kluski - 6146 przepisów (strona:45/410)

Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 186

schabu 2 ogórki konserwowe 10 dkg boczku wędzonego 1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych 2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej sól, pieprz 2 łyżki oleju Kluski śląskie: 8 ziemniaków średniej wielkości ok 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania stolnicy 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 płaska łyżka soli do gotowania ziemniaków(...)wolne". Mieszamy od czasu do czasu. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze ok 2 minuty, po czym przecedzamy i polewamy roztopionym masełkiem by się nie skleiły.  3. Gotowe kluski podajemy z przygotowanymi roladkami wieprzowymi oraz ulubioną surówką lub sałatką

Kuchnia w czekoladzie
Zupa z kluskami z multicookera 151

kluski . Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać kluski i gotować 2 minuty. Ja mam specjalny ''przydaś'' do klusek , ale można takie kluski zrobić lejąc ciasto przez lejek...kluski można robić

Moje domowe kucharzenie
Gulasz z wołowiną, marchewką, dynią i pieczarkami oraz kluski śląskie 135

białego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml bulionu 400 gram pieczarek pieprz, wędzona papryka w proszku, szczypta chili 1/2 pęczka natki pietruszki Kluski śląskie Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w wodzie (osolonej lub nie, można dodać sól do ziemniaków już po ugotowaniu wtedy wchłoną jej znacznie mniej) i studzimy. Do chłodnych ziemniaków dodajemy(...)masy ziemniaczanej i formujemy kulkę, którą spłaszczamy i tworzymy w niej dziurkę. Tak postępujemy z resztą ciasta. Następnie w dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, po zagotowaniu wrzucamy kluski. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je jeszcze 1 minutę. Gulasz z udźca wołowego z marchewką, dynią i pieczarkami Na oliwie smażymy pokrojone w kostkę mięso

Mango Papaja
WIOSENNA ZUPA SZPARAGOWA 178

świeża marchew, pietruszka, seler i por, pokrojone na kawałki lub starte na tarce) - ok.0,5l bulionu ( rosołu domowego ), może być jarzynowy lub wody - 1 pęczek koperku - sól do smaku - kluski lane z jednego jajka, lub kilka łyżek makaronu (u mnie 3 łyżki surowego makaronu orkiszowego) - słodka śmietanka (nie trzeba) Do garnka wlać bulion (można go dać więcej(...)kawałki szparagi, dolewamy wrzącą wodę (do pożądanej konsystencji), doprawiamy solą i gotujemy ok.10 minut. Przed końcem gotowania dodajemy do zupy makaron (u mnie muszelki z mąki orkiszowej) lub kluski przygotowane z jednego jajka z dodatkiem 1-2 łyżek wody i kilku łyżek mąki orkiszowej (lub pszennej). Makaron lub kluski gotujemy bezpośrednio w zupie. Dorzucamy pokrojony dość

Smaczne Zdrowe
Kluski na parze 148

Już długo zbierałam się żeby zrobić kluski na parze i w końcu się udało. Moje kluski wyszły ogromne i pyszne. Myślę, że to fajny pomysł na obiad. Składniki: 600 g mąki pszennej 25 g drożdży 1 szklanka mleka 3 łyżki masła 50 g cukru 2 jajka szczypta soli Wykonanie: Zrobić zaczyn: wymieszać ze sobą ciepłe mleko(...)Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rękoma posypanymi mąką formować małe kulki, ustawić je na stolnicy, przykryć ścierką i zostawić żeby wyrosły. Wyrośnięte kluski gotować w garnku do gotowania na parze przez około 10 minut. Jeśli nie mamy takiego naczynia można do garnka nalać wody, nałożyć na niego gazę lub pieluchę tetrową

Mama Gotuje
Kluski śląskie II 166

robiłam bez jajka,  tutaj  znajdziecie przepis. Tak na prawdę trudno mi określić, która wersja jest lepsza. Kluski w jednym i drugim wydaniu bardzo mi smakują. Kluski śląskie II Proporcje  dla 4 osób Czas przygotowania : 60 minut Składniki: 750 g ugotowanych ziemniaków  mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy(...)Następnie kroimy je ostrym nożem na 2-centymetrowe kawałki. Z każdego kawałka kolistymi ruchami formujemy okrągłe płaskie kluseczki, a w środku każdej palcem robimy dziurkę. Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze kluski leniwe 241

pracy. Z takiego obiadu będą zadowolone nie tylko dzieciaki  J Ja osobiście preferuję kiedy kluseczki są w konsystencji zbite i lekko gumkowate i właśnie taką wersję chciałam zaproponować. Kluski zazwyczaj podawane są z zarumienioną na maśle bułką tartą, jednak ja zdecydowanie wolę wersję z podsmażoną śmietaną, posypaną cukrem i cynamonem. Polecam Najlepsze kluski leniwe Składniki(...)mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajka. Zagniatamy twardsze i zwięzłe ciasto. Jeśli ciasto w trakcie wyrabiania będzie luźniejsze możecie śmiało dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy wałki i odkrawam kluski, takie same jak kopytka. Zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski, kiedy wypłyną gotujemy jeszcze przez minutę i od razu wyciągamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy śmietanę. Dodajemy

Mania Gotowania
Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? 515

tegorocznej Wigilii nie może zabraknąć łazanek , czyli makaronowych klusek z kapustą i grzybami. Przepis na łazanki z pewnością znajdzie też kilku amatorów wśród czytelników bloga, jak i wszystkie pozostałe przepisy proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia. Łazanki z kapustą i grzybami są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać gotowy(...)mamy ochoty na ręczne przygotowanie takich makaronowych klusek, można je kupić gotowe. Makaronowe kwadraciki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Mieszamy i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski odcedzamy, jeszcze ciepłe mieszamy z ciepłą kapustą i grzybami. Smacznego. The post Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka marchewkowe z rozmarynem 150

często robię wszelakie kluski, zmieniam tylko dodatkowe składniki. Te, które proponuję przygotować dzisiaj, od zwykłych kopytek odróżnia je dodatek lekko zmiksowanej marchewki. Robiłam już jakiś czas temu kluski kładzione marchewkowe. Natomiast te kopytka marchewkowe z rozmarynem są zwarte, ale jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Kopytka dodatkowo zrumieniłam na maśle rozmarynowym (kiedyś Margarytka podsunęła(...)pomysł), są delikatnie chrupiące. Rozmaryn ostatnio był składnikiem klusek , do których wykorzystałam pieczone ziemniaki z rozmarynem. Składniki: 4 ugotowane ziemniaki 1 duża ugotowana marchew 1 jajko ok. 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 1 łyżka masła świeży rozmaryn Ziemniaki w mundurkach i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy ze skórki. Marchewkę zmiksowałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski śląskie - kluski guminowe, gumione, białe, kartofelmelklezy, gumiklyjzy 264

Kluski śląskie są jak nazwa wskazuje bardzo popularne na śląsku. Kluski śląskie, rolada i modra kapusta to tradycyjny niedzielny obiad. Przygotowuje się je tylko z dwóch (nie licząc soli) produktów– gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, chociaż niektórzy dodają jajka.  Przygotowałam kluski według przepisu z książki ambasadaroki kuchni podlaskiej, Joanny Jakubiuk „ Ziemniak. Wszystko czego(...)miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjętą część ziemniaków. Dodać sól do smaku. Połączyć składniki tak, aby powstała gładka masa. Formować okrągłe kluseczki. Kciukiem w każdej klusce robić wgłębienie. Wrzucać kluski do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować na małym ogniu, około 2 minuty od momentu zagotowania. Podać okraszone boczkiem, słoniną lub z sosem. zastawa

królestwo garów
Szare kluski 120

Smak dzieciństwa...szare kluchy. Kto nie lubi-ręka w górę....osobiście znam tylko jedną osobę -mojego Nassa:( Rozumiem-można nie lubić barszczu, bigosu, czerniny--ale szarych klusek??? SKŁADNIKI: 5-6 średnich ziemniaków jajko mąka (ilość zależna od jakości ziemniaków) sól OKRASA: ok 200 gr, boczku wędzonego 1 cebula PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ucieramy na najdrobniejszej tarce, odsączamy, dodajemy jajko,sól(...)będą twarde i niesmaczne). Nigdy nie bazuję na przepisach-ile dodać mąki-to wszystko zależy od ziemniaków. Jeżeli na wrzątek włożymy kluskę-i rozpadnie się-dodajemy mąki.Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na małym ogniu, dodajemy cebulę. Kluski wybieramy łyżka cedzakową, łączymy z okrasą-wskazane dodanie wody po ugotowanych kluskach,żeby nie były suche

Kopystką po garach
KLUSKI NA PARZE Z GRZYBOWYM FARSZEM 161

urozmaicić te bardzo dobrze znane kluski na parze, nafaszerowałam je, polałam sosem i były pyszne. Nie muszą przecież zawsze być na słodko SKŁADNIKI: 50 dkg mąki 2 jajka 3 dkg drożdży 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cukru duża szczypta soli 1 szklanka mleka lub wody FARSZ: 1 cebula 200 g pieczarek 1 papryka masło sól pieprz tymianek(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie wykładamy na stolnicę i formujemy kluski wkładając do środka farsz. Zanim skończymy robić ostatnią kluskę możemy zacząć parować te zrobione na początku. Parujemy 10 minut. Ja polałam kluski sosem z borowików

harrisa
Knedle z jagodami i różą 162

kluski to wręcz konieczność. Jak można sobie ich odmówić? Taki obiad to marzenie niejednego łasucha ale też dzieci. Słodziutkie, pełne jagód i aromatycznej róży!     Składniki kluski: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko nadzienie: 1,5 szklanki jagód 3 łyżki konfitury z płatków róży (lub innej ulubionej(...)mieszamy starając się nie rozgniatać jagód. Odrywamy porcje ciasta i rozgniatamy w dłoni tworząc mały placuszek. Na jego środku umieszczamy łyżkę nadzienia i zaklejamy formując okrągłą kluskę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Kluski delikatnie wkładamy do wrzątku i gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Serwujemy polane śmietanką i posypane cukrem

Pyry na Gaz
Leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami 105

jeść codziennie! Idealne leniwe na słodko Gdy na temperatura powoli spada, a słońca za oknem coraz mniej, potrzeba na rozgrzewające dania zdecydowanie wzrasta. Wtedy, całe na biało, wjeżdżają najdelikatniejsze kluski leniwe, jakie możecie zrobić. Kluseczki w tym przepisie na leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami przygotowuję z możliwie najmniejszą ilością mąki pszennej, dzięki czemu są leciutkie(...)dokładnie takie ma być. Za dużo mąki i zamiast delikatnych obłoczków, mielibyśmy gumowate twardziochy. Następnie przekładamy porcję ciasta na stolnicę obficie posypaną mąką, formujemy wałeczek i kroimy go na kluski. Leniwe czekają na wrzucenie do gorącej wody, a my mamy czas na przygotowanie śliwek. Umyte owoce kroimy na pół i podsmażamy na maśle z brązowym cukrem. Teraz pora

Na-talerzu.pl
Lubelska lemieszka z ziemniaków 103

nowoczesne to stare potrawy są wciąż na topie. Jak się nazywają ziemniaki z mąką? Lemieszka potrawa kultowa dla wielu regionów. I choć każdy ma swoją nazwę dla tych prostych klusek ziemniaczanych, to chętnie sięgamy po ten przepis i to mi się podoba. Stary przepis na kluski Lemieszka to stary przepis na Babcine kluski(...)przygotowaniu. Zapraszam na przepis 🙂     Lemieszka z ziemniaków przepis ziemniaki 1 kg mąka ziemniaczana 100 g sól 1 łyżeczka kawałek boczku lub słony     Jak zrobić kluski z ziemniaków i mąki Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, mniejsze na połówki. Możesz gotować ziemniaki w całości, ale wiadomo czym drobniej pokrojone tym czas gotowania krótszy. Gotuj

Dieta moja pasja