kluski - 6146 przepisów (strona:47/410)

KLUSKI ŚLĄSKIE NADZIEWANE MIĘSEM + FILMIK 122

Kluski ślaskie nadziewane mięsem są również smaczne jak pyzy. Przygotowuje się je łatwo i szybko, polecam przepis.  SKŁADNIKI :   1  kg ziemniaków ugotowanych i ostudzonych oraz zmielonych  około 0,5 kg farszu mięsnego ( u mnie gotowana łopatka z warzywami )  mąka ziemniaczana 1 jajko tłuszcz z cebulką i boczkiem do okraszenia klusek(...)wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Gdyby nie chciało się skleić, dolewamy wody. Ciasto dzielimy na porcje, wkładamy odrobinę farszu i sklejamy, formujemy kluski. Gotujemy je w osolonym wrzątku około 7-10 minut licząc czas od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Kluski podajemy okraszone cebulką. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem 123

Kluski śląskie kojarzą się z sosem pieczeniowym, duszonym mięsem i modrą kapustą. Ale kluski śląskie świetnie sprawdzą się również w wersji bezmięsnej. Przykładem takiego dania.. Czytaj więcej: Kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem The post Kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Serowe leniwe kluseczki 137

Serowe leniwe kluseczki , czyli pyszne kluski z twarogu, jajek i mąki. To wspaniały pomysł na obiad dla najmłodszych domowników. Kluski z tego przepisu wychodzą delikatne i mocno serowe. Moje dzieci je uwielbiają. Zresztą przyznam Wam szczerze, że i ja je uwielbiam. W przygotowaniach zawsze dzielnie pomaga mi moja córeczka. Uwielbia rolować serowe wałki na blacie(...)cukrem, podać z cynamonem lub z naturalnym jogurtem i owocami. Tu właściwie nie ma ograniczeń. Wszystko zależy od tego co najbardziej lubi wasza pociecha. Składniki: (na około 45-50 klusek) 500 g półtłustego twarogu 2 średnie jajka 100-120 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła szczypta soli ulubione dodatki: cukier trzcinowy, cynamon, jogurt naturalny, owoce Rady: Przygotowując

Słodkie okruszki
Kluski białe z pieczarkami i sosem pieczarkowym 126

Dlaczego białe kluski spytacie? ugotowane ziemniaki są białe a po dodaniu mąki ziemniaczanej są jeszcze bielsze. Pieczarki są aromatyczne i nadają kluskom głębi. Sos pieczarkowy idealnie podkreśla smak klusek. Zapraszam do zrobienia klusek białych z pieczarkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Leniwe pierogi, czyli kluski dla leniwych z białym serem 145

Pierogi leniwe , pyszne kluski z twarogiem Leniwe pierogi , leniwe kluski lub po prostu leniwe to klasyka polskiej kuchni. Delikatne kluseczki z twarogu i mąki można przygotować i ugotować w 10 minut. Są puszyste, delikatne, lekko kwaskowate i po prostu pyszne. Najlepiej smakują polane stopionym masłem z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku(...)ziemniaczaną oraz pszenną i zarabiamy elastyczne ciasto. Zajmuje to dosłownie 3 minuty. Z ciasta formujemy wałeczki, które spłaszczamy nożem i po skosie odkrawamy kluseczki (pierożki) w kształcie rombów. Leniwe kluski gotowe do gotowania Leniwe wrzucamy na osolony wrzątek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze 3 do 4 minut

Gotujemy i jemy
Leniwe pierogi, czyli kluski dla leniwych z białym serem 145

Pierogi leniwe , pyszne kluski z twarogiem Leniwe pierogi , leniwe kluski lub po prostu leniwe to klasyka polskiej kuchni. Delikatne kluseczki z twarogu i mąki można przygotować i ugotować w 10 minut. Są puszyste, delikatne, lekko kwaskowate i po prostu pyszne. Najlepiej smakują polane stopionym masłem z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku(...)ziemniaczaną oraz pszenną i zarabiamy elastyczne ciasto. Zajmuje to dosłownie 3 minuty. Z ciasta formujemy wałeczki, które spłaszczamy nożem i po skosie odkrawamy kluseczki (pierożki) w kształcie rombów. Leniwe kluski gotowe do gotowania Leniwe wrzucamy na osolony wrzątek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze 3 do 4 minut

Korniszonki
Domowe gnocchi z ziemniaków – parmezanowe 129

już tylko 2 łyżki, wysypujemy tą pozostałą mąkę na stolnicę, wyjmujemy ciasto z miski i szybko zagniatamy je ręcznie na stolnicy.   Od razu szykujemy garnek do gotowania klusek. Ciasto ziemniaczane po uformowaniu nie lubi leżeć, bo szybko mięknie i podchodzi wodą. Kiedy skończycie formować pierwszą porcję gnocchi, woda już powinna się gotować – od razu wrzucamy kluski(...)kawałki i formujemy z nich kluseczki – albo na specjalnej, żeberkowanej tacce do gnocchi, albo tocząc kawałki ciasta na odwróconym brzuszku widelca, albo najprościej i najszybciej – lekko spłaszczając pocięte kluski-poduszeczki widelcem, tak żeby zostawić jego wyraźny wzór.   Gotową partię klusek od razu wrzucamy na osolony wrzątek i na wolnym ogniu gotujemy przez 2-3 minuty

Karo in the Kitchen
Kluski śląskie. 1065

Dlatego nie podam dokładnych ilości składników. Mąki powinno być 1/4 w stosunku do ilości ziemniaków. Najlepiej ziemniaki włożyć do miski, wyciągnąć 1/4 i w to miejsce, wsypać mąkę ziemniaczaną. Kluski są wtedy idealne. Miękkie i delikatne. Składniki: 700 g. ugotowanych ziemniaków mąką ziemniaczana 1 jajko sól Wykonanie: Ugotowane i wystudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski. Podzielić(...)sól. Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść dłońmi, żeby składniki się połączyły. Odrywać po kawałku masy i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, następnie palcem zrobić w środku dziurkę. Tak przygotowane kluski wrzucać na wrzątek i gotować, około dwie minuty, od wypłynięcia klusek. Wyciągać na talerz, łyżką cedzakową. Kluski gotować w kilku seriach. Ja gotowałam

Agusiowe smakołyki
Szare kluski 145

Kluski z surowych, tartych ziemniaków. Podajemy z podsmażoną cebulką, zasmażaną kapustką, sosami, ... Składniki: 800 g obranych ziemniaków 200 g mąki pszennej (typ 500) czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka Wykonanie: Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, i przekładamy na sitko, umieszczone na misce. Odstawiamy na 20-30 minut. W międzyczasie kilka razy ziemniaki mieszamy łyżką. To ułatwi(...)ziemniaki przekładamy do miski.  Wodę, która wyciekła z ziemniaków wylewamy, a zgromadzoną na dnie miski skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. Robimy to przy użyciu dwóch łyżeczek. Jedną nabieramy ziemniaki, drugą spychamy je delikatnie do wody. Kluski gotujemy na wolnym ogniu, 4 minuty

Smak mojego domu
Kluski śląskie z masłem szałwiowym, orzechami i parmezanem 179

Delikatne kluski śląskie w towarzystwie masła szałwiowego, orzechów i słonego parmezanu. To jest mój smak zbliżającej się jesieni. Zapach szałwii idealnie pobudza apetyt! Składniki: Kluski śląskie 1 kilogram ziemniaków Mąka ziemniaczana 1 jajko Sól, pieprz Masło szałwiowe: 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 8 listków szałwii Szczypta soli Dodatkowo: prażone orzechy/pestki dyni, parmezan Wykonanie: Kluski(...)średnim ogniu. Powstałą pianę ściągnąć łyżką i wyrzucić. Dodać czosnek i liście szałwii Podgrzewać do momentu kiedy masło delikatnie zbrązowieje. Dodać szczyptę soli jeżeli masło nie było słone Kluski ułożyć na talerzu, polać masłem szałwiowym oraz posypać orzechami i tartym parmezanem

Mohiella
Smażone kopytka z boczkiem i kapustą 159

Swojski domowy obiad jak u babci. Robi się szybko,tanio. Można wykorzystać kluski które pozostały z poprzedniego obiadu. Gotowy pyszny obiad w 20 minut. ok 500 gram Klusek 250 gram wędzonego boczku ✅ Pół dużej główki  kapusty ✅ 2 łyżki posiekanego koperku Boczek kroimy średniej wielkości kostkę,przekładamy na patelnię i smażymy. Do zrumienionego boczku dodajemy kopytka(...)dalej smażymy aż kluski się lekko przypieką. Kapustę kroimy w gruba kostkę ok.2 cm.,dodajemy do podsmażonych klusek .Smażymy do momentu aż kapusta będzie miękka. ✔ Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem

Andzia Pichci
Kluski kładzione. 112

łyżką lub widelcem. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Tak jak na makaron. Zanurzyć łyżkę w wodzie, następnie nabrać, mniej więcej 1/3 łyżki ciasta i włożyć do wody. Kluska zostanie w wodzie, ponownie nabrać ciasto i znowu zanurzyć. Tak postępować do wykończenia ciasta. Kluski gotować około 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, na talerz. Kluski, tym razem podałam z sosem pomidorowym i pulpetami

Agusiowe smakołyki
Zapiekane kluski z kaszy manny z parmezanem 96

przeglądałam ją podczas świątecznej obfitości jedzeniowej, kiedy generalnie nie myśli się o gotowaniu wcale i raczej przyświeca myśl pt ” ja już więcej niczego, nigdy nie zjem…” Kluski to mieszanka kaszy manny, mleka, masła i parmezanu. Autor określa je jako kwintesencja comfort food i rzeczywiście tak jest. Miękkie w środku i kremowe, chrupiące na zewnątrz(...)zapieczone pod dodatkową warstewką sera… będzie smakowało. Ja zrobiła do nich cukinię w pomidorach, która bardzo dobrze do nich pasowała. Print Recipe Zapiekane kluski z kaszy manny z parmezanem Kwintesencja comfort food – kluseczki z kaszy manny z mlekiem, masłem i parmezanem. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, zapieczone pod dodatkową warstwą żółtego sera. Jako samodzielna przekąska

Cooking for Emily
Kluski żelazne 150

Kluski żelazne to kolejna specjalność mojego męża (tak jak i placki kartoflane ).  Wymagają nieco pracy, a przede wszystkim siły, gdyż starte ziemniaki  trzeba naprawdę porządnie odcisnąć.  Dlatego ja się raczej do ich robienia nie palę. Zwykle pojawiają się w naszym domu razem z pieczoną kaczką . Pyszne połączenie! Bardzo dobre są następnego dnia, odsmażone i mocno(...)ugotowane ziemniaki i mąkę ziemniaczaną. Bardzo dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk.  Ręce  posypujemy lekko mąką ziemniaczaną, z ciasta formujemy okrągłe kluski, wielkości piłeczki pingpongowej i odkładamy na blat posypany mąką ziemniaczaną.  Gotujemy dużą ilość wody, solimy. Na wrzątek wrzucamy partiami kluski, gotujemy ok 4 minut

Stare Gary
Kluski lane 111

Kluski lane idealne do rosołu :) Z kluskami lanymi mam dwa skojarzenia: jedno bardzo nieprzyjemne, zmora dzieciństwa – zupa mleczna z lanymi kluskami... okropieństwo... i te kożuchy je oblepiające... brrr. Natomiast drugie, to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa – rosół z kluskami lanymi. 1 jajko, 30 g mąki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko

królestwo garów