kluski - 6146 przepisów (strona:49/410)

Kluski śląskie z potrawką z szynki 234

Kluski śląskie podane z pysznym duszonym mięsem z szynki wieprzowej i warzyw to propozycja na pożywny obiad-klasyka kuchni polskiej! Składniki: Kluski: 1 kg gotowanych ziemniaków około 25-30 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Potrawka mięsna: 1/2 kg szynki wieprzowej 1/2 litra wody lub bulionu rosołowego-używam domowej roboty, nie z kostek(...)łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki przyprawy z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 2-3 łyżeczki mąki pszennej sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Przygotowanie klusek:  Gotowane ziemniaki studzimy, mielimy w maszynce do mięsa, lub przeciskamy przez praskę,zmielone ziemniaki, dzielimy na cztery równe porcje, jedna odkładamy na bok, a w to miejsce wsypujemy

Wanilia i Kardamon
Kluski śląskie 235

kluseczkami z dziurką. W moim rodzinnym domu, mama przygotowywała je do rolad lub gulaszu, u mnie można je spotkać podane w rozmaity sposób, jednak całym sednem udanych i smacznych klusek jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. Mama nigdy nie odważała czy odmierzała składników, miała swoją metodę. Ziemniaki przeciśnięte przez praskę delikatnie ugniatała, dzieliła na 4 równe części, jedną część wyciągała(...)łyżki wody lub żółtko i wyrabiamy na jednolite ziemniaczane ciasto.  Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczamy delikatnie tworząc kluseczkę i robimy w niej dziurkę.  Kluski gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rosół drobiowo-wołowy z lanymi kluskami 131

czosnku  1 liść kapusty ( ja miałam włoską) 1 listek laurowy  2-3 ziela angielskie  świeży lubczyk  sól i pieprz do smaku 1 suszony prawdziwek Lane kluski: 200 g mąki wrocławskiej 2 żółtka woda mineralna ( tyle ile przyjmie mąka, u mnie 1 szklanka ) Przygotowanie: Mięso wołowe i udka umyć, zalać 2 litrami  zimnej(...)listek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszonego prawdziwka,doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny...rosół ma tylko pyrkać.W międzyczasie przygotować z w/w składników kluski lane. Wybrać mięso i warzywa na talerz, a rosół przecedzić przez sito i ponownie wlać do garnka. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, delikatnie przemieszać i gotować

Gosia gotuje
Szare kluski ziemniaczane z jajeczną kołderką 173

domowych, wykonanych ze sprawdzonych przepisów. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej szczypta soli Dodatkowo: 4 jajka 2 łyżki masła 1/2 szklanki wody (krochmalu) z gotowania klusek sól i pieprz do smaku kilka listków natki pietruszki Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Przełożyć do czystej ściereczki i dobrze odcisnąć. Dodać(...)wodę, posolić. Kluseczki formować mokrymi rękoma i wrzucać na gorącą wodę. Gotować aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło, dolać wodę z gotowania klusek. Jajka wybić do miski, roztrzepać doprawić i wylać na patelnie. Smażyć ciągle mieszając aż jajka się zetną. Do usmażonych na patelni jajek przełożyć kluski, wymieszać, przełożyć

Gosia gotuje
Kluski kładzione z dyni z pulpecikami w sosie warzywno - pieczarkowym 218

Kluski kładzione , to szybka i smaczna alternatywa dla kopytek , klusek śląskich czy choćby zwykłych ziemniaków. Można je zrobić z dowolnymi dodatkami, szpinakiem, serem, brokułem, czy tak jak ja z dynią.Choć na dynię sezon się  dawno skończył, zapasy działkowe umożliwiają mi cieszenie się jej smakiem nawet teraz.  Składniki na kluski: 1 szklanka(...)gładką masę.  W garnku zagotować wodę, lekko osolić. Łyżkę maczać we wrzątku , a następnie nabierać nią masę i zanurzać w garnku. Tak postępować do końca ze wszystkimi kluskami. Gotowe, po wypłynięciu na wierzch przełożyć na durszlak, a potem na duży półmisek.Po wierzchu porozkładać pulpeciki, polać sosem i porozkładać kawałeczki upieczonej dyni. Ozdobić listkami pietruszki.  Podawać

Gosia gotuje
Zielone kopytka, czyli kluski ze szpinakiem :) 170

lekko spłaszczyć. Pokroić na niewielkie ukośne kawałki. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać kluski starając się nie przerwać wrzenia wody. Zagotować pod przykryciem, aż kluski wypłyną i wtedy gotować jeszcze 2-3 minuty. Kluski odcedzić na sicie i lekko przelać zimną wodą. Starajcie się gotować kluski w szerokim garnku

vegetanie
Węgierskie kluski z białego sera i kaszy manny 181

dzisiaj że mam resztki mąki, Niestety z moim przeziębieniem nie dało się wyjść, więc zaczęłam szperać w przepisach książkowych i znalazłam w książce „Pokaż się od dobrej kuchni – Kluski, knedle i pierogi” przepis na Węgierskie knedle z białego sera i kaszy manny(...)niewielką ilością mąki.   Zabrałam się ochoczo do pracy.   Wprawdzie nie do końca wyszły knedle, bo z ciasta nie dało się utoczyć kulek (zbyt rzadkie), ale postanowiłam zrobić kluski kładzione.  Powiem wam szczerze.. wyszły przepyszne ! Tak delikatnych i puszystych klusek nie jadłam jeszcze nigdy dotąd. Naprawdę polecam. Przepis( z małymi moimi zmianami ), który

Na słodko lub wytrawnie
" Leniwe " z ricottą w sosie pomidorowym 185

Proste do zrobienia włoskie kluski z serem ricotta. Przepis Gennaro Contaldo znalazłam   tutaj . Dobre z każdym sosem.  składniki ( dla 4 osób) kluski 200g  mąka plus dodatkowo do podsypania 225g serka ricotta 3  żółtka 30g startego  parmezanu szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony czarny pieprz sos 6 łyżek oliwy(...)oliwek 3 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w grube plastry 1 chilli, w plasterkach 2 x 400g puszki pomidorów (wystarcza puszka) kilka liści bazylii przygotowanie kluski Wymieszać w misce ricottę, żółtka, parmezan, gałkę muszkatołową i przyprawy, dodać mąkę i mieszać widelcem aż powstanie miękkie , wilgotne ciasto.   Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę ręką

Stare Gary
Nogi z gęsi pieczone w cydrze 186

bójki z Policją w stolicy. Wracając do tematu gęsi, to wymagała ona dość sporo pracy, ale efekt był po prostu fenomenalny - rozpływająca się w ustach aromatyczne mięso z kluskami śląskimi i burakami. Zapraszam do spróbowania. Do świętowania z gęsią użyłem: 2 nóg gęsi - razem około 1 kg, 250 gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków(...)gotowałem je przez około 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedziłem je na durszlaku, przelałem zimną wodą, dokładnie otrzepując je z nadmiaru wody. Na talerze wyłożyłem kluski śląskie, niewielką ilość buraków, po dwa kawałki nóg gęsi, które przykryłem cebulą, która piekła się wraz z gęsią. Całość delikatnie polałem powstałym podczas pieczenia sosem

Wyprawy kulinarne
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 228

zlaniu wody pozostałej z odciskania startych ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i jedno jajko. Całość wyrobiłem na gładkie ciasto, a następnie przy pomocy łyżki uformowałem wrzecionowate kluski. Kluski te gotowałem we wrzącej wodzie - do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody i jeszcze przez dalsze 3 minuty. Suszone borowiki zalałem 250 ml wody i gotowałem na małym(...)drobną kostkę cebulę, niewielką ilość soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu i oliwy. Na talerz nałożyłem niewielką ilość sałatki z kapusty, wylałem odrobinę sosu grzybowego, a następnie nałożyłem kilka klusek ziemniaczanych i plaster polędwicy w cieście. Od wierzchu danie lekko skropiłem jeszcze sosem

Wyprawy kulinarne
Kluski z kiełbaską 170

Kluski z kiełbaską SKŁADNIKI: 1,70 kg ziemniaki ugotowane i zmielone 1 szt jajka 360 g mąka 3 łyżki mąka ziemniaczana 400 g cebula podsmażona 0,5 kg kiełbasa cienka zmielona Sól PRZYGOTOWANIE: Ugotowane ziemniaki, przepuścić przez maszynkę(...)ziemniaków dodać obie mąki i jajko, zagnieść ciasto. Nożem odcinać krążki grubości 2 cm. Spłaszczać je w dłoniach, na środku kłaść kiełbasę zmieloną. Ciasto dokładnie zlepiać formując okrągłe kluski. Kluski kłaść partiami do osolonej wrzącej wody. Gotować 5 minut od wypłynięcia. Kluski wyjmować łyżką cedzakową na talerze i posypać zrumienioną cebulką z tłuszczem

Kuchnia Danusi
Kluski śląskie (tzw. białe kluski) ze skwareczkami 183

miejsce wsypać tyle maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe ziemniaki, jajko i żółtko; formować okrągłe kluski, następnie każdą kluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną, pozostawić jeszcze chwilę w wodzie (na bardzo słabym ogniu). Podawać  z sosem mięsnym, stopionym masłem(...)wersji jest to kombinacja ze skwarkami. Uwaga: kluski śląskie można nadziewać  farszem z gotowanego, zmielonego mięsa rosołowego, z dodatkiem cebuli podsmażanej, pieprzu, soli i jajka

Pychotkaaa
Kluski śląskie 199

dań. Robi się je z wcześniej ugotowanych i rozgniecionych kartofli z dodatkiem mąki i jajek. Są więc świetnym sposobem na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Rozpoznawalną cechą tych klusek jest charakterystyczne wgłębienie. Odpowiednio przygotowane są bardzo miękkie i delikatne, dlatego aby nie zepsuć ich struktury należy uważać z dosypywaniem zbyt dużej ilości mąki. Najlepiej smakują same(...)oleju. Każda partię gotujemy ok. 15 minut. Podajemy na gorąco np. polane skwarkami i cebulką lub z gulaszem. Smacznego! *Wybór ziemniaków nie pozostaje tu bez znaczenia. Do wyrobu wszelkich klusek, kopytek czy pyz najlepiej nadają się odmiany zawierające dużo skrobi (zwiększa się przez to ich kaloryczność). W sklepach można kupić ziemniaki, które mają już określone przeznaczenie. Jeśli jednak

MyCookBook.pl
Kluski śląskie 145

pulchnym paluszkiem wykonywanie dziurek po środku każdej ziemniaczanej kulki. Te otworki mają niebanalne znaczenie - zatrzymują wszystkie smaki Po każdej innej klusce spływa każdy dodatek, zaś śląska zatrzymuje dla jedzącego wszystko to co najlepsze.  Nie podaję dokładnych proporcji. Kluski, zarówno jak moja mama robię wg określonej reguły, która podaję poniżej. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej i przecisnąć przez(...)fragmenty, z których następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej małym paluszkiem wykonujemy dziurkę :) Gotujemy w dobrze osolonym wrzątku, od wypłynięcia 3-4 minuty. Nie zostawiajmy zrobionych klusek na długi czas bez gotowania, gdyż ciasto na bazie ziemniaków ma to do siebie, że "rzednie" długo nie poddawane obróbce termicznej. Z około 60 dag ziemniaków wychodzi około

kawawszklance