nacisk na zdrowe odżywianie i świąteczną atmosferę. Ta innowacyjna odsłona wigilijnego menu wykorzystuje naturalne składniki i eliminuje nadmiar cukru i węglowodanów. Tradycyjne potrawy, takie jak karp w galarecie czy kluski śląskie, są zastępowane przez kreatywne alternatywy, jak sałatka z wędzonym łososiem czy kluski z cukinii. W zamiast tradycyjnego makowca czy pierników, Keto ciasta na święta oferują
Keto Meto Przepisygulasz z udek Pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad dla całej rodzinki. Bazą jest mięso z udek, które możemy kupić już oddzielone od kości. Danie podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Składniki: 0,5kg mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry) 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 cebula kilka pieczarek(...)mieszamy i zagotowujemy, aby sos zgęstniał. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej sos będzie szklisty *** *** Całość przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i posypujemy siekanym koperkiem *** *** Podajemy z ziemniaczkami, kaszą albo kluskami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
Blog z Apetytempysznych posiłków, na które zwykle nie mam czasu. Mamy akurat końcówkę sezonu na szparagi, które bardzo lubię i zawsze z przyjemnością zjadam pod przeróżnymi postaciami. Dziś podałam je z kluskami w aromatycznym gulaszu. Składniki : pęczek szparagów (500 g) 4 grzyby suszone słoik (300 ml) przecieru pomidorowego łyżeczka suszonego estragonu 50 g kostki lub krajanki sojowej sól pieprz olej(...)szklanki wody oraz kostkę sojową. Gdy szparagi zmiękną, dodać przecier pomidorowy i suszony estragon. Gotować, aż kostka sojowa zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kaszą, ryżem, kluskami śląskimi , gnocchi lub kopytkami . ----- Podobne: wegańskie zrazy zawijane ciecierzyca ze szparagami
Weekendy w domu i ogrodzienacisk na zdrowe odżywianie i świąteczną atmosferę. Ta innowacyjna odsłona wigilijnego menu wykorzystuje naturalne składniki i eliminuje nadmiar cukru i węglowodanów. Tradycyjne potrawy, takie jak karp w galarecie czy kluski śląskie, są zastępowane przez kreatywne alternatywy, jak sałatka z wędzonym łososiem czy kluski z cukinii. W zamiast tradycyjnego makowca czy pierników, Keto ciasta na święta oferują
Keto Meto Przepisynacisk na zdrowe odżywianie i świąteczną atmosferę. Ta innowacyjna odsłona wigilijnego menu wykorzystuje naturalne składniki i eliminuje nadmiar cukru i węglowodanów. Tradycyjne potrawy, takie jak karp w galarecie czy kluski śląskie, są zastępowane przez kreatywne alternatywy, jak sałatka z wędzonym łososiem czy kluski z cukinii. W zamiast tradycyjnego makowca czy pierników, Keto ciasta na święta oferują
Keto - Meto Przepisyskarmelizuj cukier, dodaj sok z pomarańczy i brandy. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Upieczoną kaczkę podawaj pokrojoną, polaną sosem pomarańczowym. Doskonale komponuje się z pieczonymi jabłkami i kluskami. Kurczak w sosie miodowo-musztardowym Składniki : 4 piersi z kurczaka 100 ml miodu 50 ml musztardy Sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oliwy(...)Dodaj z powrotem mięso, przykryj i dus na wolnym ogniu przez 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie miękki i soczyste. Serwowanie: Sarninę w sosie borowikowym podawaj z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą dla pełni doznań smakowych. Danie to, dzięki swojej głębi smakowej i eleganckiej prezentacji, jest idealne na wykwintny obiad lub kolację, kiedy chcesz zaimponować swoim
sierotka maRysia w kuchniZiemniaki i ser mielimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smaku doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Dosypujemy mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kluski (przypominające śląskie, tylko bez zagłębienia). Gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Słoninę kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na suchej patelni. Dodajemy pokrojony(...)kostkę boczek, posiekaną cebulę, dusimy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, aż cebula stanie się szklista. Do smaku doprawiamy solą. Kluski podajemy polane przygotowaną omastą z boczku i cebuli
R'n'G Kitchenszpinaku. Gnocchi dodajemy na sam koniec, żeby się tylko zagrzały a mąka, która je otacza delikatnie zagęszcza cały sos, sprawiając że danie jest kremowe i bardzo satysfakcjonujące. Jednak co kluski to kluski, zawsze w punkt :) Gnocchi w sosie pieczarkowym ze szpinakiem Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 250 g pieczarek
Smaczny zeszytsmaku i kremowej konsystencji. Jest doskonałym składnikiem dań wegetariańskich i wegańskich. Może być podawana jako dodatek do warzyw, sosów lub sałatek. Można również przygotować z niej pyszne placki czy kluski. Kasza bulgur Kasza bulgur to kasza o lekko orzechowym smaku i ziarnistej konsystencji. Jest popularna w kuchni bliskowschodniej i może być podawana na ciepło lub na zimno. Doskonale(...)dań mięsnych. Kasza manna Kasza manna, zwana również manną pszenną, to kasza o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Jest często wykorzystywana do przygotowania słodkich potraw, takich jak puddingi, kluski czy ciasta. Może być również dodatkiem do zup lub sosów. Kasza manna jest łatwostrawna i bogata w węglowodany, dlatego warto ją uwzględnić w diecie dzieci i osób aktywnych fizycznie
Żyję by jeśćłyżka posiekanych listków rozmarynu lub tymianku (można użyć suszonych ziół) 1 łyżka oleju roślinnego Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Dodatki: Żurawina ze słoika Puree ziemniaczane, kluski śląskie lub kopytka gotowana fasolka szparagowa świeże zioła do dekoracji PRZYGOTOWANIE Marynowanie polędwicy: Na początek, polędwicę wieprzową natrzyj solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz posiekanymi listkami rozmarynu(...)lekko się zredukuje i zgęstnieje. Podawanie: Polędwicę pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Ułóż mięso na talerzu, polej sosem żurawinowym. Obok umieść dodatki – puree ziemniaczane, kluski śląskie lub kopytka. Całość posyp świeżo posiekaną natką pietruszki. Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym to danie, które zasługuje na szczególne miejsce na każdym stole. Oferuje ono nie tylko niezapomniane doznania
Moja Książka Kucharskaposiekaną drobno, sparzoną cebulą, dodatkiem listka laurowego (bobkowego) i pieprzu. Zaprawić mąką lub śmietaną. Jeść z wyłożonymi na miski, kartoflami, ugotowanymi w całości lub z ugotowanymi w zupie kluskami "skubanymi", "rwanymi" z mąki żytniej czy kluskami kartoflanymi. Dla odmiany smaku do kwasu kapuścianego można dodać ugotowane, pokrojone w plastry czerwone buraki ćwikłowe. Na Kaszubach gotowano kapuściankę
Kulinarne przemysleniasuszonych grzybach i suszonych śliwkach jest jednym z takich dań. Połączenie tych dwóch smaków jest równie charakterystyczne dla tych okolic, co zagęszczenie całości zasmażką z cebulą. Wyjątkowe są również kluski, z którymi podawana jest zupa. Haluszki to małe podłużne ziemniaczane kluski, które doskonale komponują się z grzybowo-śliwkowym smakiem zupy. Można przygotować je na przykład według
Trzeci talerzMąka to bez wątpienia jeden z podstawowych produktów w każdej kuchni. Bez niej niepowstanie żadne ciasto, makaron, kluski czy naleśniki. Z drugiej strony mąka może być różna. Nie każda sprawdzi się równie dobrze do każdego celu. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem lub pieczeniem, poniższy tekst powinien Cię zainteresować. Omówimy w nim podstawowe typy mąki, co mamy(...)móc bez obaw przygotować niemalże każde danie lub ciasto. Najczęściej jednak spotkamy w naszych kuchniach mąkę pszenną, która jest najbardziej uniwersalna i używana do wielu zastosowań, takich jak kluski, pierogi, naleśniki, ciasta, bułki, chleb. Mąka pszenna ma wiele typów np. 450, 500, 550, 650, 750, 2000, które różnią się stopniem przemiału i zawartością substancji mineralnych. Oprócz mąki pszennej
Marcepanowa kuchniaDawno nie było u mnie żeberek a że naszła ochota to nadrabiam zaległości. Żeberka troszkę w klimacie świątecznym bo duszone z suszonymi grzybami. Można podać z ziemniakami, kluskami lub ulubioną kaszą. składniki : 1 kg żeberek wieprzowych 1 duża cebula 25 g suszonych grzybów 2 listki laurowe sól, pieprz ok 1,5 l wody 3-4 łyżki mąki(...)dolać wody, ponownie doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Do sosu ponownie włożyć żeberka. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie klasyka czyli kluski śląskie i buraczki z papryką i cebulą
Monia miesza i gotuje