przemycenie do diety króla warzyw czyli brokuła, który nie zawsze jest lubiany a tutaj świetnie się odnajduje i nawet nie czuć jego smaku. Moja rodzina to wielcy fani klusek, kopytek, krokietów dlatego nauczyłam się, że to dania w których oprócz ziemniaków, mogę im włączyć do diety mnóstwo innych warzyw. Zajrzyjcie do przepisów na: Kopytka z fasoli z pokrzywą(...)podagrycznikiem Kopytka z batatów Kopytka gryczane Zielone kopytka Kopytka z kaszą jaglaną i pieczonym burakiem Kluski bez jajek buraczkowe Kluski z dyni Kluski owsiane Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS NA KROKIETY ZIEMNIACZANE Z BROKUŁEM Składniki: 300g ugotowanych ziemniaków 200g ugotowanego brokuła 1 jajko 1 szklanka mąki szczypta
Dorota SmakujeLeniwe jak u mamy, a nawet lepsze! Do ciasta dodałam 2 łyżki kaszy manny, dzięki temu kluski po ugotowaniu są pulchne i miękkie. Tradycyjnie można podać je z przyrumienioną na maśle bułką tartą, z jogurtem, dżemem albo miodem. To przepis na pyszne śniadanie dla całej rodziny w kilka chwil. Polecam również inne twarogowe przepisy na śniadania(...)Leniwe pierogi z mąka ryżową Syrniki klasyczne (przepis podstawowy) Knedle serowe z morelami Leniwe kluski z kaszą manną Składniki (na 4 porcje): 400g twarogu 1 duże jajko łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżki kaszy manny 4 łyżki mąki + do podsypywania do podania: masło, bułka tarta, jogurt, miód, masło, dżem, owoce - wg uznania Twaróg rozetrzeć
Obiad gotowyWczoraj właśnie odwekowaliśmy ostatni słoik tej zupy. Genialna. Znacie kogoś kto nie lubi jarzynowej? Ja nie. Z reguły jadłam ją zawsze z ziemniakami, tym razem wylądowały w niej kluski kładzione. Nie no, super, naprawdę super. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 300 g mrożonego kalafiora pół pęczka natki(...)pietruszki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz (przepis na 4 porcje) kluski kładzione: 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej 3-4 łyżki wody szczypta soli Jajko, mąkę, wodę i szczyptę soli dokładnie ze sobą mieszamy (ja robię to drewnianą pałką), odstawiamy. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli wyszło Wam za gęste, dolejcie wody, jeżeli za rzadkie, odrobinę
Kardamonovytaaaak, jakie to było dobre. Zupełnie nic bym nie zmieniała w tym przepisie, nic a nic. Zawekowałam dwa dodatkowe słoiki, może lane kluski nie zepsują mi całości. Okaże się w niedzielę, kiedy będę gościła u siebie część starszej i najmłodszej ekipy. Składniki: 1,5 l wody 2 pęczki koperku 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek(...)selera mała biała część pora 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka masła sól pieprz (przepis na 4 porcje) lane kluski: 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej szczypta soli Umyte i obrane jarzyny kroimy w kostkę średniej wielkości, umyty por kroimy w cienkie półplasterki, wszystko wrzucamy z masłem do rozgrzanego garnka
KardamonovyKlusz – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Bieszczady, powiat bieszczadzki Klusz to nazwa klusków ziemniaczanych gotowanych przez dawnych mieszkańców Bieszczad. Danie jest bardzo proste, ale smaczne i pożywne. Można je przygotować z ziemniaków pozostałych po obiedzie i podać na kolację. Gorące kluski podaje się polane maślanką, kefirem albo kwaśnym mlekiem. To zestawienie smaków nie zdziwi nikogo(...)gotujemy i obieramy. Ziemniaki, cebulę i jajko mielimy w maszynce, dodajemy bułkę tartą, mąkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Krótko mieszamy i formujemy małe podłużne kluski. Zagotowujemy wodę, solimy ją lekko, dodajemy łyżkę masła i zmniejszamy ogień. Kluski wkładamy do wody, delikatnie mieszamy i wyjmujemy kiedy tylko wypłyną. Podajemy gorące, polane maślanką
Trzeci talerzUwielbiam wszystkie kluski, śląskie, kopytka, lane kluski, zacierkę pyzy - to zdecydowanie moje jedzenie i moich dzieci również. Tym razem padło na szare kluski z okrasą z masełka z cebulką. Czasem podaje je również z podsmażoną kiszona kapustą i takie też bardzo lubię. Kluski te są bardzo uniwersalne, pasują również do wszystkich mięs
Swojskie jedzonkoTradycyjne ciasto jak na zwykłe kluski śląskie z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej uformowane w placek i smażone. KLUSKI ŚLĄSKIE SMAŻONE SKŁADNIKI 1 kilogram mączystych ziemniaków; około 250 gramów mąki ziemniaczanej; smalec wieprzowy; przepis na kluski śląskie smażone Artykuł Kluski śląskie smażone a nie gotowane pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaTradycyjne ciasto jak na zwykłe kluski śląskie z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej uformowane w placek i smażone. KLUSKI ŚLĄSKIE SMAŻONE SKŁADNIKI 1 kilogram mączystych ziemniaków; około 250 gramów mąki ziemniaczanej; smalec wieprzowy; przepis na kluski śląskie smażone Artykuł Kluski śląskie smażone a nie gotowane pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaWłoskie kluski z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej i jajka. GNOCCHI KLUSKI WŁOSKIE SKŁADNIKI 1 kilogram mączystych ziemniaków około 250 gramów mąki pszennej; 2 wiejskie jajka; mielona, słodka papryka; natka pietruszki; harissa lub koncentrat pomidorowy; przepis na gnocchi włoskie kluski do sosu Artykuł Gnocchi włoskie kluski
Kuchnia Tomkaulubione danie, które często pojawia się na polskich stołach. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jest to proste, szybkie i lekkie danie, które będzie idealne na obiad. Kluski z ziemniaków są miękkie i wręcz rozpływają się w ustach. Nazwa kopytek pochodzi od ich formowanego kształtu. Z ciasta wykonuje się wałeczki, które następnie krojone są po skosie. Kopytka(...)nich uformuj wałek, najlepiej o grubości około 3-4 centymetrów. Pokrój ciasto w tradycyjne kopytka, czyli otrym nożem, w ukośne kawałki. W garnku zagotuj wodę, powinna być lekko osolona. Kluski wrzucaj partiami do wrzątku, delikatnie zamieszaj. Gotuj 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmij i odcedź na półmisku. Jak zrobić kopytka? Pamiętaj o tym! Do przygotowania
RozdomowionaKluski przygotowane z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków i mąki ziemniaczanej. KLUSKI ŚLĄSKIE SKŁADNIKI 1 kilogram mączystych ziemniaków; około 250 gramów mąki ziemniaczanej, ale tak naprawdę tyle, ile „zabierze”; przepis na kluski śląskie przepis oryginalny Artykuł Kluski śląskie przepis oryginalny pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaKluski z kaszy manny to błyskawiczny dodatek do zup, który będzie świetną alternatywą dla makaronów i ziemniaków. Przygotowanie takich klusek jest naprawdę banalnie proste a ich smak wyjątkowy. składniki na około 1 litr zupy 1 szklanka kaszy manny ( szklanka 250 ml ) 1 jajko przepis Do miski wsypujemy kaszę mannę, dodajemy jajko i wszystko mieszamy(...)momentu aż jajko zbierze całą kaszę, w razie potrzeby dosypujemy jeszcze odrobinę kaszy. Następnie dłonią zagniatamy bardzo twarde ciasto. Tak przygotowane ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach. Gotowe kluski gotujemy bezpośrednio w gorącej zupie około 5 minut. Artykuł Kluski z kaszy manny + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniakurkowy , czyli sos ze świeżych kurek, to idealny dodatek do makaronu, klusek, mięs czy placków. Ten tradycyjny sos grzybowy jest delikatny, kremowy, z duża ilością pysznych kurek. Sos kurkowy – do makaronu i do mięs Kurki w sezonie pojawiają się w mojej kuchni regularnie. Uwielbiam je za wyjątkowy, delikatny smak i różnorodność zastosowania. Fantastycznie smakują jako dodatek(...)jajecznicy na śniadanie czy klusek lub mięs na obiad. Kurki są też bardzo wdzięcznymi grzybami do marynowania . Możecie je też po prostu podsmażyć na maśle z cebulką i zjeść z chrupiącą bułką. Pycha! Jednak jest jeden, podstawowy przepis na te grzyby, który powinien znać każdy – mowa oczywiście o przepisie na sos kurkowy . Taki klasyczny, aksamitny, mocno
Na-talerzu.pljuż dodawać masła a sernik będzie smakować jak ten przygotowywany dobrym ręcznie zmielonym twarogu Sos kurkowy na serku śmietankowym smakuje rewelacyjnie z makaronem typu tagiatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami), kopytkami lub kluskami śląskimi. Oczywiście najsmaczniejszy jest z własnoręcznie zebranymi kurkami, chociaż kto chodzi na grzyby ten wie jak ciężko(...)wedle uznania solą i pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki lub koperek . Sos kurkowy smakuje rewelacyjnie z makaronem typu tagliatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami) oraz kopytkami lub kluskami śląskimi . Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 885 kcal 221 kcal Białko
WegePrzepis