kluski - 6146 przepisów (strona:114/410)

Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 144

staraliście się robić coś wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy

Kryzysowa Książka Kucharska
Kluski leniwe 178

Proste i błyskawiczny obiad na słodko, czyli kluski leniwe ze zrumienioną na maśle bułką i cukrem. Składniki: 500 g białego sera szklanka mąki 2 jajka sól do podania: zrumieniona na maśle bułka tarta i cukier Ser przecisnąć przez praskę. Dodać do niego jajka, mąkę, szczyptę soli oraz ewentualnie łyżeczkę cukru waniliowego.. Zagnieść ciasto(...)jednolitą masę. W razie potrzeby, jeżeli za bardzo się lepi, dodać odrobinę mąki. Z ciasta uformować dwa wałki, lekko je spłaszczyć i pokroić ukośnie na paski. Tak przygotowane kluski wrzucać do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu gotować jeszcze około minutę. Bułkę tartą zrumienić na maśle. Ugotowane leniwe wyłożyć na talerze, polać zrumienioną bułką i posypać cukrem

wyzwania kuchenne
Kluski z makiem 166

zabraknąć szczęścia w przyszłym roku. W świątecznych potrawach najczęściej pojawia się postaci słodkiego makowca albo w kutii, w niektórych regionach zwanej po prostu kluskami z makiem. KLUSKI Z MAKIEM (kutia) Składniki: makaron (najlepiej mały w formie zacierki, ja użyłam kokardek) 250 g maku 750 ml mleka 150 g miodu 50 g posiekanych orzechów 50 g rodzynek

Bon appetit mon amie
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 274

możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp. 10. Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi

Tradycyjna Kuchnia
Kluski śląskie 165

trafiłam na kluski śląskie, których dawno nie jadłam, a że chciałam zrobić też mięso w sosie własnym duet ten spasował do siebie jak ulał :) Składniki na kluski śląskie (3 - 4 porcje): ziemniaki 1 część (ja użyłam 1 kg) mąka ziemniaczana 1/4 części jajko sól Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie dokładnie ugnieść. Poczekać

Karola gotuje
Szybkie leniwe kluski 539

Przepis na te kluseczki pochodzi z książki "Mamuszka". Leniwe przygotowane w taki sposób są lekkie i bardzo smaczne a przede wszystkim bardzo łatwo się je robi!!! Szybkie leniwe kluski 150 g tłustego białego sera 1 jajko 50 g mąki, plus do podsypania 10 g masła i łyżka syropu klonowego sól W misce rozgniatamy ser z jajkiem, dokładnie łączymy(...)solimy sporą szczyptą soli. Na mocno omączonej stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczek i tniemy go ostrym nożem na 25 kluseczków. Zagotowujemy w garnku wodę z solą. Wrzucamy sukcesywnie kluski. Kiedy wypłynął czekamy minutę i wyjmujemy leniwe na talerz. Póki jeszcze ciepłe mieszamy z masłem i syropem klonowym. Rewelacyjnie smakują po odsmażeniu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z kapustą i grzybami 216

dodaję jajko i wyrabiam na gładkie ciasto.  W wersji dla osób wyrabiających ręcznie: mąkę wsypuję do miski wlewam wodę i mieszam łyżką czy nożem, gdy pojawią się kluski dodaję jajko przez chwile jeszcze mieszam łyżką po czym przekładam na stolnicę/blat i wyrabiam aż uzyskam gładkie jednolite ciasto.  Ostawiam na ok 10-15 minut

Kuchnia Viki
Zupa brukselkowa z lanymi kluskami bazyliowymi 184

drzewach spore. Zakwitły już przebiśniegi choć im śnieg nie przeszkadza szczególnie. Na obiad dziś była szybka zupa brukselkowa z aromatycznymi lanymi kluskami. Zupa brukselkowa z lanymi kluskami bazyliowymi 30 dag brukselki 1 i 1/2 litra bulionu 1 jajo 1 łyżka mąki pszennej (około) 1 łyżeczka bazylii sól i pieprz biały do smaku szczypta kurkumy Obierz brukselkę

Gotuj Sam!
Tajlandia od kuchni 208

najczęściej na ulicach można spotkać kokosowe z wiórkami kokosowymi w środku, ale widziałam tez warianty dyniowe, sezamowe, a nawet…fasolowe. Bardzo smaczne jest również coś na kształt naszych klusek parowych z różnymi nadzieniami- vanilla custard, czarny sezam (słodkie), fasolowe, mięsne (słone). Ach! I jeszcze naleśniki roti-ciasto w ogóle niepodobne do naszego, ociekające tłuszczem. W środku zazwyczaj(...)liściach palmowych Placuszek kokosowy na ciepło (i woda kokosowa do picia) Lody podawane w łupinach kokosa Naleśnik roti z babanem w środku, na zewnątrz posmarowany masłem orzechowym Kluska parowa z nadzieniem vanila custard Tajskie lody Pisząc o jedzeniu w Tajlandii nie mogę nie wspomnieć o tajskich owocach. Pyszne, soczyste, słodkie… Nigdy nie jadłam tak słodkich ananasów, tak soczystego

Zawsze głodna!
Udka w sosie własnym 187

Miękka skórka, soczyste i aromatyczne mięso z kurczaka. Proste i szybkie do przygotowania. Takie udka najlepiej smakują podane z ziemniakami lub kluskami (swoje udka podałam z buraczanymi kluskami śląskimi ). Zachęcam do przygotowania :) Składniki na porcję dla 4 osób: 4 duże udka z kurczaka woda do przykrycia mięsa (około 2 szklanki) 1 średniej wielkości cebula 2 liście

Ugotować
Migdałowe parowańce z makiem 203

Kluski na parze to mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 3 żółtka 20 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl mleka szczypta soli 1 łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego(...)każde nakładamy jedną łyżeczkę przestudzonej masy makowej. Zlepiamy ciasto w zgrabne kuleczki tak, aby mak nie wypadł. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ponownie wyrosną. 7. Kluski parujemy w garnku z nakładką lub parowarze około 7 minut. 8. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy pozostały mak. 9. Parowańce możemy podawał na dwa sposoby. Układamy kilka

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Schab w sosie śliwkowym 323

Schab w sosie śliwkowym to specjalność mojej mamy i pewniak na naszym rodzinnym stole. Każdy go lubi! Mama podaje go z kopytkami, kluskami śląskimi lub kaszą gryczaną, do tego kiszony ogórek (wiadomo - mojej mamy najlepszy!) i obiad gotowy. Wiecie dlaczego jeszcze tak lubimy to danie? Bo jest idealne na wszelkiego rodzaju święta. Można je zrobić dzień(...)wymieszać bardzo dokładnie z płaską łyżką mąki. Dodać płyn do sosu cały czas mieszając. Gotować wszystko razem jeszcze przez 3-4 minuty. Podawać z pęczakiem, kaszą gryczaną, kopytkami lub kluskami śląskimi

Kulinarne Inspiracje
Jaglane kluski z jabłkiem i cynamonem 211

Wczoraj zrobiłam sobie mały powrót do smaków dzieciństwa ... tak powstały kładzione kluski w nieco "uzdrowionej", bezglutenowej wersji -  z kaszy jaglanej i mąki kukurydzianej. Ciasto z początku może się trochę rozpadać, ale przy odpowiedniej ilości mąki nie musicie się o to martwić.  Świetnie smakują w towarzystwie twarożku posypane cynamonem i rodzynkami lub tradycyjnie -  z masełkiem(...)kaszę mieszamy w misce z jajkiem, startym jabłkiem, proszkiem budyniowym i cukrem (do smaku). Dosypujemy kilka łyżek mąki, tak aby ciasto było dość zwarte, ale nie klejące. Teraz gotujemy kluski. Ja nabierałam porcje zwilżoną w wodzie łyżką i kładłam bezpośrednio na wrzątek. Gotowałam przez ok. 2-3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.  Odcedziłam, poczekałam aż nieco ostygną

Kuchnia Ellie
Kluski ziemniaczane z gulaszem i kapustą 127

miało być osobno w tygodniu, połączyliśmy i...Sami sprawdźcie :P Dokładek nie przewidujemy ;) Składniki Kluski: 600 g ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej Gulasz: 400 g karkówki wieprzowej 1 łyżka smalcu 1 cebula 1 pełna łyżka mąki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz (do smaku) Kapusta(...)smażymy 2-3 min. Do zasmażki wlewamy trochę płynu z duszenia kapusty,   mieszamy i dodajemy do całości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem. Do gulaszu dodajemy kluski, mieszamy. Podajemy z kapustą. Posypujemy posiekanym koperkiem i świeżym tymiankiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Gęsie udka w sosie z warzywami 178

minut, by skórka stała się chrupiąca. Dodatek chleba ma zadanie zagęścić sos, ale nie dodawałam gęsie uda podałam z gryczanymi kluskami śląskimi. W tradycyjnym przepisie na kluski śląskie połowę mąki ziemniaczanej zastąpiłam mąką gryczaną. Przepis podstawowy znajdziesz tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!