kluski - 6146 przepisów (strona:111/410)

Czernina , czyli czarna polewka , zupa z ” Pana Tadeusza „ 354

sól , pieprz do smaku 0,5 l świeżej kaczej krwi , zmieszanej z 3 łyżkami octu 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki , rozmieszana w 1/2 szklanki wody kluski : 1 jajko 1 łyżka mąki sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do garnka o pojemności 5 l , upychamy korpusy . Najlepiej je podzielić i ściągnąć nadmiar tłustej skóry z szyi . Zalewamy woda(...)odławiamy korpusy , obieramy z mięsa i na razie mięso odstawiamy . Do wywaru dodajemy śliwki , gruszki . W małym kubku łączymy mąkę z jajkiem, solą , aż powstanie gęste , gładkie ciasto na kluski . Malutkie porcje ciasta , rzucamy łyżeczką na gotujący się wywar . Następnie , krew mieszamy z mąką, wcześniej rozrobioną z wodą i przelewamy przez sitko , żeby uniknąć grudek lub skrzepów. Łączenie

Ogrodnik w podróży
Kluski kładzione z boczkiem i cebulką 170

Łyżką ucieramy składniki na  gładkie ciasto (powinno być gęste). Ciasto kładziemy na wrzątek za pomocą łyżki. Gotujemy około 2 minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.  Kluski odławiamy łyżką cedzakową i wrzucamy na patelnię z boczkiem.  Wszystko razem mieszamy i smażymy przez 5 minut. Przed podaniem posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem

Qchnia po prostu
Pierś z kaczki podana z sosem wiśniowym 187

sosem wiśniowym. Mięso z kaczki jest miękkie i soczyste. Idealnie smakuje podane z lekko wykwintnym sosem wiśniowym. Do tego dania możecie przygotować kluski francuskie kładzione lub kluski śląskie .  Składniki na 2 porcje: pierś z kaczki 2 średniej wielkości piersi z kaczki wraz ze skórką sól, pieprz sos wiśniowy 100 g wiśni w cukrze (przepis tutaj

Ugotować
Zupa mleczna z kluskami lanymi 154

masłem/twarożkiem. Na ciepło świetnie nadaje się także na sniadanie. Składniki (4 porcje) -2 jajka -szklanka mąki pszennej -szczypta soli -1/4 szklanki mleka mleka do klusek -1 litr mleka (u nas zawsze świeze 2%) Przygotowanie Do miseczki wbić jajka, dodac mąkę, sól i mleko. Całość rozmieszać widelcem. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Mleko wlać do garnka(...)grubsze sito cały czas mieszając cieple mleko. Gdy całe ciasto przelejemy przez sito do gorącego mleka przegotować całośc jeszcze 5 minut. Pozostawić na ok. 10 minut by kluski się rozkleiły. Podawać na ciepło z kanapkami z dżemem i/lub masłem lub twarogiem. Świetnie pasuje także do drożdżówek na słodko. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 289,2 kcal Tłuszcz

Zielona Kuchnia
Kluski ziemniaczane z serowo-malinowym nadzieniem 106

zasadzie terminy produktów przyparły nas do muru, więc powstał pomysł na wykorzystanie sera i sosu malinowego, który został nam po jednej z potraw. Lubimy mączne produkty, szczególnie kluski śląskie i kopytka. Do tego sos śmietanowy z lekką nutą chili i wanilii…boskie <3 Składniki 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej Sos malinowy: 125 g malin(...)dodajemy mąkę i lekko podsmażamy. Śmietankę, cienkim strumieniem, przelewamy do garnka, dodajemy esencję waniliową, chili, cynamon, cukier trzcinowy i redukujemy do ulubionej konsystencji sosu. Cały czas mieszamy. Polewamy nim kluski

R'n'G Kitchen
kluski z truskawkami 160

z dodatkiem gniecionych truskawek...ale może jednak ktoś nie słyszał...? Ten przysmak musi być u mnie na stole koniec i kropka :D No to wcinamy przez trzy tygodnie kluski z truskawkami częściej niż kanapki..... Najlepsze są kluchy własnej roboty świeżo ugotowane i do tego świeżo zerwane truskawki. Niebo w gębie. Zbieram się do produkcji własnego makaronu

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz ze schabu 201

Gulasz wieprzowy ze schabu Idealny pomysł na pyszny obiad. Gulasz ze schabu możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, albo jako dodatek na przykład do placków ziemniaczanych. Jest naprawdę pyszny i pożywny, polecam! Do mojego zestawu obiadowego podałam surówkę z młodej kapusty na którą przepis znajdziecie TUTAJ     Składniki: ok. 0,5 kg schabu 2-3 ząbki(...)doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy zagęścić go dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w kilku łyżkach wody *** *** Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami oraz z ulubioną surówką. Do mojego dania podałam surówkę z młodej kapusty PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Szczawiowa z kluseczkami i chipsami 121

Zupa która można się zajadać. Jako miłośniczka klusek postanowiłam dodać je do szczawiowej. Z chipsami z boczku i jajkiem place lizać. Zupa syta także można się nią najeść. Jak ktoś ma dostęp do szczawiu  dzikiego to zachęcam do zrobienia takiej zupy. Ja swój zebrałam na łące. Jest bardziej kwaskowy od szczawiu hodowlanego. 1 marchewka 2 garście szczawiu(...)przesmażam na oleju. Dodaję do zupy. Jajka gotuję na twardo. Boczek przesmażam na patelni na chipsy. Do miseczki wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól i mieszam ciasto na kluski widelcem. Wlewam do gotującej się zupy strumieniem przez widelec. Zagotuję około dwie minuty. Zupę doprawiam solą, pieprzem, szczyptą cukru. Wlewam śmietanę którą wcześniej zahartowuję. Podaję z natką, jajkiem pokrojonym

wesoła kuchnia
Domowe kopytka. 116

wałek grubości kciuka. Ostrym nożem ucinamy około 1.5 - 2 cm kluski ( kopytka). Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 min od czasu wypłynięcia. Należy kontrolować czas aby kluski się nie rozwaliły.  Podajemy je z gulaszem, lub  innym sosem  a także na słodko - z cukrem, śmietaną czy rozpuszczonym masłem. Pełna dowolność.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Wołowe zrazy zawijane - w sam raz na świąteczny obiad. 149

robię większą ilość i część zamrażam. Zrazy są kruche z lekko słodkawym posmakiem, oprócz kaszy można podawać je również z ziemniakami z wody, kopytkami lub kluskami śląskimi. Składniki potrzebne do przygotowania wołowych zrazów zawijanych: 4 plastry wołowiny „zrazowej”, 1 ogórek kiszony, 1 cebula, łyżka musztardy, 2 -3 grzybki suszone, 1 łyżka mąki, sól i pieprz(...)kubeczku z niewielką ilością wody tak, aby nie było grudek, wlewam do sosu, mieszam i duszę jeszcze przez chwilę. Zrazy podaję z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi (to moje ulubione połączenia). Wołowe zrazy zawijane ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Klopsiki w sosie myśliwskim 270

Pyszne mięsko i aromatyczny, esencjonalny sos to połączenie doskonałe. Klopsiki podałam z kaszą gryczaną i muszę powiedzieć, że smakowało to wyśmienicie ale oczywiście można je zaserwować z ziemniaczkami, kluskami czy makaronem i z pewnością będzie równie smacznie. Polecam!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku(...)oraz cukrem ( cukru użyłam zaledwie pół łyżeczki) *** *** Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy zagęścić go łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody *** *** Klopsiki możemy podać z kaszą, ziemniaczkami, kluskami, ryżem lub makaronem ( ja serwowałam je z kaszą gryczaną) *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY

Blog z Apetytem
Klasyczne zrazy wołowe 227

Klasyczne zrazy wołowe Zwane też roladami śląskimi, tradycyjne faszerowane bitki wołowe, najczęściej podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Dobre zrazy powinny być mięciutkie, kruche i aromatyczne, zanurzone w pysznym sosie pieczeniowym. Składniki: 8 plastrów wołowiny zrazowej 10 dkg wędzonego boczku 1- 2 ogórki kiszone 1-2 cebule skórka od chleba, najlepiej razowego 4-5 łyżek musztardy sól(...)dodajemy śmietanę, mieszamy. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty należy dodać trochę wody, jeżeli zbyt rzadki, to mąki. Roladki odwijamy ze sznurka i przekładamy ponownie do sosu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ ROLADY/ZRAZY Z KARKÓWKI PRZEPIS TUTAJ ZRAZY Z MIĘSA MIELONEGO PRZEPIS TUTAJ   Artykuł Klasyczne zrazy wołowe pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Farfalle z pesto z brokuła 144

dzieci same kluski już są atrakcją(...)Pamiętacie z dzieciństwa jak podjadaliście prosto z durszlaka świeżo ugotowany makaron❓      Niedawno Oliwka z Amelką buchnęły mamie cały pojemnik spaghetti zaszyły się w łóżeczku i wciągały kluski...😀      Takie farfalle to dopiero radość dla dziecka❗😁      Z wiekiem wymagania wzrastają i do szczęścia potrzeba więcej... Poszukujemy wyzwań, nowych smaków i wyszukanego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
KLASYCZNE LENIWE NA SŁODKO 465

Klasyka sama w sobie - idealnie miękkie, pysznie serowe, jak u Mamy.... klasyczne leniwe dla małych i dużych! 😋 U mnie w domu mówimy na nie kluski twarogowe i robię je bardzo często, bo Mąż i Dzieci za nimi wprost przepadają. Smakują doskonale z roztopionym masłem z bułką tartą oraz cukrem, czasem podaję je również z gęstą, kwaśną śmietaną(...)gładką masę. Im krócej mieszasz ciasto, tym lepiej. Ciasto podziel na 3 - 4 części i z roluj z każdego kawałka wałek, następnie rozpłaszcz go lekko nożem i pokrój ukośnie kluski. Wrzuć je do wrzącej wody i gotuj około 1 minutę od wypłynięcia . Odcedź. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczona gęś 104

Pieczona gęś Wykwintny obiad lub uroczysta kolacja - przedstawiam przepis na pieczoną gęś.  Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi. 🍗🍲😋 Składniki: - gęś (porcje: 2 udka i pierś) - 5 jabłek - garść żurawiny - parę suszonych śliwek i rodzynek - olej rzepakowy - 8 łyżek - liść laurowy  - ziele angielskie - sól himalajska - pieprz ziołowy - majeranek - zioła toskańskie (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku Sposób(...)naczyniu i nadal piec przez kolejne ok. pół do godziny (do miękkości); - w miarę potrzeby można dodać jeszcze szczyptę majeranku na samą górę porcji gęsi. U mnie podana z kluskami śląskimi i sosem borowikowym. SMACZNEGO

MintTaste

Proponowane wyszukiwania