kluski - 6146 przepisów (strona:51/410)

Kurczak curry 109

obiady o wyrazistym smaku? Jeśli tak, to soczysty kurczak z kolorowymi warzywami, mlekiem kokosowym w sosie curry jest idealny dla Ciebie. Kurczak curry doskonale smakuje z ryżem, makaronem lub kluskami śląskimi. Zobacz jak w prosty i szybki sposób wykonać indyjską potrawę. Moją potrawę podałam z tradycyjnymi kluskami śląskimi . Kurczak curry – składniki. Szklanka to pojemność(...)gotowania próbuję i w razie potrzeby dodaję ulubionych przypraw. Jeśli natomiast potrawa jest za ostra to wlewam mleczka kokosowego lub śmietanki 30%. Ostatnio kurczaka z curry podałam z tradycyjnymi kluskami śląskimi : kluski śląskie Ciekawa jestem z czym podajecie swojego kurczaka curry? Artykuł Kurczak curry pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny

Ania gotuje
Kopytka z serem 351

Uwielbiam kopytka z serem (kluski leniwe z serem i ziemniakami). Od tradycyjnych kopytek różnią się jedynie dodatkiem twarogu oraz jajka. W mojej rodzinie najczęściej podajemy kopytka polane zarumienioną na maśle bułką tartą lub sosem z pieczarkami. To smak mojego błogiego dzieciństwa. Sprawdź jak w prosty i szybki sposób przygotować tą uniwersalną potrawę, która pasuje do wielu dań obiadowych(...)pomysł na szybki i prosty jarski obiad lub dodatek do mięsa. Możesz je podawać na słodko lub słono. W zależności od regionu Polski, potrawa występuje pod zamienną nazwą kopytka, kluski lub pierogi leniwe. Według mnie jeśli używamy ziemniaków, to bardziej adekwatna jest nazwa kopytka. Kopytka z serem to 4 główne składniki: ugotowane i zmielone ziemniaki, mąka pszenna, mąka

Ania gotuje
Duszony schab z sosem botwinkowym 108

obiadowy przygotowany na bazie młodej botwinki nie dość że prezentuje się przepysznie za sprawą buraczanego zabarwienia, jest bardzo uniwersalny. Botwinkowym sosem możesz polać ugotowane ziemniaczki, podawać go z kluskami śląskimi, świetnie pasuje jako dodatek do mięs. Jego zastosowanie w kuchni porównałabym do sosu szpinakowego, który nadaje się do makaronu a jednocześnie do polania ziemniaków czy ryżu. Dzisiaj przedstawiam(...)dzięki temu bardziej soczyste. SPOSÓB PODANIA Na talerze obiadowe wyłóż chochelkę sosu z botwinką, na nim lub obok ułóż kawałek duszonego schabu. Możesz podawać z gotowanymi ziemniaczkami, kaszą lub kluskami śląskimi, wedle uznania. Całości dopełni ogórek kiszony. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Kotleciki ze schabu w m\u0142odej botwince","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/05\/sos-botwinkowy.jpg

ProstePesto.pl
ROSÓŁ Z LANYMI KLUSECZKAMI 94

domowym makaronem to już poezja. Jednak jeśli nie mam czasu lub chęci (tak tak, leń czasem i mnie dopada) na przygotowanie makaronu to rosołek podaję też z lanymi kluskami . Takie kluseczki przygotowane są dosłownie w kilka chwil a rosół z lanymi kluseczkami smakuje wybornie. A z czym w Waszych domach podajecie rosół? Składniki na rosół z lanymi kluseczkami(...)korzenia selera * kawałek zielonej części pora * 1 cebula * 3 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * około 2-2,5 litra wody * sól i pieprz czarny mielony do smaku Lane kluski: * 2 jajka * pół szklanki mąki pszennej Wykonanie: Do garnka włożyć kawałki mięsa, dodać obrane warzywa, kawałek pora, ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę opalić nad gazem, dodać

Zrób to smacznie
Kacze udka w czerwonym winie 119

kaczki – sos winny, w którym się piecze, nadaje jej wspaniałego smaku, ale jako że dodajemy go pod koniec – nie dominuje. Doskonale sprawdza się, aby polać nim np. kluski. Kacze udka w czerwonym winie: 4-6 sztuk kaczych udek (każde po 250 g) 1 łyżka majeranku ok. 8 ząbków czosnku w łupinach kilka gałązek rozmarynu(...)łyżeczki suszonego) 1 i ½ szklanki dobrego, czerwonego wytrawnego wina (375 ml) 4 czubate łyżki konfitury wiśniowej (lub dżemu wiśniowego) sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: kluski kładzione lub szpecle, buraczki Piekarnik nagrzewamy do 190°C (góra-dół, bez termoobiegu). Kacze udka z obu stron posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wrzucamy ząbki czosnku

Poezja smaku
Kurczak w mleku kokosowym z selerowymi kluskami 90

własnego podwórka" i wzbogacić smak delikatnym mięsem z kurczaka. A wszystko na jednym talerzu! Jak to osiągnąć? Sposób jest całkiem prosty. Trzeba przyrządzić: kurczaka w mleku kokosowym z selerowymi kluskami. Pełna lista niezbędnych produktów, oraz szczegóły przyrządzenia tego dania, z mojego przepisu, znajdziecie w załączonym linku. Ja szczerze namawiam, życząc smacznego(...)Składniki:     Kluski:   500 g selera korzeniowego 150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej   Kurczak:   500 g piersi z kurczaka 150 g pieczarek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju kokosowego 1 marchewka 1 mała puszka ananasa 2 papryczki czerwone (słodkie) 250 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu ostrygowego ¼ łyżeczki cukru palmowego

R'n'G Kitchen
Polska - Szare kluski z wegańskim twarogiem, smażoną cebulką i ogórkiem kiszonym 112

Szare kluski, zwane również przecierakami i żeleźniakiami z domu znamy w wersji z kapustą kiszoną i boczkiem (na blogu można znaleźć przepis na ich wegańską wersję ). Żeleźniaki z twarogiem i ogórkiem kiszonym poznaliśmy dopiero latem w restauracji Powroty w Łowiczu. To połączenie na tyle nam się podobało, że postanowiliśmy je odtworzyć i zweganizować. Ten przepis łączy już wcześniej(...)dodane przepisy na  szare kluski  i  wegański gzik , które tylko nieznacznie zmodyfikowaliśmy. A miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni polecamy również przepis na  kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych .  Składniki (4 porcje): - 750 g ziemniaków  Twaróg   - 3 łyżki kaszy jaglanej (około 40 g)  - 100 ml wody z ogórków kiszonych

Roślinożerni urlopowicze
Paprykarz z kurczaka i galuszki, pyszny obiad z Węgier 131

czosnku śmietana kremówka 30 % smalec do smażenia, najlepiej kurzy ale wieprzowy też może być ( smalec w kuchni węgierskiej jest powszechny i nadaje daniom specyficzny smak ) sól do smaku galuszki ( kluski do gulaszu ): 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżka smalcu ( nie ma kuchni węgierskiej , bez smalcu ) sól, odrobina mleka Zacznij od klusek, będzie szybciej i prościej(...)drewnianej wilgotnej desce, na grubość około 0,5 cm. W dużym garnku doprowadź osoloną jak na makaron, wodę do wrzenia. Nożem odcinaj z brzegu deski, paseczki, bardzo wąskie kluski i wpuszczaj na wrzątek, mieszaj co jakiś czas. Kluski są gotowe jak wypłyną na wierzch. Odcedź, przelewając przez sito jak makaron i wymieszaj z łyżką smalcu

Ogrodnik w podróży
Kluski gumowe 620

mięsa z rosołu? Krokiety, pierogi…. są pyszne, ale czasem chciałoby się owo mięso wykorzystać do czegoś jeszcze innego, prawda? Wertując stare czasopisma kulinarne natknęłam się na przepis na kluski gumowe. Ugotowane ziemniaki i ugotowane, zmielone mięso z rosołu…. świetna opcja. I powiem Wam, że kluski te są bardzo dobre. Takie kluski śląskie

Smaki Na Talerzu
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami 93

więc prosta zupa pomidorowa, którą to lubi większość z nas. I żeby nie było znowu walk o to, czy ma być z ryżem czy z makaronem, jest z lanymi kluskami. Dobra odmiana. Zupa jest gęsta i bardzo porządna. Na zimowy, popołudniowy poniedziałek – idealna. Do zupy dorzuciłam dodatkowo niewielką ilość lubczyku, bo mam go w nadmiarze. Gościu, który(...)wody 700 g passaty pomidorowej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego lubczyku (opcjonalnie) szczypta cukru (opcjonalnie) sól pieprz lane kluski: 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej sól Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki, gotujemy al dente w 1,5 l wody, z dodatkiem liścia laurowego

Kardamonovy
Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami 90

Wczoraj właśnie odwekowaliśmy ostatni słoik tej zupy. Genialna. Znacie kogoś kto nie lubi jarzynowej? Ja nie. Z reguły jadłam ją zawsze z ziemniakami, tym razem wylądowały w niej kluski kładzione. Nie no, super, naprawdę super. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 300 g mrożonego kalafiora pół pęczka natki(...)pietruszki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz (przepis na 4 porcje) kluski kładzione: 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej 3-4 łyżki wody szczypta soli Jajko, mąkę, wodę i szczyptę soli dokładnie ze sobą mieszamy (ja robię to drewnianą pałką), odstawiamy. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli wyszło Wam za gęste, dolejcie wody, jeżeli za rzadkie, odrobinę

Kardamonovy