kluski - 6146 przepisów (strona:112/410)

KACZKA W POMARAŃCZACH 185

wiele razy o nim słyszałam. Gdyby nie znajomi, pewnie nadal nie poznalibyśmy jej smaku. A kaczka w pomarańczach jest wprost genialna, to idealna kompozycja smaków. Do tego domowe kluski śląskie i pyszny obiad gotowy. Polecam, bo warto. U nas na osobę przygotowywałam po jednej piersi, były dość spore. Składniki: - 4-6 piersi z kaczki - 1 szklanka dobrego soku(...)zawartość patelni przelewamy do wysokiego naczynia i blendujemy na dość gładką masę, doprawiamy do smaku i podajemy nasz sos pomarańczowy razem z kaczką i ulubionymi dodatkami, u nas domowe kluski śląskie i buraczki . Smacznego

Smaczne Zdrowe
Prosty gulasz wieprzowy 241

domu. Taki gulasz możecie podawać z bardzo różnymi dodatkami. Świetnie będzie komponował się z kaszami, zarówno gryczaną jak i jęczmienną, będzie pasował także do ziemniaków, kopytek czy klusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej – będzie najlepszy. Schab na gulasz będzie zbyt suchy, chyba, że kawałki(...)Dusimy około godzinę pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie, a sos własny zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4 Podajemy z kaszą, ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi.   Artykuł Prosty gulasz wieprzowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Aksamitne kopytka z podane z twarogiem i smażoną cebulką 172

sztuki przekroić na pół i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oleju. Ostudzić. Nastawić duża ilość wody do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej (ok. 2-3 łyżki), wlać pół szklanki wody i dusić(...)podzielić na ok. 6 kawałków. Każdą porcję cienko wałkować w palcach na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch zmniejszyć ogień gotować około 2-3 minuty. Gotować w 2-3 partiach. Odcedzone kopytka podawać z pokruszonym twarogiem, smażoną cebulką

Czerwień i błękit
Gnocchi ziemniaczane 134

rodzaj włoskich klusek. Istnieje bardzo dużo regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera czy mąki gryczanej. Gnocchi jest bardzo podobne do klasycznych polskich klusek. Możemy je podawać z rozmaitymi sosami, pesto, warzywami lub serami. Są bardzo sytym daniem. Składniki: 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach Sposób przygotowania

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kluski Z Farszem Pieczarkowym 138

Bardzo lubię takie kluski, bo są bez mięsa, łatwo je zrobić a okraszone cebulką smakują wyśmienicie :) Składniki na około 8-9 sztuk:  Ciasto: około 400 g ugotowanych i wystudzonych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków (mogą być wczorajsze) 1 małe jajko około 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: 250 g pieczarek 1/2 główki cebuli 1/2 ząbka czosnku 2 czubate(...)gruby wałek który dzielimy na 8-9 części. Każdy kawałek rozpłaszczamy formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 5. Gotowe kluski  gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Podajemy okraszone cebulką ;) Smacznego

Gotowanie...to proste !
Kluski śląskie z pasternaku 104

widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} To kolejny produkt, który próbujemy. Kluski wyszły rewelacyjne <3 Składniki 500 g pasternaku 200 g mąki ziemniaczanej cukier sól       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pasternak obieramy, kroimy(...)gotujemy ze szczyptą cukru i soli, do miękkości. Następnie odcedzamy, studzimy i mielimy na maszynce o średnich oczkach. Do pasternaku dodajemy mąkę, szybko zagniatamy na gładko i formujemy kluski. Na środku robimy wkląsk. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Gulasz/sos myśliwski 263

rozgrzewający i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z kiełbaską, kiszonym ogórkiem i grzybkami. Idealnie smakuje podany z pyzami lub ziemniaczanymi placuszkami. Pasuje także do ziemniaczków, kaszy i wszelkiego rodzaju klusek, a więc jest w czym wybierać. Polecam!   Składniki: 350 g wieprzowiny (użyłam łopatki) 2 kiełbasy np. śląskie 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)około 10 minut, w razie potrzeby podlewamy trochę wodą *** *** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki si połączyły *** *** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami, plackami ziemniaczanymi lub kaszą *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Strogonow Artykuł Gulasz/sos myśliwski pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kruche ciasteczka z dżemem 157

Niezwykłe zwykłe kruche ciastka z dodatkiem dżemu. Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu. Kształtem przypominają kluski śląskie a w "dołeczkach" wypełnione są dżemem. Szybko się robi i szybko znikają. składniki: 450 g mąki pszennej 250 miękkiego masła 2 jajka 150 g cukru szczypta soli ulubiony dżem, u mnie truskawkowy Łowicz Do miski wsypać mąkę. Dodać sól oraz cukier(...)schłodzenia. Potem z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego ok 20-22 g. W każdej kulce zrobić wgłębienie, palcem lub zaokrąglonym trzonkiem drewnianej łyżki. Ciasteczka mają kształtem przypominać kluski śląskie. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Wgłębienia w ciastkach wypełnić dżemem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasteczka lekko się zarumienią

Monia miesza i gotuje
Makiełki, czyli wigilijne kluski z makiem 239

moim rodzinnym domu nie jadło się klusek z makiem. Postanowiłam jednak, że w tym roku przygotuję je, bo przecież to jest jedna z tradycyjnych, bożonarodzeniowych potraw. Podobna jest do kutii, czyli pszenicy z bakaliami i makiem. W przypadku makiełek, pszenicę zastępuje makaron. Przepisów na makiełki jest tyle, ile przepisów na masę makowa. To własnie ona nadaje charakter temu(...)szczelnie zamkniętym naczyniu. Ugotować makaron i wymieszać go z dowolną ilością masy makowej. Podawać na zimno lub na gorąco. Czy w Waszych domach jada się makiełki? A może kluski z makiem lub makówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kluski śląskie 182

wyrobionego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i palcem zrób wgłębienie kluski wrzucaj do wrzącej, osolonej wody, mieszaj żeby nie przykleiły się do dna gdy kluski wypłyną na wierzch gotuj około 2 minut Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pierogi leniwe 155

starannie, na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę, zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajcie mąki, ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy wałek i kroimy kluski – powinny byś skośne, ale ja pokroiłam je „na prosto”, gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Tarcioki 138

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Tarcioki pochodzą z kuchni góralskiej. Znane są też pod nazwą kluski scykane. My nazywamy je góralskimi żelusiami ;) Wybornie smakują z boczkiem, cebulą i zsiadłym mlekiem <3 Składniki 500 g ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 300 g boczku wędzonego 2 cebule(...)Dodajemy mąkę, sól, dokładnie wyrabiamy (jeśli masa jest za sucha, dolewamy trochę płynu z odciśniętych ziemniaków). Łyżką nabieramy małe porcje masy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich (klusek) miękkości. Podajemy ze smażonym boczkiem (kostka) z cebulą (posiekaną). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami 159

tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania 500 g mięsa na gulasz z szynki 3 średnie cebule 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 ogórki

Zasmakuj Kuchni
Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 209

łyżki mąki 100 ml śmietany kwaśnej 18% ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu 2 łyżki soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki Instructions Zaczynamy od ciasta na kluski: w misce umieścić oba rodzaje mąk, proszek i sól - wymieszać. Masło rozpuścić. Do mąki dodać jogurt, masło i posiekany szczypiorek - łyżką wymieszać i potem wyrobić ręką (lub łyżką) na gładkie(...)ziarna pieprzu i listki laurowe. Wywar gotować ok 40 minut. W tym czasie pokroić resztę marchewek i selera naciowego w kosteczkę, Por w półplasterki, czosnek posiekać. Z ciasta na kluski uformować małe kuleczki ( trochę mniejsze niż orzech włoski) - odstawić do lodówki. W drugim garnku rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone warzywa, smażyć ok 10-15 minut aż się zarumienią

Cooking for Emily
Kopytka w sosie pieczarkowym 141

mielimy przez maszynkę, dodajemy mąkę i wbijamy jajko (mąki ziemniaki mogą zabrać mniej lub więcej, sami ocenicie ile jej dodać podczas wyrabiania).  2. Wyrabiamy masę na kluski. Stolnicę podsypujemy mąką, urywamy po kawałku masy ziemniaczanej i toczymy z niej(...)podłużne walce. Spłaszczamy nożem i tniemy małe zgrabne kopytka. Odkładamy na posypaną mąką stolnicę.  3. W dużym rondlu gotujemy wodę z łyżką soli i 3-4 łyżkami oliwy. Kluski w miarę sprawnie wrzucamy do wrzątku, (najlepiej wszystkie), czekamy aż wypłyną i łyżką cedzakową wyjmujemy na durszlak. 4. Na dużej patelni lub w rondlu smażymy na złoty kolor

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania