kluski - 6146 przepisów (strona:62/410)

Kluski leniwe z bułką tartą 134

Połączenie idealne, kluski leniwe i lekko słona zasmażona bułka tarta na masełku. Uwielbiam także leniwe polane masłem i posypane cukrem. A Ty jakie leniwe uwielbiasz? To są kluski z mojego dzieciństwa, są idealne. Dziś w wersji zdrowszej czyli z mąką orkiszową razową. Kluski leniwe z bułką tartą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Lane kluski na mleku 149

dzieciństwa czy macie inne smaki? Uwielbiałam lane kluski na mleku albo mannę z sokiem malinowym. Te dwa dania mogłam jeść bez przerwy. Potem gotowałam lane kluski moim małym córeczkom, potem większym a teraz to one będą gotować swoim dzieciaczkom - mam taką nadzieję. Babcia wnukom tez ugotuje, niech wiedzą co dobre. Teraz ugotuje sobie raz na jakiś(...)czas jak najdzie mnie ochota, polecam i Wam. Znacie te smaki? Lane kluski na mleku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kluski Śląskie 134

uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy szczyptę soli, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 2. Z gotowego ciasta odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy kluseczki robiąc palcem dołeczek. 3. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą wodę i cały czas mieszamy aż do ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy coś około 3-4 minut. Tutaj musimy pilnować czasu bo może się(...)zdarzyć że i po dwóch minutach kluski będą już dobre a czasem dopiero po 5 minutach

Gotowanie...to proste !
szybkowar-rosół z kury wiejskiej z lanymi kluskami... 113

średni 1 sztuka, woda 3,5 litra, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony - ile potrzeba, zielona pietruszka - ile potrzeba lane kluski: jajka 3 sztuki, sól 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 2 szklanki, woda 1/2-3/4 litra kurę wiejską dobrze oczyścić i opłukać, podzielić na porcje, włożyć do szybkowara dodać obrany pęczek włoszczyzny(...)drobnymi oczkami, przelać krótko zimną wodą rosół gorący podać z lanymi kluskami, pieprzem, natką pietruszki - rozgrzewający rosół z wiejskiej kury z szybkowara i podany z lanymi kluskami jest najlepszą zupą na zimowe dni............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski śląskie buraczane 125

Dzisiaj na obiadek kluski śląskie inaczej :) Wystarczy dodać buraka, aby znane kluski zadziwiły nas samych :) Skoro za oknem biało,to stwórzmy sobie trochę koloru na talerzu. Przepis przewinął mi się w którejś z gazet :) Polecam wypróbować.   Składniki dla 4 osób: 8 ugotowanych średnich ziemniaków średni ugotowany burak ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej ok. 3 łyżek(...)składnikach) Dodać z powrotem odłożoną część masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobić gładkie ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką formować kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczać je lekko i kciukiem wyciskać zagłębienie. Kluski wrzucać na osolony wrzątek , zamieszać , gotować minutę od momentu wypłynięcia. Wyjąc łyżką cedzakową , okrasić tłuszczem z cebulką i podawać z surówką. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Kluski z makiem 237

składniki na masę makową: 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów 250 g maku niebieskiego 350 g mleka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 200 g miodu Kluski z makiem. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, jajka i oliwę. Całość wyrabiamy czas 2 min/Interwał. Ciasto wyjmujemy z naczynia, formujemy kulę, zawijamy folią(...)rodzynki oraz miód. Gotujemy czas 12min/temp. 90 stopni/obr.2. Dodajemy do naczynia migdały z orzechami oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne. Masę makową przekładamy do miski. The post Kluski z makiem appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Pampuchy, czyli kluski na parze 144

odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. 4) Po tym czasie krótko wyrobić, podzielić na 6 równych części i uformować kuleczki. Kluski ułożyć na tacce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 15-20 min. 5) Pampuchy parować ok. 10 min w parowarze, można również na garnku z gotującą się(...)woda i założoną gazą (obwiązaną sznurkiem) szczelnie przykryte. W trakcie parowania nie podnosić pokrywki. Jeżeli nie chcemy parować wszystkich od razu, można przechować w lodówce kilka godzin. 6) Gotowe kluski podawać od razu po przygotowaniu z serkiem waniliowym i ulubionymi owocami lub z dżemem. Artykuł Pampuchy, czyli kluski na parze pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Kluski leniwe z makiem 137

Przepis pochodzi z książki "Bike&Cook" a znalazłam go na blogu Wiewióry , zauroczył mnie bardzo i oto kluski na moim stole. Kluski leniwe uwielbiam a tutaj dodatkowo dodatek maku sprawia ze kluchy są jeszcze lepsze. Idealny obiad na zimne dni, polecam. Kluski leniwe z makiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dyniowe kluski śląskie 445

Dziś zapraszam na kluski śląskie w jesiennej odsłonie, z dodatkiem dynii. Dyniowe puree to bardzo wdzięczny dodatek nie tylko do ciast, ale wszelkiej maści klusek. Na smak dynia nie ma zbyt wielkiego wpływu, ale dodatek karotenu w sezonie jesienno-zimowym jest jak najbardziej w cenie. Na blogu gościły już  kopytka dyniowe , d yniowe szpecle(...)dyniowe knedle z jeżynami  i  leniwe dyniowe , a możliwości jest o wiele więcej. Mam jeszcze sporo pomysłów do zrealizowania. Dyniowe kluski śląskie tak jak i tradycyjne białe to znakomity dodatek do wszystkich mięs podawanych z sosem lub samym sosem i dodatkiem surówki jako danie wegeteriańskie. Amatorów na śląskie kluchy chyba nie zabraknie? Składniki: 800 g ziemniaków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski ziemniaczane z farszem serowym 140

Dziś kluski z serem ale za to jakie? kremowe, przepyszne z ciekawym, serowym nadzieniem. Kluski robi się bardzo szybko i smakują wyśmienicie. Polecam serdecznie w te coraz chłodniejsze jesienne dni. Kluski ziemniaczane z farszem serowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa mleczka z kluseczkami 116

jest z pokoleniowymi przepisami że przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Teraz robię tą zupkę dla mojego wnuczka Olafka. Do garnka wlać mleko i zagotować. Przygotowanie klusek – do garnuszka wbić jajko, dodać mąkę, sól, wodę. Teraz trzeba wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki. Masa musi być dokładnie wymieszana. Konsystencja gęstsza od ciasta na naleśniki. Do gotującego się mleka(...)Potrząsając trzepaczką tworząc małe lub większe kluseczki. To już zależy od upodobań. Można wymieszać ciasto na kluski za pomocą widelca. Moja mama i jej siostry twierdzą że kluski się bardziej napowietrzą. Będą bardziej delikatne. Do dodaniu całego ciasta na kluseczki gotować jeszcze około 30 sek do 1 minuty. Można taką zupkę posłodzić lub mocniej dosolić

Kuchnia Pokoleń
Pampuchy, czyli kluski na parze 318

odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę. 4) Po tym czasie krótko wyrobić, podzielić na 6 równych części i uformować kuleczki. Kluski ułożyć na tacce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 15-20 min. 5) Pampuchy parować ok. 10 min w parowarze, można również na garnku z gotującą się(...)woda i założoną gazą (obwiązaną sznurkiem) szczelnie przykryte. W trakcie parowania nie podnosić pokrywki. Jeżeli nie chcemy parować wszystkich od razu, można przechować w lodówce kilka godzin. 6) Gotowe kluski podawać od razu po przygotowaniu z serkiem waniliowym i ulubionymi owocami lub z dżemem. Artykuł Pampuchy, czyli kluski na parze pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Kopytka serowe 207

Kluski ziemniaczano-serowe podane bardziej na słodko niż wytrawnie. Z masełkiem i bułką tartą, ale świetnie smakują także z gęstą śmietaną w połączeniu z cukrem pudrem, może szczyptą cynamonu? Wersja ze szklistą gorącą cebulką też się sprawdzi. Na pewno każda Wasza wariacja będzie pyszna, w końcu nie zawsze musimy mieć ochotę na podane sugestie w gotowym przepisie(...)ewentualnie widelcem. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą i zagnieść ciasto podsypując mąką pszenną (dając jej tyle ile się wgniecie - nie musi być cała szklanka). Im mniej mąki tym kluski będą bardziej miękkie. Z ciasta formować wałeczki w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, pokroić na kluski. Wrzucać je partiami na wrzącą osoloną wodę

Zasmakuj Kuchni
Pierogi leniwe czyli ratujmy klasykę. 172

Leniwe, potrawa dość popularna, lubiana przez dorosłych jak i dzieci, często także nazywana  kluskami leniwymi. I wszystko się zgadza, bo to ani nakładu pracy, ani czasu nie wymaga. Wymieszać, uformować, ugotować i zjeść. 😋 Już wcześniej publikowałam ten przepis, jednak teraz jest ku temu inny powód. Przystąpiłam do akcji  Ratujmy Klasyki  , której  pomysłodawcą jest Małgosia(...)Jednak to już nie były leniwe, te kluski były lub są na nich wzorowane. Stara, dobra  Kuchnia Polska mówi: ,,Pierogi leniwe ( potocznie leniwe) kluski przyrządzane  z twarogu, mąki i jaj, gotowane w lekko osolonym wrzątku.'' A więc do dzieła. 😊 300 g twarogu półtłustego jajko mąka pszenna Twaróg rozgniatamy widelcem razem z jajkiem

Dieta moja pasja
Pyzy z kapustą kiszoną i brązowymi pieczarkami 162

odparuje, podsmażamy jeszcze chwilę. Dzięki temu pieczarki nabiorą fajnego smaku. Pieczarki studzimy i łączymy z kapustą. Farsz ponownie solimy i pieprzymy do smaku. Powinien być mocno doprawiony. Przygotowanie klusek: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.  Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i sól. Całość(...)rękach płaskie krążki, grubości około 4 milimetrów. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zawijamy brzegi i tworzymy kulkę. Tak przygotowane pyzy wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek, zmniejszamy gaz i gotujemy je jeszcze 3 minuty. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię.  Na talerzu pyzy polewamy 1 łyżką

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania