kluski - 6146 przepisów (strona:108/410)

Twarogowo-jaglane kluski z owocami 115

Magda Jestem smakoszem wszelkich kluch i klusek, czy to ziemniaczanych czy twarogowych. Zawsze będą mi się kojarzyć z dzieciństwem i wakacjami u babci, która wiedząc jakim jestem niejadkiem, przygotowała mi to co lubię i często były to kluchy czy to leniwe, kopytka z przypalanką lub knedle ze śliwką. Mimo brudnych rąk, uwielniam je przygotowywać jak i jeść(...)kaszę na maśle, aż zacznie się na złoto przypiekać – około 5-7 minut. Pod koniec dodajemy cukier, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Ściągamy z ognia.   Ugotowane kluski od razu podajemy na podgrzanym sosie truskawkowym. Z wierzchu posypujemy wszystko posmażoną kaszą oraz oprószamy cukrem pudrem.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Leniwe z cynamonem 131

Jedno z pysznych, klasycznych dań kuchni polskiej. Kluski leniwe na słodko – z cukrem i cynamonem. PRZEPIS NA LENIWE Z CYNAMONEM Składniki na leniwe z cynamonem: 1 kg ugotowanych ziemniaków 40 dag twarogu 2 jajka 250g (czubata szklanka) mąki pszennej jasnej typ 550 szczypta soli cukier trzcinowy demerara cynamon masło Jak zrobić leniwe(...)cynamonem: Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Na posypanym mąka blacie kuchennym uformować z ciasta wałek, lekko go spłaszczyć i kroić ukośne kluski. Gotować w osolonym wrzątku ok 5 minut. Leniwe okrasić roztopionym masłem, oprószyć cukrem i cynamonem. Artykuł Leniwe z cynamonem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 144

jeszcze około 2-3 minut. Do czego pasuje młoda kapusta zasmażana Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami pasuje panierowanych kotletów (schabowych lub mielonych), klusek śląskich i klusek na parze. Można ją też zjeść z chlebem albo z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

Cztery Fajery
Pieczona w keczupie karkówka z żurawiną 147

Jednakże ta karkówka to istne mistrzostwo. Banalnie proste składniki a smak rewelacyjny! Keczup nadaje ostrzejszego smaku, który łagodzi suszona żurawina. Dodatkowo rozpływająca się w ustach cebula! Podana z kluskami śląskimi lub kopytkami jest przepyszna! Polecam! 1 kg karkówki Mąka do obtoczenia 200 g pieczarek 5 dużych cebuli 1 łyżka przyprawy uniwersalnej 0,5 szklanki suszonej żurawiny Przyprawy(...)pietruszki oraz sól i pieprz. Zalewą zalewamy mięso. Karkówkę pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 2 godziny. Mięso musi być miękkie.  Podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami

VioletoweKucharzenie
Kluski leniwe z ziemniakami 125

Kluski leniwe robiłam już z samego sera a dzisiaj wypróbowałam inny przepis z ziemniakami. Proste w przygotowaniu , dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu. Doskonale smakują od razu ugotowane(...)również odgrzewane podpieczone na patelni, mniam: Składniki 500 g białego sera 4-5 ziemniaków, utłuczonych 3-4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 … Czytaj dalej Kluski leniwe z ziemniakami

gotuj ze mną
Lubelskie parowańce 96

Kluski można nadziewać tym co mamy, dżem, świeże owoce czy jak w tym przepisie serek Zaczynają pojawiać się truskawki ,więc możemy razem z serkiem dać truskawkę. Moje kluski tak jak w oryginalnym przepisie z gazety z lat 90. Polecam są pyszne na ciepło i zimno: Składniki 500 … Czytaj dalej Lubelskie parowańce

gotuj ze mną
Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem 137

Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem to pyszny pomysł na prosty i bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Wystarczy(...)tylko kilka składników i mniej niż 30 minut na ich przygotowanie. Dodatek zmieszanej z cukrem śmietany i truskawkowego musu doskonale się z nimi komponuje – zresztą sprawdźcie sami! :) Artykuł Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Gulasz wieprzowy z piwem wrzosowym 175

smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, odkryć i chwilę pogotować, aż zgęstnieje.  Podawać z pure ziemniaczanym lub kluskami z dziurką, kopytkami czy kluskami łyżką kładzionymi. Jako dodatek można podać kiszone ogórki, które świetnie komponują się z tym daniem. Dzięki temu powstanie danie kuchni fusion - mieszanka kuchni szkockiej i polskiej ;)  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Galaretkowiec na mleku (ciasto na zimno) 103

jest wspomnienie mojego dzieciństwa, podejrzewam, że nie tylko mojego. Beztroskie lata kojarzą mi się właśnie z galaretkowcem na mleku, lanymi kluskami czy mamałygą (o mamałydze i kluskach już kiedyś pisałam) Banalne i tanie w wykonaniu ciasto a bardzo smaczne i lekkie. Składniki: * 500 ml mleka * 3 galaretki o różnych smakach i kolorach * 3 łyżki cukru

Pieprzyć z Fantazją
Potrawka z kurczaka z marchewką i cebulą z kluskami śląskimi 243

często podstawa mojego tygodniowego menu w domu. Tym razem postawiłam na sos mięsny oraz śląskie kluski. Tak powstała: Potrawka z kurczaka z marchewką i cebulą z kluskami śląskimi. Składniki: sos mięsno-warzywny: - 1 płat z kurczaka - pół cebuli białej - 2 średnie marchewki - suszona natka pietruszki - suszony lubczyk - ziele angielskie - liście laurowe - pieprz

Kuchnia co dnia
Restaurant Week - Quale 139

kluska z chorizo i wędzonym twarogiem Choć wybrałam menu rybne, to miałam okazję spróbować dania, dzięki uprzejmości Dominika. Schab mięciutki i soczysty, rozpływał się w ustach, a kluska z wędzonego twarogu była wspaniała! Lekko chrupiąca, z rozpływającym się środkiem - takie zaskoczenia lubię! Nie zdecydowałam się na to danie ze względu na dodatek sosu grzybowego, ale niepotrzebnie

Cooking Monster
Ostry sos pomidorowy z cukinią 126

aromatyczny sos na bazie pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku, suszonych pomidorów i cukinii podaję najczęściej do wszelakich makaronów, ryżu lub klusek ziemniaczanych. Istnieje wersja sosu także z dodatkiem: łyżeczki chrzanu tartego parmezanu kukurydzy lub zielonego groszku chorizo, kiełbasy lub parówek kawałków kurczaka świeżych słodkich pomidorów lub papryki Sos pomidorowy z cukinią SKŁADNIKI: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula(...)minutach wyłączam gaz, sos jest gotowy. U mnie sos jest ostry, za sprawą chili z pestkami, pieprzu i ostrej mielonej papryce. Podaję go do makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków lub klusek

Zasmakuj Kuchni
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 133

Kopytka to popularne danie kuchni polskiej. Są to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem(...)każdego plastra formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i na wrzątek wrzucamy porcjami przygotowane kluski. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą. Podgrzewamy na małym ogniu, aż bułka lekko się zarumieni, cały czas mieszając, by się

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania