluski śląskie – gumiklyjzy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
bitki z karkówki z jelenia 451

przykryciem. Po 20 minutach wlać wino, dusić do miękkości. W razie potrzeby doprawić solą. Bitki z karkówki z jelenia można podać z  kluskami kładzionymi ziemniaczanymi, kluskami parzonymi kładzionymi , kluskami kładzionymi z surowych ziemniaków.... zastawa

królestwo garów
Kluski jaglane 296

Kluski jaglane Nie macie pomysłu na wykorzystanie kaszy jaglanej ? Moją dzisiejszą propozycją są kluski jaglane, które stanowią idealną przystawkę lub dodatek do dań na słodko. Ze względu na delikatność oraz pożywność doskonale nadają się jako posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują polane musem owocowym np. z kiwi, truskawek lub malin.  Składniki(...)cynamon. Miksujemy na gładką masę, do której dosypujemy mąkę orkiszową oraz mąkę ziemniaczaną. Całość ugniatamy, formujemy rulony, a następnie dzielimy je na małe kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kluski na około 3-4 minuty (do wypłynięcia). Podajemy z musem z owoców np. kiwi, truskawek, malin.  Smacznego

Fit-amina
Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym 172

stanęłam przed dylematem, co zrobić z nadmiarem roszponki czy rukoli. Zazwyczaj z rukoli powstaje pesto, a roszponka ląduje w koktajlu. Tym razem trochę zielonych listków rukoli dodałam do klusek leniwych. Podałam je z sosem paprykowym i boczkiem. Ciasto: 400 g twarogu 2 jajka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju (lub stopionego masła) 50 g zmiksowanej rukoli płaska(...)Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać rukolę oraz mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie nastawić wodę do gotowania klusek. Boczek pokroić grubo i przesmażyć, trzymać w cieple.   Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą porcję cienko

Czerwień i błękit
Błyskawiczna zupa pomidorowa z wiejskimi kluskami 182

dodatek jest bardzo smaczna. Polecam do wypróbowania. składniki na 4 porcje  kostka bulionowa pomidory z puszki majeranek pieprz sól posiekana natka pietruszki        kluski 2 szklanki mąki 2 jajka 1/4 szklanki wody przepis Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1,5 litra(...)gorącej wody następnie dodajemy pomidorki z puszki wywar przyprawiamy majerankiem i pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu kilka minut . Z mąki , jajek ,szczypty soli i wody zagniatamy ciasto na kluski. Do gotującej się zupy wrzucamy porwane ręką kawałki ciasta i gotujemy około 7 minut . Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki

Smakowite Dania
Kluski śląskie + film 152

Tradycyjne kluski śląskie to świetna alternatywa dla ziemniaków, można je podać jako dodatek niemal do wszystkich dań głównych, mogą również stanowić samodzielną potrawę. Są smacznym, prostym i bardzo sycącym posiłkiem. składniki na 4 porcje 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g maki ziemniaczanej 1 jajko sól przepis Do dużej miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, wsypujemy mąkę(...)całe jajko. Dłonią zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Z tak przygotowanego ciasta formujemy niewielkie kuleczki, lekko je spłaszczamy a na środku w każdej kulce wygniatamy palcem dziurkę. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku około minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Po ugotowaniu kluski wyjmujemy łyżką cedzakową

Smakowite Dania
Kluski leniwe 159

szybki i smaczny obiad. Dzieciaki uwielbiają ! Zapraszam do przepisu na kluski leniwe wraz z sposobem podania! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Kluski Leniwe Gotowe kluseczki z dodatkami! Zapraszam! Składniki : 300 g sera białego 1 jajko  50 g mąki  2 szczypty soli 2 łyżki masła  1 łyżka bułki tartej(...)kluseczki. Wrzucamy je na wrzącą wodę, kiedy wypłyną na powierzchnie gotujemy około 4 min. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i prażymy ją chwilkę z masełkiem. Polewamy nasze kluski posypujemy cukrem i gotowe ! Do miseczki dodajemy jajko, mąkę, ser oraz sól. Zagniatamy całość dokładnie na jednolitą masę. Urywamy kawałek ciasta, posypujemy podłoże mąką i kręcimy rulonik. Następnie

Sprawdzone przepisy kulinarne
Gnudi 134

kliku listków, a sobie możliwość zajadania się nią dłużej. GNUDI 1kg ricotty duża szczypta soli i pieprzu 100g parmezanu cała gałka muszkatołowa (do starcia) mąka kukurydziana (do osypywania klusek) ok 100g masła 10-20 listków świeżej szałwii (nasza!) parmezan do posypania Jeśli ricotta jest mocno wilgotna polecam odsączenie jej w durszlaku- kilka godzin powinno wystarczyć. Parmezan trzemy(...)kwintesencją kuchni włoskiej. Niewiele składników, w mistrzowskiej kombinacji tworzy niezapomniany zestaw smaków i aromatów. Nie da się tego przepisu przyspieszyć- trzeba gnudi dać czas na poleżakowanie w mące, inaczej kluski nie będą miały tej pysznej otoczki. Z drugiej strony przepis jest banalnie prosty i zepsuć to danie mogą tylko złej jakości składniki. Jeśli jednak spędzicie ze swoim gnudi

les mirabelles
Quenelles z dorsza w sosie koperkowym 150

Dzisiaj przygotowałam quenelles z ryby i jogurtu. Pod tą francuską nazwą kryją się po prostu kluski z farszu rybnego, mięsnego lub drobiowego, zazwyczaj gotowane. Składniki (2 porcje): Kluski: ·         500 g filetu z ryby ·         2 białka jajek(...)soku z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę na wysokość ok. 5 cm, zagotować, dodać pokrojoną w talarki cebulę. Za pomocą dwóch łyżek formować kluski, delikatnie kłaść na wrzącą wodę, gotować 5-8 minut. Odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem.  Podawać z ryżem i warzywami wedle uznania:) Dzisiaj użyłam dorsza, ale potrawę

Powiedz dietom nie
Kluski śląskie 137

KLUSKI ŚLĄSKIE to super dodatek do różnych mięs.  KLUSKI ŚLĄSKIE  SKŁADNIKI: ziemniaki - 1,5 kg maka ziemniaczana - 3 łyżki jajko - 1 sztuka WYKONANIE: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(...)wyciągnięta część jest oczywiście dodawana do ciasta).  Dodajemy jajko, wszystko dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kluski, w środku robimy  dziurkę Gotujemy w osolonej wodzie( wrzucamy do gotującej się wody

Kuchnia Beaty
Restauracja Kryształowa - Katowice 135

kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu jak i świeżymi ziołami. Danie wyglądało apetycznie. Smak całości wyśmienity, pieczeń bez zastrzeżeń, wyrazistość, delikatność - idealna. Kluski bardzo dobre, jedynie w kapuście brak wyrazistości. Jednak warto pamiętać, że dla każdego z nas wyrazistość w smaku ma inną tonację.   Szpileczka wybrała jako danie główne(...)ieczeń białą z indyka w sosie śmietanowym z kluskami i kapustą. Kluseczki były   przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko   bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser. A co na deser? Do wyboru miałyśmy:   szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym za 16 zł, czekoladowo-pralinkowy krem z malinowym granita

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Karkówka marynowana w cebuli 395

kategorię, pod tytułem "Przepisy mojej mamy" :) Karkówkę przygotowaną w ten sposób uwielbiam od dziecka, mama zwykle robiła ją z kluskami na parze, ja teraz najczęściej podaję z kluskami śląskimi. W obu wersjach smakuje niesamowicie, co potwierdza mój T. pytający mnie co chwilę: czy jeśli kupię karkówkę, to zrobisz ją w tym białym sosie? Tak więc, żeby(...)gotowania karkówki, następnie całość wlewamy do garnka, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, zagotowujemy sos. Można wykorzystać inne rodzaje mięs, na zdjęciu jest akurat szynka. Najlepiej smakuje z kluskami na parze lub śląskimi i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami kiszonymi. Smacznego

chwile dla mnie
Kluski śląskie 175

Chyba najpopularniejsze z klusek, szczególnie na terenie Górnego Śląska. Przepisów na nie jest wiele. My skorzystaliśmy z podpowiedzi Joli i ta wersja najbardziej nam odpowiada. Kluseczki są bardzo delikatne i zawsze się udają.     Składniki: -1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 1 i 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej -2/3 szklanki mleka -łyżka masła -sól    Ugotowane ziemniaki(...)każdej kulce robimy wgłębienie.    Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z odrobiną oleju. Kiedy wypłyną na powierzchnię zbieramy łyżką cedzakową.    Kluski mogą być dodatkiem do  wielu dań mięsnych. Smacznego

Maminek kulinarny
Piekielny karczek 174

tarta olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili (u mnie zielone bez pestek) zioła: świeży tymianek i rozmaryn sól pieprz Propozycja podania karczku: z kluskami śląskimi i z surówką z kiszonej kapusty. Karczki lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Karczki smażymy na oleju(...)wodą i zagotowujemy a po chwili wrzucamy usmażone karczki i dusimy około 20  minut aż zrobi się sos. Do sosu dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Mięso podajemy z kluskami śląskimi i np. z surówką z kiszonej papryki. Ostrości papryczek po usmażeniu i duszeniu aż tak się nie wyczuwa opiekany karczek z chili kluski śląskie przed

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania