Już od bardzo dawna chciałam przyrządzić delikates kuchni francuskiej – Boeuf Bourguignon czyli wołowinę w czerwonym winie. Jednak do samego dania podchodziłam jak do jeża. Oglądałam przepis, patrzyłam, myślałam i zastanawiałam się. W końcu czas naszedł .Stwierdziłam, że nie ma co dumać na tym dłużej, jak się uda to super, a jak nie to spróbuję jeszcze raz. Sięgnęłam(...)książkę największej znawczyni kuchni francuskiej czyli Julie Child. A tam czekała mnie niespodzianka. Dwa nieco odmienne przepisy na to samo danie w dwóch książkach tej samej autorki. Hmmm… i co to zrobić, zastanawiałam się? Wybrałam rozwiązanie najprostsze z możliwych: najpierw zrobię jeden przepis, a potem drugi.. a co :) Na pierwszy ogień wybrałam książkę „Francuski szef kuchni”, która
Kolizje SmakówSzparagi w cieście francuskim są świetną przekąską na ciepło i na zimno. Świetnie sprawdzą się podczas imprez domowych jak i na działce, pikniku.... Najlepsze będą szparagi zielone, ale białe też będą pyszne. Odłamać końcówki szparagów – nie obcinamy, tylko odłamujemy, dzięki temu nie będzie włóknistych końcówek. Szparagi obrać, najlepiej obieraczką do miękkich warzyw. Zielonych szparagów prosto z pola nie musimy obierać(...)Białe szparagi ugotować – wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli. Gotować pod przykryciem, 5 minut od zagotowania. Ciasto francuskie pociąć w paski o szerokości około 1,5 cm. Zawinąć ciasto wokół szparagów. Posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać czarnuszką lub sezamem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około
królestwo garówProstota zawsze jest na pierwszym miejscu. Tak samo z przygotowaniem jedzenia. Przygotowałam świetną propozycję z wykorzystaniem sera mazdamer od Klamra z ciastem francuskim i warzywami. Składniki: 300g (1 opakowanie) ciasta francuskiego 125g sera mazdamer 200g pomidorków koktajlowych 180g papryki czerwonej Sposób przygotowania: Warzywa umyć i pokroić na mniejsze porcję. Na blaszkę rozłożyć ciasto francuskie. Na jedną połowę położyć ser oraz
Truskawkowa Fiestaprzepisy na kolację – Tarta z pomidorami bakłażanem i serem mozzarella – tarta z porem i łososiem – tarta z cukinią – tarta z boczkiem – ślimaczki z ciasta francuskiego – pizza z ciasta francuskiego – paluchy z ciasta francuskiego – tarty z pomidorami – chlebek z cukinii – tarta ze szpinakiem i salami – tarta z łososiem
nietylkopasta.plPolędwica w cieście francuskim, to kolejne danie z serii , podaj na swiąteczny stół. Dość prosty przepis, ale te są najlepsze. Mięso soczyste, bardzo aromatyczne i pięknie wygląda. Można również podawać na zimno jako dodatek do pieczywa czy sałatek. Bardzo dobre, polecam, skorzystajcie z przepisu:) Składniki 1 polędwiczka opakowanie ciasta francuskiego 1 cebula kilka ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki(...)minut ( do miękkości mięsa, może będzie krócej, w zależności jak duża polędwica) . Podawać z ulubionymi dodatkami na gorąco i na zimno. Smacznego:) Artykuł Polędwica w cieście francuskim pochodzi z serwisu gotuj
gotuj ze mnąmojprzepisna.pl | Szybkie rogaliki z czekoladą Gdy goście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki na 8 rogalików: ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady 1 białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na 4 części wzdłuż krótszego boku. Każdą część
moj przepis namojprzepisna.pl | Szybkie rogaliki z czekoladą Gdy goście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki na 8 rogalików: ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady 1 białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na 4 części wzdłuż krótszego boku. Każdą część
moj przepis naskładniki: 1 puszka ananasa w plastrach 1 opakowanie ciasta francuskiego cukier puder do oprószenia wykonanie: Plastry ananasa odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie tniemy na kwadraty ok. 12×12 cm. Na środku każdego układamy plasterek ananasa. Każde ciasto nacinamy ok. 1 cm od brzegu, nie docinamy na środkach. Dwa naprzeciwległe kąty sklejamy ze sobą tworząc kwiatka
Domowy Smak JedzeniaMój pierwszy przepis z ciastem francuskim, nie wiem właściwie czemu dopiero teraz. Na pierwszy strzał poszła tarta z kiełbasą i brukselką. Jak wszystkim wiadomo, ciasto francuskie jest łatwe w obsłudze, mało wymagające i nadające się do słodkich i wytrawnych dodatków. I smaczne. Z tego co udało mi się zauważyć, pani brukselka była już pochodzenia polskiego. Powooooli zaczynają pojawiać się sezonowe(...)świeżo mielonego kolorowego pieprzu. Staram się raczej nie zapychać ketchupami, ale nic nie poradzę na to, że również pasował. Cóż. Dodatki już dobierzcie sami. Składniki: 300 g świeżego ciasta francuskiego 20 małych brukselek kawałek ulubionej kiełbasy 1 duża czerwona cebula parę liści natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Brukselkę myjemy i gotujemy około 5 minut, musi
Kardamonovy