kluski - 6146 przepisów (strona:79/410)

Kilka pomysłów na... 127

ostatnio jestem dzieckiem, klusek i tortilli, z przerwą na tahini, swoją drogą wczoraj zaopatrzyłam się w tzw sól jajecznej (czarnej), macie jakieś pomysły/przepisy na to w czym się sprawdzi, oczywiście oprócz tofurnicy(...)której muszę się zabrać w najbliższym czasie :D  miłej niedzieli :)  jaglane kluski buraczane, z kokosowym sosem chrzanowym*, brokuły (vegan) *z mleczka kokosowego i chrzanu  kluski śląskie z sosem pieczarkowym  (vegan) pierogi gryczane z farszem z czerwonej fasoli-suszonych śliwek-tahini (vegan) muszę jeszcze popracować nad gryczanym ciastem, bo fajne, ale strasznie kruche

More food, love and dreams
Karkówka w sosie własnym z kładzionymi kluseczkami i glazurowanymi marchewkami 185

ciasta i wrzucamy na wrzątek. Gdy kluseczki wypłyną, gotujemy jeszcze przez chwilę. Za pomocą łyżki cedzakowej kluski wyławiamy i odkładamy na talerz. [Jeśli macie tarkę do robienia klusek, to jak najbardziej możecie jej użyć – ja tak zrobiłam :)]. Ugotowane marchewki przekładamy na talerze, polewamy powstałym sosem i posypujemy posiekaną natką. Dokładamy po kawałku karkówki oraz kluski, które polewamy sosem z duszenia mięsa. Smacznego

MyCookBook.pl
Kluski z makiem 144

przedostatni przedświąteczny post. Dzisiaj mam dla Was coś co dla wielu jest tradycja a dla mnie kompletna nowością. Kluski z makiem. Mak a raczej masę makowa doskonale pamiętam z dzieciństwa. Co roku na wigilię u babci Hali, lądowała na stole miska z pachnącym, słodkim, bakaliowym makiem. Uwielbiałam to, że był tak gęsty. Potem babci coś(...)się odmieniło i zaczęła z nim eksperymentować no i niestety już smacznie było nie zawsze ale za to ja zaczęłam piec strucle. W tym roku postanowiłam spróbować innego połączenia. Kluski niestety były dość przypadkowe, odkopałam paczkę w szafce, ale ich połączenie z makową masą własnej produkcji okazało się BOMBOWE! Kluski z makiem 500 g makaronu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kluski śląskie 166

Kluski śląskie są obowiązkową pozycją w kuchni polskiej. Idealne do zrazów, pieczeni czy gulaszu. Doskonale komponują się z modrą kapustą lub buraczkami. Są łatwe do wykonanie, pyszne(...)uwielbiane przez dzieci. Serdecznie zapraszam do ich ugotowania, naprawdę warto :) Ilość porcji: 6 osób Czas przygotowania: około 30 minut Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków ( możemy je gotować specjalnie do klusek lub użyć ziemniaków z poprzedniego dnia) 250g mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub ugniatamy praską. Następnie dzielimy je na cztery mniej więcej równe części

Kolizje Smaków
Kluski z marchwią 148

Lepić kluski - najlepiej oprószać sobie dłonie mąką, wtedy masa ziemniaczana się nie klei do rąk. Zagotować wodę. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, osolić i dodać odrobinę oleju. Włożyć kluski, delikatnie od spodu zamieszać. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotować 2-3minuty. Wyjąć, przelać zimną wodą. Podawać z sosami lub podsmażoną cebulką. Smacznego

W kuchni u Moniki
Tradycyjne bitki wołowe 184

ząbki czosnku, zgniecione nożem 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 suszony grzybek (opcjonalnie) 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz do smaku 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Do podania: kluski śląskie lub kopytka ogórek kiszony lub buraczki zasmażane CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso kroimy na równe plastry. Układamy na desce do krojenia, przykrywamy foliowym(...)garnku doprowadzamy do wrzenia. Cienkim strumieniem wlewamy wodę z mąką, cały czas mieszając. Gotujemy ostatnią minutę, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą. Podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym lub buraczkami. Smacznego

My Culinary Art
Gulasz a'la węgierski 135

duża szt cebula, 2 szt czosnek, 3-4 ząbki olej majeranek, 1 łyżeczka bazylia, 1 łyżeczka kminek mielony, 1/2 łyżeczki papryka słodka, 1/2 łyżeczki sól  Składniki na kluski kładzione jajka, 2 szt mąka pszenna, 4 kopiaste łyżeczki Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę 2cm. Cebulę i czosnek drobno siekamy.  Paprykę kroimy w paseczki. Ziemniaki kroimy w kostkę(...)przykrywała wszystkie składniki i dusimy do miękkości ziemniaków.  W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą. Łyżką kładziemy kluski na wrzątek. Gotujemy przez minutę, wyciągamy łyżką cedzakową.  Do gulaszu dodajemy kluski, delikatnie mieszamy

Gotowanie moimi oczami
Kluski śląskie 129

Kluski śląskie, kiedyś dość często gościły na moim stole. Podawałam je do mięs w sosie : zrazów czy bitek. Te zrobiłam z podsmażoną cebulką - były wyśmienite. Składniki : ziemniaki np. 1,5 kg mąka ziemniaczana Sposób wykonania: Ziemniaki umyć obrać i ugotować. Przestudzić, zmielić na maszynce o małych oczkach. Wyłożyć do miski. Podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać(...)miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Formować małe kulki w środku zrobić dziurkę. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju przez 2-3 minuty. Rady : Do moich klusek nigdy nie dodaję jajka, gdyż następnego dnia po podgrzaniu w wodzie są twarde, a tak wrzucone na wrzątek robią się takie same jak świeżo ugotowane. Formując kluski

Darcia w kuchni
mleko z lanymi kluskami 152

kluski lane na mleku Solidna porcja klusek, podana na poniedziałkowe śniadanie ( i nie tylko na poniedziałkowe), sprawi że z większym optymizmem spojrzymy na trudy czekającego nas dnia. kluski  dla czterech  osób, czyli co będzie nam do gotowania potrzebne 3 jajka 6 łyżek mąki 1 gruszka 1,2 l mleka 2 łyżki cukru

Kuchnia Babci Basi
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 208

nich docisnąć lekko widelcem, aby powstał wzór. Zagotować wodę, dodać do niej sól - woda powinna być wyraźnie słona. Na bulgoczący wrzątek wrzucać po 15-20 kluseczek. Kiedy kluski wypłyną na wierzch trzeba je pogotować jeszcze przez ok. 30 sekund. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową na durszlak i skrapiamy oliwą lub olejem rzepakowym, aby się nie sklejały(...)bułeczką podsmażoną  na maśle z cynamonem i cukrem trzcinowym.   Jak zrobić puree z dyni? Przyda Wam się ono do ciast, zup, babeczek no i właśnie do klusek. Warto zrobić go więcej i zamrozić zważone porcje na całą zimę. Dużą dynię (ja miałam 6 kg) kroimy na ćwiartki, wydrążamy nasiona, aby został sam łany miąższ. Ćwiartki

Kulinarne Inspiracje
Leśny gulasz z jelenia 157

laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 3 łodygi świeżego tymianku + kilka do przybrania 1 łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku Do podania: pyzy lub kluski śląskie ogórek kiszony lub buraczki CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Borowiki zalewamy 300 ml letniej wody i odstawiamy na 15 minut - to tym czasie grzyby(...)minut, aż sos zredukuje się trochę i zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką miodu (nie doprawiamy solą przed redukcją, bo bardzo łatwo przesolić!). 4. Gulasz podajemy z pyzami lub kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym lub buraczkami. Opcjonalnie możemy podać z kleksem słodkiej śmietany 36%. Smacznego

My Culinary Art
Zupa truskawkowa 137

zupa owocowa to taka podbita mąką i zaprawiona śmietana . Natomiast dla mojego męża to czysta woda z kluskami . Nie woda tylko kompot . Według mnie  kompot z kluskami nie jest zupą . Dlatego gotuje taką jaką nauczyłam się od mojej mamy.z małą różnicą , nie dodaje mąki. Składniki 4 porcje 1 kg truskawek ( może być mrożonych) 2 litry(...)truskawki zalewam  wodą i gotuje . Od zakipienia ok 4 minut. Następnie miksuje truskawki i dodaje śmietanę i cukier . Jeszcze tylko 1 raz musi zagotować się . To wszystko . Dodaje kluski osobno ugotowane. Tę zupę można jeść na ciepło i na zimno. Taką zupę gotuję z rożnych owoców jest tak samo smaczna . Do jabłek dodaje kilka gozdzików i szczyptę

Eli Gotowanie
Łazanki 136

jaroszy i dla mięsożerców . A co najważniejsze jest szybka w przyrządzeniu ,oczywiście jak kluski są gotowe. Ważne również jest to że do łazanek nie muszą być koniecznie kluski kwadraciki ,mogą być inne ,smak nie ucierpi , niestety wizualnie będzie trochę nie tak. No ale wracam do moich łazanek są orginalne to znaczy takie nauczyłam się od mojej(...)oliwy nie dodaje ponieważ z boczku wytopi się tłuszcz ) . Jak juz z boczku są podsmażone skwarki , wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażam ja do miękkości ,następnie dodaję ugotowane kluski łazankowe , mieszam  , dodaje majeranku ,pieprz i sol. Dokładnie mieszam lekko podduszam ok 5-10 minut ( zależy od twardości kapusty ) Jeśli brakuje jakiś przypraw to jest czas

Eli Gotowanie
jagodowa zupa mojej babci 135

cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody). W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się(...)jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek. Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty i podajemy

Miód i pieprz
zupa jagodowa mojej babci 107

cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody). W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się(...)jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek. Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty i podajemy

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania