jaglana idealnie sprawdza się do słodkich dań. Wystarczy ją ugotować, zblendować i zagnieść wraz z mąką ziemniaczaną ciasto. Wychodzą z niej pyszne, w dodatku wegańskie, bezglutenowe i bez laktozy kluski, które możesz przygotować ze swoimi ulubionymi owocami. Szczególnie polecam śliwki. Po ugotowaniu możesz je podać z jogurtem - zwykłym lub roślinnym. Składniki na 13 -15 sztuk 1 szklanka(...)Gdyby było za rzadkie dodać więcej mąki. Śliwki umyć i wypestkować. Ręce obsypać mąką. Urwać kawałek ciasta, spłaszczyć, na środek kłaść połówkę śliwki, którą owinąć ciastem. Formować okrągły kształt kluski. Wodę zagotować. Wrzucić knedle. Gotować około 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z jogurtem posypane lekko ksylitolem. *W wersji bezglutenowej użyj mąki ryżowej do podsypywania ciasta. Jeżeli chcesz nadać
Fabryka pomysłówKopytka z kaszy jaglanej Kopytka jaglane w smaku bardzo przypominają te zwykłe, klasyczne kluski ziemniaczane, jednak ten przepis jest świetnym sposobem na przemycenie zdrowej kaszy jaglanej do naszego obiadu. Z podanej porcji wychodzi dość duża miska klusek, która spokojnie powinna wystarczyć na obiad dla 4 osób. Kopytka jaglane można jeść na słodko np. z jogurtem(...)ciasta i kroimy kluski *** *** W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli oraz oleju. Kopytka wkładamy partiami do wrzątku i gotujemy przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia *** *** Kluski podajemy na ciepło prosto z wody lub odsmażone *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z Apetytemdomowe szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną. Danie mało wyrafinowane, ale niezwykle smaczne – można sobie przypomnieć dzieciństwo. Nieco pracochłonne, ale bardzo szybko znika z talerzy. Składniki: Kluski: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka soli Ponadto: 250 g boczku wędzonego 2 cebule ok 250 g kiszonej kapusty po 4 liście laurowe, ziele angielskie(...)jałowcem. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy odcedzoną kapustę kiszoną, sól i pieprz. Smażymy jeszcze przez chwilę. Na patelnię z boczkiem i kapustą przekładamy kluski, mieszamy i całość smażymy jeszcze przez 2 minuty. [caption id="attachment_7169" align="aligncenter" width="1024"] Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną[/caption] Artykuł Szare
e-PrzepisyKulinarneZapiekane kluski ziemniaczane Znudziły ci się kluski ziemniaczane podawane tradycyjnie? A może szukasz inspiracji na coś nowego, smacznego i nieskomplikowanego. Właśnie to jest takie danie. Troszkę pracy przy kluseczkach a w efekcie uzyskamy pyszny posiłek dla rodziny. Mój mąż jest miłośnikiem dań mącznych, a kluseczki to mógłby jeść co dziennie i chociaż nie przepada(...)całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. 6. Formujemy małe kluseczki, wielkości orzecha włoskiego. 7. W garnku nastawiamy wodę z 2 łyżeczkami soli, do gotującej się wody, wkładamy przygotowane kluski, od czasu kiedy kluski wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 1,5 minuty. 8. Żaroodporne naczynie lub naczynie ceramiczne do zapiekania, smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy ugotowane
Mój pomysł nai inne potrawy mączne kojarzą się nam zazwyczaj z daniem, które jest ciężkie i tuczy, dlatego postanowiłam je trochę uzdrowić. Z dzieciństwa doskonale pamiętam lane czy leniwe kluski przygotowywane przez mamę. Wzorując się na obu ich wersjach połączyłam je w jedną tzn. z leniwych jest baza w postaci twarogu, zaś z lanych - nierównomierny kształt. Twarogowe kluseczki(...)pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć na talerze. Między czasie przygotować sos, mrożone owoce przełożyć do rondelka. Gotować na wolnym ogniu do czasu aż się rozpadną. Dosłodzić do smaku. Polać nim kluski. Pozdrawiam Anulla
Fabryka pomysłówDziś przepis na pyszne kluski włoskie zwane gnocchi a dosłownie " gruda ".Istnieje wiele przepisów na te smaczne kluski w zależności jaki region odwiedzamy.Mamy gnocchi z ziemniaków , mąki gryczanej , z puree warzywnego.U mnie dziś są z dynią i przyprawą włoską.Ješli jeszcze takich klusek nie robiłeś to polecam , aby wypróbować ten przepis.Zapraszam(...)ąki pszennej 4 łyżki puree z dyni lub kawałek startej dyni na tarce ( ja zrobiłam ze startej ) 1 łyżeczka przyprawy włoskiej uprażony na chrupko boczek w kostce do okrasy klusek czosnek niedżwiedzi do posypania potrawy ********. ***************************************************** Ziemniaki obrać i ugotować . Odcedzone utłuc lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa . Następnie wymieszać drewnianą łyżką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWegańskie kluski leniwe Ta nazwa naprawdę zobowiązuje. Jedni nazywają je pierogami a inni, tak jak ja, kluskami leniwymi – bezsensu, bo i tak wyglądają jak kopytka . Nie ważne jakiej nazwy użyjesz, to i tak będą one szybkie i proste. W związku z tym, że kopytka które ostatnio robiłem ( z bobu , z buraków , z batatów ) bardzo(...)pewnością użycie tofu zamiast twarogu. Dodatkowo, żeby większe grono mogło skorzystać z przepisu, użyłem mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej i dzięki temu uzyskałem nie tylko wegańskie, ale jednocześnie bezglutenowe kluski leniwe ! Artykuł Wegańskie kluski leniwe pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanświeżego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego sól,pieprz dodatki do podania 2-3 garście świeżego szpinaku kilka suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki masła klarowanego Przygotować szpinak do klusek. Na patelni rozgrzać masło klarowne. Wrzucić szpinak, nie trzeba go siekać. Smażyć aby odparował całą wodę, do smaku doprawić odrobiną soli i pieprzu a następnie wystudzić. Potem szpinak zmiksować(...)blenderem lub w rozdrabniaczu. Do szpinaku dodałam jajko, które dodajemy do klusek i trochę sera aby było wygodniej zmiksować szpinak bo jest go niewiele. Następnie zmiksowany szpinak dodać do sera. Dodać także mąkę ziemniaczaną i część mąki pszennej. Mąkę pszenną najlepiej dodawać partiami bo nie wiadomo ile zabierze jej ciasto bo twaróg ma różną wilgotność, u mnie wyszło
Monia miesza i gotujewsypać szklankę mąki i dodać masę jajeczną. Za pomocą trzepaczki, całość dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do dużego garnka wlać wodę, posolić ją i zagotować. Do masy na kluski wsypać pozostałą mąkę oraz dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Za pomocą łyżki (lub łyżeczki) nakładać porcje ciasta do wrzącej wody. Najlepiej(...)powierzchnię wody. Ugotowane kluski wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Przełożyć do miski. Ewentualnie dodać 1 łyżeczkę masła klarowanego i całość delikatnie wymieszać (dodatek masła spowoduje, że kluski nie przykleją się do siebie
Ugotowaćhakami :) Można podsypać mąka jeśli będzie za rzadkie. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, spłaszczyć lekko ręką i szklanką wykrawać krążki. Wykrojone kluski pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Gotować na parze około 10 minut. Jeśli nie macie specjalnego garnka, to możecie zwykły garnek obwiązać gazą lub ściereczką, na tym ułożyć(...)kluski i przykryć np. miską
Agusiowe smakołykiKluski śląskie – najlepszy przepis! Chociaż z kluskami śląskimi to jest tak, ze każdy ma swoje przyzwyczajenia i sztywno się ich trzyma i będzie uważał, że jego przepis jest właśnie tym najlepszym(...)Kiedy kilka dni temu zadawłam Wam pytanie na facebook’u, czy kluski śląskie powinny być z jakiem czy bez, to padła lawina odpowiedzi […] The post Kluski śląskie – najlepszy przepis! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprostu leniwe. Pierogi leniwe to idealne danie na obiad! Czasem musimy zjeść coś również na słodko. Dzieci takie obiadki przecież uwielbiają. Poniżej znajdziecie przepis na tradycyjne kluski leniwe z serem białym. Przepis pochodzi z notatnika mojej mamy. Przepis na pierogi leniwe z serem. Składniki na kluski leniwe z serem. 500 g sera białego(...)cukru waniliowego (8 g) Sposób przygotowania pierogów leniwych z serem. Ser zagnieść widelcem. Dodać mąkę, jajka oraz cukier. Wymieszać i wyrobić zwięzłe ciasto. Z ciasta uformować wałki i odkrawać kluski o wielkości ok. 2 cm. Gotujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy kluski, gotujemy ok 3 minut od wypłynięcia. Gotowe kluseczki podaję zazwyczaj z jogurtem naturalnym
Pani domowaSzare kluski to tradycyjne kluski kuchni wielkopolskiej , przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków. Ich nazwa pochodzi od charakterystycznej barwy, jaką nadaje im ten składnik. Szare kluski podawano już w XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce spopularyzowały się ziemniaki. Pojawiały się w książkach kucharskich, m.in. w Najnowszej kuchni Marty Norkowskiej(...)domu z 1933. Do dziś goszczą w niektórych domach. Podaje się je zazwyczaj wymieszane z pokrojonym w drobną kostkę i podsmażonym boczkiem i cebulą. Tradycyjnym dodatkiem do szarych klusek jest zasmażana kapusta kiszona.Tuż po drugiej wojnie światowej zamiast kapusty używano brukwi. SKŁADNIKI: 7 ziemniaków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 jajko
Kuchnia Beatyziemniaki. Można z nich zrobić pyszne placki czy sałatkę . Dodaję je nawet do sernika. Jednak chyba najbardziej ziemniaki lubię wykorzystywać do klusek. Bardzo często przygotowuję kluski ziemniaczane tzw. żelazne . Tym razem potrzebowałam jednak dodatku do mięsnego obiadu. Zwykłe gotowane ziemniaki mi się znudziły więc musiałam poszukać ciekawej alternatywy. Mój wybór(...)tarce na małych oczkach. Oba rodzaje ziemniaków łączymy ze sobą. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Formujemy średniej wielkości kulki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 8-10 minut. Aby kluski miały bardziej estetyczny wygląd, zwilżam dłonie zimną wodą i poprawiam kształt klusek. Odgrzewam na parze. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 1,30-2 h Koszt
Pobite gary Barbarywięc widzicie to zestawienie produktów i składników w tym daniu nie jest przypadkowe. Przyrządźcie je, kiedy macie ochotę na coś smacznego lub odczuwacie smutek bądź zmęczenie. Gwarantuję poprawę nastroju! Kluski z jarmużem w sosie miodowo – balsamicznym porcja dla 1 osoby Składniki: kluski: 4 łyżki mąki orkiszowej 4 łyżki twarogu półtłustego 1 małe jajko(...)duża łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 3 garście jarmużu 3 łyżki pestek słonecznika sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Kluski: Wszystkie składniki wsypać do miski i dokładnie zagnieść. Na stolnicy oprószonej mąką formować podłużne wałki a potem kroić w małe kluseczki. Gotować około 1 min od momentu wypłynięcia i odcedzić. Sos: Na patelni rozgrzać olej
Jaglusiazajmie razem z ugotowanie nie więcej niż 15 minut. Sprawdźcie... przepis poniżej. Składniki: 250g sera białego, 1 jajko, 6 łyżek mąki, 2 łyżki masła, bułka tarta, 2 łyżki cukru. Kluski leniwe - przepis: W misce rozdrabniamy widelcem biały ser, dodajemy jajko, mąkę i całość mieszamy. Po wymieszaniu ciasta formujemy z niego wałeczki, a następnie kroimy kluseczki (najlepiej kroić(...)skosem). Przygotowane kluseczki wrzucamy do wrzątku i gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy bułkę tartą i cukier. Kluski leniwe podajemy okraszone masełkiem z bułką tartą. Post Kluski leniwe – szybki przepis pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!uwielbiam! Kluski śląskie, gumione, kluski białe, jak kto woli:) W moim rodzinnym domu często jadaliśmy kluski śląskie lub inne smaczne potrawy przygotowywane z ziemniaków, które pasowały do każdego obiadu. A ja z Bratem mogliśmy je jeść cały czas, codziennie. To popularna potrawa w kuchni śląskiej. Kluski śląskie smakowaliśmy z różnymi mięsnymi kotletami(...)prostu mieszała, dodawała i wychodziło. Ja zauważam u siebie taką samą smykałkę, dlatego czasami trudno mi pisać o konkretnych proporcjach. Jednak postarałam się po raz kolejny i przygotowałam pyszne kluski śląskie. Oto przepis: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej jajko sól Ziemniaki obieramy, dzielimy na dwie części. Jedną część gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, drugą część
Zasmakuj Kuchnimanną to smaczne, tanie i bardzo łatwe w przygotowaniu danie. T o doskonała alternatywa dla ziemniaków, można je podać jako dodatek niemal do wszystkich dań głównych, sosów i mięs. Kluski ziemniaczane okraszone skwarkami lub podsmażoną cebulką mogą również stanowić samodzielną potrawę. Składniki na około 20 sztuk : 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka kaszy manny(...)ciasto. Z masy formujemy okrągłe kuleczki ( trochę większe od orzecha włoskiego ) a następnie gotujemy je w lekko osolonym wrzątku około 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową. Artykuł Kluski ziemniaczane z kaszą manną + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniałagodna i słodkawa. Ricott ę można zastąpić polskim twarogiem. Nale ż y go tylko odsączyć i zmielić 2-3 krotnie . SKŁADNIKI Kluski (12 sztuk) 400 gr ricotty (albo twarogu) 2 jaja 3 łyżki śmietany 100 gr m ą ki pszennej 75 gr bu ł ki tartej 1 cebula(...)pomidory razem z zalew ą . Całość przyprawi ć , sol ą , pieprzem, oregano. Dusi ć 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Kluski Cebul ę obrać i drobno posiekać. Listki bazylii i natki pietruszki drobno posiekać . Na oliwie zeszklić cebul ę z ziołami
La grande e la piccola cuocaszybkie do przygotowania. Na kluski najlepiej nadają się stare, ale jedno-dwu-dniowe bułki, całkiem czerstwe raczej nie. Jeśli już używasz takich dodaj więcej mleka. Do klusek podałam sos z mieszanki mrożonych grzybów leśnych (w sklepowych ladach chłodniczych leżą prawdziwe rartytasy!). Grzyby dusiłam z dodatkiem białego wina, zagęściłam śmietanką kremową. Obiad pycha! Polecam! Składniki(...)zieloną pietruszką, dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową - wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kluski gotować w osolonej wrzącej wodzie około 10-15 minut . Po wypłynięciu klusek zmniejszyć ogień i trzymać pod przykryciem na ledwie mrugającym ogniu zamrożone grzyby wyłożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i posiekaną, zeszkloną cebulką, mieszając od czasu do czasu grzyby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżka zió ł prowansalskich 1 łyżeczka czosnku mielonego sól , pieprz do smaku 3 łyżki ramy do smażenia Sałatka szwedzka z Ogródka Dziadunia Na kluski : około 1/2 kg ziemniaków , ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 1 jajko sól, pieprz do smaku mąka ziemniaczna 3 łyżki masła do polania suszony szczypiorek(...)zasypujemy mąką ziemniaczaną , następnie z powrotem dodajemy odsunięte ziemniaki , jajko , przyprawiamy solą , pieprzem i zagniatamy . Robimy kule z dołeczkiem w środku . W garnku zagotowujemy osoloną wodę , wrzucamy partiami kluski , gotujemy około 4 minut d wypłynięcia , zależy jakie duże zrobicie kluski . Ugotowane kluski przekładamy na durszlak i delikatnie przelewamy zimną wodą , następnie polewamy je stopionym
Sama słodycz i szczypta chiliodkrawamy z niego po kawałku i formujemy wałek o średnicy ok.2 cm. Wałek lekko spłaszczamy i odcinamy nożem romby o szerokości 2 cm. Musimy pamiętać, że w trakcie gotowania kluski nam urosną. Kluski wkładamy porcjami na gotująca się wodę. Gotujemy 2 minuty od momentu kiedy wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na szeroki talerz. Na suchej(...)patelni prażymy tartą bułkę, gdy będzie złocista dodajemy do niej masło. Masło rozpuszczamy, utworzy się nam taka lekka pianka. Kluski polewamy masłem z tartą bułką i posypujemy cukrem
Kulinarne przygody Gatitymiejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, - wszystko razem (łącznie z tą wyjętą na chwilę 1/4 ziemniaków) zagnieść na jednolite ciasto, - formować kulki, wciskać dziurki Emotikon wink - gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku, gotować kilka minut, aż wypłyną jak pierogi. Do tego sosik ze szklanki wody przegotowanej również z kurkumą i pieprzem, sosem sojowym, olejem kokosowym i na koniec zagęszczony(...)śmietaną owsianą. Kurkumowe kluski wchodzą na stałe do naszego repertuaru i Wam polecam gorąco. SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbardzo drobną granulacją, sypka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do ciast kruchych, babeczek. TYP 480 pszenna – mąka szymanowska. Jasna, lekko kremowa. Wszechstronna, do pierogów i klusek, chleba i bułek, ciast i pizzy. TYP 500 pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka. Idealna na kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków(...)powyższe mąki: TYP 500 – mąka chlebowa, nadaje się również do klusek czy naleśników. TYP 650 – mąka orkiszowa jasna, nadaje się do biszkoptów, ciasteczek, naleśników, klusek. Świetna do pieczenia chleba, do mieszanek przy wypieku pieczywa pełnoziarnistego żytniego i pszennego. TYP 1100 chlebowa – chleb i bułki typu graham, pieczywo mieszane np. z mąką żytnią
Karo in the Kitchenmniejsze, zwykle mają jednak charakterystyczny kształt rombu. Bierze się on stąd, że ciasto formujemy w długie wałki o średnicy ok. 3 cm i kroimy je ukośnie w nieduże kluski. Jak to często ma miejsce z daniami mącznymi, kopytka podczas gotowania dość znacznie zwiększają swoją objętość. Należy to wziąć pod uwagę krojąc ciasto. Kopytka(...)formujemy wałek o średnicy ok. 3 cm. Następnie kroimy go ukośnie na kluseczki o grubości ok. 1 cm, w razie potrzeby przesypując je dodatkowo mąką, aby się nie sklejały. Kluski wrzucamy w 2-3 partiach do wrzącej wody. Gotujemy do miękkości, zwykle przez ok. 8 minut licząc od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Podczas gotowania jednej partii formujemy
Kulinarna PokusaSkładniki na zupę: 0,4 kg suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego lub mięsnego, 4 łyżeczki śmietany 18%, 1 cebula ( większa), 4 łyżki octu Składniki na kluski ziemniaczane: 3 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli, mąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”, zależy to od rodzaju ziemniaków) Wykonanie zupy: Do gotującego bulionu dodajemy(...)kolejną łyżkę śmietany i wymieszać zupę. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Następnie dodajemy śmietanę do zupy. Na koniec dodajemy ocet. Gotujemy kilka minut i gotowe. Wykonanie klusek: Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Przekładamy na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku. Żeby ziemniaki nie ściemniały na wierzch posypujemy mąką . Jak już ziemniaki odciekną
Passion of Cookingschabu 2 ogórki konserwowe 10 dkg boczku wędzonego 1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych 2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej sól, pieprz 2 łyżki oleju Kluski śląskie: 8 ziemniaków średniej wielkości ok 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania stolnicy 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 płaska łyżka soli do gotowania ziemniaków(...)wolne". Mieszamy od czasu do czasu. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze ok 2 minuty, po czym przecedzamy i polewamy roztopionym masełkiem by się nie skleiły. 3. Gotowe kluski podajemy z przygotowanymi roladkami wieprzowymi oraz ulubioną surówką lub sałatką
Kuchnia w czekoladziekluski . Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać kluski i gotować 2 minuty. Ja mam specjalny ''przydaś'' do klusek , ale można takie kluski zrobić lejąc ciasto przez lejek...kluski można robić
Moje domowe kucharzeniebiałego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml bulionu 400 gram pieczarek pieprz, wędzona papryka w proszku, szczypta chili 1/2 pęczka natki pietruszki Kluski śląskie Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w wodzie (osolonej lub nie, można dodać sól do ziemniaków już po ugotowaniu wtedy wchłoną jej znacznie mniej) i studzimy. Do chłodnych ziemniaków dodajemy(...)masy ziemniaczanej i formujemy kulkę, którą spłaszczamy i tworzymy w niej dziurkę. Tak postępujemy z resztą ciasta. Następnie w dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, po zagotowaniu wrzucamy kluski. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je jeszcze 1 minutę. Gulasz z udźca wołowego z marchewką, dynią i pieczarkami Na oliwie smażymy pokrojone w kostkę mięso
Mango Papajaświeża marchew, pietruszka, seler i por, pokrojone na kawałki lub starte na tarce) - ok.0,5l bulionu ( rosołu domowego ), może być jarzynowy lub wody - 1 pęczek koperku - sól do smaku - kluski lane z jednego jajka, lub kilka łyżek makaronu (u mnie 3 łyżki surowego makaronu orkiszowego) - słodka śmietanka (nie trzeba) Do garnka wlać bulion (można go dać więcej(...)kawałki szparagi, dolewamy wrzącą wodę (do pożądanej konsystencji), doprawiamy solą i gotujemy ok.10 minut. Przed końcem gotowania dodajemy do zupy makaron (u mnie muszelki z mąki orkiszowej) lub kluski przygotowane z jednego jajka z dodatkiem 1-2 łyżek wody i kilku łyżek mąki orkiszowej (lub pszennej). Makaron lub kluski gotujemy bezpośrednio w zupie. Dorzucamy pokrojony dość
Smaczne ZdroweJuż długo zbierałam się żeby zrobić kluski na parze i w końcu się udało. Moje kluski wyszły ogromne i pyszne. Myślę, że to fajny pomysł na obiad. Składniki: 600 g mąki pszennej 25 g drożdży 1 szklanka mleka 3 łyżki masła 50 g cukru 2 jajka szczypta soli Wykonanie: Zrobić zaczyn: wymieszać ze sobą ciepłe mleko(...)Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rękoma posypanymi mąką formować małe kulki, ustawić je na stolnicy, przykryć ścierką i zostawić żeby wyrosły. Wyrośnięte kluski gotować w garnku do gotowania na parze przez około 10 minut. Jeśli nie mamy takiego naczynia można do garnka nalać wody, nałożyć na niego gazę lub pieluchę tetrową
Mama Gotujerobiłam bez jajka, tutaj znajdziecie przepis. Tak na prawdę trudno mi określić, która wersja jest lepsza. Kluski w jednym i drugim wydaniu bardzo mi smakują. Kluski śląskie II Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania : 60 minut Składniki: 750 g ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy(...)Następnie kroimy je ostrym nożem na 2-centymetrowe kawałki. Z każdego kawałka kolistymi ruchami formujemy okrągłe płaskie kluseczki, a w środku każdej palcem robimy dziurkę. Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody
Kulinarne przygody Gatitypracy. Z takiego obiadu będą zadowolone nie tylko dzieciaki J Ja osobiście preferuję kiedy kluseczki są w konsystencji zbite i lekko gumkowate i właśnie taką wersję chciałam zaproponować. Kluski zazwyczaj podawane są z zarumienioną na maśle bułką tartą, jednak ja zdecydowanie wolę wersję z podsmażoną śmietaną, posypaną cukrem i cynamonem. Polecam Najlepsze kluski leniwe Składniki(...)mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajka. Zagniatamy twardsze i zwięzłe ciasto. Jeśli ciasto w trakcie wyrabiania będzie luźniejsze możecie śmiało dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy wałki i odkrawam kluski, takie same jak kopytka. Zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski, kiedy wypłyną gotujemy jeszcze przez minutę i od razu wyciągamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy śmietanę. Dodajemy
Mania Gotowaniategorocznej Wigilii nie może zabraknąć łazanek , czyli makaronowych klusek z kapustą i grzybami. Przepis na łazanki z pewnością znajdzie też kilku amatorów wśród czytelników bloga, jak i wszystkie pozostałe przepisy proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia. Łazanki z kapustą i grzybami są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać gotowy(...)mamy ochoty na ręczne przygotowanie takich makaronowych klusek, można je kupić gotowe. Makaronowe kwadraciki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Mieszamy i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski odcedzamy, jeszcze ciepłe mieszamy z ciepłą kapustą i grzybami. Smacznego. The post Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczęsto robię wszelakie kluski, zmieniam tylko dodatkowe składniki. Te, które proponuję przygotować dzisiaj, od zwykłych kopytek odróżnia je dodatek lekko zmiksowanej marchewki. Robiłam już jakiś czas temu kluski kładzione marchewkowe. Natomiast te kopytka marchewkowe z rozmarynem są zwarte, ale jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Kopytka dodatkowo zrumieniłam na maśle rozmarynowym (kiedyś Margarytka podsunęła(...)pomysł), są delikatnie chrupiące. Rozmaryn ostatnio był składnikiem klusek , do których wykorzystałam pieczone ziemniaki z rozmarynem. Składniki: 4 ugotowane ziemniaki 1 duża ugotowana marchew 1 jajko ok. 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 1 łyżka masła świeży rozmaryn Ziemniaki w mundurkach i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy ze skórki. Marchewkę zmiksowałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKluski śląskie są jak nazwa wskazuje bardzo popularne na śląsku. Kluski śląskie, rolada i modra kapusta to tradycyjny niedzielny obiad. Przygotowuje się je tylko z dwóch (nie licząc soli) produktów– gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, chociaż niektórzy dodają jajka. Przygotowałam kluski według przepisu z książki ambasadaroki kuchni podlaskiej, Joanny Jakubiuk „ Ziemniak. Wszystko czego(...)miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjętą część ziemniaków. Dodać sól do smaku. Połączyć składniki tak, aby powstała gładka masa. Formować okrągłe kluseczki. Kciukiem w każdej klusce robić wgłębienie. Wrzucać kluski do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować na małym ogniu, około 2 minuty od momentu zagotowania. Podać okraszone boczkiem, słoniną lub z sosem. zastawa
królestwo garówSmak dzieciństwa...szare kluchy. Kto nie lubi-ręka w górę....osobiście znam tylko jedną osobę -mojego Nassa:( Rozumiem-można nie lubić barszczu, bigosu, czerniny--ale szarych klusek??? SKŁADNIKI: 5-6 średnich ziemniaków jajko mąka (ilość zależna od jakości ziemniaków) sól OKRASA: ok 200 gr, boczku wędzonego 1 cebula PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ucieramy na najdrobniejszej tarce, odsączamy, dodajemy jajko,sól(...)będą twarde i niesmaczne). Nigdy nie bazuję na przepisach-ile dodać mąki-to wszystko zależy od ziemniaków. Jeżeli na wrzątek włożymy kluskę-i rozpadnie się-dodajemy mąki.Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na małym ogniu, dodajemy cebulę. Kluski wybieramy łyżka cedzakową, łączymy z okrasą-wskazane dodanie wody po ugotowanych kluskach,żeby nie były suche
Kopystką po garachkluski to wręcz konieczność. Jak można sobie ich odmówić? Taki obiad to marzenie niejednego łasucha ale też dzieci. Słodziutkie, pełne jagód i aromatycznej róży! Składniki kluski: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko nadzienie: 1,5 szklanki jagód 3 łyżki konfitury z płatków róży (lub innej ulubionej(...)mieszamy starając się nie rozgniatać jagód. Odrywamy porcje ciasta i rozgniatamy w dłoni tworząc mały placuszek. Na jego środku umieszczamy łyżkę nadzienia i zaklejamy formując okrągłą kluskę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Kluski delikatnie wkładamy do wrzątku i gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Serwujemy polane śmietanką i posypane cukrem
Pyry na Gaz