kluski - 6146 przepisów (strona:104/410)

Pesto z liści rzodkiewki 97

mnie do tego siostra i całe szczęście, bo dzisiaj to ja, mogę Ciebie zainspirować 😅 Do czego można je użyć? Ja ostatnio zrobiłem makaron, ale idealnie będzie pasowało również do klusek takich jak kopytka z batatów czy kopytka z buraków . Można pesto również rozsmarować na chlebie, dodać pomidora lub inny ulubiony dodatek i… pałaszować! Słów kilka o przepisie(...)płatki drożdżowe. Jeśli je masz, to koniecznie dodaj, ale jeśli nie, to nie martw się, pesto i tak wyjdzie smakowite. Dodaj wodę, jeśli chcesz używać pesto do makaronu lub klusek. Będzie łatwiej je rozprowadzić. Jeśli natomiast ma ono być smarowne, to zrezygnuj z dodawania wody. Pamiętaj, żeby liście dobrze umyć. W końcu nie chcesz mieć piachu i ziemi

Blendman
Kopytka z sosem pomidorowo paprykowym. 85

dłoni dosypujemy jeszcze mąki. Jednak im mniej mąki tym kopytka będą delikatniejsze. Ciasto dzielimy na porcje, każdą rolujemy w wałek grubości kciuka. Ostrym nożem ucinamy około 1.5 - 2 cm kluski (kopytka).Przygniatamy widelcem aby zrobić dekoracyjne rowki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 min od czasu wypłynięcia. Należy kontrolować czas aby kluski się nie rozwaliły

Radość kipiąca uśmiechem.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 115

Uwielbiam kluski śląskie, ale przyznam bez bicia, że najlepiej smakują mi w towarzystwie smacznego gulaszu. Ten przygotowałam z szynki, ale jeśli macie ładny kawałek łopatki to śmiało skorzystajcie! Nie jest to danie szybkie, bo zarówno na kluski jak i mięso potrzeba trochę czasu, ale od czasu do czasu można zaszaleć ;) Składniki: 3 łyżki oleju 600g szynki

Kuchnia w czekoladzie
DOMOWY MAKARON ORKISZOWY 106

sama. Jako, że zapasy makaronów orkiszowych i kamutowych mam już na wykończeniu, tak więc przygotowanie go stało się u mnie jakoby koniecznością.... Choć mogłam się poratować na szybko lanymi kluskami, to moje dziecię na kluski nie reaguje tak entuzjastycznie jak na makaron. Tak więc mama zakasała rękawy i ukręciła domowy makaron. Zwiększyłam ilości i uprościłam mój

Smaczne Zdrowe
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 122

myśl dzieciństwo. Kopytka nazywane są czasem wschodnioeuropejskimi gnocchi. Robi się je z ugotowanych, zmielonych lub utłuczonych ziemniaków z dodatkiem mąki. Ciasto następnie wałkuje się i kroi na podłużne kluski i gotuje w osolonym wrzątku. To ważny element kulinarnej tożsamości polskiej. Ale podobne kluseczki spotkamy w różnych odmianach i kształtach także na  Litwie  czy Białorusi. Tyle(...)naszą wschodnią granicą kluski te często najpierw opieka się, a potem gotuje. A w Polsce od razu lądują w garnku z wrzątkiem, a potem są ewentualnie odgrzewane na patelni. Kiedy zatęsknię za polskim smakiem z dzieciństwa, sięgam do starego zeszytu z ręcznie zanotowanymi recepturami, który mam po mojej babci, po przepis na domowe kopytka. Kiedy je przygotowuję, przypominam

smakowitehistorie.com
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 76

myśl dzieciństwo. Kopytka nazywane są czasem wschodnioeuropejskimi gnocchi. Robi się je z ugotowanych, zmielonych lub utłuczonych ziemniaków z dodatkiem mąki. Ciasto następnie wałkuje się i kroi na podłużne kluski i gotuje w osolonym wrzątku. To ważny element kulinarnej tożsamości polskiej. Ale podobne kluseczki spotkamy w różnych odmianach i kształtach także na  Litwie  czy Białorusi. Tyle(...)naszą wschodnią granicą kluski te często najpierw opieka się, a potem gotuje. A w Polsce od razu lądują w garnku z wrzątkiem, a potem są ewentualnie odgrzewane na patelni. Kiedy zatęsknię za polskim smakiem z dzieciństwa, sięgam do starego zeszytu z ręcznie zanotowanymi recepturami, który mam po mojej babci, po przepis na domowe kopytka. Kiedy je przygotowuję, przypominam

smakowitehistorie.com
Mąka gryczana 92

dań z niej sporządzonych. Wykorzystuje się ją do przygotowania prażuchy (charakterystycznej potrawy z terenów Lubelszczyzny), zup (ukraińska sołomacha ), wyrobu makaronów (np. włoskie bigoli i pizzoccheri , japoński soba ), rozmaitych klusek, omletów, naleśników oraz znanych z kuchni rosyjskiej blinów. Z mąki gryczanej wypieka się także ciasta (w tym np. tarty), chleby i inne pieczywa. Chleby typu „tatarczuch” znajdują się(...)mąka wchłonie całą wodę, naczynie nakryć i wstawić do piekarnika lub odstawić na chwilę na brzeg płyty, by ciasto doszło. Łyżką zwilżoną w tłuszczu wykładać ciasto w formie klusek na talerze, polać roztopioną słoniną lub masłem. Bezglutenowy chleb gryczany Przepis 100g mąka gryczana 25g skrobia ziemniaczana 2 łyżki siemię lniane 1/2 łyżeczki soli 120ml wody 2 łyżeczki cukru

SmartBake.pl
Kasza Manna 86

masę do tortów tzw.: masę grysikową . Kasza manna wykazuje właściwości higroskopijne, doskonale chłonie wodę , dlatego świetnie nadaje się jako substancja wiążąca do rożnego rodzaju sosów, ciast, babek, ciasteczek, deserów, klusek, kotletów. Może być przyrządzana na śniadanie, obiad, kolację, deser, dodatek do potraw lub jako samodzielne danie. Kasza w wersji śniadaniowej to bardzo popularna zupa mleczna , której w dzieciństwie(...)próbował pewnie każdy. Zupy zagęszczone grysikiem są lekkie i mają delikatny smak . Tak jak krupnik – moja ulubiona zupa. Kluski zrobione z kaszy mannej zastępują ziemniaki, doskonale smakują z delikatnym gulaszem. Doskonale smakuje też jako samodzielne danie np.: jako deser podawany ze świeżymi owocami lub musem, z dodatkiem czekolady i orzechów. Kaszę manną można przechowywać

SmartBake.pl
Nieoczywiste produkty które można mrozić 109

zamrażarce) lub małe ilości w silikonowych pojemniczkach do wypieku babeczek (łatwo je zdjąć po zamarznięciu sosu a ten zbiorczo umieścić w siatce w zamrażarce) – wykorzystujemy do makaronów, kopytek, klusek lub jako sos do pizzy albo dip do warzyw czy chrupkiego pieczywa Resztki albo porcje (jeśli ugotujemy więcej) sosu pieczarkowego , gulaszu mięsnego Resztki ugotowanych kasz , makaronów w małych pojemniczkach(...)prostu do zamrażarki – ok się mrozi – wykorzystałam go później jako nadzienie do pierogów. Ziemniaki gotowane – kiedy mi zostaną mrożę już przeciśnięte przez praskę, wykorzystuję do gotowania klusek i kopytek. Resztki warzyw do gotowania wywaru warzywnego : mam w zamrażarce pojemnik do którego na bieżąco wrzucam okrawki włoszczyzny, resztki cebuli, które gdzieś mi tam zostaną, łodygi natki

Dorota Smakuje
Potrawy wielkanocne 112

krokiety ziemniaczane to doskonały zamiennik zwykłych ziemniaków. I choć ziemniaki z szybkowara kocham miłością niezmienną, to takie krokiety podane z sosem pieczarkowym są obłędne! Jeszcze jedna potrawa z ziemniaków - kluski śląskie nadziewane białą kiełbasą , bo tej nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Kluski są smaczne, miękkie i nadziane pysznym nadzieniem. Do okraszenia wystarczy podsmażona cebulka. Pyszności

MamaOskarka
Frytki belgijskie z piekarnika 92

attachment_8888" align="aligncenter" width="1024"] Frytki belgijskie z piekarnika[/caption] Zobacz inne przepisy na ziemniaki na obiad: Moskole – Placki Z Gotowanych Ziemniaków Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami I Serem Kluski Ruskie – Pyszny Domowy Obiad Pieczone Ziemniaki Z Twarogiem Kluski Kładzione Z Ziemniaków (377 Kcal) Pieczone Ziemniaki Z Ziołami Artykuł Frytki belgijskie z piekarnika pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Kluski leniwe bezglutenowe 86

Kopytka i kluski leniwe to moje ulubione smaki dzieciństwa. Zajadałam je z masłem i cukrem, ze śmietaną, jogurtem, czy mięsnymi, gęstymi sosami. Na każdy mój przyjazd do dziadków moja babcia szykowała mi solidną ich porcję. Teraz jednak, kiedy przyjdzie mi ochota przygotowuję je sama w domu. Czasem w wersji z glutenem, dzisiaj jednak bez niego. Spróbujcie i porównajcie(...)części. Z każdej formujemy wałeczek i kroimy w poprzek na kluseczki. Wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy do miękkości przez około 3-4 minuty. Smacznego! Artykuł Kluski leniwe bezglutenowe pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Rolada z wołowiny 109

Kluski śląskie i rolada wołowa to tradycyjny niedzielny obiad na Śląsku. Tak jest w domu Mojego Bartka, tak też było u mojej Cioci mieszkającej w Zabrzu. Sama ten zestaw pamiętam z domu rodzinnego, zawsze był podawany na wyjątkowe okazje. Potrawa wymaga dużego nakładu czasu, jednak większość z niego to oczekiwanie na upieczenie się mięsa wołowego. Roladę wołową najlepiej(...)więc przygotować dzień wcześniej, a potem tylko podgrzać i podać ją w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty . Składniki na roladę wołową 800 g wołowiny 250 g boczku wędzonego 1 duża cebula 2 ogórki kiszone 3 łyżki ostrej musztardy 750 ml wody lub bulionu wołowego 2 łyżki mąki pszennej pieprz i sól do smaku olej do smażenia (adsbygoogle

niecodziennikpary
Modra kapusta 95

Dawniej u mnie w domu modra kapusta była tylko przy okazji klusek i rolady, więc niezbyt często, bo dobra wołowina do tanich nigdy nie należała. Każdy element tego tradycyjnego, śląskiego obiadu był tak samo wyśmienity i prosta kapusta polana ciemnym sosem z mięsa niczym nie ustępowała roladom czy kluskom. Mama zawsze kupowała największą główkę, jaka tylko

niecodziennikpary
Leniwe 110

naszej grupy przepisów na kluski wreszcie dołączyły leniwe , które należą do bardzo prostych i szybkich potraw. Głównym ich składnikiem jest biały ser, a dodatek mąki sprawia, że ciasto jest zwarte i nie rozpadnie się przy gotowaniu. Należy jednak pamiętać, żeby przy wyrabianiu opierać się odruchom dosypywania mąki, ponieważ kluseczki będą twarde. Odpowiednio przygotowane i ugotowane leniwe , mimo

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania