kopytek trudno sobie wyobrazić tradycyjną kuchnię polską. Te kluski zna każdy od najmłodszych lat. Ja je uwielbiam w każdej wersji i z różnymi dodatkami. Te klasyczne robimy tylko z ziemniaków, ale u mnie dzisiaj odmiana tych pysznych klusek. Do kopytek dodałam szpinakowy farsz. Spróbujecie? KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę(...)ciasta" kopytkowego" układamy cienki pasek z farszu. Następnie zlepiamy boki "kopytkowego" paska tak, aby zamknąć szpinakowy farsz w środku. Rolujemy, a potem kroimy na ok.2 cm kawałki. Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej smakują podsmażone na patelni, ale można je jeść też od razu po ugotowaniu
Bon appetit mon amiebyło ostatnio z kostką sera, który był 3 dni po terminie. Dużo- nie dużo, ale jednak. Na szczęście kompletnie nic mu się nie działo, więc postanowiłam przygotować z niego kluski, które wykorzystałam do zupy pomidorowej. Żeby je trochę kolorystycznie urozmaicić- dodałam szpinak i odrobinę smakowej oliwy. W smaku niczym lane kluski, więc dla mnie rewelacja! Normal(...)łyżką) wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Ja robiłam je na trzy razy- jak pierwsze wypłynęły, to wyciągałam łyżką cedzakową i robiłam kolejną porcję. Zapobiegnie to rozgotowaniu się tych pierwszych klusek ;) Podajemy jako dodatek do zup lub drugiego dania. Jeśli chcemy słodką wersję- nie dodajemy do ciasta pieprzu i oleju czosnkowego, a ugotowane okraszamy roztopionym masłem i cukrem kryształem
Kuchnia w czekoladzieKluski: · ziemniaki 1 kg · żółtka 1 szt · sól 1 łyżeczka · mąka pszenna · mąka ziemniaczana Sos: · mięso wieprzowe 1/2 kg · cebula 1 szt · olej 2 łyżki · curry 1/2 łyżeczki · sól · pieprz · ziele angielskie 3 szt · listek laurowy 2 szt · kostka rosołowa 1/2 szt · woda 1-2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżeczki · papryka słodka mielona Kluski(...)żółtko i wyrabiamy na gładka masę łącznie z tą odłożoną częścią ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy. Sos: Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso
przepisy- Milkileniwe, bo nie. Bo dziś, i właśnie teraz, pasują mi tu najbardziej kapary, czosnek i oliwa. I oficjalnie, w dobie czasów w domu, sobie daję czarny pas z klusek. Składniki (na jedną porcję, dużą): Na kluski leniwe: 150 g twarogu tłustego 70 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli woda(...)oliwek należy podsmażyć czosnek, cebulę do zarumienienia i dodać kapary oraz pokrojone suszone pomidory. Dusić składniki kilka chwil, doprawić pieprzem i dodać szpinak, natkę pietruszki oraz parmezan i ugotowane kluski. Całość należy dokładnie wymieszać i podać od razu. I zjeść. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaminuty od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na półmisek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z przepisem na cebulowe kluski śląskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/cebulowe-kluski-slaskie.html), szpinakowe kluski śląskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szpinakowe-kluski-slaskie.html) oraz tradycyjne kluski śląskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com
Waniliowe Improwizacjedziurkami, z pojemnikiem, do którego wlewamy ciasto. Całość kładziemy na garnek z wrzącą wodą i przesuwamy po tarce tym pojemnikiem, tak aby do garnka, przez dziurki wpadały gotowe kluski. Takie urządzenie możemy zakupić w sklepach internetowych lub podczas wyjazdów do Niemiec lub Austrii. Szukając pomysłów w sieci na zastąpienie tego urządzenia, natrafiłam na pewne propozycje. Ciasto możemy wlać(...)dużych oczkach, wystarczy położyć ją nad garnkiem odwrotną (tępą) stroną i szpatułką lub silikonową łyżką partiami przecierać przez dziurki ciasto na wrzątek. Możemy również przygotować szpecle podobnie, jak kluski kładzione. Ciasto przekładamy na deskę i nożem zsuwamy porcje na wrzątek. Składniki CIASTO 350 g mąki 230 g purée z dyni* 2 – 3 jaja 1 łyżka oleju
Tajemnice Smakutrochę napęczniała. W garnku zagotowałam ok. 1 litr wody. Delikatnie ją osoliłam. Za pomocą dwóch dużych łyżek metalowych formowałam kluseczki i wykładałam je na gotującą się wodę. Poczekałam aż kluski wypłyną i od tego momentu gotowałam je ok. 4-5 minut. Ugotowane kluski wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na talerz. Na patelni roztopiłam masło. Wsypałam bułkę(...)kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), torcik z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto z kaszy manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html), placki
Waniliowe ImprowizacjeKluski z ziemniakami i serem Gdy po obiedzie zostają, mi ziemniaki to ich nie wyrzucam, zawsze przygotowuję z nich smaczne danie obiadowe. Składniki: Ciasto: mąka pszenna(...)dosypywać mąki. Podzielić ciasto na kawałki i z każdego kawałka formować długie wałeczki. Wałeczki lekko spłaszczyć i kroić na ukośne kawałki. Wrzucać do osolonej i gotującej się wody, kluski mieszając łyżką drewnianą, gotować około 2 min od momentu wypłynięcia na wierzch. Wybierać kluski łyżką cedzakową na talerze polewać je jogurtem naturalnym, miodem i posypać cynamonem. (function
Kuchnia Danusikalafiora przyjdą mi jeszcze do głowy… Gnocchi z kalafiora na szpinaku Coś innego dla odmiany. Gnocchi z kalafiora w wersji Keto to propozycja dla wszystkich stęsknionych za kluskami. Jest przy nich troszkę zabawy, ale zapewniam, że warto! Dania Danie główne , Lunch , Przekąska Kuchnia Europejska Keyword gnocchi Porcje 4 porcje Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 5 minut(...)jajowatej. Odstawić na 5 minut do "związania". Jeśli masa dalej się klei, można dodać jeszcze babki jajowatej. Podsypując łupinami babki jajowatej, formować ruloniki z masy kalafiorowej i odcinać niewielkie kluski. Zagotować sporą ilość wody i posolić. Kluseczki wrzucać partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu gotować 2-3 minuty. Odcedzić. Szpinak z boczkiem Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć
Modern Cave Girlkońce, wrzuć do wrzątku, zmniejsz ogień, gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową. Odstaw. Krok 4 Ponownie zagotuj wodę po szparagach, wrzucaj do wrzątku pierożki, zmniejsz ogień, zamieszaj, żeby kluski nie przywarły do dna. Gotuj przez 4 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyciągaj łyżką cedzakową. Krok 5 Na szerokiej patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Kiedy(...)się zapieni, wyłóż na patelnię kluski i szparagi pokrojone w mniejsze kawałki, smaż przez 2-3 minuty. Na koniec wrzuć zielony groszek, smaż kolejne 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj kluseczki posypane tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Włoskie leniwe, czyli pierożki z ricotty pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzsię... szare kluski, które wbrew przekonaniom, że pasują tylko do boczku i kapusty kiszonej, okazały się naprawdę świetnie smakować w połączeniu z bazyliowym pesto. Jeżeli chodzi o kluski, to bardzo ważny jest wybór ziemniaków, najważniejsze, aby były mączyste, wtedy nie będzie potrzeby dodawania dużej ilości mąki, aby zagęścić masę. Przepis na 4 solidne porcje: szare kluski z tego przepisu -> klik oraz pesto bazyliowe z tego przepisu -> klik
Kraina Miodem PłynącaKopytka leniwe to jedne z moich ulubionych i ekspresowych w przygotowaniu klusek. Spotkałam się z tym, że nazywane są pierogami , ale hmmm... nie wiem dlaczego... Kluseczki są delikatne, mięciutkie i doskonale sprawdzą się jako danie na słodko lub w wersji wytrawnej. Możecie je również podawać z zupą. Moja córka bardzo lubi kluseczki polane odrobiną masła lub z jogurtem(...) ostrożnie wrzucić do osolonego wrzątku, przemieszać i gotować około 3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub podsmażyć na patelni. (*) Kluski nadają się do podania w wersji na słodko lub wytrawnej
Di gotujeKluski kładzione z sera z kaszą manną na słodkie drugie danie lub na deser. 100 g kaszy manny, 80 ml mleka, 300 g sera białego półtłustego, 3 łyżki cukru pudru, 5 jajek, 60 g miękkiego masła, sól, Kaszę wsypać do miseczki i zalać mlekiem. Odstawić na pół godziny. Ser zemleć. Białka ubić na sztywną(...)pianę. Masło utrzeć, ucierając dodawać cukier i żółtka. Do masy maślano-żółtkowej dodać ser i kaszę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką kluski na wrzącą, lekko osoloną wodę. Za każdym razem łyżkę zanurzać we wrzącej wodzie. (Gdyby ciasto było za rzadkie i kluski się rozpływały, należy dodać łyżkę
królestwo garówBiałka rozbełtać, dodać do kaszy i wymieszać. zwilżonymi dłońmi formować kluski, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne dodać łyżkę bułki tartej. Ja wolę masę troszkę luźniejszą, trudniej formować kluski, są może mniej foremne, ale delikatniejsze. Kluski wrzucać do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować 1 - 2 minuty od zagotowania. zastawa
królestwo garówkońce, wrzuć do wrzątku, zmniejsz ogień, gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową. Odstaw. Krok 4 Ponownie zagotuj wodę po szparagach, wrzucaj do wrzątku pierożki, zmniejsz ogień, zamieszaj, żeby kluski nie przywarły do dna. Gotuj przez 4 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyciągaj łyżką cedzakową. Krok 5 Na szerokiej patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Kiedy(...)się zapieni, wyłóż na patelnię kluski i szparagi pokrojone w mniejsze kawałki, smaż przez 2-3 minuty. Na koniec wrzuć zielony groszek, smaż kolejne 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj kluseczki posypane tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Włoskie leniwe, czyli pierożki z ricotty pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz