Ekspresowe paszteciki z pieczarkami Chrupiące, aromatyczne i przepyszne, a do tego bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Świetnie smakują w towarzystwie czerwonego barszczu! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego ok 0,5 kg pieczarek 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego (zamiennie można użyć oleju) 20 dkg żółtego sera (u mnie ser mozzarella) 1 jajko sól i pieprz(...)dokładamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Gdy cebula i pieczarki przestygną, przekładamy je do malaksera i mielimy razem *** *** Gotowy farsz przyprawiamy dość intensywnie solą oraz pieprzem *** *** Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Na cieście układamy porcję farszu i wyrównujemy łyżką *** *** Na farszu pieczarkowym rozsypujemy starty lub drobno pokrojony ser żółty *** *** Ciasto z farszem ciasno rolujemy od dołu do góry
Blog z Apetytemokresie makowe wypieki smakują najlepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie postawiłam na coś niezwykle szybkiego i przygotowałam zawijaki makowe, które można przygotować w 5 minut! Wystarczy zakupić ciasto francuskie i rozsmarować na nim gotową masę makową. Następnie pokroić na roladki i upiec. Czas pieczenia również nie jest zbyt długi, bo wynosi 12-15 minut. Sumując w 20 minut mamy(...)się, szczególnie kiedy nie mamy czasu, a chcemy przyszykować coś smacznego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. ZAWIJAKI MAKOWE W 5 MINUT – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g masy makowej 1 żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Wykładamy masę makową i dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni ciasta. Ciasto z masą makową zwijamy
Przepiski.pldomowym świecie. Dziś pachnie on wanilią i kruchymi faworkami. Zbliża się przecież Tłusty Czwartek. Zapraszam. Uchylę Wam drzwi. Składniki: • 1 lub 2 płaty gotowego schłodzonego ciasta francuskiego • cukier puder z wanilią Sposób przygotowania: 1. Gotowe ciasto francuskie wyjąć na blat, odłożyć na kilka minut, aby się lekko ogrzało. Jeśli mamy mrożone ciasto, trzeba(...)wcześniej rozmrozić. Ja używam ciasta francuskiego schłodzonego. Dostępne jest w sklepowych lodówkach. 2. Lekko ogrzane ciasto delikatnie rozwinąć. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C w opcji góra-dół. 3. Blat ciasta lekko rozwałkować. 4. Ciasto pokroić na pasy kilkucentymetrowej szerokości. 5. Dłuższe paski podzielić na pół. Na środku każdego zrobić nacięcie. 6. Uformować faworki, przeplatając przez nacięcie jeden koniec
W mojej kuchnikilku prostych, ale uniwersalnych zasad, które zwiększą nasze szanse na powodzenie! Oczywiście ciasta i ciasteczka możemy podzielić na kilka grup, najpopularniejsze to: Ciasta drożdżowe Ciasta kruche Biszkopty Torty Ciasta francuskie Ciasta ucierane Nie raz zdarzyło mi się, że moje ciasto było przesłodzone, zaraz po upieczeniu opadło, albo po przekrojeniu okazało się kompletnie nieupieczone. Postanowiłem więc zebrać dla Was w jednym(...)zależności od rodzaju ciasta taką formę należy dodatkowo przygotować: Ciasta drożdżowe – wysmarowaną tłuszczem, Ciasta ucierane i biszkoptowe – wysmarowaną tłuszczem i wysypana bułką tartą, Ciasta kruche i francuskie – obsypana odrobiną mąki. Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziecie na portalu kulinarnym Przepisy.pl. #5 Nagrzany piekarnik to podstawa Każde ciasto wymaga odpowiedniej temperatury pieczenia, która powinna być przestrzegana, bowiem zbyt
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składników i 15 minut pieczenia! A jakie dobre są! Smakują coś a'la te ciastka z McDonalda. Zrobicie je zarówno z ciasta filo jak i z ciasta francuskiego choć polecam mocniej filo - jest superowe. WSKAZÓWKI: Zamiast czereśni możesz użyć wiśni. Świetna jest również wersja z prażonymi jabłkami i cynamonem. Do wiśni możesz dodać odrobinę chilli. Jeżeli masz ochotę na coś(...)czekoladowego to wystarczy, że do każdego rożka nałożysz 1 kostkę dowolnej, ulubionej czekolady. Składniki na 1 blaszkę rożków: 1 opakowanie ciasta filo lub francuskiego ok. 500 g czereśni 3 łyżki oleju + 5 łyżek wody 3-4 łyżki cukru 1 jajko do posmarowania Opcjonalnie: 10 łyżek cukru pudru i sok z 1/2 cytryny (lukier) Przygotowanie: CIASTO FILO: Wydrążamy pestki
CzarnawisienkaTarta z ciasta francuskiego z budyniem i owocami to bardzo proste rozwiązanie jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego. Deser który przygotujemy bez większego nakładu pracy w kilka chwil. Arkusz ciasta francuskiego 1budyń waniliowy z cukrem 500ml mleka 1łyżeczka mąki pszennej Truskawki i borówki około 500 gramów Dno i brzegi foremki do tarty wyłożyć ciastem francuskim, nakłuć po całej powierzchni widelcem
Andzia PichciMałe zapiekanki na cieście francuskim to pyszna i prosta przekąska, którą szybko się robi. Na ciasto można wrzucić różne składniki. U mnie dwa zestawy-szynka, pomidorek i mozzarella oraz ser pleśniowy i pieczarki. Ciasto posmarowałam domowym keczupem z cukinii. Małe zapiekanki dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g 12 plastrów(...)kulek małej mozzarelli 5-6 pieczarek 150 g serka bawarskiego z przerostem pleśni lub camamberta domowy keczup jajko do posmarowania brzegów ciasta garść listków rukoli Każdy płat ciasta francuskiego pokroić na 12 prostokątów. Prostokąty ułożyć w odstępach na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy mały prostokąt posmarować na środku keczupem. Pomidorki i mozzarellę przekroić na pół. Pieczarki pokroić
Monia miesza i gotujecieście francuskiem z gruszką, serem pleśniowym i cebulą to słodko – słona przekąska na letnie wieczory Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 8 sztuk Składniki: 250 – 300 g ciasta francuskiego 2 gruszki 130 g sera pleśniowego 1 czerwona cebula 1 łyżka masła szczypta cukru szczypta soli szczypta pieprzu żółtko (do posmarowania) Przygotowanie: Cebulę pokroić w krążki, podsmażyć na maśle(...)doprawić cukrem, solą i pieprzem. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Każdą część pokroić na mniejsze kawałki (forma dowolna, może być kostka, plastry). Ciasto francuskie rozwinąć przełożyć na formę i pokroić na 8 kawałków (około 12 cm na 14 cm). Wysmarować roztrzepanym żółtkiem. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć krążki cebuli, pokruszony ser i gruszki. Piec przez
KuchniaWeDwoje.plPaszteciki z łososiem i chrzanem w cieście francuskim są nie tylko bardzo smaczne, ale również przygotowuje się je bardzo szybko. To idealna przekąska w przypadku niezapowiedzianych gości. Polecam podawać paszteciki z sałatką. Najlepiej z samym miksem sałat skropionym oliwą. Na 16 pasztecików. SKŁADNIKI 300 g surowego łososia 1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki chrzanu(...)papierem do pieczenia. Łososia umyć w zimnej wodzie i odciąć skórę. Następnie przyprawić go z obu stron przyprawą do ryb i ziołami prowansalskimi. Łososia pociąć na 8 plastrów. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować całe koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Następnie przekroić je na pół pionowo tworząc dwa długie paski (patrz zdjęcia na końcu postu). Zaczynając od lewej strony położyć kawałek łososia
Passions hobbies lifeDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ(...)zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego) (ok 275 gr) 200 gr świeżego lub rozmrożonego szpinaku * 125 gr sera ricotta 1 ząbek czosnku 6 plasterków sera niebieskiego 1 jajko sól i pieprz
moj przepis naKolejna propozycja na prostą i szybką do przygotowania przekąskę na słodko - ciastka francuskie nadziane twarogiem i owocami. Idealnie smakują podane na ciepło. Jeśli chcecie dodać im słodyczy to przed podaniem możecie je posypać cukrem pudrem. Składniki na 8 sztuk: 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 1 kostka twarogu półtłustego (250 g) 2 żółtka 1 łyżka cukru wanilinowego 1 szklanka drobnych(...)owoców (mogą być świeże lub mrożone, np. mieszanka malin, porzeczek, borówek) do dekoracji cukier puder Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 równych kwadratów. Każdy brzeg ciasta naciąć (pozostawiając około 1 cm ciasta bez nacięcia w rogach kwadratu) . Na zdjęciach poniżej możecie zobaczyć, jak wykroiłam ciasto. Następnie górny brzeg ciasta nałożyć na dolny kawałek, a dolny na górny. Twaróg wymieszać
UgotowaćTartaletki z twarogiem cytrynowym. Ten oszałamiający deser smakuje tak samo smakowicie jak wygląda! Twarogowe nadzienie o smaku cytrynowym wypełniające ciasto francuskie i posypane płatkami migdałowymi idealnie prezentuje się na stole jako dekoracja . Tartaletki są idealnym pomysłem na świąteczne słodkości a Święta już tuż tuż. Gdy zbliżają się Święta serniki , pierniki , babeczki , poncz są najlepszymi smakołykami jakie możemy sobie podarować(...)cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 250 g twarogu półtłustego – sok z 1 cytryny – 50 g erytrytolu – płatki migdałowe do posypania – 1 jajko + 1 żółtko Za pomocą szklanki wycinamy koła wielkości foremki
Zdrowy Styl Joannyzakończenie mojej podróży kulinarnej po smakach Francji postanowiłam przygotować jedno z bardziej znanych, a jednocześnie bardzo prostych potraw - croque monsieur, czyli tost francuski . Croque monsieur to nic innego jak pieczywo zapiekane z serem i szynką, ekstra dodatkiem jest tu sos beszamelowy, którym posmarowane jest pieczywo. Całość jest niezwykle smaczna, choć raczej ciężka i zdecydowanie nie jest to danie fit. Mimo(...)wszystko zdecydowanie polecam spróbować! Jestem pewna, że wszystkim zasmakuje :) Croque monsieur, czyli tost francuski Składniki na 3 tosty: 6 kromek dobrego chleba na zakwasie 1 czubata łyżka masła + masło do smarowania tostów 1 czubata łyżka mąki 150ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz musztarda starty żółty ser (Ementaler, Cheddar lub Gruyere) 3 grube plastry szynki Jak zrobić croque monsieur
Codzienne GotowanieZawijasy z ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą to pyszna i szybka kolacja lub ciepła przystawka na imprezę. Prosta w przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje podana z domowym sosem czosnkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pół opakowania mrożonego, rozdrobnionego szpinaku ok 225 gram pół opakowania serka sałatkowego typu feta półtłustego ok 140 gram(...)Smażymy kilka minut aby odparował nadmiar wody ze szpinaku. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, mozzarellę kroimy w paseczki, rozwijamy płat ciasta francuskiego, smarujemy wystudzonym farszem. Układamy paseczki sera i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Tak przygotowane zawinięte ciasto wstawiłam na ok godzinę do lodówki do schłodzenia, jeśli nie mamy czasu
Blog kulinarny S9.PL