Pyszny i zdrowy dodatek do ciast, zup, past do pieczywa, klusek, placuszków i kremów. Dynia jest cennym źródłem błonnika i wielu witamin i minerałów, dlatego jesienią powinna często gościć w naszym menu. Dlaczego warto jeść dynię? Dynia jest bogata w beta-karoten, który chroni nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Dynia zawiera w sobie dużo kwasu foliowego(...)kalorii) pomaga w odchudzaniu. Do czego można użyć dyni? Miąższ dyni może stanowić pyszny składnik zupy krem z dyni , dodatek do ciast, placuszków, kotletów, deserów, sosów, farszy do naleśników, klusek, past do chleba lub kremów do ciast. Dynia jest świetnym materiałem do robienia lampionów i innych ozdób, które są popularne o tej porze roku zwłaszcza w USA. Dynia
Kuchcik gotujeformujemy małe kuleczki lub kluski. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy kluseczki na wrzątek i gotujemy przez kilka minut. Dosłownie 3 minuty od wypłynięcia na wierzch wystarczą. Ciepłe kluski polewamy musem owocowym (zmiksowane borówki z jogurtem naturalnym
VioletoweKucharzeniekonserwową. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i wsadzamy odkryte naczynie jeszcze na 30 min. Gotowe! Co do tego pasuje? Pajda świeżego chleba , pita, kasza, kuskus, kładzione kluski, kluski śląskie i tradycyjny ogórek kiszony. Post Gulasz wołowy z warzywami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchensię właśnie pomylicie bo znajdziecie w niej dużo cennych informacji o tym warzywie. Jak dobrze ugotować ziemniaki, jakie są ich odmiany, jaka odmiana ziemniaka nadaje się na kluski, sałatki. Historię ziemniaka,z czym go łączyć, ciemne strony ziemniaka, np: że źle przechowywany może być trujący. Proste testy jak rozpoznać odmiany ziemniaków. Jakich dodatków do nich użyć aby dobrze(...)sposoby Ziemniak.Sześćdziesiąt słonych i słodkich przepisów Podlasianki która mówi o sobie jestem aktywistką kulinarną, a o ziemniakach wie wszystko. Książka podzielona jest na 9 rozdziałów : Przekąski. Zupy Sałatki.Kluski Placki.Pierogi.Dania główne. Dodatki. Na słodko. Bardzo zainspirowała mnie ta książka szczególnie dlatego że dostarczyła mi dużo cennych informacji o tym prostym warzywie ziemniaku.Choćby nawet
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepyszny gulasz wieprzowy z pieczarkami to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne i pożywne danie. Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) z Pieczarkami - Składniki: ok. 1000 g mięsa wieprzowego(...)rzadki zdejmujemy pokrywę i gotujemy do zgęstnienia sosu. Możemy także zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody. Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami, kluskami śląskimi lub gnocchi oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaZamarzyły nam się na obiad kluski, takie zwyczajne, z mięsnym farszem. Składniki 1 kg ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 300 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 250 g mielonej szynki wieprzowej kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy szatkowaną kapustę, podlewamy bulionem(...)gładko. Z ciasta formujemy kulki dowolnej wielkości. Najważniejsze by nie były zbyt małe, by móc upchnąć farsz. Każdą kulkę spłaszczamy, układamy farsz na środku i zamykamy, tworząc kulkę. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku (partiami) około 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy z ulubionym sosem lub omastą z cebuli i słoniny
R'n'G Kitchenkaczki pieczone smakuje podane z wszelakimi wyrobami z ziemniaków i warzywami, tj.: ziemniakami tłuczonymi, puree z dodatkiem śmietany, masła lub mleka, z pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami, kluskami “na szaro” czy chrupiącymi ziemniakami zasmażanymi na złoto; ziemniaki posypujemy świeżym koprem; z pierogami nafaszerowanymi jabłkami z cynamonem; z rozmaitymi kaszami, np. pęczak, gryczaną, perłową, jaglaną
Zasmakuj Kuchniupieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Torcik bezowy z bitą śmietaną Składniki - proporcje na dwa lub trzy torciki 2 duże białka 10 dag cukru pudru 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej kilka kropli soku z cytryny szczypta soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub więcej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu klonowego lub miodu
Cztery Fajerykluski z tartych ziemniaków. Na Ziemi Lubaczowskiej z tartych ziemniaków wymieszanych z ugotowanymi ziemniakami przygotowuje się szwaby, które nadziewa się farszem jak do pierogów ruskich. U Lasowiaków kluski te zwykle nadziewa się farszem z solonego białego sera i nazywa kacapołami, albo magałami. W Bieszczadach podobna potrawa nosi nazwę gał ziemniaczanych. Jak widać w naszym regionie gospodynie
Trzeci talerzKluski leniwe to doskonały sposób na wykorzystanie białego sera. Zatem jeśli macie ochotę na kluski domowej roboty to zapraszam. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniePuree z dyni to szybka w przygotowaniu i uniwersalna baza, którą możemy wykorzystać do przygotowania rozmaitych potraw: zup, sosów, placuszków, klusek, a także słodkich czy wytrawnych wypieków. Składniki: 1kg dyni Hokkaido olej Wykonanie: 1. Sposób: Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę i przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i wstawić(...)gładką masę. 3. Puree z dyni możemy przechowywać kilka dni w lodówce oraz mrozić w zamrażalniku. Puree z dyni możemy wykorzystać do przygotowania różnych potraw: zup, sosów, placuszków, klusek oraz wypieków wytrawnych i słodkich
Szalona Kuchnia EwelinyWałek kroimy na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. We wrzątku gotujemy kluski ok. 4 minut, mieszając od czasu do czasu łyżką,aby kluski odkleiły się od dna garnka. Odcedzamy. Ugotowane kopytka smażymy na oliwie na złoty kolor. Usmażone kopytka łączymy z pokrojoną mozzarellą, pomidorkami oraz posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą
Bon appetit mon amieSałatka z arbuza z ubijanym kozim serem Wtorek: Lasagna w słoiku Środa: Kurczak coca-cola (świąteczny obiad, który dopiero zrobimy) Czwartek: Kurczak w sezamie i migdałach Piątek: Pijane kluski Pad kee mao Jak gotowaliśmy Tym razem wszystkie dania zrobiliśmy w niedzielę, ale na raty. Najpierw z samego rana, żeby nie używać piekarnika w ciągu dnia kiedy miał być(...)prosty przepis na bardzo dobre wegetariańskie danie, kremowe, pełen smaków. W ramach przygotowywania niedzielnego obiadu (a był niemiały, gdyż podejmowaliśmy gości i przy stole zasiadło osiem osób), usmażyliśmy pijane kluski. To jeden z tych super prostych, chinskich przepisów, który wymaga minimum czasu na przygotowanie (minut). Najwięcej trzeba go poświęcić na obranie krewetek z pancerzyków (możecie je zastąpić kurczakiem
Niedzielny kucharzKluski na parze, pampuchy, buchty, parowańce, wiele nazw, jeden smak-smak dzieciństwa. Pulchne, gotowane na parze drożdżówki z jagodami podałam z jogurtem kokosowym. Wyglądają niemal jak jagodzianki, a można by rzec, że są nieco odchudzoną wersją tych tradycyjnych bułeczek. Nie zawierają masła, kruszonki i mają jedynie łyżkę cukru w cieście. Dodatkowo przyrządza się je o wiele szybciej(...)wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki, które nadziewamy jagodami. W moim garnku mieszczą się po 4 bułki. Każdą serię gotujemy na parze 8 minut. Podajemy z jogurtem lub śmietaną. Smacznego :) Artykuł Kluski na parze z jagodami | Pampuchy pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogczosnku, 2 łyżeczki mielonej papryki, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka majeranku, pieprz, sól, 500 g ziemniaków (sałatkowe, obiadowe się rozgotują i będzie breja), 2 pomidory, 3 papryki, na kluski: 1 jajko, mąka Mięso pokroić w miarę równą kostkę. Cebulę niezbyt drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Paprykę pokroić w kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić(...)miseczki, dodać szczyptę soli i mąkę. Mąki należy dodać tyle, aby zagnieść w miarę twarde ciasto. Posiekać je na desce posypując mąką. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Przełożyć kluski do gotowego gulaszu. Zagotować
królestwo garów