Kluski kładzione to chyba najłatwiejsze i najprostrze kluski do zrobienia. Ich zastosowanie w kuchni może być bardzo wszelakie: jemy je okroszone cebulką lub boczkiem, pyszne są jako dodatek do zup (np pomidorowej, buraczkowej, ogórkowej), sosów z mięsem, a znam też amatorów tych pysznych klusek, którzy jedzą je na słodko: z serem, cukrem, cynamonem(...)pomocą łyżki ucieramy, następnie dolewamy trochę wody i ponownie ucieramy, i tak do momentu, kiedy wykorzystamy całą mąkę. Ciasto musi być dość gęste i bardzo dobrze napowietrzone, wtedy nasze kluski wyjdą mięciutkie. Do gotowanego ciasta dodajemy posiekany koperek. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Łyżkę stołową zanurzamy najpierw we wrzątku, nastepnie nabieramy nią ciasto, które zsuwamy na wrzątek
Walijskie PichcenieZawsze piszę, że to ja ugotowałam. Okazuje się, że moja rodzina również lubi eksperymenty w kuchni 🙂 Kluski ziemniaczane w wykonaniu mojej córki <3 Ritterzipfel to kluski ziemniaczane z dodatkiem boczku i kapusty kiszonej. Te, które dzisiaj opiszę wykonała moja córka. Jak miło jest kiedy po powrocie do domu z pracy czeka na stole pyszny(...)Czytaj dalej Ritterzipfel – ziemniaczno – kapuściane kluski Artykuł Ritterzipfel – ziemniaczno – kapuściane kluski pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKluski ślaskie nadziewane mięsem są również smaczne jak pyzy. Przygotowuje się je łatwo i szybko, polecam przepis. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków ugotowanych i ostudzonych oraz zmielonych około 0,5 kg farszu mięsnego ( u mnie gotowana łopatka z warzywami ) mąka ziemniaczana 1 jajko tłuszcz z cebulką i boczkiem do okraszenia klusek(...)wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Gdyby nie chciało się skleić, dolewamy wody. Ciasto dzielimy na porcje, wkładamy odrobinę farszu i sklejamy, formujemy kluski. Gotujemy je w osolonym wrzątku około 7-10 minut licząc czas od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Kluski podajemy okraszone cebulką. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliKluski śląskie kojarzą się z sosem pieczeniowym, duszonym mięsem i modrą kapustą. Ale kluski śląskie świetnie sprawdzą się również w wersji bezmięsnej. Przykładem takiego dania.. Czytaj więcej: Kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem The post Kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSerowe leniwe kluseczki , czyli pyszne kluski z twarogu, jajek i mąki. To wspaniały pomysł na obiad dla najmłodszych domowników. Kluski z tego przepisu wychodzą delikatne i mocno serowe. Moje dzieci je uwielbiają. Zresztą przyznam Wam szczerze, że i ja je uwielbiam. W przygotowaniach zawsze dzielnie pomaga mi moja córeczka. Uwielbia rolować serowe wałki na blacie(...)cukrem, podać z cynamonem lub z naturalnym jogurtem i owocami. Tu właściwie nie ma ograniczeń. Wszystko zależy od tego co najbardziej lubi wasza pociecha. Składniki: (na około 45-50 klusek) 500 g półtłustego twarogu 2 średnie jajka 100-120 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła szczypta soli ulubione dodatki: cukier trzcinowy, cynamon, jogurt naturalny, owoce Rady: Przygotowując
Słodkie okruszkiDlaczego białe kluski spytacie? ugotowane ziemniaki są białe a po dodaniu mąki ziemniaczanej są jeszcze bielsze. Pieczarki są aromatyczne i nadają kluskom głębi. Sos pieczarkowy idealnie podkreśla smak klusek. Zapraszam do zrobienia klusek białych z pieczarkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePierogi leniwe , pyszne kluski z twarogiem Leniwe pierogi , leniwe kluski lub po prostu leniwe to klasyka polskiej kuchni. Delikatne kluseczki z twarogu i mąki można przygotować i ugotować w 10 minut. Są puszyste, delikatne, lekko kwaskowate i po prostu pyszne. Najlepiej smakują polane stopionym masłem z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku(...)ziemniaczaną oraz pszenną i zarabiamy elastyczne ciasto. Zajmuje to dosłownie 3 minuty. Z ciasta formujemy wałeczki, które spłaszczamy nożem i po skosie odkrawamy kluseczki (pierożki) w kształcie rombów. Leniwe kluski gotowe do gotowania Leniwe wrzucamy na osolony wrzątek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze 3 do 4 minut
Gotujemy i jemyPierogi leniwe , pyszne kluski z twarogiem Leniwe pierogi , leniwe kluski lub po prostu leniwe to klasyka polskiej kuchni. Delikatne kluseczki z twarogu i mąki można przygotować i ugotować w 10 minut. Są puszyste, delikatne, lekko kwaskowate i po prostu pyszne. Najlepiej smakują polane stopionym masłem z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku(...)ziemniaczaną oraz pszenną i zarabiamy elastyczne ciasto. Zajmuje to dosłownie 3 minuty. Z ciasta formujemy wałeczki, które spłaszczamy nożem i po skosie odkrawamy kluseczki (pierożki) w kształcie rombów. Leniwe kluski gotowe do gotowania Leniwe wrzucamy na osolony wrzątek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze 3 do 4 minut
Korniszonkijuż tylko 2 łyżki, wysypujemy tą pozostałą mąkę na stolnicę, wyjmujemy ciasto z miski i szybko zagniatamy je ręcznie na stolnicy. Od razu szykujemy garnek do gotowania klusek. Ciasto ziemniaczane po uformowaniu nie lubi leżeć, bo szybko mięknie i podchodzi wodą. Kiedy skończycie formować pierwszą porcję gnocchi, woda już powinna się gotować – od razu wrzucamy kluski(...)kawałki i formujemy z nich kluseczki – albo na specjalnej, żeberkowanej tacce do gnocchi, albo tocząc kawałki ciasta na odwróconym brzuszku widelca, albo najprościej i najszybciej – lekko spłaszczając pocięte kluski-poduszeczki widelcem, tak żeby zostawić jego wyraźny wzór. Gotową partię klusek od razu wrzucamy na osolony wrzątek i na wolnym ogniu gotujemy przez 2-3 minuty
Karo in the KitchenDlatego nie podam dokładnych ilości składników. Mąki powinno być 1/4 w stosunku do ilości ziemniaków. Najlepiej ziemniaki włożyć do miski, wyciągnąć 1/4 i w to miejsce, wsypać mąkę ziemniaczaną. Kluski są wtedy idealne. Miękkie i delikatne. Składniki: 700 g. ugotowanych ziemniaków mąką ziemniaczana 1 jajko sól Wykonanie: Ugotowane i wystudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski. Podzielić(...)sól. Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść dłońmi, żeby składniki się połączyły. Odrywać po kawałku masy i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, następnie palcem zrobić w środku dziurkę. Tak przygotowane kluski wrzucać na wrzątek i gotować, około dwie minuty, od wypłynięcia klusek. Wyciągać na talerz, łyżką cedzakową. Kluski gotować w kilku seriach. Ja gotowałam
Agusiowe smakołykiKluski z surowych, tartych ziemniaków. Podajemy z podsmażoną cebulką, zasmażaną kapustką, sosami, ... Składniki: 800 g obranych ziemniaków 200 g mąki pszennej (typ 500) czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka Wykonanie: Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, i przekładamy na sitko, umieszczone na misce. Odstawiamy na 20-30 minut. W międzyczasie kilka razy ziemniaki mieszamy łyżką. To ułatwi(...)ziemniaki przekładamy do miski. Wodę, która wyciekła z ziemniaków wylewamy, a zgromadzoną na dnie miski skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. Robimy to przy użyciu dwóch łyżeczek. Jedną nabieramy ziemniaki, drugą spychamy je delikatnie do wody. Kluski gotujemy na wolnym ogniu, 4 minuty
Smak mojego domuDelikatne kluski śląskie w towarzystwie masła szałwiowego, orzechów i słonego parmezanu. To jest mój smak zbliżającej się jesieni. Zapach szałwii idealnie pobudza apetyt! Składniki: Kluski śląskie 1 kilogram ziemniaków Mąka ziemniaczana 1 jajko Sól, pieprz Masło szałwiowe: 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 8 listków szałwii Szczypta soli Dodatkowo: prażone orzechy/pestki dyni, parmezan Wykonanie: Kluski(...)średnim ogniu. Powstałą pianę ściągnąć łyżką i wyrzucić. Dodać czosnek i liście szałwii Podgrzewać do momentu kiedy masło delikatnie zbrązowieje. Dodać szczyptę soli jeżeli masło nie było słone Kluski ułożyć na talerzu, polać masłem szałwiowym oraz posypać orzechami i tartym parmezanem
MohiellaSwojski domowy obiad jak u babci. Robi się szybko,tanio. Można wykorzystać kluski które pozostały z poprzedniego obiadu. Gotowy pyszny obiad w 20 minut. ok 500 gram Klusek 250 gram wędzonego boczku ✅ Pół dużej główki kapusty ✅ 2 łyżki posiekanego koperku Boczek kroimy średniej wielkości kostkę,przekładamy na patelnię i smażymy. Do zrumienionego boczku dodajemy kopytka(...)dalej smażymy aż kluski się lekko przypieką. Kapustę kroimy w gruba kostkę ok.2 cm.,dodajemy do podsmażonych klusek .Smażymy do momentu aż kapusta będzie miękka. ✔ Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem
Andzia Pichciłyżką lub widelcem. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Tak jak na makaron. Zanurzyć łyżkę w wodzie, następnie nabrać, mniej więcej 1/3 łyżki ciasta i włożyć do wody. Kluska zostanie w wodzie, ponownie nabrać ciasto i znowu zanurzyć. Tak postępować do wykończenia ciasta. Kluski gotować około 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, na talerz. Kluski, tym razem podałam z sosem pomidorowym i pulpetami
Agusiowe smakołykiprzeglądałam ją podczas świątecznej obfitości jedzeniowej, kiedy generalnie nie myśli się o gotowaniu wcale i raczej przyświeca myśl pt ” ja już więcej niczego, nigdy nie zjem…” Kluski to mieszanka kaszy manny, mleka, masła i parmezanu. Autor określa je jako kwintesencja comfort food i rzeczywiście tak jest. Miękkie w środku i kremowe, chrupiące na zewnątrz(...)zapieczone pod dodatkową warstewką sera… będzie smakowało. Ja zrobiła do nich cukinię w pomidorach, która bardzo dobrze do nich pasowała. Print Recipe Zapiekane kluski z kaszy manny z parmezanem Kwintesencja comfort food – kluseczki z kaszy manny z mlekiem, masłem i parmezanem. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, zapieczone pod dodatkową warstwą żółtego sera. Jako samodzielna przekąska
Cooking for Emily