kluski - 6146 przepisów (strona:107/410)

Kluski leniwe z ziemniakami 181

Kluski leniwe robiłam już z samego sera a dzisiaj wypróbowałam inny przepis z ziemniakami. Proste w przygotowaniu , dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu. Doskonale smakują od razu ugotowane(...)również odgrzewane podpieczone na patelni, mniam: Składniki 500 g białego sera 4-5 ziemniaków, utłuczonych 3-4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 … Czytaj dalej Kluski leniwe z ziemniakami

gotuj ze mną
Lubelskie parowańce 141

Kluski można nadziewać tym co mamy, dżem, świeże owoce czy jak w tym przepisie serek Zaczynają pojawiać się truskawki ,więc możemy razem z serkiem dać truskawkę. Moje kluski tak jak w oryginalnym przepisie z gazety z lat 90. Polecam są pyszne na ciepło i zimno: Składniki 500 … Czytaj dalej Lubelskie parowańce

gotuj ze mną
Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem 180

Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem to pyszny pomysł na prosty i bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Wystarczy(...)tylko kilka składników i mniej niż 30 minut na ich przygotowanie. Dodatek zmieszanej z cukrem śmietany i truskawkowego musu doskonale się z nimi komponuje – zresztą sprawdźcie sami! :) Artykuł Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Gulasz wieprzowy z piwem wrzosowym 208

smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, odkryć i chwilę pogotować, aż zgęstnieje.  Podawać z pure ziemniaczanym lub kluskami z dziurką, kopytkami czy kluskami łyżką kładzionymi. Jako dodatek można podać kiszone ogórki, które świetnie komponują się z tym daniem. Dzięki temu powstanie danie kuchni fusion - mieszanka kuchni szkockiej i polskiej ;)  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Galaretkowiec na mleku (ciasto na zimno) 145

jest wspomnienie mojego dzieciństwa, podejrzewam, że nie tylko mojego. Beztroskie lata kojarzą mi się właśnie z galaretkowcem na mleku, lanymi kluskami czy mamałygą (o mamałydze i kluskach już kiedyś pisałam) Banalne i tanie w wykonaniu ciasto a bardzo smaczne i lekkie. Składniki: * 500 ml mleka * 3 galaretki o różnych smakach i kolorach * 3 łyżki cukru

Pieprzyć z Fantazją
Potrawka z kurczaka z marchewką i cebulą z kluskami śląskimi 291

często podstawa mojego tygodniowego menu w domu. Tym razem postawiłam na sos mięsny oraz śląskie kluski. Tak powstała: Potrawka z kurczaka z marchewką i cebulą z kluskami śląskimi. Składniki: sos mięsno-warzywny: - 1 płat z kurczaka - pół cebuli białej - 2 średnie marchewki - suszona natka pietruszki - suszony lubczyk - ziele angielskie - liście laurowe - pieprz

Kuchnia co dnia
Restaurant Week - Quale 171

kluska z chorizo i wędzonym twarogiem Choć wybrałam menu rybne, to miałam okazję spróbować dania, dzięki uprzejmości Dominika. Schab mięciutki i soczysty, rozpływał się w ustach, a kluska z wędzonego twarogu była wspaniała! Lekko chrupiąca, z rozpływającym się środkiem - takie zaskoczenia lubię! Nie zdecydowałam się na to danie ze względu na dodatek sosu grzybowego, ale niepotrzebnie

Cooking Monster
Ostry sos pomidorowy z cukinią 166

aromatyczny sos na bazie pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku, suszonych pomidorów i cukinii podaję najczęściej do wszelakich makaronów, ryżu lub klusek ziemniaczanych. Istnieje wersja sosu także z dodatkiem: łyżeczki chrzanu tartego parmezanu kukurydzy lub zielonego groszku chorizo, kiełbasy lub parówek kawałków kurczaka świeżych słodkich pomidorów lub papryki Sos pomidorowy z cukinią SKŁADNIKI: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula(...)minutach wyłączam gaz, sos jest gotowy. U mnie sos jest ostry, za sprawą chili z pestkami, pieprzu i ostrej mielonej papryce. Podaję go do makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków lub klusek

Zasmakuj Kuchni
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 171

Kopytka to popularne danie kuchni polskiej. Są to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem(...)każdego plastra formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i na wrzątek wrzucamy porcjami przygotowane kluski. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą. Podgrzewamy na małym ogniu, aż bułka lekko się zarumieni, cały czas mieszając, by się

Kuchnia MagdaLeny
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 171

Kopytka to popularne danie kuchni polskiej. Są to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem(...)każdego plastra formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i na wrzątek wrzucamy porcjami przygotowane kluski. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą. Podgrzewamy na małym ogniu, aż bułka lekko się zarumieni, cały czas mieszając, by się

Kuchnia MagdaLeny
Kopytka – przepis 205

Przepis na tradycyjne, polskie kluski ziemniaczane kopytka. Kopytka możemy zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z obiadu, ale pyszne wychodzą z ziemniaków wcześniej upieczonych. Kopytka pyszne są solo albo podane w sosie pieczarkowym. PRZEPIS NA KOPYTKA Składniki na kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności(...)Rękami oprószonymi mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm i kroimy je na plastry o szerokości 2 cm. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kopytka i gotujemy je w partiach. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną na powierzchnię wody. Artykuł Kopytka – przepis pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Domowy makaron z serem, czyli wiejski przepis na słono 194

których chętnie wracamy, zwłaszcza po latach. Jednym z nich jest makaron z serem, często podawany na stołówce w szkole czy u babci w wakacje. Ile domów, tyle wariantów klusek z twarogiem, zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. U mnie w domu jadało się je na słono i właśnie taki przepis znajdziecie poniżej. Lubicie makarony? W takim razie

A to pestka
5 najdziwniejszych norweskich potraw 169

zaciekawiły z kolei Komle / Kumle/ Raspeballer. Nie należą do dziwnych potraw! Wręcz przeciwnie, kojarzą mi się z naszymi kluskami śląskimi! Są to norweskie pyzy, lub inaczej mówiąc kluski ziemniaczane z mięsnymi skwarkami. Więcej na ten temat przeczytacie u Patrycji! – Gotujemy po norwesku – Komle Ciekawostki o Norwegii, czyli co nas totalnie zaskoczyło! Jak znaleźć pracę

Czynniki pierwsze

Proponowane wyszukiwania