nasze danie i zamykamy pokrywę ustawiamy czas i sobie idziemy robić co innego. Tak, tak tu nie musisz nic mieszać, przekładać .. ewentualnie na końcu możesz coś dodać jak kluski, podgotowany makaron. Ważne w wolnowarze są tryby działania. Ja mam prosty wolnowar, nie lubię za dużo techniki w urządzeniach w których jej nie musimy mieć :) W wolnowarze są trzy(...)kilku dni zrobiłam : przepyszne ziemniaki z serkiem ( o ten przepis prosiliście w głosowaniu na Instagramie ) bułki z kulkami mięsnymi karczek przekładany słoniną i papryką chili con carne ale z kluskami wywar mięsny ( te przepisy też niedługo pojawią się na blogu, jak i kolejne z użyciem wolnowaru ) Rany tyle gotujesz .. ile ty za to zapłacisz. Takie pytanie na pewno
Kuchnia na wzgórzuprzyjemnego kremowego smaku. Trzeba sobie powiedzieć jasno, że pierogi leniwe z batatem i pesto z jarmużu to danie dość wymagające dla tych, co w przeszłości ulepili już kilka klusek śląskich i utoczyli jakieś gniocchi. Rzecz w tym, że praca z ciastem z batata z dodatkiem sera wymaga jakich takich umiejętności. Ciasto jest luźne, rzadkie, ponieważ batat(...)zwartego miąższu jak ziemniak. Ciasto nie zawiera glutenu, który spajałby całość. Aż się prosi, żeby dosypać do niego mąki ziemniaczanej i je zagęścić. Nie rób tego, ponieważ kluski zrobią się gumowe jak pociski do policyjnej broni gładkolufowej. Dodawaj mąkę ziemniaczaną dopiero na etapie robienia wałeczków. My robimy to tak, że podsypujemy blat, wykładamy na niego kawałek ciasta
Niedzielny kucharzwyniku odgrzewania. Wręcz przeciwnie, z czasem jest on jeszcze głębszy. Potrzebujemy naprawdę niewielu przypraw, aby podkreślić smak tego mięsa i w rezultacie stworzyć pyszny obiad. Do wszelkiego rodzaju klusek, kluseczek i PAMPUCHÓW sprawdzi się idealnie i zaspokoi niejedno podniebienie. Składniki 500 g dobrej jakości wołowiny (zrazowe, pręga lub antrykot – w zależności od upodobań) łyżka mąki pszennej cebula(...)razie potrzeby pieprzem. Mięso z powrotem wrzucamy do garnka i dusimy jeszcze przez 15 minut razem na bardzo małym ogniu. Gulasz wołowy gotowy. Podajemy tak, jak lubimy, z kluskami, kopytkami, kaszą czy też pampuchami . Smacznego! Artykuł Prosty gulasz wołowy pochodzi z serwisu Analiza Smaku
Analiza SmakuPrzepis na pyszne, tradycyjne kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków. Kolejny pomysł na szybkie i łatwe danie obiadowe. Składniki: mleko ziemniaki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Trzemy ziemniaki na tarce, odciskamy sok przez ściereczkę. Do masy dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, wyrabiamy, lepimy kuleczki, gotujemy w osolonej wodzie aż będą półmiękkie. Odlewamy pół wody, dolewamy mleko i zagotowujemy. Autor przepisu(...)Małgorzata Walczak Artykuł Kluski ziemniaczane na mleku pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyZapraszam po przepis na super pyszne i wyjątkowo proste do zrobienia szare kluski . Można je podać na kilka sprawdzonych sposobów i w każdej wersji smakują rewelacyjnie. - tylko kilka tanich składników - bez potrzeby formowania klusek - do podania z wersji z mięsem lub z serem
AniaGotuje.plwołowiny Kruche i soczyste zraziki, wypełnione pysznym serowo-pieczarkowym farszem i duszone w delikatnym, ciemnym sosie pieczeniowym, to pomysł na obiad idealny. Takie roladki najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i oczywiście z dodatkiem ulubionej surówki. Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 2 jajka pół szklanki bułki tartej 1 cebula 0,5 kg pieczarek(...)rozrobioną w niewielkiej ilości wody, ponownie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje *** *** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w powstałym sosie *** *** Roladki najlepiej smakują z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, z dodatkiem surówki *** *** SMACZNEGO *** Artykuł Faszerowane roladki z mielonej wołowiny pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytembyła wpływami polskimi, słowackimi i węgierskimi. Z tego też powodu wiele takich samych lub podobnych dań występuje w kuchniach tych krajów, choć regionalnie noszącą inne nazwy. Haluszkami Łemkowie nazywali kluski, głównie te, przyrządzone z mąki pszennej i z ziemniaków. Haluszky - paluszky to kluseczki z mąki pszennej i ugotowanych ziemniaków z dodatkiem jajka i soli. Podawano je z roztopionym(...)każdej części formujemy wałek o grubości 2-3 cm. Każdy wałek lekko rozpłaszczamy ręką i odkrawamy kluseczki szerokości palca. Gotujemy je na wolnym ogniu w posolonym wrzątku. Po wypłynięciu klusków do wierzchu gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Odcedzone kluseczki polewamy roztopionym masłem i posypujemy białym serem. Podajemy gorące. Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka
Trzeci talerzDrożdżówki z makiem należą do moich ulubionych wypieków, więc postanowiłam taki dodatek wykorzystać także w drożdżowych kluskach na parze. Domowa masa makowo-pomarańczowa sama w sobie jest przepyszna, a zamknięta w delikatnym i puszystym cieście to coś wspaniałego. Gotowe pampuchy podałam z kwaśną śmietaną i powidłami korzennymi. Polecam :) 10-12 sztuk 2 szklanki mąki pszennej (używam szklanek(...)około 30 minut). Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki, które nadziewamy masą makowo-pomarańczową. Każdą serię gotujemy na parze 10 minut. Podajemy np. z powidłami śliwkowymi i śmietaną. Smacznego :) Artykuł Kluski na parze z nadzieniem makowo-pomarańczowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogjednorodną masę, nie może lepić się do rąk. Ciasto dzielimy na trzy części. Blat oprószamy mąką. Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 2 cm i wycinamy kluski o długości do 2 cm. Można w rękach tak kształtować gnocchi żeby miały kształt dużej fasoli. Potem, widelcem, lekko zrobić wgłębienie z jednej strony lub obu. Surowe jeszcze gnocchi(...)przekładamy na posypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na jakieś 15 min. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię. W międzyczasie, w garnku lekko podgrzewamy jogurt, dodajemy ser kozi, natkę, sól, dokładnie mieszamy. Gnocchi polewamy sosem, posypujemy jeszcze trochę natką i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu (u mnie kolorowy), można
Kardamonovyjednorodną masę, nie może lepić się do rąk. Ciasto dzielimy na trzy części. Blat oprószamy mąką. Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 2 cm i wycinamy kluski o długości do 2 cm. Można w rękach tak kształtować gnocchi żeby miały kształt dużej fasoli. Potem, widelcem, lekko zrobić wgłębienie z jednej strony lub obu. Surowe jeszcze gnocchi(...)przekładamy na posypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na jakieś 15 min. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Szynkę parmeńską kroimy w mniejsze kawałki i chwilę smażymy. Dorzucamy do tego gnocchi, doprawiamy solą, rumienimy. Przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem i świeżo
KardamonovyParę lat temu miałam okazję spróbować rosołu z kluskami z kaszy manny. To były kluski kładzione. Były mega. Ostatnio odtworzyłam je, ale coś poszło nie tak, więc zaczęłam czytać o nich w internetach. I natknęłam się na przepisy z kostkami z kaszy manny. Wczoraj je zrobiłam. To świetna alternatywa dla ziemniaków, makaronów i ryżów. Fajna odmiana
Kardamonovyklasycznych przepisów, porównując je jednocześnie z moimi. I okazało się, że kopytka, które normalnie robię, można uzupełnić jeszcze o mąkę ziemniaczaną. Biorąc pod uwagę fakt, jak fajną konsystencję mają kluski śląskie, postanowiłam to sprawdzić. Kopytka wyszły chyba lepsze, niż moje poprzednie. Są bardziej sprężyste. Zajrzałam także do książki kucharskiej mojej ulubionej Hani i okazało się, że ona również(...)być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę w kluski. Z ciasta formujemy długi wałek, który lekko spłaszczamy nożem i odcinamy średniej wielkości kopytka. Wrzucamy je do gotującej wody i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię
Kardamonovypoczątku miałam w planie zrobić go do placków z kiszonej kapusty, ale jak sobie uzmysłowiłam, ile potrawa będzie miała kalorii i jak bardzo będzie ciężka, zrezygnowałam. Skończyło się na kluskach śląskich. I burakach. Wyszedł z tego bardzo fajny, bezmięsny obiad. W ogóle przepis na tytułowy sos jest nieco inny niż ten klasyczny, z kremówką. Chciałam zużyć do niego(...)wiecie. Jeżeli nie chcecie się bawić w żadne zasmażki, zapraszam do mnie na bloga po przepis na pieczarki w śmietanie . Tego typu sosy świetnie sprawdzają się do różnego rodzaju klusek. Idealnie uzupełniają placki i inne kotlety – te wegetariańskie i te mięsne. Ja jednak naprawdę wymiękłam, kiedy uzmysłowiłam sobie, że będę je jadła ze smażonymi plackami z kapusty
Kardamonovymąki blat, niż pakować więcej mąki w samo ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Blat oprószamy mąką. Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 2 cm i wycinamy kluski o grubości do 2 cm. Można w rękach tak kształtować gnocchi, żeby miały kształt dużej fasoli. Potem, widelcem, lekko zrobić wgłębienie z jednej strony lub obu. Surowe jeszcze(...)gnocchi przekładamy na posypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na jakieś 15 min. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gnocchi mieszamy z tapenadą, posypujemy serem. Artykuł Gnocchi z tapenadą pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyKluski śląskie z pieczoną łopatką wieprzową i sałatką z pomidorów i ogórków z zieloną cebulką. Składniki oraz sposób przygotowania: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Wsypać mąkę kartoflaną i wymieszać. Formować kulki lekko przygniatając i w środku zrobić dziurkę. Wrzucać partiami do gotującej się wody. Gotować od wypłynięcia 3 min. Łopatkę przesmażyłam z cebulką(...)doprawiłam solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką mieloną i przyprawą do mięsa. Podlewałam co jakiś czas wodą i gotowałam do miękkości. Na koniec zrobiłam zaklepkę. Autor przepisu: Kasia Oczadły Artykuł Kluski śląskie pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy