kluski - 6146 przepisów (strona:115/410)

Kluski szare z ziemniaków 152

gotować około 6-7 minut od wypłynięcia. W między czasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju lub niewielkiej ilości smalcu po czym wykładamy na ugotowane wcześniej kluski. U mnie w domu podaję je z gotowaną kapustą kiszoną

W garach u Gosi
Pączki ziemniaczane 338

wykorzystanie zasobów in vitro ziemniaka na potrzeby prac badawczych m.in. w badaniach genetycznych, biochemicznych i fizjologicznych. Podczas warsztatów przygotowaliśmy: ziemniaki z ogniska z pomoćką, brosaniki z cebulką, makowe kluski, kugiel warmiński, sasznie z twarogiem, pączki ziemniaczane, Wieczór umilały nam... ; * - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają(...)się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków ** red sonia – ziemniaki typu B, czerwona gładka skórka, równe bulwy z płytkimi oczkami. Bardzo

królestwo garów
Najlepsze pierogi z kurkami 240

kurek. Oprócz zup z kurek , zawsze po każdym grzybobraniu lepię moje ulubione pierogi z kurkami . Na blogu jest przepis na pierogi z kurkami , ale w ziemniaczanym cieście i kluski ziemniaczane z kurkami . Jak przygotować najlepsze pierogi z kurkami? Wypróbuj nasz przepis i ugotuj dla swoich bliskich wyśmienite pierogi z grzybami ! Składniki na ok. 30 sztuk: 2 szklanki mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Co Lila jadła w środę ? 26 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 185

mogły się zmarnować :-) Zrobiłyśmy kluski śląskie, te różowe są z dodatkiem przecieru pomidorowego - taki eksperyment. Całkiem udany, bo wyglądają ciekawie i smakują dobrze.  (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony  olej lniany ). Brokuły też wpadły na obiad! Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z jabłek i buraka.  Kolacja 19:00 Cukinia faszerowana

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Co Lila jadła w środę ? 26 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 167

mogły się zmarnować :-) Zrobiłyśmy kluski śląskie, te różowe są z dodatkiem przecieru pomidorowego - taki eksperyment. Całkiem udany, bo wyglądają ciekawie i smakują dobrze.  (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony  olej lniany ). Brokuły też wpadły na obiad! Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z jabłek i buraka.  Kolacja 19:00 Cukinia faszerowana

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zupa grzybowa z gąsek 160

zupy. Dodać grzyby, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż marchewka i pietruszka będą miękkie, około 20 minut. Lane kluski patrz Zupa pieczarkowa z lanymi kluskami Powili za pomocą widelca wlewać ciasto na kluseczki, zagotować. Wlać śmietanę i wrzucić posiekaną natkę pietruszki

Kuchnia Pokoleń
Rosół z kluskami. 151

dworze zimno i deszczowo, więc dzisiaj postanowiłam ugotować pyszny rozgrzewający rosołek z kluseczkami.Za rosołem z makaronem nie przepadam ale z kluskami mogła bym jeść na okrągło. Zapraszam :) Składniki :   2 udka z kurczaka 1 skrzydło z kaczki 2 marchewki kawałek selera i pora pęczek zieleniny ( lubczyk, pietruszka, liście selera)  kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz(...)gładką masę, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, przekładamy do rękawa cukierniczego, maczamy nóż w rosole i naciskając odcinamy zgrabne malutkie kluseczki.Wszystko gotujemy na malutkim ogniu aż kluski i mięso będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku  solą lub pieprzem.Mięso wyciągamy i oddzielamy od kości. Dodajemy do każdej miseczki z zupą. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Prażuchy. 177

Tradycyjnych  pod wdzięczną nazwą Kluchy połom bite Potrawa jest banalnie prosta, ugotowane ziemniaki ubija się na gładką masę wraz z zaparzoną mąką. Z masy ziemniaczanej formuje się kluski za pomocą łyżki maczanej w tłuszczu. Prażuchy podaje się okraszone zrumienionym, wędzonym boczkiem lub usmażoną na złoto cebulką. Są dodatkiem do kwaśnych zup, takich jak: kapuśniak, ogórkowa lub zalewajka(...)znak, że masa ziemniaczana jest gotowa. Z boczku usmażyć rumiane skwarki, a pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulkę. Przy pomocy łyżki zanurzonej w tłuszczu wytopionym z boczku, formować kluski. Prażuchy podawać posypane skwarkami. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Pieczona pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami 283

Dodatkiem do niej były buraczki w słodko-kwaskowej glazurze, pieczona gruszka z chutneyem porzeczkowym z chilli i delikatne kluseczki ziemniaczane. Do tego zestawu pasują ziemniaczane kluski: kopytka, kluski śląskie lub gnocchi. Dziecko popijało obiad kompotem wiśniowym, dorośli pili Bordeaux, które było składnikiem sosu. Obiad bardzo nam smakował, syn z niecierpliwością czekał kiedy sfotografuję potrawę, żeby

Codziennik Kuchenny
Sos kurkowy do klusek i mięs 219

Lubicie sos grzybowy? Kremowy z leśnych grzybów? Mam dla Was przepis na sos kurkowy, który pasuje do wszelkiego rodzaju klusek , gołąbków , makaronu i mięs . Uwielbiam grzyby, a kurki mogę jeść na okrągło. Grzyby można przetworzyć na wiele sposobów ale sos grzybowy to najczęściej przyrządzane przeze mnie danie z grzybów. Jakie grzyby użyję do sosu zależy oczywiście od sezonu(...)śmietanę, żurawinę i zagotuj sos. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos jest wciąż za rzadki, gotuj sos tak długo aż odparuje do pożądanej gęstości. The post Sos kurkowy do klusek i mięs appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Moc ukryta w (nie)zwykłej mące ziemniaczanej 2895

podam nowego przepisu, bo mąka nie tylko do tego się może nadać. Każda kobieta (a przynajmniej większość, której nieobca jest kuchnia) wie, że jest to nieodzowny składnik klusek śląskich, a także zagęstnik kisieli, sosów... W kuchni po prostu musi być. Ale czy tylko tam się przyda? Pewnie niejedna mama już zna odpowiedź. Jeśli jednak pierwszy raz słyszysz(...)naturalne i co nie opustoszy nam portfela. Kosmetycznych aspektów jeszcze nie sprawdziłam, ale jako mama mogę polecić skrobię do celów pielęgnacyjnych u dzieci. I do kuchni oczywiście. Kluski uwielbiam, koniecznie z dobrym pieczeniowym sosem i roladką

Anioszek w kuchni
Ryżowe kluski z śliwkami 156

Została mi torebka ugotowanego ryżu  postanowiłam go jakoś wykorzystać i tak powstały  smaczne ryżowe kluski ze śliwkami Składniki • 1 torebka ugotowanego ryżu • 1 jajko • ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej • szczypta soli • troszkę na czubku łyżeczki kurkumy • śliwki • cynamon • cukier • 2 -3 łyżki(...)masła Sposób przygotowania 1. Do ryżu dodać jajko i mąkę szczyptę soli i troszkę kurkumy. Zagnieść ciasto odrywać kawałeczki zrobić kulkę później spłaszczyć  nałożyć śliwkę bez pestki uformować kluski,obsypać  delikatnie mąką ziemniaczaną by się nie kleiły 2. W rondelku rozpuścić masło smażyć aby się troszkę zrumieniło 3. Kuski włożyć do osolonego wrzątku gotować

W królestwie smaków Beaty
Bitki wieprzowe w sosie kurkowym 307

bitki wieprzowe w sosie kurkowym naturalnym, bez dodatku śmietany, bez kostek mięsnych, czy innych sosów z torebki. Bitki wieprzowe z kurkami są bardzo smaczne. Bitki idealnie smakują z kluskami śląskim , ale można je podać z tłuczonymi ziemniakami lub z kaszą. Często przygotowuję bitki wieprzowe, zarówno z szynki jak i karkówki wieprzowej, no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny(...)ogniu pod przykryciem do miękkości (ewentualnie uzupełniamy wrzącą wodą gdy sos za wcześnie odparuje). Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze sos do smaku solą i pieprzem. Bitki wieprzowe podałam z kluskami śląskimi. The post Bitki wieprzowe w sosie kurkowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Knedle ziemniaczano-serowe z borówkami 260

wielkości knedli. Jeśli nie jesteś pewna, czy masz już kluski ugotowane, wyjmij jedną na talerzyk i spróbuj. To najprostszy i najszybszy test na sprawdzenie ugotowania każdego typu klusek. Drukuj Knedle ziemniaczano-serowe z borówkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Farsz 600 g borówek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki Ciasto 1 kg ziemniaków 250 g sera

Mieszam w Garnku
Parowce, pampuchy, kluski na parze 220

Parowce, parowańce, pampuchy, kluski na parze , są  różnie nazywane w zależności od regionu. Można je robić z owocami, serem, czekoladą lub puste, bez nadzienia i podawać np. ze śmietaną. Są bardzo sycące dlatego będą świetnym daniem obiadowym, albo słodkim podwieczorkiem. PAMPUCHY Z JAGODAMI Składniki: (na ok.10 szt.)  3 szkl. mąki 2 jajka 1 szkl. letniego mleka(...)odstawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość.  Z ciasta odrywamy po kawałku, robimy kulkę, w której robimy dołek i nakładamy do niego jagody (można dodać trochę cukru). Zalepiamy. Gotowe kluski przekładamy do parowaru i gotujemy 15 minut. Podajemy polane śmietanką albo sosem z jagód.  Do środka zamiast jagód można włożyć inne owoce albo np. czekoladę

Bon appetit mon amie