kluski - 6146 przepisów (strona:62/410)

Dyniowe kluski śląskie 462

Dziś zapraszam na kluski śląskie w jesiennej odsłonie, z dodatkiem dynii. Dyniowe puree to bardzo wdzięczny dodatek nie tylko do ciast, ale wszelkiej maści klusek. Na smak dynia nie ma zbyt wielkiego wpływu, ale dodatek karotenu w sezonie jesienno-zimowym jest jak najbardziej w cenie. Na blogu gościły już  kopytka dyniowe , d yniowe szpecle(...)dyniowe knedle z jeżynami  i  leniwe dyniowe , a możliwości jest o wiele więcej. Mam jeszcze sporo pomysłów do zrealizowania. Dyniowe kluski śląskie tak jak i tradycyjne białe to znakomity dodatek do wszystkich mięs podawanych z sosem lub samym sosem i dodatkiem surówki jako danie wegeteriańskie. Amatorów na śląskie kluchy chyba nie zabraknie? Składniki: 800 g ziemniaków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski ziemniaczane z farszem serowym 163

Dziś kluski z serem ale za to jakie? kremowe, przepyszne z ciekawym, serowym nadzieniem. Kluski robi się bardzo szybko i smakują wyśmienicie. Polecam serdecznie w te coraz chłodniejsze jesienne dni. Kluski ziemniaczane z farszem serowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa mleczka z kluseczkami 130

jest z pokoleniowymi przepisami że przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Teraz robię tą zupkę dla mojego wnuczka Olafka. Do garnka wlać mleko i zagotować. Przygotowanie klusek – do garnuszka wbić jajko, dodać mąkę, sól, wodę. Teraz trzeba wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki. Masa musi być dokładnie wymieszana. Konsystencja gęstsza od ciasta na naleśniki. Do gotującego się mleka(...)Potrząsając trzepaczką tworząc małe lub większe kluseczki. To już zależy od upodobań. Można wymieszać ciasto na kluski za pomocą widelca. Moja mama i jej siostry twierdzą że kluski się bardziej napowietrzą. Będą bardziej delikatne. Do dodaniu całego ciasta na kluseczki gotować jeszcze około 30 sek do 1 minuty. Można taką zupkę posłodzić lub mocniej dosolić

Kuchnia Pokoleń
Pampuchy, czyli kluski na parze 342

odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę. 4) Po tym czasie krótko wyrobić, podzielić na 6 równych części i uformować kuleczki. Kluski ułożyć na tacce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 15-20 min. 5) Pampuchy parować ok. 10 min w parowarze, można również na garnku z gotującą się(...)woda i założoną gazą (obwiązaną sznurkiem) szczelnie przykryte. W trakcie parowania nie podnosić pokrywki. Jeżeli nie chcemy parować wszystkich od razu, można przechować w lodówce kilka godzin. 6) Gotowe kluski podawać od razu po przygotowaniu z serkiem waniliowym i ulubionymi owocami lub z dżemem. Artykuł Pampuchy, czyli kluski na parze pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Pierogi leniwe czyli ratujmy klasykę. 192

Leniwe, potrawa dość popularna, lubiana przez dorosłych jak i dzieci, często także nazywana  kluskami leniwymi. I wszystko się zgadza, bo to ani nakładu pracy, ani czasu nie wymaga. Wymieszać, uformować, ugotować i zjeść. 😋 Już wcześniej publikowałam ten przepis, jednak teraz jest ku temu inny powód. Przystąpiłam do akcji  Ratujmy Klasyki  , której  pomysłodawcą jest Małgosia(...)Jednak to już nie były leniwe, te kluski były lub są na nich wzorowane. Stara, dobra  Kuchnia Polska mówi: ,,Pierogi leniwe ( potocznie leniwe) kluski przyrządzane  z twarogu, mąki i jaj, gotowane w lekko osolonym wrzątku.'' A więc do dzieła. 😊 300 g twarogu półtłustego jajko mąka pszenna Twaróg rozgniatamy widelcem razem z jajkiem

Dieta moja pasja
Pyzy z kapustą kiszoną i brązowymi pieczarkami 178

odparuje, podsmażamy jeszcze chwilę. Dzięki temu pieczarki nabiorą fajnego smaku. Pieczarki studzimy i łączymy z kapustą. Farsz ponownie solimy i pieprzymy do smaku. Powinien być mocno doprawiony. Przygotowanie klusek: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.  Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i sól. Całość(...)rękach płaskie krążki, grubości około 4 milimetrów. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zawijamy brzegi i tworzymy kulkę. Tak przygotowane pyzy wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek, zmniejszamy gaz i gotujemy je jeszcze 3 minuty. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię.  Na talerzu pyzy polewamy 1 łyżką

Smak mojego domu
Gnocchi w sosie jagodowym 164

Czasem proste dania są najlepsze. Dawno na obiad u mnie nie było klusek, więc wpadłam na pomysł by trochę zaszaleć i zrobić coś na słodko. Co prawda był to mój pierwszy raz z kluseczkami na twarogu, ale myślę że z pewnością nieraz wrócę(...)tego przepisu. Ciasto jest bardzo delikatne, a w smaku ... hmm każdy musi ocenić sam, bo jak dla mnie są nawet lepsze od tradycyjnych kopytek. Gnocchi to rodzaj małych klusek, których zazwyczaj bazujących na ziemniakach, nie rzadko też z twarogu. Jak dla mnie pyszne, lekko kwaskowate i idealnie komponujące się z wszelkimi owocami sezonowymi. U mnie podane z gęstym

vaniliowoczekoladowa
Gnocchi dyniowo-ziemniaczane 193

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, dosłownie słowo oznacza „grudy”. Jestem głęboko przekonana,że każdy miłośnik klusek, zakocha się w tym przepisie:) Wybitnie smakują zarówno z sosem pieczeniowym, jak i masłem szałwiowym. SKŁADNIKI: 500 g. ugotowanych ziemniaków/tłuczonych 500 g. upieczonej dyni/ zmiksowanej (przepis znajdziecie tutaj   http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/pieczona-dynia.html ok. 150 g. mąki pszennej(...)cedzakową wkładać gnocchi do wrzątku. Gdy wypłyną, odczekać jeszcze kilkanaście sekund. Jeżeli chcemy gnocchi zamrozić, to surowe układamy je na tackach podsypanych mąką i wkładamy do zamrażalki. Zamrożone kluski wkładamy do woreczków. PRZYKŁADY PODANIA: gnocchi dyniowe cudnie komponują się z masłem szałwiowym lub bazyliowym(roztapiamy dobrej jakości masło, zbieramy burzowiny, dodajemy listki szałwii lub bazylii) oraz chipsami

Kopystką po garach
rosół z kluskami 168

zrobić:) Jak widać pełne skupienie... i każdy ma swoje zadanie :)  Rosół: do zimnej wody wrzucamy mięso, włoszczyznę, coś zielonego i gotujemy na małym ogniu.  Ciasto na kluski: do przesianej mąki wbijamy jajka, dodajemy sól i wodę... wyrabiamy ciasto, podsypujemy mąką i chwilę czekamy niech odpocznie. No i wracamy do rosołu, który na skrzydełkach szybko się ugotował(...)usmażeniu  będą atrakcyjne. Ciasto dzielimy, wałkujemy, kroimy i przekładamy... ...tak przygotowane kroimy już do ugotowania... w osolonej wodzie... po wypłynięciu gotujemy 3 min. odcedzamy i kolejna partia... Kluski są tak dobre, że opłaca się zrobić dużo :)  Wydaje się dużo, ale muszę napisać, że dzisiaj nie ma ani jednej kluski.  Zostały jeszcze skrzydełka

chleba naszego
Kokardki z makiem pod koglem moglem 173

wigilii bez barszczu, pierogów z grzybami i klusek z makiem. Zawsze jest na święta jakieś ciasto z masą makową, specjalnie, by odłożyć kilka łyżek maku do klusek. Świąteczny upominek od Lubelli zainspirował mnie do stworzenia nieco nowocześniejszej wersji tego dania - zapieczonej pod koglem moglem :) tylko jakby to powiedzieć mój kogel mogel sobie gdzieś spłynął(...)cukru  5 żółtek  kandyzowana skórka z pomarańczy  garść ulubionych orzechów garść rodzynek, lub suszonej żurawiny Jak już wspominałam ja sobie odkładam zmielony mak specjalnie do klusek, więc zadanie mam ułatwione, w innym przypadku mak trzeba zalać wrzątkiem, odcedzić i zmielić. A potem to już z górki mieszamy go z miodem i bakaliami oraz ugotowanym makaronem

Cynamonowe szczęście
Kluchy nadziewane mięsem rosołowym z cyklu oszczędne jedzonko.. 210

siedzibie NOSPR-u w Katowicach. Orkiestra Amadeus pod dyrekcją Agnieszki Duczmal - to dopiero uczta. Cóż tu pisać? Trzeba się wybrać i posłuchać! Wracając do przyziemnych potrzeb zaspakajania głodu - kluski nadziewane mięsem w każdej wersji zaspakajają mnie w dwójnasób.  Uwielbiam takie kluchy! Dziś wersja bardzo oszczędna z mięsem ugotowanym  w rosole. Kluchy z mięsem. 250 g mięsa(...)ostudzenia. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki połącz z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem.  Formuj placki, nałóż  farsz do środka , zlep  je i formuj  kluski okrągłe lub owalne. Gotuj  kluski w lekko osolonej wodzie.  Podajemy je z wiórkami świeżego masła i oprószone pieprzem

Gotuj Sam!
Kopytka z smażonymi pieczarkami. 145

współpracy.  A więc takie ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę. Ja tu podałam proporcje wagowe, ale muszę nadmienić że w kopytkach tak samo jak w kluskach śląskich stosuję 1/4 mąki względem ilości ziemniaków. A więc ziemniaki dzielimy na cztery części i jedną z tych części wypełniamy mąką. To takie praktyczne proporcje. Do ziemniaków i mąki(...)odpowiadają. Dla osób niewprawionych takim wskaźnikiem czy ciasto jest odpowiedniej konsystencji będzie wrzucenie kawałka ciasta na gotującą się wodę. Jeśli się nie rozpada tzn jest OK. A więc gotowe kluski gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Mają delikatnie mrugać, 8 - 10 min od wypłynięcia na wierzch. Gotowe przelewamy na sito i delikatnie przepłukujemy  zimną wodą

Dieta moja pasja
Kluski leniwe z cynamonem, goździkami i borówką 221

pachnące masłem i posypane cukrem. Smakowały jak największe delicje i tak jest do dzisiaj. Pamiętam też że w czasach PRL-u, po szkole wchodziłam do baru mlecznego na kluski leniwe, były wyborne. Polecam moją wersje z borówkami, smakują obłędnie. Kluski leniwe z cynamonem, goździkami i borówką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kluski z dyni i batata 199

Radośnie pomarańczowe kluski z pieczonego batata i dyni z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Smakują wyśmienicie z pomidorami i pieczonym bakłażanem. Trochę czosnku podkreśla delikatny smak klusek. Palce lizać!   Dynię, batata kroimy w kostkę, bakłażana wzdłuż na ćwiartki; pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w 170 st. C. Kluski: 250 g batatów

Kucharzyca
Lane kluseczki 141

gotującej się wody wrzucać kluseczki, co jakiś czas zamieszać. Ciasto nabierać widelcem i lekko nim potrząsając wlewać ciasto do gotującej się wody. Gotować około 1 minuty. Odcedzić kluski przez durszlak, wypłukać pod bierzącą wodą. Tak przygotowane kluseczki są już gotowe do użycia. Smacznego

Kuchnia Pokoleń