Wspaniale komponują się do dań z klusek, kopytek, makaronów, kasz. Najczęściej różne kompozycje warzyw duszonych z chili podaję z kopytkami, tymi świeżo wyjętymi z wody lub chrupiącymi przesmażonymi na maśle z lubczykiem i koprem. Cukinia duszona z chili, cebulą i czosnkiem to proste połączenie, które z dodatkiem kilku ziół i odpowiednich ulubionych przypraw staje(...)czosnek i cebulę. Dodaję pokrojoną w talarki chili. Cukinię kroje w niezbyt dużą kostkę, dodaję do warzyw na patelni, przyprawiam, duszę pod przykryciem do miękkości. Podaję z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, polewam placki ziemniaczane. W zależności ile potrzebuję dodaję odpowiednią ilość warzyw, cebuli i chili. Smacznego
Zasmakuj KuchniDzisiaj pomysł na najprostszy i bardzo smaczny gulasz z indyka w sosie własnym podany z kluskami twarogowymi i fasolką szparagową wraz z dodatkiem podrumienionej bułki tartej. Poniższy gulasz przygotowałam w szybkowarze, dzięki któremu danie było gotowe w ciągu 30-35 minut! Poniższy gulasz jest świetny w smaku, a mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Taki gulasz możecie(...)ewentualnie doprawić. Na sam koniec zagęścić mąką rozpuszczoną w zimnej wodzie (1 łyżka mąki i 1/3 szklanki wody) i całość ponownie zagotować. Danie podawać z kaszą, ziemniakami lub kluskami
UgotowaćPomysł na wykwintny obiad dla dwojga - pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym wraz z dodatkiem miodu oraz octu balsamicznego i domowymi kluskami francuskimi kładzionymi . Danie bardzo smaczne...ale niestety dosyć czasochłonne w przygotowaniu. Pierś z kaczki najlepiej przyprawić dzień wcześniej lub z samego rana w dniu pieczenia, ponieważ musi się zamarynować. Składniki na 2 porcje(...)miarę gęsty). Upieczoną pierś wyjąć z naczynia i przełożyć ją na deskę lub talerz (na kilka minut). Następnie pokroić w grubsze plasterki. Na talerze przełożyć, np. kluski kładzione. Następnie wyłożyć sos i na nim ułożyć pokrojone kawałki piersi z kaczki. Danie od razu podawać. Przygotowywanie sosu truskawkowego
Ugotowaćrównie smaczne wyjdą jeśli połączycie ser żółty z pieczarkami. Przepis wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany. Do tak przygotowanego schabu idealnie pasują wszelkiego rodzaju kluski (np. kluski śląskie , pampuchy ), kuleczki ziemniaczane , kopytka lub leniwe . Całość wykończcie lekką sałatką na bazie sosu winegret. Schabowe poduszki nadziewane serami Składniki: około 700 g schabu bez kości 100 g sera
PatiGotujeZnalazłam ten przepis w starej książce kucharskiej. Takie kluski są idealne do różnych zup tj pomidorowa czy rosół itp. Można też wykorzystać jako naleśniki mocno jajeczne wytrawne czy omlet. w mojej wersji kluseczki. Jajka wbić do miseczki, doda sól, mąkę i dokładnie ubić. Tak żeby mąka się rozmieszała. Nie ubijać na puch. Na patelni rozgrzać trochę oleju
Kuchnia PokoleńProsty przepis na kluski(...)które mogą być podawane jako dodatek do gulaszu czy sosu grzybowego lub na słodko - np. z twarożkiem. Wykonanie zajmuje mniej więcej tyle samo czasu co wykonanie kopytek czy klusków śląskich. Kluseczki świetne na okres przeziębień i gryp - dzięki wspaniałym właściwościom kaszy jaglanej. Składniki: 1 szkl suchej kaszy jaglanej 150 ml mąki kukurydzianej 75 ml skrobi
Ze smakiem bez glutenulistek laurowy,ziele angielskie domowa vegeta około 1 szkl. mąki 1 jajko sól Jajko wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i dokładnie wymieszać.Ciasto będzie dość gęste, ale kluski można robić różne -w zależności(...)ilości mąki. Porcję rosołową umyć, zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować .Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę.Gotować prawie do miękkości ziemniaków.Pod koniec gotowania wrzucać kluski z mąki i jajka.Dodać posiekany koper, śmietanę.Doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenierobię zawsze "na oko" ale wiadomo, że jak jajka są duże to mąki musi być trochę więcej ;) itd.) Kluski gotujemy 2 minuty od wypłynięcia, odcedzamy, na gorące kluski kładziemy pesto i posypujemy kiełkami rzodkiewki (kulki pesto ulepiłam turlając w dłoniach). Smacznego
Quinoa Raz!Pomysł na obiad. Jeśli zostały Wam kopytka albo kluski śląskie i nie macie pomysłu jak je przygotować i w jakim produktowym towarzystwie je zaserwować - skorzystajcie z tego łatwego (i bardzo szybkiego) przepisu. Dodatek świetny! Chrupiące złociste odsmażone kopytka w takim towarzystwie to bardzo syte danie. Posypcie je natką lub koperkiem. Taki farsz z patelni można podawać(...)świetnie podkreślą smak dania. Składniki: 190 g kiełbasy 1 duża cebula 4 duże pieczarki połowa papryczki chili pieprz, papryka słodka, majeranek olej do smażenia Dodatkowo: 500 g kopytek, klusek śląskich. Ryż, kasza lub makaron. Przygotowanie: Kiełbasę, obraną cebulę pieczarki i chili kroję w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażam do miękkości, przyprawiam Dodaję podsmażone na rumiano kopytka
Zasmakuj KuchniBataty goszczą u mnie ostatnio dość często, niby nic, ale smak jest jednak bardzo ciekawy i warto dla odmiany przygotować coś troszkę innego. Dzisiaj zrobiłam zwykłe kluski, które mogą być alternatywą dla makaronu. Moje inne propozycje na danie z batatami to: Frytki z batatów Indyk zapiekany z warzywami i batatami Placuszki z cukinii i batatów Składniki(...)ostygnięcia, następnie rozgniatamy je widelcem, dodajemy jajko i mąkę i mieszamy łyżką na jednolitą masę. Masę rozkładamy na dużym talerzu i za pomocą łyżki zgarniamy kawałki ciasta formując kluski do garnka z wrzącą wodą. Gdy wypłyną na wierzch znaczy, że są gotowe
Delusional Trineulubioną surówką i kluskami łyżką kładzionymi. W moim domu to danie hitowe: Mąż uwielbia wszystkie jego składniki, natomiast dla Maksia mięsko mogłoby nie istnieć - byleby dużo klusek i sosu było
Kuchnia po mojemuPrzepyszny gulasz z e schabu to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne, i pożywne danie. Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) - Składniki: ok. 6 00 g schabu 3 duże ząbki czosnku(...)mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody. Po lekkim przestudzeniu sosu możemy dodać śmietanę w celu "zabielenia" sosu i otrzymania delikatniejszego smaku. Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami, kluskami śląskimi lub gnocchi oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronaprzykryciem, na wolnym ogniu, 20 minut. Po tym czasie dodajemy musztardę i dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec lekko solimy i pieprzymy. Podawać z kluskami śląskimi kluski śląskie i surówką z kiszonej kapusty
Kulinarne przemyslenialikatne, rozpływające się w ustach bitki wieprzowe z karkówki w so sie własnym to idealny pomysł na codzienny, pożywny i pyszny obiad. Soczysta karkówka podana ziemniakami , kaszą lub kluskami śląskimi to proste , a zarazem ciekawe i bardzo smaczn e danie , które warto przygotować w naszych domach. Bitki z Karkówki w Sosie Własnym - Składniki: 500 g karkówki wieprzowej sól(...)sosu ponownie wrzucamy mięso i dalej podgrzewamy przez minimum 20 minut. Dodatkowo sos możemy doprawić niewielką ilością pieprzu i soli. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej, kluskami śląskimi lub kaszą oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Strona