kluski - 6146 przepisów (strona:42/410)

Kluski ziemniaczane 16319

Szare kluski ziemniaczane kojarzą się nam przeważnie z dzieciństwem. Podobnie jest u mnie w domu, ponieważ moja teściowa właśnie robiła takie kluski dość często. Przekazała mi swój przepis i w moim domu są także bardzo popularne.  Jako dodatek do tej potrawy użyłam groszku z marchewką, ale smakują równie dobrze z duszoną kapustą kiszoną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)przełożyć na talerz i dużą łyżką wrzucać kawałki ciasta do gotującej się wody (za każdym razem przed nabraniem ciasta zanurzyć łyżkę w gotującej się wodzie). Po około minucie przemieszać kluski w garnku. Gdy wypłyną na powierzchnie wody zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 5 minut.  4. Kluski wybrać łyżką cedzakową i podobnie postąpić z drugą

Danka Pichci
Opiekane kluski twarogowo-ziołowe z pieczonymi pomidorkami 156

porządku.   Po tym czasie woda w garnku powinna już wrzeć, zmniejszamy ogień tak aby tylko delikatnie się gotowała. Solimy odrobinę. Za pomocą dwóch mokrych łyżek formujemy podłużne kluski, które wrzucamy na wodę. Kluski gotujemy 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.   W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło. Na rozgrzane, rozpuszczone masło wrzucamy gorące, odcedzone(...)kluski i obsmażamy je z każdej strony na złocisty kolor.   Upieczone, gorące kluski od razu podajemy, z gorącymi pieczonymi pomidorkami. Z wierzchu posypujemy kawałkiem fety i ozdabiamy listkami bazylii.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Kluseczki z twarogu i kaszy manny 182

spróbować odsmażonych klusek kolejnego dnia. Są przepyszne. W treści podaję szacunkową ilość kaszy manny, poniewać jej ilość w dużej mierze zależy od wielgotności sera jaki dodacie do klusek. Kluseczki są u nas świetnym sposobem, na przemycenie Młodej sera białego, którego zbytnio nie lubi, za to w kluskach zajada je ze smakiem. Drukuj Kluski z sera białego z kaszą manną Pyszne i lekkie kluski. Składniki 500 g sera białeo 1 szczypta soli 1,5 szkl. kaszy manny Wykonanie Z podanych składników zagniaty zwięzłe ciasto. Jeśli jest luźne, dodajemy więcej kaszy. Ciasto dzielimy na mniejsze części, które formujemy w wałeczki. Wałeczki tniemy na kluseczki i wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy

Mieszam w Garnku
Gnocchi ze szparagami i tymiankiem 166

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. W zależności od rodzaju bazą mogą być ziemniaki lub warzywne puree (dynia, burak, brokuł). Smakiem i wyglądem przypominają polskie kopytka, choć są bardziej miękkie i delikatne. Ja postawiłam na klasykę, czyli gnocchi z mąki i ziemniaków. Pomyślałam, że do szparagów będą pasowały idealnie. Do tego delikatny sos z parmezanem. Pełnia szczęścia. W przepisie(...)Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ugnieć widelcem lub tłuczkiem na gładko. Dodaj mąkę pszenną i zagnieć. Im cieplejsze ziemniaki tym ciasto łatwiej wyrobić. Kontroluj konsystencje klusek. Nie mogą być za bardzo zbite, bo zrobią się twarde po ugotowaniu. Mąki lepiej dać trochę mniej niż za dużo. Wyrobione ciasto pokrój na kluski

wiecejwarzyw.pl
Kluski szpinakowo - serowe 130

mąkę, dodałam również mąkę ziemniaczaną. Rozkruszyłam ser biały ( miałam tłusty ser) i wbiłam jajko.  Kiedy szpinak ostygł, odcisnęłam nadmiar soku i drobno posiekałam. Dołożyłam do pozostałych składników na kluski.  Masę dobrze wymieszałam w misce i przełożyłam na matę. Podczas wyrabiania ciasto może się kleić, więc trzeba podsypywać mąką. Podałam w składnikach właśnie te +- 5 dkg mąki(...)Kiedy już wyrobiłam ciasto podzieliłam na dwie części i uformowałam wałek tak samo jak na kopytka.  Odcinałam kluski również w taki sam sposób - pod skosem. Wykładałam na wrzącą i osoloną wodę. Gotowałam przez ok. 1,5 minuty po tym jak kluski wypłynęły na wierzch. Jak zaczynały lekko puchnąć, to wyciągałam łyżką cedzakową.  Notatki: * można

Pieprzyć z Fantazją
KLUSKI ŚLĄSKIE | rita food channel 139

Kluski śląskie. Cześć. Jako że jestem dziołcha ze śląska, to nie mogło zabraknąć tego przepisu na moim blogu. W prawie każdym śląskim domu, co niedzielę przygotowuje się kluski śląskie do obiadu. Przepis jest łatwy, raz dwa się robi i wyśmienicie smakuje. Oto przepis   video : SKŁADNIKI: 1 kg. ziemniaków (najlepiej starych) około 250 gr. mąki(...)ręką na jednolite ciasto. odrywamy po kawałku ciasta i formułujemy kulki lekko je spłaszczając. W każdej kulce palcem robimy małe wgłębienie tz. dziurkę. do wrzącej i osolonej wody wrzucamy kluski, i gotujemy na małym ogniu aż kluski wypłyną na wierzch. wyciągamy na druszlak. SMACZNEGO

Rita creative
Kluski śląskie z dziurką 151

przygotowaniu, smakują nie tylko dzieciom. Najchętniej jedzone w niedziele, z modrą kapustą i roladami. Ostatnio przygotowałam takie na święta, z kapustą z grzybami i schabem w sosie.   Kluski śląskie z dziurką Składniki:  500 g ziemniaków  1 jajko  mąka ziemniaczana sól do smaku  Przygotowanie:  Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.  Odcedzamy(...)ziemniaków odkładamy, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i odłożone ziemniaki. Całość łączymy w jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulki. Spłaszczamy je i robimy dziurkę.  Kluski najlepiej gotować partiami. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek.  Trzymamy w wodzie przez nie dłużej niż 12 minut.  Jeśli woda zagotuje się kluski

Moja smaczna kuchnia
Jaglane knedle 188

jaglana idealnie sprawdza się do słodkich dań. Wystarczy ją ugotować, zblendować i zagnieść wraz z mąką ziemniaczaną ciasto. Wychodzą z niej pyszne, w dodatku wegańskie, bezglutenowe i bez laktozy kluski, które możesz przygotować ze swoimi ulubionymi owocami. Szczególnie polecam śliwki. Po ugotowaniu możesz je podać z jogurtem - zwykłym lub roślinnym.  Składniki na 13 -15 sztuk 1 szklanka(...)Gdyby było za rzadkie dodać więcej mąki. Śliwki umyć i wypestkować. Ręce obsypać mąką. Urwać kawałek ciasta, spłaszczyć, na środek kłaść połówkę śliwki, którą owinąć ciastem. Formować okrągły kształt kluski. Wodę zagotować. Wrzucić knedle. Gotować około 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z jogurtem posypane lekko ksylitolem. *W wersji bezglutenowej użyj mąki ryżowej do podsypywania ciasta. Jeżeli chcesz nadać

Fabryka pomysłów
Kopytka z kaszy jaglanej 209

Kopytka z kaszy jaglanej Kopytka jaglane w smaku bardzo przypominają te zwykłe, klasyczne kluski ziemniaczane, jednak ten przepis jest świetnym sposobem na przemycenie zdrowej kaszy jaglanej do naszego obiadu. Z podanej porcji wychodzi dość duża miska klusek, która spokojnie powinna wystarczyć na obiad dla 4 osób. Kopytka jaglane można jeść na słodko np. z jogurtem(...)ciasta i kroimy kluski *** *** W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli oraz oleju. Kopytka wkładamy partiami do wrzątku i gotujemy przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia *** *** Kluski podajemy na ciepło prosto z wody lub odsmażone *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA

Blog z Apetytem
Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną 257

domowe szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną. Danie mało wyrafinowane, ale niezwykle smaczne – można sobie przypomnieć dzieciństwo. Nieco pracochłonne, ale bardzo szybko znika z talerzy. Składniki: Kluski: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka soli Ponadto: 250 g boczku wędzonego 2 cebule ok 250 g kiszonej kapusty po 4 liście laurowe, ziele angielskie(...)jałowcem. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy odcedzoną kapustę kiszoną, sól i pieprz. Smażymy jeszcze przez chwilę. Na patelnię z boczkiem i kapustą przekładamy kluski, mieszamy i całość smażymy jeszcze przez 2 minuty. [caption id="attachment_7169" align="aligncenter" width="1024"] Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną[/caption] Artykuł Szare

e-PrzepisyKulinarne
Kluski ziemniaczane zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym 236

Zapiekane kluski ziemniaczane Znudziły ci się kluski ziemniaczane podawane tradycyjnie? A może szukasz inspiracji na coś nowego, smacznego i nieskomplikowanego. Właśnie to jest takie danie. Troszkę pracy przy kluseczkach a w efekcie uzyskamy pyszny posiłek dla rodziny.  Mój mąż jest miłośnikiem dań mącznych, a kluseczki to mógłby jeść co dziennie i chociaż nie przepada(...)całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. 6. Formujemy małe kluseczki, wielkości orzecha włoskiego. 7. W garnku nastawiamy wodę z 2 łyżeczkami soli, do gotującej się wody, wkładamy przygotowane kluski, od czasu kiedy kluski wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 1,5 minuty. 8. Żaroodporne naczynie lub naczynie ceramiczne do zapiekania, smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy ugotowane

Mój pomysł na
Kluski twarogowe z sosem owocowym 148

i inne potrawy mączne kojarzą się nam zazwyczaj z daniem, które jest ciężkie i tuczy, dlatego postanowiłam je trochę uzdrowić. Z dzieciństwa doskonale pamiętam lane czy leniwe kluski przygotowywane przez mamę. Wzorując się na obu ich wersjach połączyłam je w jedną tzn. z leniwych jest baza w postaci twarogu, zaś z lanych - nierównomierny kształt. Twarogowe kluseczki(...)pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć na talerze. Między czasie przygotować sos, mrożone owoce przełożyć do rondelka. Gotować na wolnym ogniu do czasu aż się rozpadną. Dosłodzić do smaku. Polać nim kluski. Pozdrawiam Anulla

Fabryka pomysłów
Wegańskie kluski leniwe 108

Wegańskie kluski leniwe Ta nazwa naprawdę zobowiązuje. Jedni nazywają je pierogami a inni, tak jak ja, kluskami leniwymi – bezsensu, bo i tak wyglądają jak kopytka . Nie ważne jakiej nazwy użyjesz, to i tak będą one szybkie i proste. W związku z tym, że kopytka które ostatnio robiłem ( z bobu , z buraków , z batatów ) bardzo(...)pewnością użycie tofu zamiast twarogu. Dodatkowo, żeby większe grono mogło skorzystać z przepisu, użyłem mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej i dzięki temu uzyskałem nie tylko wegańskie, ale jednocześnie bezglutenowe kluski leniwe ! Artykuł Wegańskie kluski leniwe pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Kluseczki serowe ze szpinakiem 158

świeżego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego sól,pieprz dodatki do podania 2-3 garście świeżego szpinaku kilka suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki masła klarowanego Przygotować szpinak do klusek. Na patelni rozgrzać masło klarowne. Wrzucić szpinak, nie trzeba go siekać. Smażyć aby odparował całą wodę, do smaku doprawić odrobiną soli i pieprzu a następnie wystudzić. Potem szpinak zmiksować(...)blenderem lub w rozdrabniaczu. Do szpinaku dodałam jajko, które dodajemy do klusek i trochę sera aby było wygodniej zmiksować szpinak bo jest go niewiele. Następnie zmiksowany szpinak dodać do sera. Dodać także mąkę ziemniaczaną i część mąki pszennej. Mąkę pszenną najlepiej dodawać partiami bo nie wiadomo ile zabierze jej ciasto bo twaróg ma różną wilgotność, u mnie wyszło

Monia miesza i gotuje
Kluski francuskie kładzione 412

wsypać szklankę mąki i dodać masę jajeczną. Za pomocą trzepaczki, całość dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do dużego garnka wlać wodę, posolić ją i zagotować. Do masy na kluski wsypać pozostałą mąkę oraz dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Za pomocą łyżki (lub łyżeczki) nakładać porcje ciasta do wrzącej wody. Najlepiej(...)powierzchnię wody. Ugotowane kluski wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Przełożyć do miski. Ewentualnie dodać 1 łyżeczkę masła klarowanego i całość delikatnie wymieszać (dodatek masła spowoduje, że kluski nie przykleją się do siebie

Ugotować